Linkuri accesibilitate

Ştiri

Autorităţile georgiene l-au pus pe fostul gardian Vladmir Bedukadze pe lista persoanelor căutate de Interpol

Autorităţile georgiene l-au pus pe fostul gardian Vladmir Bedukadze pe lista persoanelor căutate de Interpol. Bedukadze este cel care a filmat şi a difuzat recent abuzurile şi violurile comise de gardieni în închisorile georgiene. Postarea înregistrării video pe internet a provocat proteste anti guvernamentale in Georgia şi s-a soldat cu schimbarea ministrului răspunzător de sistemul penitenciar , a ministrului de interne şi cu arestarea a 16 ofiteri superiori de poliţie. Preşedintele Mikail Saakaşvili l-a numit ministru pentru penitenciare pe avocatul poporului, cel care de ani de zile avertizase asupra situaţiei din penitenciare. Luni, 1 octombrie au loc alegeri parlamentare in aceasta ţara sud caucaziană, alegeri considerate un important moment pentru evolutia spre democraţie a Georgiei.

Procuratura germană a acuzat de spionaj pentru Rusia o pereche a cărei identitate nu a fost făcută publică

Procuratura germană a acuzat de spionaj pentru Rusia o pereche a cărei identitate nu a fost făcută publică. Cei doi au spionat pentru serviciile de informatii ruseşti mai mult de 20 de ani şi au adunat informaţii despre Uniunea Europeană şi Alianţa Nord Atlantică. Perechea a intrat in Germania in 1988 şi 1990 afirmînd ca sunt cetăţeni austrieci de orgine sud americană şi a primit 130 de mii de dolari pe an pentru serviciile aduse Rusiei. Cei doi au fost arestati in octombrie anul trecut si este primul caz de spionaj intre Germania si Rusia de la sfirsitul războiului rece.

Ministrul energiei Aleksandr Novak esste noul preşedinte al comisiei mixte ruso-iraniene pentru economie şi comerţ

Premierul Rusiei Dmitri Medevedev l-a numit pe ministrul energiei Aleksandr Novak preşedinte al comisiei mixte ruso-iraniene pentru economie şi comerţ. Novak il înlocuieşte pe Serghei Şmatko, pe care l-a înlocuit în luna mai și la conducerea ministerului energiei.

Coaliţia de guvernămînt din Grecia a ajuns la un acord pentru punerea în aplicare a unor noi măsuri de austeritate

Coaliţia de guvernămînt din Grecia a ajuns la un acord pentru punerea în aplicare a unor noi măsuri de austeritate în valoare de 12 miliarde de euro. Aliații premierului Antonio Samaras au căzut de acord asupra modului în care vor fi operate reducerile bugetare şi de pensii. Miercuri, aproape 70 de mii de oameni au protestat la Atena impotriva măsurilor de austeritate impuse pentru ca Grecia să primească un nou împrumut de la creditorii internaţionali, FMI şi Uniunea Europeană. Guvernul Samaras speră să treacă prin parlament noul pachet de măsuri economice înainte de 8 octombrie, data viitoarei reuniuni a tărilor din zona euro.

Guvernul spaniol a aprobat bugetul pe 2013 cu reduceri de 39 de miliarde de euro

Guvernul spaniol a aprobat bugetul pe 2013 cu reduceri de 39 de miliarde de euro. Mii de protestatari s-au adunat pentru o doua zi consecutiv în centrul Madridului cerînd renunţarea la măsurile de austeritate pregătite de guvern. Marti, poliţia a folosit gloanţe de cauciuc împotriva protestatarilor. Șomajul în Spania a ajuns la 25 %.

Deputaţii moldoveni au respins iniţiativa PCRM de a se organiza un referendum pentru aderarea Moldovei la uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan

Deputaţii moldoveni au respins cu 53 de voturi iniţiativa legislativă a Partidului Comuniştilor de a se organiza un referendum pentru aderarea Moldovei la uniunea vamala Rusia- Belarus-Kazahstan. Comuniştii au părăsit în semn de protest lucrarile parlamentului. Parlamentarii au respins şi propunerea comuniştilor de a-l demite pe preşedintele parlamentului Marian Lupu. Acest proiect a fost respins cu 51 de voturi.

Se așteaptă că premierul Benjamin Netaniahu să vorbească la ONU despre „linia roşie clară” a ţării sale faţă de politica nucleară a Teheranului.

Oficialităţile israeliene aşteaptă ca în discursul său de astazi de la ONU, premierul Benjamin Netaniahu să vorbească despre „linia roşie clară” a ţării sale faţă de politica nucleară a Teheranului. Potrivit oficialilor israelieni citaţi de agenţiile internaţionale de presă, premierul de la Ierusalim va „clarifica modul prin care Iranul va fi împiedicat să aibă arme nucleare”. Netaniahu a spus în trecut că Iranul ar putea obţine suficient uraniu îmbogăţit pînă la începutul anului viitor şi că ţara sa nu va tolera să aibă în vecinătate un Iran cu capacităţi nucleare militare.

Agenţia ONU pentru refugiaţi a avertizat că numărul refugiaţilor din Siria ar putea ajunge la 700 de mii pînă la sfîrşitul anului

Agenţia ONU pentru refugiaţi a avertizat că numărul refugiaţilor din Siria ar putea ajunge la 700 de mii pînă la sfîrşitul anului. Aproape 300 de mii au trecut deja in Irak, Iordania, Liban si Turcia . Potrivit activiştilor sirieni in jur de 30 de mii de oameni au fost omoriţi în ciocnirile dintre forţele guvernamentale şi protestatari de la începutul manifestaţiilor împotriva regimului preşedintelui Bashar Al Assad de acum un an şi jumătate.

FMI a aprobat un împrumut de 520 de milioane de dolari pentru Bosnia Herțegovina pentru următorii 2 ani

Fondul Monetar Internaţional a aprobat un împrumut de 520 de milioane de dolari pentru Bosnia Herțegovina pentru urmatorii 2 ani. Împrumutul este menit să sprijine eforturile de reformă economică ale guvernului de la Sarajevo. Prima tranşă de 78 de milioane de dolari va fi primită imediat, iar următoarele dupa evaluarea progreselor facute din 4 în 4 luni

Un important lider al opoziţiei din Belarus fost eliberat din închisoare miercuri

Un important lider al opoziţiei din Belarus Syarhey Kavalenka, a cărui sănătate s-a deteriorat mult în urma grevei foamei pe care a făcut-o în detenţie în cursul acestui an a fost eliberat din închisoare miercuri. Rudele sale au declarat serviciului Belarus al Europei Libere că domnul Kavalenka a fost eliberat după ce a cerut iertare ca urmare a presiunilor exercitate asupra lui în detenţie. Kavalenka are 37 de ani şi a fost închis în februarie pentru 2 ani pentru că a „ desfăşurat steagul ilegal naţional belarus”

Preşedintele Dumei de stat de la Moscova Serhei Narîşkin a anunţat că nu se va duce la sesiunea APCE care începe luni 1 octombrie La Strasbourg

Preşedintele Dumei de stat de la Moscova, Serhei Narîşkin a anunţat că nu se va duce la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care începe luni 1 octombrie la Strasbourg pentru că „propunerile sale strategice pentru o Europă fără frontiere” s-ar putea să nu fie luate în considerare de unii lideri ai APCE şi de unele delegaţii, citam „rusofobe”. Pe agenda sesiunii APCE care începe luni se afla și discutarea cazului grupei punk Pussy Riot şi a procesului lor. Moscova susţine că aceasta iniţiativă este „un amestec în treburile interne ale Rusiei”.

Mii de tătari din Crimeea au protestat împotriva unui film american de amator cosniderat defăimător la adresa profetului Mahomed

Mii de tătari din Crimeea au protestat împotriva unui film american de amator cosniderat defăimător la adresa profetului Mahomed. Un protest similar, cu accente anti-americane a avut loc miercuri în capitala Tatarstanului, Kazan.

Guvernul spaniol urmează să aprobe bugetul pe 2013 în care se aşteaptă reduceri de 39 de miliarde de euro

Guvernul spaniol urmează să aprobe bugetul pe 2013 în care se aşteaptă reduceri de 39 de miliarde de euro. Mii de protestatari s-au adunat pentru o doua zi consecutiv în centrul Madridului cerînd renunţarea la măsurile de austeritate pregătite de guvern. Marti, poliţia a folosit gloanţe de cauciuc împotriva protestatarilor. Șomajul în Spania a ajuns la 25 %.

Un tribunal chinez a respins încă un apel al dizidentului Ai WeiWei de anulare a unei amenzi de 2,5 milioane de dolari pentru o presupusă evaziune fiscală

Un tribunal din China a respins încă un apel al dizidentului Ai WeiWei de anulare a unei amenzi de 2 milioane și jumătate de dolari pentru o presupusă evaziune fiscală. Artistul, în virstă de 55 de ani, ale cărui lucrări sunt achiziţionate de cele mai mari muzee de arta contemporană ale lumii a calificat decizia tribunalului drept „ruşinoasă”. Ai Weiwei este un cunoscut activist pentru respectarea drepturilor omului in China comunistă şi un critic al guvernului de la Beijing. El spune că a fost amendat pentru a se face „presiune politică” asupra sa.

Premierul român Victor Ponta a părăsit intempestiv ședința de joi Consiliului Suprem de Apărare Ţării de la București

Premierul român Victor Ponta a părăsit intempestiv ședința de joi Consiliului Suprem de Apărare Ţării din România. Potrivit unui comunicat al CSAT, şedinţa a fost prezidată de preşedintele Traian Băsescu, și în carul ei a fost aprobat un program legat de apărarea aeriană a Romaniei. Comunicatul CSAT nu dă detalii despre discutarea strategiei de „refacere a imaginii externe a României”, care era primul punct al ordinii de zi. A fost prima întîlnire între premierul Victor Ponta și preşedintele Traian Băsescu după tentativa eşuată din aceasta vară de a-l suspenda pe preşedintele de la București prin referendum.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu: eşecul privatizării combinatului Oltchim nu este un semn bun pentru investitorii externi

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu a declarat că eşecul privatizării combinatului Oltchim nu este un semn bun pentru investitorii externi. Isărescu a precizat însă că Fondul Monetar Internaţional nu a pus o dată limită pentru această privatizare, cerînd doar demararea procesului, relatează Mediafax. Potrivit site-ului de ştiri HotNews.ro, ambasadorul Rusiei la Bucuresti Oleg Malghinov ar fi făcut o vizită la sediul Ministerului Economiei în această perioada de intens scandal mediatic legat de privatizarea eşuată a Oltchim. Hotnews.ro citează postul de radio rusesc semi-oficial Vocea Rusiei, care comentează vizita ca pe un semn al „interesului economic al Rusiei in privatizarea Oltchim”, şi vorbește despre semnele unei „ bătălii geostrategice”.

Protest în faţa Parlamentului pentru aderarea Moldovei la uniunea vamală Rusia, Belarus, Kazahstan

Pe ordinea de zi a primei şedinţe a Parlamentului din sesiunea de toamnă-iarnă se află şi propunerea comunistă de organizare a unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia, Belarus, Kazahstan. Zeci de simpatizanţi ai partidului comuniştilor şi partidului socialist au demonstrat în faţa Palatului Republicii, cerând organizarea referendumului, respins de Alianţa pentru Integrare Europeană.

Instituţiile de învăţământ superior vor beneficia de autonomie financiară de la 1 ianuarie 2013

Instituţiile de învăţământ superior vor beneficia de autonomie financiară de la 1 ianuarie 2013, a declarat ministrul de finanţe Veaceslav Negruţa la şedinţa de ieri a guvernului. Potrivit Moldpres, Negruţa a precizat că fiecare universitate îşi va administra singură bugetul dar va fi şi răspunzătoare pentru modul în care sunt cheltuiţi banii. Finanţarea de la bugetul de stat se va face în bază de comandă, a mai explicat ministrul de finanţe care a precizat că şi profesorii, în aceste condiţii, nu vor mai fi bugetari. Şi tot de anul viitor, şcolile şi liceele vor primi bani de la stat în funcţie de numărul de elevi.

Ministerul de interne nu se va mai implica în activitatea poliţiei, care va fi condusă în viitor de un Inspectorat de poliţie

Ministerul de interne nu se va mai implica în activitatea poliţiei, care va fi condusă în viitor de un Inspectorat de poliţie ce urmează să fie înfiinţat. Dorin Recean, ministrul de interne crede că prin această măsură va fi eliminate amestecul politicului în treburile poliţiei.

La Chişinău au continuat protestele administratorilor de microbuze

La Chişinău au continuat protestele administratorilor de microbuze, care cer Primăriei să aprobe majorarea tarifului pentru călătorii de la 3 la 5 lei. În replică, Primarul general Dorin Chirtoacă a reafirmat că majorarea nu va fi discutată decât după ce administratorii de microbuze acceptă o lista de 10 reguli de conduită în trafic, între care : toţi pasagerii să aibă locuri, microbuzele să oprească numai în staţii şi să respecte viteza de circulaţie în oraş de 50 de kilometric pe oră.

Premierul Vlad Filat va participa între 27 şi 28 septembrie la reuniunea şefilor de guvern CSI, de la Ialta

Premierul Vlad Filat va participa între 27 şi 28 septembrie la reuniunea şefilor de guvern CSI, de la Ialta. Cu această ocazie se va întâlni, separat, cu premierul rus Dimitri Medvedev şi cel ucrainean, Nikolai Azarov.

Preşedintele Dumei de Stat din Rusia a anunţat că nu va participa la reuniunea APCE

Preşedintele Dumei de Stat din Rusia a anunţat că nu va participa la reuniunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care începe pe 1 octombrie pentru că propunerile pe care le are Moscova au puţine şanse de a fi „ascultate de unii lider APCE sau unele delegaţii rusofobe”.

Adunarea Parlamentară urmează să dezbată între altele urmările procesului intentat grupului punk Pussy Riot, în urma căruia 3 membre ale grupului au fost condamnate la 2 ani închisoare pentru protestul anti-Putin organizat în principala catedrală din Moscova.

Guvernul spaniol se pregăteşte să treacă prin parlament bugetul pentru 2013 care include noi măsuri de austeritate în valoare de 38 de miliarde de euro

Guvernul spaniol se pregăteşte să treacă prin parlament bugetul pentru 2013 care include noi măsuri de austeritate, mai precis reduceri de cheltuieli bugetare şi majorări de impozite în valoare de 38 de miliarde de euro.

Pentru a doua noapte consecutive, mii de manifestanţi s-au adunat în faţa Parlamentului, pentru a protesta împotriva acestor măsuri. Guvernul spaniel încearcă să evite situaţia în care ar trebui să apeleze la sprijinul financiar al Uniunii Europene, cum a făcut Grecia, fiind conştient că acest pas ar aduce cu sine impunerea de şi mai mari restricţii financiare.

Cunoscutul artist disident cinez Ai Weiwei a pierdut apelul împotriva condamnării pentru evaziune fiscală

Cunoscutul artist disident cinez, Ai Weiwei a pierdut şi al doilea şi ultimul apel împotriva deciziei unui tribunal de a-l condamna pentru evaziune fiscală. Ai trebuie să plătească 2,4 milioane de dolari statului. Procesul este perceput de majoritatea activiştilor pentru drepturile omului drept o tentativă de intimidare a artistului disident.

Premierul Vlad Filat și liderul transnistrean Evgheni Șevciuk au prelungit cu un an valabilitatea acordului privind transportul de mărfuri pe calea ferată

La Chișinău premierul Vlad Filat și liderul transnistrean Evgheni Șevciuk au prelungit ieri cu un an valabilitatea acordului privind transportul de mărfuri pe calea ferată – relatează Info-Prim Neo. Inițial, acordul fusese încheiat pentru o jumătate de an. Potrivit declarațiilor făcute presei după întrunirea de două ore, Filat și Șevciuk au convenit în principiu și alte măsuri care să faciliteze circulația oamenilor și bunurilor, dar nu au dat detalii. Întrebat de presă despre datoria enormă a Transnistriei față de Gazprom, Șevciuk a spus că ea este o problemă care trebuie rezolvată, iar Filat a declarat că ea va trebui achitată de consumatorii rău-platinici din Transnistria, adică de agenții economici.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG