Linkuri accesibilitate

Ştiri

Critici internaționale aspre la adresa liderului azer Ilham Aliyev

Președintele azer Ilham Aliyev se confruntă cu critici internaționale tot mai aspre în urma grațierii un ofițer azer condamnat la închisoare în Ungaria pentru uciderea brutală a unui ofițer armean.

Uniunea Europeană, OSCE, Statele Unite și Ungaria și-au exprimat regrete față de decizia liderului de la Baku.

Ofițerul Ramil Safarov fusese condamnat în 2004 la ani mulți de închisoare după ce a ucis cu toporul un ofițer armean care participa ca și el la un curs de limbă engleză în capitala ungară, sub auspiciile ”Parteneriatului pentru pace” al alianței nord-atlantice.

Un tribunal ungar a decis zilele trecute să-l trimită pe Safarov în țara de origine, după ce primise asigurări că își va ispăși restul sentinței în Azerbaidjan. Dar imediat după sosirea condamnatului, el a fost grațiat și recompensat de președintele Aliyev.

Guvernul sirian a acuzat Egiptul că ar fi complice la crimele rebelilor

Guvernul sirian confruntat cu o îndelungată revoltă armată a acuzat Egiptul că ar fi complice la crimele rebelilor, spunând că noul președinte de la Cairo are în plus față de fostul președinte doar barba islamistă.

Răspunzând astăzi criticilor formulate de președintele egiptean Mohamed Morsi la adresa regimului sirian, ministrul informațiilor de la Damasc, Omran al-Zohbi, a spus că liderul de la Cairo este ”răzpunzător de vărsarea sângelui sirian”, adăugând: ”Singura diferență dintre Morsi și Mubarak este că Morsi are barbă”.

AFP notează că guvernul sirian este mândru de secularismul său, iar Frăția Musulmană, în numele căreia egipteanul Morsi a candidat la președinția egipteană, este interzisă în Siria.

Protest al Asociației Hyde Park de Ziua Armatei Naționale împotriva serviciului militar obligatoriu

De Ziua Armatei Naționale, marcată anual la 3 septembrie, membrii Asociației Hyde Park au protestat astăzi în capitală împotriva serviciului militar obligatoriu cu sloganul ”Nu vrem la oaste cu arcanul”.

Potrivit InfoPrim Neo, activistul Ghenadie Brega a declarat la protest că un procent foarte mic de tineri merg de bunăvoie în armată, iar cei înrolați se plâng că sunt exploatați de șefi în scopuri personale și șicanați.

”Tinerii care vin în prima jumătate de an sunt bătuți, umiliți, maltratați, iar acest lucru este tolerat de administrație”, a spus Brega.

InfoPrim Neo scrie că Asociația Hyde Park protestează al cincilea an consecutiv împotriva serviciului militar obligatoriu, propunând măcar introducerea serviciului alternativ civil.

Tiraspolul spune că doreşte relații bune cu UE, dar nu renunță la orientarea pro-rusă

Un oficial de la Tiraspol a spus că transnistrenii doresc relații bune cu UE, dar nu renunță la orientarea pro-rusă.

Potrivit InfoPrim Neo, Nina Ștansky, ministrul de externe al regimului de la Tiraspol, a declarat la o conferință de presă că transnistrenii ar fi bucuroși de investiții economice din Uniunea Europeană, dar politica externă a regiunii va rămâne orientată spre Ucraina, Rusia și alte țări din CSI.

În privința relațiilor cu Chișinăul, Ștansky a spus că Tiraspolul nu așteaptă din dreapta Nistrului ”amenințări și sancțiuni”, ci cooperare și încredere.

„Noi avem o problemă comună: sărăcia cetăţenilor, şi această problemă o vom putea rezolva doar comunicând”, a conchis Ştansky.

Rusia a avertizat Marea Britanie să renunțe la ideea unor restricții de viză împotriva oficialilor ruși

Rusia a avertizat Marea Britanie să renunțe la ideea unor restricții de viză împotriva oficialilor ruși pe care Londra îi consideră vinovați de moartea unui avocat rus.
Reacționând la un articol apărut în ”Sunday Times”, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Alexander Lukashevich, a spus astăzi că dacă Londra introduce restricții, Moscova va face același lucru.

Avocatul rus Serghei Magnitsky a murit în 2009 în închisoare după ce i s-a refuzat tratamentul medical. Mai multe guverne occidentale au dat vina pe oficiali ruși demascați de avocat drept corupți. Congresul american a adoptat recent sancțiuni de călătorie împotriva oficialilor ruși suspecți. Iar ”Sunday Times” a scris că Marea Britanie ar pregăti și ea o ”listă neagră” cu 60 de nume.

Statele Unite au condamnat atentatul din Pakistan împotriva unui vehicul consular american

Secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, a condamnat atentatul de astăzi din Pakistan împotriva unui vehicul consular american, soldat cu cel puțin patru răniți. Aflată în vizită în capitala Indoneziei, Clinton a spus că atacul de la Peshawar a fost un act de ”lașitate”, adăugând că autoritățile pakistaneze au reacționat ”în mod corect”.

Potrivit ambasadei Statelor Unite din Pakistan, în incident au fost răniți doi angajați americani și doi angajați de naționalitate pakistaneză ai consulatului. Toți se aflau în mașina lovită de un automobil încărcat cu explozivi. Deocamdată nimeni nu și-a asumat răspunderea pentru atentat.

Washingtonul dezminte că ar purta negocieri secrete cu Iranul ca să țină SUA la distanță de un eventual război israeliano-iranian

Casa Albă a dezmințit astăzi articolul dintr-un ziar israelian potrivit căruia Washingtonul ar purta negocieri secrete cu Iranul ca să țină Statele Unite la distanță de un eventual război israeliano-iranian.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jim Carney a spus că informația este ”complet incorectă”.

Cel mai citit ziar israelian, ”Yedioth Ahronoth”, a scris că Washingtonul ar fi contactat Iranul prin intermediul a două țări europene nenumite, pentru a-l asigura că în cazul unui atac israelian asupra Iranului Statele Unite nu se vor lăsa atrase în ostilități.

Articolul din ”Yedioth Ahronoth” nu menționa sursa acestor informații.

Autoritățile Portugaliei au cerut ajutorul altor țări europene pentru a stinge incendiile de pădure

Un oficial local portughez a spus că autoritățile au cerut ajutorul altor țări europene pentru a stinge incendiile de pădure întreținute de vânturile puternice și de temperaturile ridicate.

Primarul din Ourem Paulo Fonseca a spus că în localitatea aflată la 150 de kilometri nord de Lisabona a murit un om care încerca să stingă flăcările în jurul propriei gospodării, iar două persoane au fost rănite în accidentul unui elicopter de pompieri.

La efortul de stingere a incendiilor, mai ales în nordul Portugaliei, participă peste 1700 de pompieri, 500 de vehicule și 13 nave aeriene.

Portugalia este afectată puternic de arșiță, iar meteorologii prevăd și în zilele următoare vreme caniculară și vânturi intense.

Comuniştii cer Parlamentului să aprobe referendumul pentru aderarea Moldovei la viitoarea uniune eurasiatică

Partidul Comuniștilor a cerut astăzi ca parlamentul să stabilească la 13 septembrie, într-o ședință extraordinară, data referendumului pentru intrarea Moldovei în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan și în spațiul economic eurasiatic.

Într-o declarație de presă, comuniștii spun că numai integrarea în structurile economice post-sovietice pot salva Republica Moldova ”de la dezastru” și iau în derâdere promisiunile de integrare europeană.

”Uniunea Europeană... s-a transformat într-un jandarm regional, exportator de crize și de fobii din timpul războiului rece”, se spune printre altele în declarația comuniștilor.

Inițiativa pentru organizarea referendumului pentru Uniunea Vamală cu Rusia a aparținut până acum social-democraților. Ea fost respinsă de autoritățile electorale de la Chișinău, care au spus că marea majoritate a semnăturilor de sprijin prezentate de PSD erau false.

Partidul Comuniștilor a cerut Curții Constituționale să anuleze interzicerea simbolurilor comuniste

Partidul Comuniștilor a cerut Curții Constituționale să anuleze decizia parlamentului privind interzicerea simbolurilor comuniste.

Potrivit site-ului de știri ”Tribuna”, care-l citează pe juristul comuniștilor, Sergiu Sârbu, PCRM vrea ca plângerea sa să fie examinată în regim de urgență pentru că la sfârșitul săptămânii în Găgăuzia au loc alegeri legislative, la care comuniștii vor să participe cu sigla tradițională.

Simbolurile comuniste, secera și ciocanul, au fost interzise ca instrument de luptă politică printr-o lege adoptată la 12 iulie cu voturile majorității parlamentare. Potrvit presei de la Chișinău legea a intrat în vigoare la 31 august, când a fost publicată în ”Monitorul oficial”.

Republica Moldova a mulțumit din nou României pentru sprijinul acordat în procesul integrării europene

Republica Moldova a mulțumit astăzi din nou României pentru sprijinul acordat în procesul integrării europene și în promovarea intereselor sale naționale. Mesajul a fost transmis conducerii de la București de ministrul justiției Oleg Efrim, care a participat astăzi ca invitat special la reuniunea anuală a diplomației române.

Efrim a lăudat îmbunătățirea relațiilor moldo-române după venirea la putere a AIE, spunând că astăzi aceste relații reprezintă ”un model european”.

Ministrul justiției a mai spus că realizarea gazoductului Iași-Chișinău va echivala cu o ”Declarație de independență energetică a Republicii Moldova”.

UE îngrijorată de escaladarea tensiunilor dintre Azerbaidjan și Armenia

Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea față de escaladarea tensiunilor dintre Azerbaidjan și Armenia în urma grațierii unui ofițer azer extrădat din Ungaria.

Purtătoarea de cuvânt a UE, Maja Kocijancic, a spus că Bruxelles-ul discută cu toate părțile implicate și a apelat la Armenia și Azerbaidjan să se abțină de la declarații de natură să mărească tensiunile.

Aseară președintele armean Serj Sarkisian a spus că țara sa este gata de război după ce autoritățile azere l-au grațiat și l-au recompensat pe ofițerul Ramil Safarov, care fusese condamnat la închisoare în Ungaria pentru uciderea unui coleg armean în timpul unui curs NATO în 2004.

Armenia a rupt relațiile diplomatice cu Budapesta pentru că ar fi greșit trimițându-l pe Safarov în țara lui de baștină.

Rusia, aliata tradițională a Armeniei, a condamnat deciziile luate de Ungaria și Azerbaidjan în cazul Safarov.

Cele trei membre întemnițate ale trupei punk „Pussy Riot” nu-şi vor cere scuze pentru protestul anti-Putin din catedrală

Avocații celor trei membre întemnițate ale trupei punk rusești „Pussy Riot” spun că clientele lor au refuzat oferta de a-și cere scuze la televiziunea de stat pentru protestul anti-Putin din catedrală, care le-a adus luna trecută o condamnare de doi ani de închisoare.

Oferta venise din partea realizatorilor emisiunii „Omul și legea”. Ei au spus că în schimbul scuzelor publice managerii televiziunii de stat vor face eforturi pentru ca pedepsele tinerelor să fie scurtate.

Avocatul Nikolai Polozov a spus că membrele trupei „Pussy Riot” au refuzat categoric propunerea, pe care el a numit-o ”ofensatoare”. Polozov a mai spus că va contesta în instanță decizia de luna trecută a tribunalului.

Tribunalul ONU pentru crime de război a respins cererea lui Radovan Karagici pentru un nou proces

Tribunalul ONU pentru crime de război a respins cererea lui Radovan Karagici pentru un nou proces. Karagici este judecat începând din octombrie 2009 sub acuzații de crime de război pe care le-ar fi comis în timpul conflictului din Bosnia din anii 1992-1995.

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci s-a declarat nevinovat. Luna trecută a cerut tribunalului pentru fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga, să înceapă un nou proces, pentru că procurorii ar fi tăinuit temporar dovezi favorabile lui. Dar astăzi judecătorii au decis că întârzierea invocată de Karagici nu i-a afectat în nici un fel dreptul la un proces just.

Ziarişti ucraineni au protestat împotriva îngrădirii libertății presei în timpul unui discurs al președintelui Viktor Ianukovici

Mai mulți jurnaliști au protestat împotriva îngrădirii libertății presei în Ucraina în timpul unui discurs al președintelui Viktor Ianukovici. Vreo zece ziariști prezenți în sala unde are loc Congresul Mondial al Ziarelor, la Kiev, s-au ridicat în picioare în timp ce vorbea Yanukovich, afișând pancarte împotriva cenzurii.

Se relatează că Yanukovich nu a reacționat la protest, iar biroul său de presă încă nu a comentat incidentul.

Organizațiile internaționale pentru libertatea presei spun că starea acesteia s-a înrăutățit în Ucraina după venirea la putere a lui Ianukovici în 2010. La Congresul de la Kiev, Jacob Mathews, președintele Asociației Mondiale a Ziarelor, a cerut autorităților ucrainiene să ”refacă libertățile care susțin democrația și demnitatea umană”.

Opoziţia siriană spune că raidul unui avion al forţelor guvernamentale a făcut mai multe victime civile în regiunea Alep

Activiștii opoziției siriene spun că un avion militar al forțelor guvernamentale a bombardat astăzi o clădire într-un oraș controlat de rebeli, în provincia nordică Alep, omorând cel puțin 18 oameni.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a spus că printre victimele raidului de la Al-Bab sunt femei și copii. Bilanțul nu a putut fi confirmat din surse independente.

Tot Observatorul Sirian, organizație cu sediul la Londra, a spus că explozia unui automobil-capcană la marginea Damascului a făcut tot astăzi victime. Agenția siriană de presă SANA, controlată de stat, a pus explozia pe seama unei ”grupări teroriste”.

35 de mii de copii au trecut pentru prima dată poarta școlii la deschiderea noului an de învățămînt

Ministerul Educației spune că în clasa întâi erau așteptați să meargă astăzi aproximativ 35 de mii de copii, din totalul de 380 de mii de elevi din învățământul preuniversitar. Prima lecție la început de an școlar a avut genericul „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici - tribuni ai idealurilor naţionale".
La cererea premierului Vlad Filat, ministra Maia Sandu le-a trimis o circulară tuturor profesorilor-diriginți, îndemnându-i să le vorbească elevilor la prima lecție despre semnificația simbolurilor de stat, drapelul, stema şi imnul.

Diplomați moldoveni la București au depus plîngere după jefuirea apartamentelor în care locuiesc

Presa din România relatează că doi diplomați moldoveni s-au plâns poliției că le-au fost jefuite apartamentele într-un bloc de la București. Secretarul ambasadei moldovene, Dumitru Rotăraș și consilierul Gheorghe Cucoș au declarat postului Digi24.ro că li s-au furat bani și bijuterii în sumă totală de aproximativ 9000 de euro.
Cei doi diplomați sunt vecini de bloc. Ambasada Republici Moldova la București nu a comentat incidentul.

Doi cetățeni americani din orașul Peshawar, în Pakistan, răniți într-un atac terorist

Ambasada Statelor Unite în Pakistan spune că doi cetățeni americani angajați ai consulatului din orașul nord-vestic Peshawar au fost răniți astăzi într-un „aparent atac terorist” asupra mașinii lor.
Un comunicat al ambasadei spune că în atacul cu bombă din orașul situat în apropiere de granița afgană au fost răniți și doi angajați pakistanezi ai consulatului.
Precizările ambasadei vin după ce autoritățile pakistaneze anunțaseră că au fost uciși cel puțin trei oameni, inclusiv doi americani în atacul sinucigaș care a avut loc într-o zonă bine păzită din Peshawar, unde-și au sediile organizații străine.

In Rusia au loc ceremonii cu ocazia Zilei Solidarității în Lupta cu Terorismul

La Moscova și alte orașe din Federația Rusă au loc astăzi ceremonii de comemorare a victimelor actelor de terorism.
Ziua Solidarității în Lupta cu Terorismul a fost instituită în memoria victimelor de la Beslan, în Osetia de Nord. La 3 septembrie 2004, separatiștii ceceni au sechestrat la o școală din Beslan peste 100 de oameni. Luarea clădirii cu asalt de către forțele de securitate s-a soldat cu peste 330 de morți, între care 186 copii.
La Moscova au loc manifestări de comemorare în 12 locații unde au avut loc acte de terorism în ultimii ani.

Noul emisar internațional pentru Siria își exprimă pesimismul în privința unei soluționări prin mijloace diplomatice a crizei regimului al-Assad

Noul emisar internațional pentru Siria, Lakhdar Brahimi și-a exprimat temerea că o soluție diplomatică în conflictul de 17 luni este „aproape imposibilă”. Brahimi a declarat postului BBC că este ineficiența comunității internaționale în fața atrocităților din Siria este o „povară teribilă”.
Diplomatul algerian a fost numit emisar al ONU și Ligii Arabe în Siria în locul lui Kofi Annan, care s-a retras în august spunând că neînțelegerile dintre marile puteri împiedică un răspuns unit al comunității internaționale pentru a opri violențele din Siria.
Activiștii estimează la 20 de mii numărul morților de la începutul rebeliunii față de președintele Bashar al-Assad în martie 2011.

Un tribunal din Islamabad amînă verdictul în procesul unei tinere de 14 ani

O fată creștină acuzată de blasfemie în Pakistan va rămâne în detenție cel puțin până vineri. Tribunalul din Islamabad care urma să se pronunțe astăzi asupra eliberării ei a amânat decizia până la 7 septembrie din cauza unei greve a avocaților.
Rimsha Masih de 14 ani a fost arestată luna trecută sub acuzația că a dat foc Coranului. Dar cazul a luat o întorsătură neașteptată ieri, când imamul care a acuzat-o a fost pus el însuși sub acuzare pentru blasfemie, infracțiune pedepsită cu moartea în Pakistan.
Imamul Khalid Chishti care ar încerca să expulzeze creștinii din cartierul său a fost acuzat că a fabricat dovezile.

Paradă militară la Tiraspol cu ocazia aniversării „independenței” regiunii secesioniste

Autoritățile transnistrene au marcat duminică 22 de ani de independență nerecunoscută cu o paradă militară la Tiraspol. La prima asemenea aniversare de când a preluat conducerea la Tiraspol, liderul transnistrean Evghenii Şevciuk este citat de presă cu declarația că va continua eforturile pentru construirea unui stat independent.

Tensiuni politice între Armenia și Azerbaidjan

Președintele Armeniei, Serzh Sarkisian a declarat că țara sa este pregătită „să lupte și să învingă” într-un război cu adversarul ei, Azerbaidjanul, cu care se află în conflict de aproape trei decenii. Declarația a fost difuzată duminică, ziua în care armenii din enclava Nagorno-Karabah din Azerbaidjan își sărbătoresc independența autoproclamată.
Declarațiile lui Sarkisian urmează deciziei autorităților azere de a-l grația și ridica în rang pe locotenentul azer Ramil Safarov, care fusese condamnat în 2004 pentru uciderea unul militar armean cu toporul în timpul unor exerciții ale NATO în Ungaria.

Accident grav în Franța al unui autocar cu turiști români

Autoritățile franceze spun că un bebeluș a murit, iar cel puțin 33 de oameni au fost răniți duminică într-un accident de circulație în sudul Franței, când un autocar cu turiști români s-a răsturnat pe autostradă. Cel puțin 12 oameni s-ar afla în stare gravă la spitalele din Nisa, Marsilia și Toulon.
Autoritățile franceze spun că autobuzul care se întorcea de la Madrid în România s-a răsturnat în regiunea Var din Provence când i-a explodat o roată.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG