Linkuri accesibilitate

Ştiri

Duma de stat de la Moscova a aprobat o lege care lărgește definiţia „înaltei trădări”

Duma de stat de la Moscova a aprobat o lege care lărgește definiţia „înaltei trădări”. Activiştii pentru drepturile omului spun că ea face parte din actuala tendinţă de a distruge orice fel de opoziţie la regimul Putin. Actuala lege echivalează „înalta trădare” cu spionajul. În noua variantă, vor fi considerate „înaltă trădare” şi activităţile de consultanţă şi ajutor financiar din partea unei organizaţii străine. În legea actuală „înaltă trădare” înseamnă activităţile care dăunează securităţii statului. În noua variantă, definitia se aplică şi oricăror intenţii de a contesta ordinea constituţională, suveranitatea şi integritatea teritorială a Rusiei. Duma de stat a aprobat noile amendamente în unanimitate după trei lecturi. Ludmila Alexeeieva, de la Grupul Helsinki consideră că legea este menită să pună capăt oricărui activism public independent, iar veteranul militant pentru drepturile omului Lev Ponomariov a spus că ea ar putea fi folosită cu uşurinţă împotriva celor care critică guvernul şi regimul lui Vladimir Putin.

Cel puțin 16 persoane au fost ucise în Pakistan în proteste legate de filmul realizat în America și de caricaturile franțuzești care îl insultă pe profetul Mahomed

Cel puțin 16 persoane au fost ucise în Pakistan în proteste legate de filmul realizat în America și de caricaturile franțuzești care îl insultă pe profetul Mahomed. Incidentele au avut loc la Peșawar, unde mulțimea furioasă a incendiat două cinematografe și clădirea Camerei de Comerț. Politia a intervenit în forță la Islamabad și Karaci iar autorităţile au blocat comunicatiile prin reţeaua de teleonie mobilă în 15 orașe.

Șase grupări de opoziţie din Belarus au cerut boicotarea alegerilor parlamentare de duminică

Șase grupări de opoziţie din Belarus au cerut boicotarea alegerilor parlamentare de duminică. Reprezentanții opoziției au spus la o conferință de presă că scrutinul de duminică este „o farsă”, din moment ce politicieni ai opoziâției se află în închisoare, iar un boicot masiv al alegerilor generale ar putea fi un vot de neîncredere pentru regimul preşedintelui Aliaksandr Lukaşenka. Amnesty International spune într-un raport că perioada de dinainte de alegeri a fost marcată de arestări și întemniţarea mai multor activiști de opozitie. Se aşteaptă ca viitorul parlament să nu aibă prerogative reale, întreaga putere fiind în mîinile preşedintelui Lukashenka, care conduce țara din 1994.

Omul de afaceri român Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV, a cîştigat licitaţia pentru privatizarea combinatului Oltchim din România

Omul de afaceri român Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV, a cîştigat licitaţia pentru privatizarea combinatului Oltchim din România. Oferta sa a fost de 203 milioane de lei, echivalentul a 45 de milioane de euro. Cumpărătorul are la dispozitie intre 5 şi 10 zile pentru a plăti suma. Premierul social democrat Victor Ponta a avertizat că „dacă cineva vrea să ne înşele” va fi adus în faţa legii.

Persoanele care nu fac afaceri și obțin bunuri de peste un milion de lei pe an trebuie să le declare separat la fisc

Persoanele care au declarat imobile, mijloace de transport, şi alte bunuri de valoare ce depăşesc un milion de lei pe an trebuie să prezinte la fisc o declaraţie pe proprietate separată. Măsura vizează persoanele fizice care nu desfăşoară activitatea de întreprinzător. Anunţul a fost făcut de Inspectoratul Fiscal de Stat, care îndemnă contribuabilii să-şi declare veniturile obţinute şi să nu se eschiveze de la plata impozitului.

Mihail Formuzal: Găgăuzia este un stat independent din interiorul Republicii Moldova

Bașcanul Găgăuziei Mihail Formuzal a declarat într-un interviu pentru postul de radio al guvernului de la Moscova „Vocea Rusiei” că Găgăuzia este un stat independent din interiorul Republicii Moldova, informează site-ul Politik. md. Formuzal a spus că e „un stat cu toate atributele sale: stemă, drapel, imn, distincții de stat. Acest stat se dezvoltă și își realizează propriile proiecte de dezvoltare.”, adăugând că „dacă în Moldova va avea loc procesul de lichidare a statului, găgăuzii își vor păstra dreptul la autoadministrare.”

În Georgia continuă protestele, mii de oameni cer aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi de abuzurile din închisorile georgiene

În Georgia continuă protestele, mii de oameni cer aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi de abuzurile din închisorile georgiene. După demisia ministrului însărcinat cu sistemul penitenciar joi, şi-a anunţat demisia și ministrul de interne, Bacio Ahalaya. Preşedintele Georgiei Mikail Saakaşvili l-a numit pe avocatul poporului Gheorghi Tuguşi în funcția de ministru pentru sistemul penitenciar. Tuguși a vizitat vineri penitenciarul din Tbilisi unde au fost filmate abuzurile şocante asupra deţinutilor şi a promis reforme in domeniu. Mikail Saakaşvili s-a declarat „furios şi revoltat peste măsură” de întregul scandal dar a cerut georgienilor să evite să folosească această situaţie pentru „ jocuri politice”.

Tribunalul regional din Arhangelsk a revenit asupra deciziei de a-i reduce lui Platon Lebedev

Tribunalul regional din Arhangelsk a revenit asupra deciziei de a-i reduce pedeapsa lui Platon Lebedev, asociatul fostului miliardar Mihail Hodorkovsk, şi a cerut noi audieri în acest caz. Luna trecută un tribunal din oraşul Velsk a redus pedeapsa lui Lebedev de la 13 ani la 9 ani şi 8 luni. Lebedev si Hodorkovski au fost arestaţi în 2003 pentru fraudă şi au foss condamnaţi la 9 ani de închisoare. În 2010 li s-a mărit pedeapsa, după o nouă condamnare pentru spălare de bani si delapidare. Amîndoi se declară nevinovați şi spun că procele care le-au fost intentate au fost motivate politic.

Cel puțin trei persoane au fost ucise în Pakistan în proteste legate de filmul realizat în America și de caricaturile franțuzești care îl insultă pe profetul Mahomed

Cel puțin trei persoane au fost ucise în Pakistan în proteste legate de filmul realizat în America și de caricaturile franțuzești care îl insultă pe profetul Mahomed. Incidentele au avut loc la Peșawar, unde mulțimea furioasă a incendiat două cinematografe și clădirea Camerei de Comerț. Cel puțin 15 persoane, între care și polițiști, au fost rănite. Se aşteaptă proteste masive, cu participarea a zeci de mii de oameni, în Pakistan şi în alte părţi ale lumii musulmane, după rugăciunile tradiționale islamice de vineri.

Iranul a prezentat vineri un nou sistem antirachetă despre care Teheranul spune că este menit să riposteze avioanelor americane

Iranul a prezentat vineri un nou sistem antirachetă despre care Teheranul spune că este menit să riposteze avioanelor americane în eventualitatea unui atac din partea Statelor Unite. Noul sistem a fost prezentat în cadrul parăzii militare organizate cu prilejul aniversării începutului războiului irano-irakian din 1980. Potrivit declaraţiilor unui înalt general iranian, noul sistem antirachetă de fabricaţie iraniană poate ajunge la ţinte care sunt la 50 de km distanţă şi la o înălţime de 6000 de metri.

Statele occidentale din Consiliul de Securitate ONU au acuzat Iranul că înarmează Siria

Statele occidentale din Consiliul de Securitate ONU au acuzat Iranul că înarmează Siria, exportînd arme către regimul preşedintelui Bashar al Assad. La şedinta de joi a Consiliului de Securitate, Statele Unite, Franța, Germania și Marea Britanie și-au exprimat îngrijorarea profundă față de încălcarea embargoului de arme impus Siriei. De asemenea, ambasadoarea Statelor Unite la ONU Susan Rice a criticat regimul de la Teheran pentru că nu se supune inspecțiilor ONU la instalaţiile sale nucleare. Occidentul spune că programul nuclear iranian are o importantă dimensiune militară, Teheranul susține că el este eminamente civil.

OMC a scăzut de la 3,7% la 2,5% prognoza de creştere comercială globală pentru anul 2012

Organizaţia Mondială a Comerţului a scăzut de la 3,7% la 2,5% prognoza de creştere comercială globală pentru anul 2012. OMC a scăzut și prognoza pentru 2013, de la 5,6 % la 4,5 %. Potrivit preşedintelui OCM, cauzele acestei situații sînt criza datoriilor europene, problemele economiei americane şi scăderea creşterii economiei Chinei.

Guvernul Moldovei solicită un nou împrumut Băncii Europene de Investiții pentru reabilitarea a 176 de km de drumuri

Premierul Vlad Filat a cerut astăzi Băncii Europene pentru Investiții un nou împrumut de 150 de milioane de euro pe termen lung și la dobânzi mici pentru reabilitarea a 176 de kilometri de drumuri. Filat i-a adresat solicitarea scrisă vicepreședintelui BEI, Wilhelm Molterer aflat în vizită la Chișinău. El a reamintit că această bancă a Uniunii Europene finanțează deja mai multe proiecte de infrastructură în derulare în Moldova, inclusiv pentru reabilitarea drumurilor.
Dintre țările Parteneriatului Estic, Republica Moldova este cel mai mare recipient de fonduri din partea BEI, primind în ultimii șase ani împrumuturi în condiții concesionale de 272 milioane de euro.

Un nou studiu Expert Grup estimează că economia Moldovei va cunoaște o perioadă de stabilitate în următoarele luni

Centrul de analiză economică, Expert Grup, anticipează că economia moldoveană se va stabiliza în următoarele luni, după ce viteza de creștere a încetinit dramatic anul acesta. Într-un nou studiu intitulat „Realitatea economică”, experții neguvernamentali remarcă sporirea volumului de credite noi acordate, majorarea volumului de remitenţe, precum şi creşterea volumului de bani în circulaţie în iulie 2012 faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Dar spun că situația economiei rămâne incertă fără a se putea anticipa punctul din care va reîncepe creșterea.
Biroul Național de Statistică a anunțat luni că în prima jumătate a anului economia moldoveană a crescut cu numai 8%, cu mult sub așteptările guvernului și sub creșterea de 6,4% de anul trecut.

Mii de oameni își continuă la Tbilisi protestele cerînd anchetarea celor implicați în torturarea unor deținuți

În Georgia, continuă pentru a treia zi protestele la care mii de oameni cer anchetarea penală a oficialilor implicați în torturarea deținuților. Protestele din capitala Tbilisi au izbucnit marți noaptea, după ce două televiziuni au difuzat imagini șocante înfățișând gardieni și oficiali ai unui penitenciar care bat și violează deținuți.
În urma protestelor izbucnite cu mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, și-a dat demisia, miercuri ministra responsabilă cu sistemul penitenciar, iar astăzi și ministrul de interne.
Președintele Mihail Saakașvili a cărui partid se confruntă într-o campanie dură cu o coaliție de opoziție a miliardarului Bidzina Ivanișvili a încercat să repare prejudiciile de imagine spunând că a fost el însuși șocat la vederea înregistrărilor. Dar Saakașvili i-a chemat pe georgieni să nu folosească acest caz pentru ceea ce a numit „jocuri politice”.

Un tribunal din Turcia urmează să pronunțe astăzi verdictul în procesul a sute de ofițeri ai armatei acuzați de complot antiguvernamental

Un tribunal din Turcia urmează să pronunțe astăzi verdictul în procesul a sute de ofițeri ai armatei acuzați de complot împotriva guvernului de sorginte islamistă al premierului Recep Tayyip Erdogan. În procesul care durează de doi ani, procurorii au cerut ca fiecare dintre cei 365 de ofițeri inculpați să fie condamnat la închisoare de până la 20 de ani.
Ofițerii dezmint acuzațiile că ar fi planificat să detoneze moschei la Istanbul și să provoace un conflict cu Grecia pentru a avea pretextul unei lovituri de stat, spunând că presupusul complot din 2003 a fost de fapt un exercițiu militar obișnuit.

Proteste antiamericane la Peshawar în Pakistan

Din Pakistan se relatează despre doi oameni uciși în orașul Peshawar, unde au avut loc noi proteste față de filmul anti-islamic produs în Statele Unite și caricaturile publicate de o revistă franceză care l-ar insulta pe profetului Mahomed.
Poliția din orașul amplasat în apropierea graniței cu Afganistanul a tras într-un grup de protestatari, ucigând un cameraman al unei televiziuni pakistaneze. Cel puțin încă un om a fost rănit când gardienii unui cinematograf au tras într-un alt grup de demonstranți.
Protestatarii au incendiat la Peshawar două cinematografe și Camera de Comerț, iar la Rawalpindi în apropiere de Islamabad au aruncat cu pietre în vehicule și poliție. Noi proteste sunt așteptate în toată țara la sfârșitul rugăciunii de vineri. Proteste

Președintele Parlamentului, Marian Lupu, a solicitat la Strasbourg scoaterea Moldovei de sub monitorizarea APCE

Speakerul Marian Lupu a rostit un discurs, joi, la Conferinţa Preşedinţilor de Parlamente din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și a cerut scoaterea Moldovei de sub monitorizarea acestui for.
În discursul de la Strasbourg, Lupu a spus că guvernarea de coaliție instalată în 2009 este prima experiență de succes de acest fel la Chișinău și că reformele democratice realizate de atunci califică Moldova pentru încetarea monitorizării.

Procuratura de la Chișinău a cerut pedepse cu închisoarea împotriva generalilor de poliție Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari

Presa moldoveană relatează că la Curtea de Apel Chișinău au fost audiați joi mai mulți martori în dosarul fostului ministru de interne Gheorghe Papuc și fostului comisar al capitalei, Vladimir Botnari acuzați de abuz în serviciu la 7 aprilie 2009.
Procurorii care au atacat decizia de achitare dată de prima instanță au cerut ieri 4 ani de închisoare pentru Papuc cu o amendă de 20 de mii de lei și 2 ani de închisoare cu amendă de 16 mii de lei pentru Botnari.
Cei doi generali de poliție mai sunt acuzați de neglijență admisă în noaptea de 7 aprilie 2009 soldată cu moartea unui om, tânărul Valeriu Boboc. Urmatoarea ședință în procesul început luna aceasta la Curtea de Apel va avea loc pe 11 octombrie.

Premierul Filat critică ANRE pentru insuficienta supraveghere a mecanismului prețurilor

Premierul Vlad Filat a declarat jurnaliștilor la Chișinău că va da publicității dezvăluiri despre „viciile la formarea prețului” carburanților din cauza cărora „pierde cetățeanul”, dar nu a spus când va face acest lucru. Primul ministru a reproșat Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică, instituție autonomă, că „n-ar supraveghea eficient” prețurile, care au crescut pentru a doua oară în mai puțin de o lună.
Cel puțin doi importatori au scumpit în ultimele două zile
benzina şi motorina cu 40-50 de bani litrul, preţul la pompă al litrului de benzina A95 ajungând la 17,70 lei, iar al celui de motorină la 16,75 lei.

Bronislaw Komoroski, președintele Poloniei, a cerut omologului său ucrainean să promoveze integrarea europeană

Președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski i-a cerut omologului său ucrainean, Victor Ianukovici să promoveze integrarea cu Uniunea Europeană, dar a recunoscut că întemnițarea fostei șefe a guvernului, Iulia Timoșenko împiedică acest lucru. Komorowski a spus, joi, la Kiev că Ucraina trebuie să decidă odată dacă se aliniază cu Uniunea Europeană sau se îndreaptă spre uniunea vamală condusă de Rusia.
Președintele polonez a mai spus că Uniunea Europeană așteaptă de la toți politicienii ucraineni să coopereze pentru înlăturarea obstacolelor din calea integrării europene a Ucrainei. Victor Ianukovici a evitat să răspundă la întrebarea dacă o poate grația pe rivala sa, spunând că este interesat ca toate procesele împotriva Iuliei Timoșenko să decurgă legal.

Statele Unite au cerut Moscovei să permită încheierea proiectelor în derulare ale USAID înainte de retragerea forțată a Agenției din Rusia

Statele Unite au anunțat că au cerut Moscovei mai mult timp pentru a opri activitatea Agenției pentru Dezvoltare Internațională, USAID în Rusia. Moscova a cerut închiderea agenției până la 1 octombrie, acuzând-o că ar dori să influențeze alegerile din Rusia prin granturile pe care le oferă.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland a spus joi că Washingtonul a promis să nu lanseze proiecte noi după 1 octombrie, dar că a solicitat să i se permită să ducă la sfârșit programele în derulare. Solicitarea a fost aparent respinsă de Moscova, care a spus printr-un purtător de cuvânt a ministerului de externe că decizia a fost luată și trebuie îndeplinită.

Ministrul georgian de interne, Bacho Akhalaia, și-a dat prezentat demisia

Ministrul georgian de interne, Bacho Akhalaia și-a dat demisia la două zile după colega sa care conducea sistemul penitenciar din cauza scandalului cauzat de imagini șocante despre torturarea deținuților.
Imaginile înfățișând gardieni și oficiali ai unui penitenciar care bat și violează deținuți au fost difuzate marți de televiziuni apropiate opoziției și au provocat proteste de stradă cu mai puțin de 2 săptămâni înainte de alegerile parlamentare.
Partidul de guvernare al președintelui Mihail Saakașvili se va confrunta la alegeri, în urma unei campanii aspre, cu o coaliție de opoziție condusă de miliardarul Bidzina Ivanișvili.

Un spot video cu Barack Obama și Hillary Clinton condamnînd filmul care l-ar ridiculiza pe profetul Mahomed a fost transmis de televiziuni din Pakistan

Televiziuni pakistaneze au pus pe post un spot video în care președintele american, Barack Obama și Secretarul de Stat, Hillary Clinton condamnă filmul care l-ar ridiculiza pe profetul Mahomed.
Departamentul de Stat a spus că spotul de 30 de secunde a fost alcătuit de ambasada americană din Pakistan și mai are scopul să arate că, deși a fost produs în Statele Unite, nu a fost făcut de guvernul american și nu poate justifica violențele.
Difuzarea spotului are loc pe fundalul unor proteste izbucnite și în Pakistan față de filmul anti-islamic. La Islamabad, au avut loc ciocniri între poliție și mii de protestatari care se îndreptau spre cartierul diplomatic din capitala pakistaneză.

Avocatul poporului din Georgia, Ghiorghi Tugushi, a fost numit ministru responsabil cu penitenciarele

Preşedintele Georgiei, Mikail Saakashvili, l-a numit astazi pe avocatul poporului Ghiorghi Tugushi, ministru responsabil cu penitenciarele, dupa protestele din ultimele zile provocate de inregistările video şocante despre torturarea deţinuţilor în inchisoarea numarul 8 din Tbilisi. Fostul gardian al inchisorii, care a dat publicităţii imaginile terifiante, se află în Belgia, unde a cerut azil politic şi a spus că cei torturati ar fi „duşmani ideologici” ai preşedintelui Saakaşvili. In Georgia pe 1 octombrie au loc alegeri parlamentare în care partidul preşedintelui Saakashvili are de înfruntat pentru prima data o opozitie consolidată şi grupată în jurul miliardarului Bidzina Ivanishvili si a mişcarii sale „Visul Georgian”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG