Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul Moldovei Vlad Filat a participat la reuniunea șefilor de guverne din ţările CSI care a avut loc la Ialta

Premierul Moldovei Vlad Filat a participat la reuniunea șefilor de guverne din ţările CSI care a avut loc la Ialta. La reuniune, premierul Rusiei Dmitri Medvedev a apreciat fraptul că 5 ţări membre ale organizaţiei, printre care şi Moldova, au ratificat acordul de creare a zonei de liber schimb între ţările CSI şi a îndemnat şi alte ţări ale organizaţiei să facă acelaşi lucru. Premierul Filat și-a exprimat speranța că prin crearea zonei de comerţ liber se vor îmbunătăţi condiţiile de activitate ale oamenilor de afaceri, cu atît mai mult cu cît Moldova se află în negocieri avansate şi cu Uniunea Europeană pentru crearea unei zone de comerţ liber. Filat i-a invitat pe oamenii de afaceri din ţările CSI să investească în economia Moldovei.

Fondul Monetar Internaţional a aprobat acordarea unui noi tranşe din împrumutul de 77 de milioane de dolari destinat Moldovei

Fondul Monetar Internaţional a aprobat acordarea unui noi tranşe din împrumutul de 77 de milioane de dolari destinat Moldovei. FMI a apreciat rezultatele misiunii de monitorizare care a avut loc in Moldova. Imprumutul iniţial acordat de FMI Moldovei este de aproape 573 de milioane de dolari.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat că România ar trebui să se înscrie în proiectul uniunii bancare europene

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romniei Mugur Isărescu a declarat că Romania ar trebui să se înscrie în proiectul uniunii bancare europene, dar că decizia nu depinde numai de BNR, dar și de guvern si de parlament, relatează Mediafax. Premierul social democrat Victor Ponta afirmase anterior că Romania va decide în privinţa aderării ei la aceasta uniune propusă de Comisia Europeana numai după ce vor fi „lămurite mai multe chestiuni ridicate de alte ţări”. Potrivit lui Ponta, „ideea este bună, dar România trebuie să fie primită la masa discuțiilor, iar în acest moment, nefiind membră a zonei Euro, nu poate nici să participe şi nici să ne spunem părerea”. Preşedintele Romaniei Traian Băsescu i-a asigurat recent la Bruxelles pe preşedintele Comisiei Europene şi pe cel al Consiliului European că România doreşte să facă parte din propusa uniune bancară, chiar dacă nu este încă în zona euro. Proiectul Comisiei europene pentru mărirea puterilor Băncii Centrale Europene se adresează tuturor celor 27 de ţări comunitare, indiferent dacă sînt sau nu în zona euro

Aproximativ 30 de mii de persoane, în majoritate membri ai celor două mari sindicate italiene, au protestat la Roma împotriva măsurilor de austeritate

Aproximativ 30 de mii de persoane, în majoritate membri ai celor două mari sindicate italiene, au protestat la Roma împotriva măsurilor de austeritate impuse de guvernul lui Mario Monti şi împotriva reducerilor din sectorul public. Protestatarii au închis pentru scurt timp accesul la Colloseum. Premierul Monti a anunţat reduceri bugetare de 34 de miliarde de euro pentru 2014, ceea ce se traduce prin reducerea personalului public cu 10 % şi cu 20 % a personalului cu funcţii de conducere. Rata şomajului în Italia a fost in luna iulie de 10,7%.

Cehii sunt din ce în ce mai pesimişti în legătură cu situaţia economică a ţării lor

Cehii sunt din ce în ce mai pesimişti în legătură cu situaţia economică a ţării lor. Potrivit unui recent sondaj de opinie realizat de Centrul pentru Sondarea Opiniei Publice, 70 % dintre cehi spun că situaţia economică a ţărilor lor este proastă sau foarte proastă şi numai 6 % spun că este bună. 37 % dintre cehi consideră condiţiile lor de viată drept „bune”, 5 % spun ca sunt „foarte bune” şi 32 % spun că sunt mai degrabă bune decît rele. Sondajul a fost realizat in luna septembrie pe un eşantion de 1036 de persoane.

Parlamentul Rusiei a votat să nu îi mai permită deputatului opoziţiei Ilia Ponomariov să ia cuvîntul timp de o lună în Duma de stat

Parlamentul Rusiei a votat să nu îi mai permită deputatului opoziţiei Ilia Ponomariov să ia cuvîntul timp de o lună în Duma de stat de la Moscova. Într-o declaraţie publică, Ponomariov i-a numit pe deputatii din partidul Rusia Unită al preşedintelui Vladiomir Putin ca la „hoţi şi pungaşi”. Împreună cu deputatul Ghenady Gudkov, care a fost expulzat din Parlament acum două săptămîni, Ponomariov a participat la mişcările de stradă ale opoziţiei împotriva regimului preşedintelui Putin.

Guvernul Franţei a adoptat noul proiect de buget pentru anul 2013 mărind substanţial impozitele

Guvernul Franţei a adoptat noul proiect de buget pentru anul 2013 mărind substanţial impozitele, într-un efort de a reduce deficitul bugetar cu 30 de miliarde de euro. Potrivit guvernului două treimi din aceşti bani vor fi acoperiţi prin creşterea impozitelor celor bogaţi, iar restul din reducerea cheltuielilor guvernamentale. Potrivit premierului Jean Marc Ayrault, nile impozite nu vor afecta mai mult de 10 la suta dintre francezi. El a spus şi că impozitul de 75% din veniturile de peste 1 milion de euro va afecta doar „ o mică minoritate” de 2000 sau 3 000 de francezi.

Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat o rezoluţie care condamnă gravele încălcări ale drepturilor omului din Siria

Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat o rezoluţie care condamnă gravele încălcări ale drepturilor omului din Siria. Rezoluţia a fost propusă de ţările arabe, în favoarea ei au votat 41 de ţări. China, Cuba si Rusia au votat impotrivă, alte 3 ţări s-au abţinut.

Americanul de origine egipteană care a produs filmul cu buget redus „Inocenţa Musulmanilor” fost arestat

Americanul de origine egipteană care a produs filmul cu buget redus „Inocenţa Musulmanilor” a fost arestat prin decizia unui judecător din Los Angeles. Nakoula Basseley Nakoula este acuzat că a încălcat legile eliberării condiţionate după ce i s-a dat drumul în 2011 din închisoare, unde ispășea o pedeapsă pentru fraudă bancară. Nakoula este creştin de rit copt originar din Egipt, și s-a ascuns după protestele violente din lumea arabă provocate de filmul său considerat defăimător la adresa profetul Mahomed.

Iranul a anunţat că va „riposta”, după ce premierul israelian Benjamin Netaniahu a cerut trasarea unei „linii roşii” în privința programului nuclear iranian

Iranul a anunţat că va „riposta”, după ce premierul israelian Benjamin Netaniahu a cerut trasarea unei „linii roşii” în privința programului nuclear iranian. Adjunctul ambasadorului Iranului la ONU a spus că țara sa e suficient de puternică să se apere singură şi va riposta cu toată forţa împotriva „oricărui atac”. El repetat poziția Tehernaului care susține căprogramul nuclear iranian are o dimensiune strict civilă. Premierul israelian a cerut joi trasarea unei „linii roșii” pe care dacă Iranul o trece riscă un atac împotriva instalațiilor sale nucleare. Netaniahu a spus că „liniile roşii nu duc la războiae, ci le previn”.

Ministrul chinez de externe Yang Jiechi: actuala criză legată de programul nuclear iranian a intrat într-o „fază nouă”

Ministrul chinez de externe Yang Jiechi a declarat că actuala criză legată de programul nuclear iranian a intrat într-o „fază nouă”, după ce Israelul a cerut stabilirea unei „linii roşii” care să împiedice regimul de la Teheran să deţină arme nucleare. China a cerut Națiunilor Unite să înteţească activitatea diplomatică pentru stabilizarea situaţiei. Beijingul şi-a exprimat disponibilitatea de discuta cu ambele părţi.

Bo Xilai, fost membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, a fost dat afară din partid, pentru a putea fi anchetat

Bo Xilai, fost membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, a fost dat afară din partid, pentru a putea fi anchetat pentru corupţie, abuz de putere, luare de mită şi „relații nepotrivite cu mai multe femei”. Bo a căzut în dizgraţie după asasinarea omului de afaceri britanic Neil Heywood în noiembrie anul trecut. Soţia lui Bo a foat pusă sub acuzare pentru această crimă.

Deputatul comunist Ion Ceban a anunțat că părăsește fracțiunea PCRM

Deputatul comunist Ion Ceban a anunțat că părăsește fracțiunea PCRM și se alătură socialistului Igor Dodon, reducând la minimum pragul critic de la care opoziția comunistă nu va mai putea controla modificarea Constituției .

Ceban care este al șaptelea deputat comunist ieșit din PCRM în actuala legislatură a făcut anunțul în plenul Parlamentului, dar nu și-a explicat decizia și a ieșit din sală.

Igor Dodon a salutat plecarea lui Ceban din PCRM despre care a spus că a fost cauzată de radicalizarea comuniștilor. Fracțiunea PCRM rămasă cu 35 de deputați nu va mai putea controla modificarea Constituției la care lucrează alianța de guvernare dacă mai pierde un singur deputat.

Liderul transnistrean Evgheni Șevciuk a semnat un decret pentru a introduce taxe vamale speciale

Liderul transnistrean a semnat un decret pentru a introduce taxe vamale speciale la importurile de băuturi alcoolice, produse de tutun, carburanți și câteva tipuri de aparate de pe malul drept al Nistrului.

Decretul semnalat de portalul Unimedia a fost publicat pe site-ul oficial al lui Evgheni Șevciuk la 26 septembrie, ziua când liderul trananistrean a vizitat Chișinăul unde s-a întâlnit cu premierul Vlad Filat.

În decret se spune că taxele speciale se vor percepe până la 21 decembrie curent. Când a preluat conducerea de la Tiraspol la sfârșitul anului trecut, Șevciuk a anulat taxele la importul mărfurilor de pe malul drept al Nistrului. Chișinăul nu a recaționat deocamdată.

Consiliul șefilor de guvern din CSI a salutat ratificarea de către parlamentul moldovean care a acordului de comerţ liber între statele CSI

Consiliul șefilor de guvern din CSI a salutat ratificarea de către parlamentul moldovean care a acordului de comerţ liber între statele CSI.

Potrivit unui comunicat al guvernului de la Chișinău, secretarul executiv al CSI, Serghei Lebedev, a făcut declarația vineri la summitul șefilor de guvern care se desfășoară astăzi la Ialta, în Ucraina.

De față la summit, premierul moldovean Vlad Filat are planificată continuarea discuțiilor bilaterale cu omologul său rus, Dmitri Medvedev pe tema unui noi contract de import a gazelor rusești. Acordul de liber schimb cu CSI nu reglementează și comerțul cu gaze.

La Erevan au fost semnate două acorduri de ajutor financiar european pentru Armenia

Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate Štefan Füle a semnat joi la Erevan cu premierul armean Tigran Sargsian două acorduri de ajutor financiare european pentru Armenia.

Acordurile prevăd că Armenia va primi asistență financiară de 43 de milioane de euro din partea Uniunii Europene în principal pentru construirea instituțiilor democratice.

Asistența bilaterală promisă de Uniunea Europeană Armeniei în cadrul Parteneriatului Estic în perioada 2011-2013 se ridică la 157 milioane ne euro, o sumă dublă față de pecedentul ciclul bugetar european de trei ani.

Guvernul socialist al Franței dă publicității proiectul de buget pe 2013 care prevede mărirea drastică a taxelor

Guvernul socialist al Franței dă publicității proiectul de buget pe 2013 care prevede mărirea drastică a taxelor pentru a reduce deficitul cu 30 de miliarde de euro, de la 4,5 la 3 la sută din Produsul Intern Brut.

Autoritățile franceze spun că două treimi din sumă vor veni din taxe majorate pentru familiile înstrărite, iar restul constituie tăieri de cheltuieli guvernamentale.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a spus joi că mărirea taxelor pe venit va afecta numai 10 la sută din cei mai bogați plătitorii de taxe. El a mai spus că taxa de 75 la sută pentru venituri mai mari de 1 milion de euro pe an vizează doar 2-3 mii de francezi. Criticii acestor măsuri spun că ele pot alunga din Franța oamenii cu venituri mari.

Cel puțin 10 polițiști irakieni și cinci deținuți au fost uciși noaptea trecută la o închisoare cucerită pentru scurtă vreme de militanți în orașul Tikrit

Cel puțin 10 polițiști irakieni și cinci deținuți au fost uciși în ciocniri noaptea trecută la o închisoare cucerită pentru scurtă vreme de militanți în orașul Tikrit, la nord de Bagdad.

Înainte ca poliția să recapete controlul asupra închisorii, 81 de deținuți au reușit să evadeze.

Mulți dintre deținuții evadați sunt bănuiți de legături cu Al-Qaeda.

Un emisar iranian la ONU a spus că Iranul va răspunde oricărui atac

Un emisar iranian la ONU a spus că Iranul va răspunde oricărui atac și că afirmațiile israeliene că ar vrea să se înarmeze nuclear sunt „neîntemeiate și absurde”.

Ambasadorul iranian adjunct, Eshagh al-Habib a făcut declarația la Adunarea Generală ONU, după ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu a cerut impunerea unei „linii roșii” în cazul programului nuclear iranian așa încât Iranul să se aștepte la un atac internațional dacă o trece.

Netanyahu a spus că „liniile roșii nu duc la război, ele previn războiul”.

Deputații puterii au respins joi cererea comuniștilor de a se ține referendum asupra aderării Moldovei la structurile economice dominate de Rusia

Deputații puterii au respins joi, în prima ședință a Parlamentului din noua sesiune, cererea comuniștilor de a se ține referendum asupra aderării Moldovei la structurile economice dominate de Rusia.

Referendumul pentru aderarea la Uniunea Vamală din care mai fac parte Belarus și Kazahstan a fost respins cu 53 de voturi. Comuniştii au părăsit în semn de protest ședința parlamentului.

Majoritatea parlamentară a respins cu 51 de voturi şi propunerea comuniştilor de a-l demite pe speakerul Marian Lupu.

Consiliul Uniunii Europene ridică de vineri restricțiile de călătorie pentru liderii transnistreni în țările Uniunii Europene

Consiliul Uniunii Europene ridică de vineri restricțiile de călătorie pentru liderii transnistreni în țările Uniunii Europene.

Într-un comunicat de presă, Consiliul spune că recunoaşte progresele noii conduceri de la Tiraspol în negocierea anumitor aspecte ale soluționării conflictului transnistrean în cadrul formatului „5 +2”. Discuțiile în acest format au fost reluate în decembrie 2011, după o pauză de șase ani.

Consiliul a asigurat, însă, că interdicțiile de călătorie ar putea fi reimpuse celor care blochează progresul soluționării problemelor rămase privind școlile cu grafie latină din regiunea transnistreană.

La Chişinău au continuat joi protestele administratorilor și șoferilor de microbuze

La Chişinău au continuat joi protestele administratorilor și șoferilor de microbuze, care cer Primăriei să aprobe majorarea tarifului pentru călătorii de la 3 la 5 lei.

Primarul general Dorin Chirtoacă a reafirmat că majorarea nu va fi discutată la Consiliul Municipal decât după ce administratorii de microbuze acceptă și aplică o lista de 10 reguli de conduită în trafic, între care: toţi pasagerii să aibă locuri, microbuzele să oprească numai în staţii şi să respecte viteza de circulaţie în oraş de 50 de kilometric pe oră.

Benjamin Netanyahu la ONU: e nevoie de o „linie roșie” pentru programul nuclear iranian

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu și-a folosit discursul la Adunarea Generală ONU pentru a cere impunerea unei „linii roșii” în cazul programului nuclear iranian așa încât Iranul să se aștepte la un atac internațional dacă o depășește.

Netanyahu a folosit imagini video pentru a descrie procesul de îmbogățire a uraniului în pregătirile de construirea armei atomice și a spus că Iranul se află acum în faza a doua din trei necesare.

„Linia roșie” ar trebui să fie trasă la finele fazei a doua, premierul israelian spunând că Iranul va dispune de uraniu îmbogățit suficient pentru bomba atomică la sfârșitul verii lui 2013. „Liniile roșii nu duc la război, ele previn războiul”, a mai spus Netanyahu.

În Statele Unite, un bărbat implicat în producția filmului islamofob care a provocat proteste în lumea musulmană a fost arestat

În Statele Unite, un bărbat implicat în producția filmului islamofob care a provocat proteste în lumea musulmană a fost plasat în detenție fără posibilitatea eliberării pe cauțiune.

Un judecător din Los Angeles, California, a decis că Nakoula Basseley Nakoula prezintă pericol pentru zborurile aeriene. El este cercetat pentru încălcarea eliberării condiționate în 2011, după ispășirea unei pedepse pentru fraude bancare.

Creștin coptic originar din Egipt, Nakoula s-a ascuns după ce s-a descoperit că s-ar fi aflat în spatele trailerului pus în circulație pe internet despre filmul Inocența Musulmanilor care-l ridiculizează pe profetul Mahomed.

Din Irak se relatează că militanții au preluat controlul asupra unei închisori din orașul Tikrit

Din Irak se relatează că militanții au preluat controlul asupra unei închisori din orașul Tikrit și au lăsat mai mulți deținuți să fugă, după lupte intense cu gardienii.

Nu este limpede dacă luptele de joi au început cu un atac din afara închisorii, cu o rebeliune din interior sau cu ambele.

Un oficial al ministerului irakian de interne a spus că în lupte au fost uciși doi polițiști. La Tikrit, oarș situat la nord de Bagdad, a fost introdusă starea de urgență. În închisoarea unde a avut loc incidentul se aflau câteva sute de deținuți, unii suspectați de legături cu Al-Qaeda. Nu este limpede câți au reușit să fugă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG