Linkuri accesibilitate

Ştiri

La Viena s-au încheiat astăzi două zile de convorbiri pe tema transnistreană în formatul 5+2

La Viena s-au încheiat astăzi două zile de convorbiri pe tema transnistreană în formatul 5 plus 2. Potrivit unui comunicat de presă al OSCE la reuniune s-a ajuns la înţelegerea să fie intensificat dialogul între cele două părţi în chestiuni legate de respectarea drepturilor omului cit si la înfiinţarea unui forum de dialog cu societatea civilă şi reprezentanţi ai mediilor de informare din ambele părţi, care sa contribuie la ajungerea la o soluţie cuprinzătoare a situaţiei.

Runda viitoare de negocieri va avea loc la Dublin in luna noiembrie va fi precedată de o vizită a mediatorilor şi observatorilor la Chişinău şi Tiraspol. Vicepremierul Eugen Carpov, şeful delegaţiei Chişinăului la negocieri a explicat Europei Libere mai multe despre acordul privind recunoaşterea diplomelor din regiunea transnistreana in străinătate:

„Persoana trebuie să se prezinte la Ministerul Educaţiei, este verificată diploma care e obţinută. Dacă e necesar, sunt susţinute examenele care nu sunt în conformitate cu planurile de învăţământ din Republica Moldova şi, în schimbul diplomei instituţiei de la Tiraspol sau din regiunea transnistreană, se elibera o diplomă recunoscută pe plan internaţional, a Republicii Moldova. Acum modificarea care este, pe care o vom examina, este ca originalul documentelor de studii să nu fie reţinut la Ministerul Învăţământului din Republica Moldova, dar să fie păstrat de către persoana care deţine acest document.”

Republica Moldova şi Regatul Belgiei au semnat un acord în domeniul securităţii sociale

Republica Moldova si Regatul Belgiei au semnat un acord in domeniul securităţii sociale, care presupune acordarea de pensii pentru limită de virsta, invaliditate şi de urmaş. Acordul a fost semnat de ministrii afacerilor sociale din cele două ţări, Valentina Buliga şi Laurette Onkelinx. Moldova mai are încheiate acorduri similare cu 7 ţări.

Administraţia americană spune că nu are nimic în comun cu filmul despre profetul Mahomed care a provocat proteste violente în lumea musulmană

Secretarul de stat american, doamna Hillary Clinton a spus că administraţia americană nu are nimic în comun cu filmul cu buget redus despre profetul Mahomed care a determinat proteste ample şi violente în lumea musulmană împotriva ambasadelor şi consulatelor americane din Orientul Mijlociu. Doamna Clinton a spus că filmul care a fost postat pe internet este „dezgustător şi condamnabil” şi că ar fi fost menit să aibă un „ţel profund cinic: sa denigreze o mare religie şi să provoace furia”. Proteste anti-americane au avut loc astazi in Yemen, Egipt, Libia, Sudan, Tunisia şi Iran. Ieri la Bengazi ambasadorul american in Libia, Christopher Stevens şi alti 3 angajaţi ai ambasadei au fost ucişi într-un atac si un incediu provocat la sediul consulatului american din acest oras. Preşedintele american Barack Obama a cerut sporirea măsurilor de securitate la toate facilităţile americane din străinătate.

Parlamentul European deplânge faptul că Azerbaidjanul l-a eliberat pe ofiţerul azer care a ucis un militar armean în Ungaria

Parlamentul European a votat astazi o rezoluţie prin care deplinge faptul că Azerbaidjanul l-a eliberat pe ofiterul azer care în urmă cu 8 ani a ucis un ofiter armean în Ungaria. Rezoluţia spune că eliberarea lui Ramil Safarov „este un gest care ar putea contribui pe mai departe la creşterea tensiunilor între Azerbaidjan şi Armenia”. Parlamentarii europeni consideră şi că graţierea lui Safarov de catre preşedintele Azerbaidjanului după extrădarea ofiţerului din detenţie din Ungaria este „o violare a înţelegerilor diplomatice date autorităţilor din Ungaria”.

Sute de americani i-au adus un omagiu primului om care a păşit pe luna, astronautul Neil Armstrong

Sute de americani şi colegi de la NASA i-au adus astăzi un omagiu primului om care a păşit pe luna, astronautul Neil Armstrong. Ceremonia a avut loc la Catedrala naţională de la Washington, unde se afla expusă o bucăţică de rocă adusă de pe lună de astronaut în iulie 1969. Armstrong a murit pe 25 august şi a fost înmormântat pe 31 august într-o ceremonie particulară.

Costurile unei eventuale intervenţii americane împotriva Iranului ar putea însemna începutul unui război de amploare în Orientul Mijlociu

Costurile unei eventuale intervenţii americane împotriva Iranului ar putea însemna începutul unui război de amploare în Orientul Mijlociu. Potrivit unei estimări facute de un grup de experti militari, foşti demnitari şi foşti ofiţeri de rang înalt din armata americana şi dată publicităţii astazi, un atac militar împotriva instalaţiilor nucleare iraniene ar putea întîrzia cu cel mult 4 ani construirea unei bombe atomice de către regimul de la Teheran, dar Iranul ar putea riposta, direct sau prin interpuşi, iar populaţia locală ar putea să reacţioneze printr-un sprijin mai mare acordat ierarhiei clericale. Pentru a obţine mai mult decît o întîrziere a programului nuclear iranian ar fi nevoie de o acţiune militară terestră al cărei cost ar fi mai mare decit al războaielor din Afganistan şi Irak laolaltă.

Ministrul român de externe Titus Corlățean a spus la Chișinău că marşul unionist al Acțiunii-2012 este „un eveniment de natură internă al Republicii Moldova”

Ministrul român de externe, Titus Corlățean a spus la Chișinău că așteptatul marș de duminică al Acțiunii-2012, care comemorează 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist este „un eveniment de natură internă al Republicii Moldova”.

Răspunzând unei întrebări a Europei Libere la o conferință de presă, Corlățean a mai spus că în Uniunea Europeană și România există ”o așteptare de stabilitate politică în Republica Moldova, care este o garanție a continuității și predictibilității reformei” pro-europene. Oficialul român și-a mai exprimat speranța ”că nu vor exista evenimente care să altereze această situație”.

Primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă a declarat miercuri Europei Libere că depune eforturi ca marșul unioniștilor și contramarșul anunțat de cei care li se opun să aibă loc în sectoare diferite ale capitalei, ca să fie prevenite ciocniri asemănătoare cu cele din august la Bălți.

Parlamentul European critică Rusia pentru folosirea justiţiei în scopuri politice

Parlamentul European a aprobat o rezoluţie condamnînd folosirea justiţiei în scopuri politice în Rusia. Rezoluţia exprimă „dezamăgirea profundă în legătură cu verdictul şi cu condamnarea disproporţionată” împotriva celor 3 membre ale grupului punk Pussy Riot.

Potrivit rezoluţiei, acesta este ultimul caz dintr-o serie mai lunga de cazuri similare menite să intimideze şi să hărţuiască opoziţia şi societatea civilă din Rusia. Rezoluţia vorbeşte despre investigaţiile penale impotriva mai multor lideri ai opoziţiei, printre care Aleksei Navalny, Boris Nemţov şi Serghei Udalţov şi despre sentinţa de 8 ani închisoare dată împotriva activistei opoziţiei Taisa Osipova.

De asemenea rezoluţia cere Rusiei să îi găsească pe ucigaşii jurnalistelor Anna Politkovskaia şi Natalia Estemirova, cît şi să întreprindă o investigaţie independentă asupra morţii în detenţie a avocatului Serghei Magniţki în 2009.

Un procuror din regiunea Smolensk a declarat că pedeapsa de 8 ani de detenţie pentru activista opozitiei Taisa Osipova a fost prea aspră

Un procuror din regiunea Smolensk a declarat că pedeapsa la care a fost condamnată în noiembrie 2010 activista opozitiei Taisa Osipova - 8 ani intr-o colonie penală - a fost prea aspră pentru acuzaţiile ce i-au fost aduse. Ea a fost condamnată pentru că ar fi deţinut droguri. Avocaţii femeii susţin că acest caz a fost unul fabricat pentru a exercita presiuni asupra soţului ei, un important membru al opoziţiei din regiune. In februarie anul acesta un tribunal regional din Smolensk a decis rejudecarea cazului.

În mai multe oraşe ale lumii arabe au continuat protestele violente împotriva ambasadelor Statelor Unite

In mai multe oraşe ale lumii arabe au continuat astazi protestele violente împotriva ambasadelor Statelor Unite ale Americii din cauza unui film în care ar fi satirizat profetul Mahomed. Filmul realizat de un amator in Statele Unite şi nu este încă limpede cine anume a finanţat acest proiect. Proteste masive au avut loc in capitala Yemenului Sanaa şi la Cairo după ce ieri la Bengazi ambasadorul american in Libia, Christopher Stevens şi alti 3 angajaţi ai ambasadei au fost ucis într-un incendiu provocat la sediul consulatului american din acest oras. La Cairo şi Sanna poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.

Emisarul ONU şi Ligii Arabe Lakhdar Brahimi se află la Damasc în prima sa vizită de când a preluat acest mandat

Emisarul Naţiunilor Unite şi Ligii Arabe Lakhdar Brahimi se află la Damasc astazi în prima sa vizita de cînd a preluat acest mandat. Brahimi urmează să aibă astazi convorbiri cu şeful diplomaţiei regimului preşedintelui Bashar al Assad, dar nu se ştie dacă îl va întîlni şi pe preşedintele sirian. Potrivit activiştilor sirieni, din luna martie anul trecut de cînd au început protestele împotriva regimului Assad, peste 27 000 de oameni au fost omorîţi.

În România, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi alţi patru au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani prin firme din R.Moldova

Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan, fostii directori ai Petromservice Gheorghe Supeala si Zizi Anagnostopol au fost trimisi in judecata pentru spalare de bani si delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro, anunta Mediafax.

Potrivit probelor administrate de procurori, citate de site/ul Hotnews.ro in perioada 2008 - 2009, Liviu Luca, in calitate de actionar majoritar, Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Bogdan Negrutzi, Gheorghe Supeala, Raichovich Rino, in calitate de membri ai Consiliului de Administratie, si Zizi Anagnastopol, in calitate de director financiar al SC Petromservice SA, au dispus incheierea mai multor contracte prin care societatea a achizitionat actiuni cotate la bursa emise de sapte societati din Republica Moldova, la un pret de aproximativ noua ori mai mare decat valoarea la care aceste actiuni erau tranzactionate in aceeasi perioada la Bursa de Valori a Moldovei.

"Scopul urmarit prin aceste tranzactii a fost ca sumele sa ajungă in patrimoniul inculpatilor Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian", arata procurorii Parchetului instanţei supreme.

Negocierile de la Viena pentru reglementarea transnistreană s-au încheiat cu înţelegerea să fie intensificat dialogul pentru respectarea drepturilor omului

La Viena s-au încheiat astăzi două zile de convorbiri pe tema transnistreană în formatul 5 plus 2. Potrivit unui comunicat de presă al OSCE, la reuniune s-a ajuns la înţelegerea să fie intensificat dialogul între cele două părţi în chestiuni legate de respectarea drepturilor omului, cit si la înfiinţarea unui forum de dialog cu societatea civilă şi reprezentanţi ai mediilor de informare din ambele părţi, care sa contribuie la ajungerea la o soluţie cuprinzătoare a situaţiei.

Intilnirea a fost prezidată de ambasadorul OSCE însărcinat cu rezolvarea problemei transnistrene Erwan Foure şi la ea a participat din partea Chisinăului vicepremierul cu problemele reintegrării Eugen Carpov, iar Tiraspolul de Nina Ştanski.

Ambasadorul Fouere a salutat înţelegerile la care s-a ajuns în aceste două zile de convorbiri şi a anunţat că o nouă rundă va avea loc la Dublin, in luna noiembrie.
Convorbirile de astazi au fost dominate de sistemul de funcţionare a şcolilor cu predare în grafie latină, de recunoaşterea reciprocă a diplomelor de studii, de chestiunea libertăţii de mişcare a oamenilor în ambele părţi şi redeschiderea podului de la Gura Bîcului pentru traficul de maşini.

Runda viitoare de negocieri de la Dublin va fi precedată de o vizită a mediatorilor şi observatorilor la Chişinău şi Tiraspol. Formatul 5 plus 2 implica OSCE, Rusia, Ucraina si cele două părţi plus observatorii – Statele Unite si Uniunea Europeană.

Ministrul de externe al României afirmă la Chișinău că este neceasr să fie evitate confruntările în cursul marșului unionist de duminică

Ministrul român de externe, Titus Corlățean, este citat de presa moldoveană cu un comentariu făcut la Chișinău pe marginea așteptatului marș de duminică al Acțiunii-2012, care comemorează 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist.
La o conferință de presă cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, Corlățean a spus că „este un eveniment care reflectă poziţia societăţii civile”, dar că n-ar dori ca el să fie însoțit de „confruntare”. „Confruntare este ultimul lucru de care are nevoie Republica Moldova. Este nevoie de calm", a spus oficialul român răspunzându-le jurnaliștilor.
Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat miercuri Europei Libere că depune eforturi ca marșul unioniștilor și contramarșul anunțat de cei care li se opun să aibă loc în sectoare diferite ale capitalei, ca să fie prevenite ciocniri asemănătoare cu cele din august la Bălți.

Patru muncitori moldoveni și-au pierdut viața pe un șantier în apropiere de Moscova

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale de la Chișinău a confirmat că 4 muncitori moldoveni au murit aseară pe un șantier din apropierea Moscovei, când clădirea la care lucrau s-a prăbușit peste ei. Autoritățile ruse anunțaseră în cursul nopții trecute că un al cincilea moldovean a fost salvat dintre dărâmăturile clădirii cu două nivele în satul Novinki la sud-vest de Moscova și internat la spital în orașul Istra.
Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din ministerul moldovean de Interne spune într-un comunicat că va aduce acasă cadavrele celor patru muncitori decedați.

Demonstranți protestari au atacat astăzi ambasada americană de la Sanaa, în Yemen

Ambasada Statelor Unite la Sanaa în capitala Yemenului a fost atacată astăzi de protestatari într-un val de manifestări furioase din cauza unui film anti-islamic produs de un amator din California și difuzat pe site-ul youtube. Demonstranții au pătruns pe poarta principală pe teritoriul ambasadei din capitala yemenită, spărgând geamuri și incendiind vehicule, înainte ca poliția să-i alunge cu tunuri de apă și focuri de avertisment.
La Cairo, poliția a intrat în altercații cu protestatarii care demonstrează de trei zile în fața ambasadei americane în Egipt. În Libia, marți seara, ambasadorul american, Christopher Stevens a fost ucis într-un atac asupra consulatului Statelor Unite la Benghazi, soldat cu moartea altor trei angajați.

Statele Unite au trimis două distrugătoare militare și 50 de pușcași marini în Libia pentru a apăra corpul diplomatic american

Statele Unite au trimis două distrugătoare militare și 50 de pușcași marini în Libia pentru a apăra corpul diplomatic american, după uciderea ambasadorului Christopher Stevens la Benghazi.
Militarii au fost trimiși pentru a asigura securitatea la ambasada Statelor Unite din capitala libiană Tripoli, unde personalul a fost redus la minim. Personalul consulatului de la Benghazi este și el evacuat în astăzi.
Autoritățile americane investighează dacă militanți afiliați rețelei Al-Qaeda folosesc protestele ca acoperire pentru atacarea misiunilor diplomatice americane la 11 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

In Rusia, Duma de Stat va lua în discuție revocarea mandatului unui parlamentar critic la adresa Kremlinului

Duma de Stat de la Moscova a inclus pe agenda sesiunii de vineri luarea unei decizii în privința revocării mandatului de deputat al parlamentarului Gennadi Gudkov, un critic al Kremlinului.
Procurorii ruși au cerut Dumei să-i ridice mandatul lui Gudkov, deputat al Partidului Rusia Justă, sub acuzația de conflict de interese. Gudkov respinge acuzațiile, spunând că este persecutat din cauza unui protest neautorizat pe care-l pregătește vineri la Moscova.

Cererea Rusiei ca Moldova să renunțe la integrarea pe plan energetic cu UE este calificată de agențiile de presă occidentale drept un „ultimatum”

Două agenții de presă occidentale numesc „ultimatum” condițiile puse Moldovei de Rusia pentru ieftinirea gazelor și anticipează că ele vor spori tensiunea dintre Moscova și Uniunea Europeană.
Reuters scrie că „un ultimatum adresat unei țări de tranzit al gazelor rusești va provoca alarme în Europa”. Iar AFP notează că „ultimatumul foarte clar și public adresat (Moldovei) va spori tensiunea dintre Moscova și o Uniune Europeană în criză de bani”.
Ministrului rus al energiei, Alexander Novak a spus miercuri la Soci, în marginea vizitei premierului moldovean Vlad Filat că Moldova trebuie să renunțe la integrarea energetică cu UE dacă vrea gaze mai ieftine cu 30 la sută. Întors de la Soci, premierul Filat a spus că nu are cunoștință de declarație și că premierul și președintele rus, cu care a stat de vorbă, nu au formulat asemenea condiții.

Ministrul de externe al României, Titus Corlățean, așteptat astăzi în vizită la Chișinău

Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă a declarat Europei Libere că, prin vizita așteptată astăzi, noul ministrul român de externe, Titus Corlățean continuă tradiția ca șefii diplomației de la București să viziteze întâi de toate Republica Moldova. „Agenda este bogată, este diversă şi exprimă gradul foarte important de încredere care s-a creat între Chişinău şi Bucureşti începând cu a doua parte a anului 2009”.
Cu o zi înaintea vizitei ministrului Corlățean, Comisia de politică externă a Parlamentului a avizat pozitiv acordul despre regimul de frontieră cu România, încheiat în urmă cu doi ani.

Un muncitor moldovean rănit în prăbușirea unei clădiri în construcție la Moscova

Autoritățile ruse spun că cel puțin un muncitor pe un șantier din apropierea Moscovei a murit iar altul, cetățean moldovean, a fost salvat și dus la spital după ce clădirea la care lucrau s-a prăbușit peste ei. Agenția rusă Itar-Tass relatează că aseară, la ore după producerea incidentului, doi muncitori mai erau dați dispăruți printre dărâmăturile clădirii din localitatea Novinki dintr-o suburbie vestică a Moscovei.
Naționalitatea victimei și dispăruților nu a fost precizată.

Președintele Barack Obama se angajează să pedepsească autorii atacului împotriva Consulatului de la Bengazi în care și-a pierdut viața ambasadorul SUA în Libia

Președintele american, Barack Obama și lideri internaționali au condamnat miercuri atacul asupra consulatului Statelor Unite în Libia soldat cu uciderea ambasadorului și altor trei angajați ai consulatului. Vorbind la Casa Albă, președintele Obama a descris atacul în cuvintele „cumplit și șocant” și a promis că Statele Unite vor coopera cu autoritățile libiene pentru a-i pedepsi pe cei care l-au înfăptuit.
Atacul de marți seara în orașul Benghazi a urmat unor proteste în cursul zilei în Egipt împotriva unui film anti-islamic produs de un amator din California.

Partidul de guvernămînt de centru-dreapta din Olanda se situează pe primul loc în alegerile parlamentare

Premierul olandez, Mark Rutte a anunțat victoria partidului său de centru-dreapta, VVD, la alegerile de miercuri, văzute ca un test de loialitate pentru țara pivot din Uniunea Europeană. VVD care promite reducerea deficitului bugetar ar fi obținut 41 din cele 150 de locuri ale Parlamentului, cu două mai mult decât Partidul Laburist de centru-stânga. Premierul Rutte poate obține un nou mandat în coaliție cu alte două partide pro-europene mai mici.
Cel mai radical critic al Uniunii Europene, Partidul Libertății condus de Geert Wilders ar fi pierdut la alegeri 8 locuri în Parlament.

Guvernul Cehiei a interzis vânzarea băuturilor alcoolice tari la chioșcuri după numeroase cazuri de moarte prin otrăvire cu metanol

Guvernul Cehiei a interzis vânzarea băuturilor alcoolice tari la chioșcuri după ce a 16-a persoană a murit în urma consumului de metanol otrăvitor. Cel puțin 24 de persoane sunt spitalizate. Câteva victime au orbit. Poliția a arestat un bărbat bănuit că ar fi distribuit băuturile fatale în nord-estul țării, unde s-au produs primele decese. Un alt suspect a fost reținut în orașul Zlin, din apropierea graniței cu Slovacia.
Asemenea otrăviri sunt rare în Cehia, dar oficialii statului și ai industriei băuturilor spun că vânzarea alcoolului contrafăcut este în creștere, ocupând cam 10-20 de procente din piață.

In Bosnia au fost arestate 25 de persoane membre ale unei rețele mafiote

Bosnia a arestat miercuri 25 de oameni într-o operațiune despre care poliția spune că este „cea mai mare și complexă” împotriva crimei organizate de la războiul din 1992-95. Șeful agenției de anchetă bosniacă, Goran Zubac a spus că operațiunea ar marca „începutul sfârșitului” pentru crima organizată în țara balcanică.
Gruparea capturată de poliție este acuzată de trafic de droguri, spălare de bani, uciderea polițiștilor și acte de banditism.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG