Linkuri accesibilitate

Ştiri

La Chișinău a fost primit un transport aerian cu ajutoare în valoare de 12 milioane de dolari din partea guvernului american pentru instituțiile medicale moldovene

La Chișinău a fost primit astăzi în prezența premierului Vlad Filat, ambasadorului Statelor Unite, William H. Moser și altor oficiali un transport aerian cu ajutoare în valoare de 12 milioane de dolari din partea guvernului Statelor Unite pentru instituțiile medicale moldovene. La aeroportul internațional, premierul Filat a mulțumit pentru donație, amintind că este a patra din ultimii 18 ani. Potrivit oficialilor de la Chișinău, de echipamentele medicale și medicamentele primite astăzi din Statele Unite ar urma să beneficieze peste 100.000 de pacienți din toată țara.

Liderii Germaniei și Franței s-au întâlnit pentru a marca un moment istoric în reconcilierea dintre cele două țări după al doilea război mondial

Liderii Germaniei și Franței s-au întâlnit pentru a marca un moment istoric în reconcilierea dintre cele două țări după al doilea război mondial. Cancelarul german Angela Merkel și președintele Franței Francois Hollande au convenit în orașul Ludwigsburg din sud-vestul Germaniei, unde în urmă cu 50 de ani președintele francez Charles de Gaulle a ținut un discurs considerat crucial pentru relațiile franco-germane. După întâlnirea de astăzi, Merkel și Hollande au reafirmat opțiunea țărilor lor pentru integrarea mai profundă a UE și convingerea că împreună europenii vor putea depăși actuala criză economică.

Conducătorii formațiunii rebele Armata Siriană Liberă (FSA) spun că și-au mutat centrul de comandă din Turcia în Siria

Conducătorii formațiunii rebele Armata Siriană Liberă (FSA) spun că și-au mutat centrul de comandă din Turcia în Siria. Șeful FSA Riad al-Assad a spus într-un video trimis presei că noul cartier general a fost transferat într-una din regiunile siriene ”eliberate”. Rebelii nu au precizat amplasarea exactă a centrului. FSA este cea mai proeminentă dintre grupările care luptă de un an și jumătate împotriva regimului președintelui sirian Bashar al-Assad. Comandanții rebeli au fost criticați în ultima vreme pentru că au condus campania militară din Turcia vecină, nu din propria țară.

Afganistanul a interzis toate ziarele pakistaneze, pentru a contracara ceea ce Kabulul numește „propaganda anti-afgană” din țara vecină

Afganistanul a interzis toate ziarele pakistaneze, pentru a contracara ceea ce Kabulul numește „propaganda anti-afgană” din țara vecină. Anunțând interdicția un purtător de cuvânt al guvernului afgan a spus că ziarele pakistaneze publică frecvent declarații că guvernul afgan nu își reprezintă cu adevărat alegătorii și că forțele străine din Afganistan ocupă țara, nu o ajută în menținerea securității. Relațiile dintre cele două țări vecine au fost tensionate în ultimele luni de incidentele violente din zona de frontieră, puse de Kabul pe seama armatei pakistaneze. Joi ministrul afgan de externe a spus Consiliului de Securitate ONU că relațiile diplomatice cu Islamabadul „sunt în pericol”.

Mii de persoane au participat în Georgia la proteste provocate de dezvăluirile privind maltratarea deținuților în închisori

Mii de persoane au participat în Georgia, cu numai o săptămână înaintea alegerilor parlamentare, la proteste provocate de dezvăluirile privind maltratarea deținuților în închisori. Un mare miting a organizat în orașul Zugdidi din vestul țării cel mai bogat georgian, Bidzina Invanișvili, adversarul în alegeri al președintelui Mihail Saakașvili. În capitala Tbilisi au demonstrat studenții. Este a patra zi de demonstrații începute după ce televiziunile apropiate opoziției au difuzat imagini în care gardienii umilesc, bat și violează cu diferite obiecte deținuți. Scandalul a provocat demisiile a doi miniștri din guvernul fidel lui Saakașvili.

La Moscova un șofer bănuit că era beat a ucis șapte oameni care așteptau autobuzul

La Moscova un șofer bănuit că era beat a ucis șapte oameni care așteptau autobuzul. Poliția spune că șoferul automobilului a pierdut controlul volanului și a intrat cu o viteză de 200 de kilometri pe oră în stația de autobuz de pe strada Minskaia, din vestul capitalei ruse. Interfax relatează că patru din victime erau adolescenți și că alte persoane au fost rănite. Șoferul, despre a cărui stare de sănătate nu s-au dat detalii, a fost arestate, iar poliția spune că potrivit cercetărilor preliminare s-ar fi aflat sub influența alcoolului.

Meteorologii din Moldova spun că există condiții destul de bune pentru recolta de fructe și struguri, dar mai puțin bune pentru începerea semănăturilor de toamnă

Meteorologii din Moldova spun că există condiții destul de bune pentru recolta de fructe și struguri, dar mai puțin bune pentru începerea semănăturilor de toamnă. Într-o declarație citată de site-ul Unimedia.md, Serviciul Hidrometeorologic de Stat spune că ploile din ultimele zile nu au mărit suficient rezerva de umezeală din sol pentru a justifica începerea semănăturilor. Săptămâna aceasta ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, a îndemnat fermierii să înceapă semănăturile cât mai curând, „după prima ploaie”, pentru „a nu lăsa țara fără roadă”. Bumacov a mai spus că fermierii trebuie să înceapă lucrările de toamnă chiar dacă nu au bani, apelând la credite pe care statul îi va ajuta apoi să le plătească.

Poliția franceză a arestat un individ pentru că ar fi cerut pe un site militant islamist decapitarea editorului revistei satirice „Charlie Hebdo”

Poliția franceză a arestat un individ pentru că ar fi cerut pe un site militant islamist decapitarea editorului revistei satirice „Charlie Hebdo”, care a publicat caricaturi ale profetului Mahomed. Potrivit Agenției France Presse suspectul a fost reținut în orașul La Rochelle iar poliția a început o anchetă preliminară sub bănuiala de incitare la omor. Vineri ministerul de interne al Franței a interzis protestele de stradă împotriva caricaturilor, iar liderii numeroasei comunități musulmane au îndemnat-o să respecte interdicția. Caricaturile au apărut în revista franceză pe fondul protestelor din lumea musulmană a unui film anti-islamic plasat pe internet de un cineast amator în Statele Unite. Protestele au continuat și astăzi în mai multe țări predominant musulmane, căpătând accente violente în Bangladeș.

Poliția din Pakistan a spus că nu există dovezi că o fată creștină ar fi vandalizat cartea sfânta a Islamului, Coranul

Poliția din Pakistan a spus că nu există dovezi că o fată creștină ar fi vandalizat cartea sfânta a Islamului, Coranul. În raportul final către tribunalul care judecă acest caz, oficialul de poliție Munir Jaffery a spus că sunt indicii că un imam de la o moschee de cartier ar fi manipulat dovezile, strecurând pagini din Coran în geanta fetei. Cazul a fost puternic mediatizat mai ales pentru că acuzata este foarte tânără și pare să aibă probleme mintale. Oficialii pakistanezi l-au arestat pe imam și au eliberat-o pe fată pe cauțiune. Associated Press scrie că după noile dezvăluiri ale poliției există șanse ca dosarul ei să fie închis.

Comandantul militar al Iranului a prezis că lunga dispută dintre țara sa și Israel va duce în cele din urmă la război

Comandantul militar al Iranului a prezis că lunga dispută dintre țara sa și Israel va duce în cele din urmă la război. Într-o declarație consemnată de agenția oficială de știri a Iranului, comandantul Gărzilor Revoluționare Iraniene, Mohamad-Ali Jafari a spus că Iranul trebuie să atingă ”capacitatea de luptă maximă” în cazul că Israelul ar lansa ”în mod irațional” un atac. În ultima vreme premierul israelian Beniamin Netanyahu a avertizat asupra unei posibile ”lovituri de preîntâmpinare” împotriva Iranului, ca o cale extremă de a împiedica Teheranul să construiască arma atomică. Iranul este considerat principalul inamic al statului Israelul, despre care liderii iranieni spun frecvent că trebuie distrus.

Premierul Ucrainei a spus că țara sa vrea să găzduiască Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022

Premierul Ucrainei a spus că țara sa vrea să găzduiască Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022. Interfax relatează că Mykola Azarov a anunțat astăzi intenția la o întâlnire cu studenții din orașul Poltava, spunând că asemenea evenimente sportive vor face țara mai bine cunoscută pe plan internațional. Azarov a spus că Ucrainei nu-i va fi ușor să obțină calitatea de gazdă a olimpiadei de iarnă, pentru că ”vor fi concurenți serioși”, dar va face toate eforturile necesare ”începând de acum”. Termenul pentru depunerea candidaturii expiră în toamna anului viitor, iar câștigătorul va fi anunțat în 2015. Următoarele jocuri olimpice de iarnă se vor ține în Rusia, la Sochi, în 2014, iar cele din 2018 în Coreea de Sud. Ucraina a găzduit în vară împreună cu Polonia vecină turneul final al campionatului european de fotbal, câștigat de naționala Spaniei.

Poliția din Moldova a reținut șapte membri ai unei grupări transnistrene care făcea contrabandă cu arme și uraniu

Poliția din Moldova a reținut șapte membri ai unei grupări transnistrene care făcea contrabandă cu arme și uraniu. Șeful departamentului de investigații de la Ministerul de Interne, Vitalie Briceag, a spus vineri la o conferință de presă că există dovezi despre numeroase tranzacții cu grenade de mână, explozivi, pistoale Kalașnikov, aruncătoare de grenade și containere cu uraniu-235 radioactiv. Briceag a spus că traficanții vindeau pistolul Kalașnikov cu 2000 de dolari, iar aruncătoarele de grenade cu 200 de euro, dar nu a dat detalii despre presupusele afaceri cu uraniu și nici despre posibila proveniență a materialului radioactiv. În mai un tribunal moldovean a condamnat trei persoane pentru traficarea ilegală a uraniului-235, care poate fi folosit în producerea armei nucleare. În acea operațiune de poliție au fost implicate serviciile de securitate din Statele Unite, Germania și Ucraina.

O oficialitate de la Chișinău a spus că portul de pasageri Giurgiulești va fi dat în folosință înainte de sfârșitul acestui an

O oficialitate de la Chișinău a spus că portul de pasageri Giurgiulești va fi dat în folosință înainte de sfârșitul acestui an, în ciuda întârzierilor și greșelilor făcute de constructori și proiectanți mai ales în perioada 2009-2010. Viceministrul transporturilor, Boris Gherasim, a spus că multe din lucrările la portul de pasageri de la Dunăre au trebuit luate de la capăt, dar a dat asigurări că el va fi deveni operațional în lunile următoare, iar toți executorii de lucrări își vor primi banii. Portul Giurgiulești funcționează de mai mulți ani ca port de mărfuri, având printre altele un terminal petrolier, unul de grâne, de uleiuri vegetale și de containere.

Senatul american a aprobat cu mare majoritate de voturi o rezoluție ce reafirmă voința Statelor Unite de a împiedica Iranul să construiască arma atomică

Senatul american a aprobat cu mare majoritate de voturi o rezoluție ce reafirmă voința Statelor Unite de a împiedica Iranul să construiască arma atomică. Rezoluția adoptată cu 90 de voturi „pentru” și unul „împotrivă” nu are valoare de lege. În aceeași ședință de vineri Senatul a respins o propunere de suspendare a ajutorului american pentru Pakistan, Egipt și Libia ca răspuns la recentele atacuri împotriva reprezentanțelor diplomatice americane din țările respective. Propunerea respinsă ar fi suspendat ajutorul pentru Pakistan dacă Islamabadul nu-l eliberează pe doctorul Șakil Afridi. El a ajutat serviciile secrete americane să dea de urma lui Osama bin Laden organizând o falsă campanie de vaccinări în Pakistan, în cadrul căreia a colectat probe ADN.

În Libia miliția islamistă bănuită de Statele Unite că ar fi organizat atacul asupra consulatului din Benghazi a fost alungată din bazele ei

În Libia miliția islamistă bănuită de Statele Unite că ar fi organizat atacul asupra consulatului din Benghazi a fost alungată din bazele ei din al doilea oraș libian de o revoltă populară în sprijinul guvernului, astăzi în zori. Acțiunea împotriva grupării Ansar al-Sharia pare să fie parte dintr-un asalt coordonat asupra sediului ei pus la cale de poliție, trupele guvernamentale și activiști în urma unei demonstrații de masă împotriva miliției, începută vineri. Reuters relatează că cel puțin 4 oameni au fost uciși, iar 34 au fost răniți. Ansar al-Șaria neagă că ar fi jucat un rol în atacul de săptămâna trecută asupra consulatului din Benghazi, soldat cu moartea ambasadorului Statelor Unite și a altor trei americani.

Yoko Ono a decernat celor trei membre întemnițate ale trupei feministe ruse Pussy Riot un premiu instituit în memoria soțului ei, John Lennon

Yoko Ono a decernat celor trei membre întemnițate ale trupei feministe ruse Pussy Riot un premiu instituit în memoria soțului ei, John Lennon. Distincția a fost primită la New York în numele celor trei deținute de Piotr Verzilov, soțul Nadejdei Tolokonnikova. Într-o scurtă alocuțiune Yoko Ono a spus că vrea să le mulțumească membrelor trupei Pussy Riot pentru lupta lor pentru libertatea cuvântului și pentru egalitatea în drepturi a femeilor. Cele trei activiste au fost condamnate luna trecută la doi ani de închisoare pentru că au protestat în iarnă într-o catedrală din Moscova împotriva lui Vladimir Putin și a sprijinului pe care i-l acordă Biserica Ortdodoxă rusă.

În Australia Biserica Catolică a dezvăluit că cel puțin 620 de copii au fost abuzați de clerici începând din 1930 în statul Victoria

În Australia Biserica Catolică a dezvăluit că cel puțin 620 de copii au fost abuzați de clerici începând din 1930 în statul sudic Victoria, cu capitala în al doilea oraș australian, Melbourne. Într-o audiere din parlamentul local, reprezentanții bisericii au calificat abuzurile drept „șocante și rușinoase”, dar au insistat că numărul lor a scăzut „dramatic” din perioada „de vârf”, adică anii 60 și 70 ai secolului trecut. Organizațiile victimelor abuzurilor preoților spun însă că numărul delictelor de acest fel este mult mai mare decât cel recunoscut de biserica catolică și doresc o anchetă independentă.

60 de oameni au fost răniți la Madrid în ciocnirile dintre forțele de ordine și tinerii care n-au mai găsit loc la un festival de muzică patronat de televiziunea MTV

60 de oameni au fost răniți la Madrid în ciocnirile dintre forțele de ordine și tinerii care n-au mai găsit loc la un festival de muzică patronat de televiziunea MTV. Potrivit agenției AFP, incidentul s-a produs astăzi dimineață în vestul capitalei spaniole. Poliția a arestat 11 tineri din cei aproximativ o mie care protestau că nu sunt lăsați să intre la festivalul în aer liber MTV Madrid Beach întrucât zona pentru spectatori era deja arhiplină. Tinerii au aruncat cu sticle și au răsturnat și incendiat containere de gunoi. Se relatează că poliția ar fi folosit gloanțe de cauciuc. Printre răniți se numără 20 de polițiști.

În Cehia o femeie a murit astă-noapte intoxicată cu metanol, ridicând la 24 numărul victimelor consumului de băuturi alcoolice contrafăcute

Într-un oraș din nord-estul Cehiei o femeie a murit astă-noapte intoxicată cu metanol, ridicând la 24 numărul victimelor din ultimele săptămâni ale consumului de băuturi alcoolice contrafăcute. Poliția cehă a făcut mai multe arestări, încercând să stabilească sursa băuturilor amestecate cu substanța otrăvitoare. De o săptămână, în Cehia este interzisă vânzarea băuturilor cu conținut de alcool de peste 20%. Joi guvernul de la Praga a interzis și exportul acestor băuturi, anticipând o interdicție pe care o pregătea deja Uniunea Europeană. Producătorii de rom, șliboviță și alte băuturi spirtoase se plâng că interdicțiile decise de guvern îi aduc în pragul falimentului și propun ridicarea așa-numitei ”prohibiții”, propunând în schimb un plan propriu control mai strict al producției și vânzării de băuturi spirtoase.

Duma de stat de la Moscova a aprobat o lege care lărgește definiţia „înaltei trădări”

Duma de stat de la Moscova a aprobat o lege care lărgește definiţia „înaltei trădări”. Activiştii pentru drepturile omului spun că ea face parte din actuala tendinţă de a distruge orice fel de opoziţie la regimul Putin. Actuala lege echivalează „înalta trădare” cu spionajul. În noua variantă, vor fi considerate „înaltă trădare” şi activităţile de consultanţă şi ajutor financiar din partea unei organizaţii străine. În legea actuală „înaltă trădare” înseamnă activităţile care dăunează securităţii statului. În noua variantă, definitia se aplică şi oricăror intenţii de a contesta ordinea constituţională, suveranitatea şi integritatea teritorială a Rusiei. Duma de stat a aprobat noile amendamente în unanimitate după trei lecturi. Ludmila Alexeeieva, de la Grupul Helsinki consideră că legea este menită să pună capăt oricărui activism public independent, iar veteranul militant pentru drepturile omului Lev Ponomariov a spus că ea ar putea fi folosită cu uşurinţă împotriva celor care critică guvernul şi regimul lui Vladimir Putin.

Cel puțin 16 persoane au fost ucise în Pakistan în proteste legate de filmul realizat în America și de caricaturile franțuzești care îl insultă pe profetul Mahomed

Cel puțin 16 persoane au fost ucise în Pakistan în proteste legate de filmul realizat în America și de caricaturile franțuzești care îl insultă pe profetul Mahomed. Incidentele au avut loc la Peșawar, unde mulțimea furioasă a incendiat două cinematografe și clădirea Camerei de Comerț. Politia a intervenit în forță la Islamabad și Karaci iar autorităţile au blocat comunicatiile prin reţeaua de teleonie mobilă în 15 orașe.

Șase grupări de opoziţie din Belarus au cerut boicotarea alegerilor parlamentare de duminică

Șase grupări de opoziţie din Belarus au cerut boicotarea alegerilor parlamentare de duminică. Reprezentanții opoziției au spus la o conferință de presă că scrutinul de duminică este „o farsă”, din moment ce politicieni ai opoziâției se află în închisoare, iar un boicot masiv al alegerilor generale ar putea fi un vot de neîncredere pentru regimul preşedintelui Aliaksandr Lukaşenka. Amnesty International spune într-un raport că perioada de dinainte de alegeri a fost marcată de arestări și întemniţarea mai multor activiști de opozitie. Se aşteaptă ca viitorul parlament să nu aibă prerogative reale, întreaga putere fiind în mîinile preşedintelui Lukashenka, care conduce țara din 1994.

Omul de afaceri român Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV, a cîştigat licitaţia pentru privatizarea combinatului Oltchim din România

Omul de afaceri român Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV, a cîştigat licitaţia pentru privatizarea combinatului Oltchim din România. Oferta sa a fost de 203 milioane de lei, echivalentul a 45 de milioane de euro. Cumpărătorul are la dispozitie intre 5 şi 10 zile pentru a plăti suma. Premierul social democrat Victor Ponta a avertizat că „dacă cineva vrea să ne înşele” va fi adus în faţa legii.

Persoanele care nu fac afaceri și obțin bunuri de peste un milion de lei pe an trebuie să le declare separat la fisc

Persoanele care au declarat imobile, mijloace de transport, şi alte bunuri de valoare ce depăşesc un milion de lei pe an trebuie să prezinte la fisc o declaraţie pe proprietate separată. Măsura vizează persoanele fizice care nu desfăşoară activitatea de întreprinzător. Anunţul a fost făcut de Inspectoratul Fiscal de Stat, care îndemnă contribuabilii să-şi declare veniturile obţinute şi să nu se eschiveze de la plata impozitului.

Mihail Formuzal: Găgăuzia este un stat independent din interiorul Republicii Moldova

Bașcanul Găgăuziei Mihail Formuzal a declarat într-un interviu pentru postul de radio al guvernului de la Moscova „Vocea Rusiei” că Găgăuzia este un stat independent din interiorul Republicii Moldova, informează site-ul Politik. md. Formuzal a spus că e „un stat cu toate atributele sale: stemă, drapel, imn, distincții de stat. Acest stat se dezvoltă și își realizează propriile proiecte de dezvoltare.”, adăugând că „dacă în Moldova va avea loc procesul de lichidare a statului, găgăuzii își vor păstra dreptul la autoadministrare.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG