Linkuri accesibilitate

Ştiri

Evghenii Şevciuk s-ar fi angajat să continue eforturile pentru construirea unui stat independent Transnistria

Presa din Republica Moldova şi România preia o ştire a agenţiei Ria Novosti potrivit căreia liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk s-ar fi angajat să continue eforturile pentru construirea unui stat independent Transnistria. Publika TV scrie că declaraţia a fpst făcută la televiziuena locală şi au au fost prilejuite de marcarea, duminică 2 septembrie, a 22 de ani de cînd regiunea separatistă din stînga Nistrului s-a declarat independentă.

Numărul şomerilor din Moldova a scăzut în al doilea trimestru al anului

Numărul şomerilor din Moldova a scăzut în al doilea trimestru al anului, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, anunţă Moldpres citînd Biroul Naţional de Statistică de la Chişinău. E vorba de o rată a şomajului de 4,5 la sută, faţă de 6,2 la sută în 2011. Potrivit datelor BNS, şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbaţii - 60,9% din totalul numărului de şomeri, cei mai mulţi find din mediul urban - 69,9%. Datele BNS nu se referă la raioanele din partea stîngă a Nistrului şi la municipiul Bender.

Vivian Reding nu ar fi surprinsă dacă România nu va fi primită în Schengen

Ministerul român de externe a dat publicităţii o declaraţie în care se arată surprins de declaraţiile vicpreşedintei Comisiei Europene Viviane Reding cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen. Într-un interviu pentru ziarul „Le Monde” Reding a spus că Uniunea Europeană supreveghează atent situaţia din România dupa lupta politică teribilă din iulie şi august, şi că derivele cele mai grave au putut fi evitate datorită Mecanismului de Verificare şi Control. Întrebată dacă aderarea Românei la Schengen este de actualitate, Viviane Reding a spus că decizia aparţine statelor din Uniunea Europeană, precizănd însă că ea personal NU ar suprinsă dacă decizia va fi de a NU primi România.

Lakhdar Brahimi: schimbarea în Siria este atît „urgentă” cît şi „necesară”

Noul emisar ONU pentru Siria Lakhdar Brahimi a spus că schimbarea în această ţară este atît „urgentă” cît şi „necesară” pentru a veni în întîmpnarea doleanţelor poprului sirian. Într-un interviui pentru reţeaua Al Arabiya, Brahimi a spus că responsabilitatea este mai degrabă a regimului decît a rebelilor pentru oprirea violenţelor în car eau fost ucişi el puţin 20 d emii de persoane de la declanşarea revoleti împotriav reghimului lui Başar al-Assad anul trecut.

Iranul şi Coreea de Nord au semnat un acord de cooperare în ştiinţă şi tehnologie

Iranul şi Coreea de Nord au semnat un acord de cooperare în ştiinţă şi tehnologie. Presa de la Teheran a relatat că documentul a fost semnat la summitul Mişcării de Nealiniere organizat în Iran săptămîna această, iarcu ocazia semnării liderul suprem al Iranului, aiatolahul Ali Hamenei, a spus că Iranul şi Coreea de Nord au, citez: „duşmani comuni, pentru că puterile arogante nu acceptă statele independente”. Administraţia de la Washington bănuieşte că Iranul a obţinut componente pentru rachete balistice de la Coreea de Nord.

Cicilistul Eduard Carol Novak a cîştigat prima medalie de aur a României în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra

Eduard Carol Novak (36 de ani, legitimat la Tuşnad Cycling Team) a cîştigat prima medalie de aur a României în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra, la proba de ciclism.
Sportivul din România a fost urmat de cehul Jiri Jezek şi de Jody Cundy din Marea Britanue. Eduard Novak a fost vicecampion olimpic în 2008 la Beijing, în proba de contratimp) şi dublu campion mondial (pe şosea şi la contratimp).

Hilary Clinton: Statele Unite vor întări parteneriatul de securitate regională în Pacific

Secretarul de stat american Hilary Clinton a spus că Statele Unite vor întări parteneriatul de securitate regională în Pacific, precizînd că acest demers nu este îndreptat împotriva Chinei. Vorbind vineri la Forumul Insulelor din Oceanul Pacific, care se desfăşoară în Insulele Cook, şefa diplomaţiei americane a spus că Statel Unite vor să-şi menţinţă pebntru mult timp prezenţa în regiune. Forumul Insulelor din Oceanul Pacific este alcătuit din 16 state, între care se află Australia, Noua Zeelandă, dar şi insule mai mici, cum ar fi Tuvalu şi Nauru.

Marş de protest în Bahrein cerînd eliberarea dizidenţilor aflaţi în închisoare

Mii de demonstranţi ai grupărilor de opoziţie şiite din Bahrein au participat la un marş de protest cerînd eliberarea dizidenţilor aflaţi în închisoare. Avînd sloganul “Libertate şi democraţie”, marşul a fost organizat după o întrerupere de două luni a proetstelor în apropiere de capitala Manama. Bahrein este un regat minuscul din Golful Persic condus de o minoritate sunită. Protestatarii au fluturat steaguri ale Bahreinului şi au purtat protrete ale unui militant pentru drepturile omului, Nabil Rajab, condamnat la trei ani de închisoare pentru că a participat la demonstraţii neautorizate. Regatul Bahrein a fost criticat de organizaţiile internţaionale care militează pentru respectarea drepturilor omului pentru reprimarea violentă anul trecut ale unor proteste inspirate de revoltele cunoscute sub numele de Primăvara Arabă.

Cei șase angajaţi ai Poliţiei Rutiere din Chișinău, cercetați penal pentru corupţie, au fost suspendați din funcție pe perioada anchetei

Cei șase angajaţi ai Poliţiei Rutiere din Chișinău, cercetați penal pentru corupţie, au fost suspendați din funcție pe perioada anchetei. Ordinul a fost semnat de ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean. Cei şase, între care se află şi șeful-adjunct al Secţiei Poliţiei Rutiere sunt cercetați penal pentru abuz de putere, trafic de influență, şi corupere pasivă și activă.

Secretarul de presă al preşedintelui Vladimir Putin a respins un raport al opoziţiei care îl acuză pe Putin că are o viaţă de nabab

Secretarul de presă al preşedintelui rus Vladimir Putin a respins un raport al opoziţiei care îl acuză pe Putin că are o viaţă de monarh din Goful Persic sau de unui oligarh flamboaiant. Vorbind presei vineri, Dmitri Peskov a spus că regretă că aceste pseudio-revelaţii sînt asociate cu opoziţia. Fostul vicpermier rus Boris Nemţov, care e unul dinliderii mişcării de opoziţie Cealaltă Rusie, a dat publciităţii marţi un raport în care s espune că Putin duce o viaţă de nabab, avînd la dispoziţie 20 de locuinţe luxoase, 43 de avioane şi patru iahturi.

Mişcarea de Nealiniere: Iranul are dreptul să folosească energia nucleară în scopuri paşnice

Cele 120 de ţări din Mişcarea de Nealiniere au încheiat summit-ul de la Teheran cu o declaraţie de susţinere a dreptului Iranului de a folosi energia nucleară în scopuri paşnice. Declaraţia survine după ce Agenţia Naţiunilor Unite pentru Energie Atomică a acuzat autorităţile de la Teheran că blochează inspectarea unităţii militare Parcin, unde se bănuieşte că au fost efectuate teste explozive cu componentă nucleară. În altă ordine de idei, liderul religios al Iranului, aiatolahul Ali Hamenei, a afirmat că naţiunile în curs de dezvoltare au mai multe drepturi decît Occidentul sau Naţiunile Unite să participe la rezolvarea conflictului din Siria. Multe din ţările din Mişcarea de Nealiniere, în special ţările de orienatre sunită, îi simpatizează sau chiar îi sprijină pe rebelii sirieni. Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a spus la summitul de la Teheran că regimul lui opresiv al lui Başar al-Assad şi-a pierdut legitimitatea şi că întreaga lume ar trebui să îi sprijine pe rebelii din Siria.

Serghei Lavrov:ar fi naiv din partea comunităţii internaţionale să aştepte ca preşedintele sirian al-Assad să-şi retragă trupele

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat că ar fi naiv din partea comunităţii internaţionale să aştepte ca preşedintele sirian Başar al-Assad să-şi retragă trupele din principalele oraşe ale Siriei, şi să lase opoziţia să le înlocuiască. Vorbind sâmbătă studenţilor de la Institutul de Stat pentrzu Relaţii Internaţionale de la Moscova, Lavrov a spus că o astfel de cerere din partea puterilor străine ar fi echivalentă cu a-i solicita lui Assad să capituleze. Şeful diplomaţiei ruse a adăugat că Moscova nu ţine cu nici un regim şi cu nici unul din din cei implicaţi în “situaţia" siriană, iar poziţia sa se bazează pe ceea ce este realist. Rusia şi China au blocat în mod repetat proiectele de rezoluţii iniţiate de ţările arabe la ONU menite să facă presiuni asupra preşedintelui sirian Başar al-Assad pentru a puen capăt violenţelor din Siria, în car ese estimează că au fost ucişi pînă acum 17 mii de persoane.

Numărul şomerilor din cele 17 ţări care fac parte din zona euro a ajuns la un număr record de 19 milioane în iulie

Potrivit unui nou raport al agenţiei pentru statistici a Uniunii Europene Eurostat, numărul şomerilor din cele 17 ţări care fac parte din zona euro a ajuns la un număr record de 19 milioane în luna iulie, adică o rată a şomajului de 11,3 la sută, cea mai înaltă de la crearea monedei europene unice în 1999. Rata şonajului în întreaga Uniune Europeană este de 10, 4 la sută, adică 25 de milioane de persoane fără loc de muncă. Spania continuă să aibă cea mai înaltă erată a şomajului, de 25,1 la sută.

Principalul suspect în crima de la Kazan a încercat să inducă în eroare ancheta scriind un mesaj despre trupa Pussy Riot la locul crimei

Poliţia rusă a anunţat că principalul suspect în crima de la Kazan a încercat să inducă în eroare ancheta scriind un mesaj despre trupa Pussy Riot la locul crimei. Cadavrele a două femei, mamă şi fiică, au fost găsite joi într-un apartament din Kazan, iar pe un perete era scris, aparent cu sânge, mesajul „Free Pussy Riot”. Poliţia spune că suspectul, Igor Danilevky, lector la universiattae din Kazan, a scris mesajul despre Pussy Riot pentru a da impresia că asasinatul a fost o ucidere „ritualică”. Recent trei din membrele trupeio punk Pussy Riot au fost condamnate la 2 ani de închisoare fiind acuzat de huliganism după ce au cîntat o melodie împotriva lui Vladimir Putin în principala catedrală din Moscova

Mai mulţi administratori ai comunităţilor online din Belarus au fost reţinuţi de poliţie şi KGB

Centrul pentru drepturile omului Vyasna din Belarus a anunţat că mai mulţi administratori ai comunităilor online din această ţară au fost reţinuţi de poliţie şi KGB. Vyasna şi rude ale tinerilor ar relatat că apartamentele lor au fost percheziţionate şi unele din computerele lor au fost confiscate. După ce au fost interogaţi câteva ore, trei dintre ei au fost eliberaţi iar alţi doi au fost condamnaţi la cinci respectiv şapte zile de închisoare pentru „huliganism minor”.

Iranul respinge raportul ONU care acuză Teheranul că şi-a intensificat activităţile de îmbogăţire a uraniului

Oficialităile iraniniene au denunţat un recent raport al ONU care acuză Teheranul că şi-a intensificat activităţile de îmbogăţire a uraniului. Un parlamentar iranian este citat de agenţia de ştiri ISNA cu declarţia că publicarea raportului în săptămîna cîdn Iranul găzduieşte summitul Mişcării de Nealinere „nu înseamnî nimic altceva decît că e vorba de o manevră politică. În cel mai nou raport al său, Agenţia ONU pentru Energie Atomică spune că republica islamică şi-a îmbunătăţit rapid capacitatea de îmbogăţire a uraniului la instalaţia subterană de la Fordow. Teheranuil respinge acuzaţiile Occidentului că încearcă să construiască bomba atomică sub acoperirea unui program nuclear civil.

Conducerea de la Chişinău a depus flori cu ocazia sărbătorii naţionale Limba Noastră

Preşedintele Moldovei Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat şi alţi oameni politici de la Chişinău depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ştefan cel Mare, cu ocazia sărbătorii naţionale Limba Noastră. Cu acest prilej, consilierul preşedintelui României Eugen Tomac a citit un mesaj din partea lui Traian Băsescu, în care acesta felicită Republica Moldova cu ocazia sărbătorii Limba Noastră. În mesaj, şeful statului român dă asigurări că România va susţine Republica Moldova necondiţionat în continuare în parcursul său european.

Preşedintele Nicolae Timofti a decorat Biblioteca Naţională cu Ordinul Republicii

Preşedintele Nicolae Timofti a decorat Biblioteca Naţională cu Ordinul Republicii, în semn de preţuire pentru contribuţia substanţială a a cesteui instituţii la salvarea patrimoniului naţional documentar. Timofti a înmânat această distincţie conducerii BNM în cadrul ceremoniei, care a avut loc cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la crearea Bibliotecii Naţionale. Pe data de 22 august Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a împlinit 180 de ani de la înfiinţare

La Chişinău a început a 21-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte

La Chişinău a început a 21-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte. Ediţia din acest an e consacrată aniversării a 180 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Naţionale din Moldova (BNRM) şi se înscrie în seria de manifestări care îi omagiază pe Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, În cadrul Salonului de Carte sînt prezentate peste 5 mii de titluri şi sînt programate peste 30 de acţiuni culturale, lansări de carte, mese rotunde, expoziţii tematice şi ateliere de creaţie. Salonul se va închide pe 4 septembrie.

Fondul de carte în Republica Moldova este reînnoit o dată la 57 de ani

Fondul de carte în Republica Moldova este reînnoit o dată la 57 de ani, iar din cele peste 16 milioane de titluri de pe rafturile bibliotecilor publice, doar 7 milioane sunt în grafie latină, a afirmat directoarra adjunctă a Bibliotecii Naţionale aţionale Vera Osoianu, citată de Info-Prim Neo. E a adăugat că achiziţiile de carte au numărat în 2011peste 295 de mii de titluri, dintre care peste 229 de mii în limba română. Rata medie de reînnoire, după recomandările UNESCO, este de 250 de cărţi la o mie de locuitori. În Republica Moldova această rată este de 80 de cărţi la mia de locuitori. O rată foarte scăzută, în comparaţie cu Finlanda, de exemplu, unde ea este de 411 cărţi pentru o mie de locutori”. Tot UNESCO recomandă ca fondul de carte să fie înnoit o dată la 7-10 ani.

Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Limbii Române transmis Chișinăului de președintele Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu a transmis astazi, de Ziua Limbii Romane, un mesaj de felicitare moldovenilor, spunind că are un profund respect pentru aceasta sărbatoare şi pentru modul în care moldovenii au păstrat vie limba şi conştiinţa românească. Traian Băsescu i-a asigurat pe moldoveni că ţara sa va susţine şi pe mai departe, „necondiţionat” Republica Moldova în parcursul său european. „Ne dorim ca românii de pe o parte şi alta a Prutului să fie din nou împreună în cadrul Uniunii Europene”, se arată în declaraţia şefului statului roman.

Marian Lupu ales ca unul din cei 32 de vicepreședinți ai Internaționalei Socialiste la reuniunea acesteia din Africa de Sud

Preşedintele Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, a fost ales de Internaţionala Socialistă, care s-a întrunit in Africa de Sud, drept unul din cei 32 de vicepreşedinţi ai acestei organizatii. Este funcţia cea mai înaltă pe care a obţinut-o pînă acum un politician moldovean pe arena internaţională. Si premierul Romaniei Victor Ponta a fost ales tot într-o functie de vicepreşedinte. Internaţionala Socialistă grupează 143 de partide socialiste, social democrate şi laburiste din lume.

Procuratura din Belarus a reținut și interogat timp de cîteva ore pe administratorii site-urilor opoziției

Centrul pentru apărarea drepturilor omului din Belarus, Vyasna, a anunţat că serviciile de securitate i-au arestat pe administratorii comunităţilor on-line ale opoziţiei. Este vorba de patru tineri din Minsk şi unul din localitatea Vitsebsk. Potrivit informaţilor deţinute de Vyasna, în apartamentele tinerilor au avut loc perchezitii şi unele computere au fost confiscate. După citeva ore de interogatorii, tinerii au fost eliberaţi, cu excepţia unuia, care a fost arestat pentru 5 zile pentru ceea ce Procuratura a considerat a fi „huliganism minor”.

Grevă a personalului de cabină al companiei Lufthansa pe aeroportul de la Frankfurt

Un representant al sindicatului personalului de cabină de pe avioanele companiei Lufthansa a anunțat că membrii sindicatului aflați pe aeroportul de la Frankfurt vor intra astăzi în grevă timp de opt ore, inaugurînd astfel o campanie de grevă mai amplă după întreruperea negocierilor cu direcția companiei pe tema reducerii salariilor.

Fostul preşedinte kirghiz Askar Akaiev și-aa cerut iertare pentru „greşelile personale” pe care le-a făcut la nivel economic şi politic

Fostul preşedinte kirghiz Askar Akaiev a cerut iertare pentru „greşelile personale” pe care le-a făcut la nivel economic şi politic în perioada 1990-2005 cît a fost preşedinte al acestei ţări Central Asiatice. Akaev a făcut declaraţia într-un interviu cu Europa Libera, în ajunul zilei independenţei Kirghistanului, sărbătorită astazi. Akaev a fost alungat de la putere de protestele populaţiei în 2005 şi de atunci locuieşte la Moscova. Preşedintele care l-a înlocuit în urma acestor proteste Kurmanbek Bakiev a fost la rîndul său înlăturat în mod violent de la putere şi trăieste în exil în Belarus fiind căutat de autorităţile kirghize pentru că ar fi răspunzător de moartea a aproximativ 100 de protestatari si pentru corupţie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG