Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul Vlad Filat întreprinde de luni o vizită de două zile în Rusia

Premierul Vlad Filat pleacă luni la Moscova, pentru o vizită de două zile care include întrevederi cu premierul Dimitri Medvedev, cu preşedintele Vladimir Putin şi participarea la deschiderea Zilelor culturii moldoveneşti în Rusia. Pe agenda discuţiilor din Rusia se vor afla toate problemele de interes comun de la preţul gazului natural, la criza transnistriană.

Alegeri locale în Autonomia Găgăuză

În autonomia Găgăuză au loc alegeri locale: electoratul va alege 35 de deputați pentru legislativul din autonomie. În cursă s-au înregistrat 164 de candidați, 84 din partea partidelor politice și 80 de independenți. Cei mai mulți concurenți electorali s-au înscris din partea Partidului Comuniștilor.

La Vladivostok s-a încheiat reuniunea la nivel înalt a statelor din grupul de cooperare Asia-Pacific

La Vladivostok s-a încheiat reuniunea la nivel înalt a celor 21 de state din grupul de cooperare Asia-Pacific. Participanţii s-au angajat să intensifice schimburile comerciale şi cooperarea reginonală, pentru a combate efectele crizei datoriilor suverane din Europa. Totodată s-au pronunţat împotriva practicilor protecţioniste.
In marginea reuniunii de la Vladivostok, secretarul de stat american Hillary Clinton s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin. Ulterior, d-na Clinton a declarat că poziţiile Americii şi Rusiei în privinţa Siriei sunt diametral opuse, dar că nu a pierdut speranţa că va găsi o cale de compromis. Dacă Rusia nu sprijină noi sancţiuni împotriva Siriei, a mai declarat d-na Clinton, Statele Unite şi aliaţii săi vor mări presiunile internaţionale.

Intensificare a luptelor în jurul orașului Alep din Siria

La Alep, cel mai mare oraş din Siria, s-au intensificat luptele între trupele guvernamentale şi cele rebele. Organizaţiile pentru drepturile omului susţin că numărul victimelor, din rîndul populaţiei civile, a fost foarte mare, dar nimeni nu dă cifre. Se pare că armata siriană a folosit tancuri şi elicoptere de atac în ultima ofensivă de la Alep.

Putin a criticat decizia UE de a deschide o anchetă împotriva concernului Gazprom

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat decizia Uniunii Europene de a deschide o anchetă împotriva concernului Gazprom, bănuit că foloseşte preţul gazelor şi căile de distribuire, mai ales în Europa centrală şi de est, ca arme politice. Mai mult, Gazprom este bănuit să vrea să submineze eforturile europene de diversificare a surselor energetice.

Proteste la Kiev împotriva închiderii canalului independent de televiziune, Tvi

Circa 1.500 de persoane au protestat sîmbătă la Kiev împotriva eforturilor autorităţilor de a închide ultimul canal independent de televiziune, cunoscut pentru jurnalim de investigaţie şi relatări critice la adresa preşeditnelui Ianukovici. Canalul de televiziune Tvi susține că distribuitorii de emisiuni sunt presaţi acum or să nu-l mai preia sau să includă canalul în cele mai scumpe pachete.

Fostul preşedinte Boris Tadici va candida pentru șefia Partidului Democrat în Serbia

La 10 noiembrie, Partidul Democrat din Serbia îşi va alege liderul. Fostul preşedinte Boris Tadici a declarat că va candida chiar dacă a pierdut alegerile prezindenţiale din mai.

Alegeri generale în Hong Kong

În Hong Kong au loc alegeri generale, peste 3 milioane de alegători votează pentru ceve peste jumătate din numărul deputaţilor din legislativul local, care are 70 de locuri. În ultimul timp, atitudinea faţă de China, care a preluat administrare fostei colonii britanice, a devenit foarte critică. Preşedintele pro-Beijing al ţării a fost obligat recent să renunţe la ideea de a introduce o curriculă chineză în şcolile din Hong Kong.

Premierul Vlad Filat pledează pentru relații de cooperare cu Federația Rusă, prioritară în politica externă a Moldovei rămînînd integrarea europeană

Într-un interviu în exclusivitate cu Europa Liberă, în ajunul vizitei în Rusia, premierul Vlad Filat a declarat că relaţiile de cooperare cu Rusia nu contrazic prioritatea Republicii Moldova de apropiere de Uniunea Europeană. „Eu nu ştiu cine şi de unde a luat că integrarea europeană a R. Moldova vine în contradicţie cu bune relaţii, în cazul dat este vorba de Federaţia Rusă. Republica Moldova are necesitate în a avea relaţii foarte bune cu toţi partenerii săi.”
În Rusia, premierul Filat se va întâlni cu omologul său Dimitri Medvedev şi cu preşedintele Vladimir Putin. Întâlnirea cu Putin, a declarat Vlad Filat Europei Libere, are loc la cererea Moldovei, iar pe agenda discuţiilor se vor afla toate problemele de interes comun, de la preţul gazelor şi datoria Transnistriei, la relaţiile comerciale şi situaţia sutelor de mii de moldoveni care se află în Rusia.

Marian Lupu: demonstrațiile de la 16 septembrie riscă să destabilizeze societatea moldovenească

Într-un interviu în exclusivitate cu Europa Liberă, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a criticat atît marşurile unioniste cît şi contra demonstraţiile programate pentru 16 septembrie la Chişinău, afirmând că riscă să destabilizeze societatea şi să „torpileze” drumul Moldovei spre integrarea europeană. În opinia lui Lupu, mişcarea unionistă nu este una populară, ci un fenomen organizat de anumite formaţiuni politice extemiste, de drepta şi stânga, eventual sprijinite din afară. Lupu a refuzat să precizeze la ce ţară anume se gândeşte.

Vladimir Putin se pronunță pentru o intensificare a schimburilor comerciale în zona Asia-Pacific

Intensificarea schimburilor comerciale este soluţia actualei crize economice, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin la reuniunea la nivel înalt a ţărilor din zona Asia-Pacific, care are loc la Vladivostok. Totodată, Putin a avertizat împotriva practicilor protecţioniste, problemă abordată şi în cadrul întrevederii separate cu preşedintele Chinei Hu Jintao.

Autoritățile de la Teheran nemulțumite de decizia Canadei de a rupe relațiile diplomatice cu Iranul

Iranul a criticat decizia Canadei de a rupe relaţiile diplomatice, decizie luată de guvernul de la Otawa pentru că vede în Teheran un aliat al Siriei lui Bahsar al-Assad. Alte motive invocate de Canada au fost programul nuclear iranian şi ameninţările repetate ale Iranului la adresa Israelului.

Serghei Lavrov critică sancţiunile impuse de Statele Unite împotriva Siriei şi Iranului

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a criticat sancţiunile impuse de Statele Unite împotriva Siriei şi Iranului, afirmând că ele afectează interesele comerciale ale Rusiei. După întrevederea cu secretarul de stat american Hillary Clinton, Lavrov a atras atenţia că aceste sancţiuni nu au efectele scontate şi nu vor schimba modul în care reacţionează regimurile de la Teheran sau Damasc.

Marian Lupu: mişcarea unionistă nu este una populară, ci un fenomen organizat de formaţiuni politice extemiste



Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, preşedintele Parlamentului Marian Lupu a criticat marşurile unioniste dar şi contra-demonstraţiile programate pentru 16 septembrie la Chişinău, afirmând că riscă să destabilizeze societatea şi să „torpileze” drumul Moldovei spre integrarea europeană. În opinia lui Lupu, mişcarea unionistă nu este una populară, ci un fenomen organizat de anumite formaţiuni politice extemiste, de dreapta şi de stânga. Şi eventual sprijinite din afară. Lupu a refuzat să precizeze la ce ţară anume se gândeşte. În altă ordone de idei, Marian Lupu a respins categoric orice speculaţie privind eventualitatea organizării de alegeri anticipate.

Cît priveşte o posibilă remaniere de guvern, liderul democrat a declarat că partidul său se află pe ultima „sută de metri” înainte de a anunţa câteva noi propuneri care însă nu vor reprezenta schimbări majore.

Plenul Curţii Supreme de Justiţie a contestat legea care permite ca judecătorii suspectaţi de corupţie să fie anchetaţi penal fără aprobarea CSM

Plenul Curţii Supreme de Justiţie a contestat la Curtea Constituțională legea care permite ca judecătorii suspectaţi de corupţie să fie anchetaţi penal fără aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de corupie pasivă sau trafic de influenţă, se precizează într-un comunicat al Curţii Supreme. Această lege se găseşte într-un pachet de prevederi legate de reforma justiţiei, promulgat deja de preşedintele ţării, precizează portalul Unimedia.

PCRM a contestat legea care interzice instituţiilor de învăţământ să continue colaborarea cu profesorii pensionaţi

Partidul Comuniştilor a contestat la Curtea Constituţională legea care interzice instituţiilor de învăţământ să continue colaborarea cu profesorii pensionaţi. Potrivit unui comunicat de presă, PCRM consideră această modifcare la Condul Muncii o limitare a drepturilor fundmentale ale persoanelor de vârsta a treia. De asemenea, Partidul Comuniştilor cere restabilirea programelor naţionale pentru tinerii specialişti anulate de guvernare şi extinderea garanţiilor sociale pentru aceştia, informează agenţia Into Prim Neo.

Rata şomajului din Statele Unite a scăzut la 8,1 la sută

Rata şomajului din Statele Unite a scăzut la 8,1 la sută, după ce în august s-au creat aproape 100 de mii de noi locuri de muncă. Datele statistice sînt însă o dezamăgire pentru electorat şi administraţia Obama care spera într-un număr dublu de noi locuri de muncă în august. Şomajul, economia în general, sunt temele centrale ale actualei campanii prezidenţiale. În noiembrie, preşedintele Barack Obama se va confrunta cu republicanului Mitt Romney. Chiar dacă Obama este, personal, mult mai popular decât contracandidatul republican, majoritatea americanilor are încă mai multă încredere în republicani să scoată ţara din recesiune.

Fata de religie creştină din Pakistan acuzată de blasfemie a fost eliberată pe cauţiune

În Pakistan, o fată creştină de 15 ani a fost eliberată pe cauţiune, după ce fusese arestată sub acuzaţia de blasfemie. Rimşa Masih era bănuită că ar fi ars paginile unei cărţi cu verseturi din Coran, dar ulterior s-a dovedit că un cleric musulman măsluise dovezile. Cîteva organizaţii pentru drepturile omului au cerut guvernului pakistanez să revadă legea în baza căreia blasfemia poate fi pedepsită şi cu moartea.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a avertizat împotriva practicilor protecţioniste

Vorbind la deschiderea summitului ţărilor din zona Asia Pacific, preşedintele Rusiei Vladimir Putin a avertizat împotriva practicilor protecţioniste. Pe agenda reuniunii la care participă 21 de ţări, se află accesul liber la apă, şi la cooperarea regională. În marginea reuniunii, Putin se va întâlni cu secretarul de stat american Hillary Clinton.

Cinci membri ai forțelor de securitate siriene au fost ucişi într-un atac cu bombă la Damasc

În capitala Siriei, o bombă a explodat în faţa unei moschei, cinci membri ai forţelor de securitate au fost ucişi, 7 persoane rănite. Potrivit televiziunii de stat este vorba de un atac sinucigaş. Pe de altă parte, oponenţii regimului informează că în apropriere de Damasc au fost descoperite 45 de cadavre, care nu au fost încă identificate.

Prinţul Harry al Marii Britanii se reîntoarce în Afganistan unde va lua parte la misiuni de luptă

Prinţul Harry al Marii Britanii, al treilea în liniei moştenitorilor tronului, se reîntoarce în Afganistan pentru încă patru ani. Prinţul va fi copilot pe un elicopter de atac.

Secretarul general NATO e îngrijorat de eliberarea ofiţerului azer Ramil Safarov

Aflat în Azerbiadjan, Secretarul general NATO Fogh Rasmussen s-a declarat „profund îngrijorat” de decizia autorităţilor de la Baku de a-l elibera pe ofiţerul Ramil Safarov, extrădat din Ungaria. În 2004, aflat la Budapesta, acesta a ucis un coleg armean după care a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Recent a fost extrădat în Azerbaidjan unde a fost primit ca un erou şi graţiat. Rasmussen a insistat ca Armenia şi Azerbaidjanul să revină la masa negocierilor pentru a rezolva conflictul legat de Nagorno-Karabah. Eliberarea lui Safarov a fost criticată şi de secretarul general al ONU Ban Ki-moon.
Un purtător de cuvânt al lui Ban a spus că guvernul de la Baku trebuie să respecte „standardele internaționale și principiile statului de drept”.

Cel puţin 43 de persoane au fost ucise în China în mai multe cutremure

În China, cel puţin 43 de persoane au murit în sud vestul ţării, în urma unei serii de cutremure. Cel puţin 150 de persoane au fost rănite, informează presa oficială. Peste 20 de mii de case au fost distruse sau avariate şi mai mult de 100 de mii de persoane au fost evacuate.

Vasile Bumacov: prețul pîinii s-ar putea scumpi cu o treime ca urmare a efectelor secetei

Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, a spus că pâinea s-ar putea scumpi ca urmare a secetei, dar a asigurat că dacă va veni, scumpirea va fi mică. Vorbind la televiziunea N4 Bumacov a spus că dacă producătorii moldoveni vor încerca prin înțelegeri de cartel să scumpească pâinea, statul va importa din Ucraina. „Chiar dacă grâul se scumpeşte, de exemplu cu 60 de bani, pâinea se va scumpi numai cu a treia parte din aceasta – cu 20 de bani”, a spus ministrul, avertizând țăranii „să nu-și facă iluzii că vor vinde grâul cu 6 lei”.

Vladimir Putin va avea o scurtă întrevedere cu Hillary Clinton la summitul Asia-Pacific de la Vladivostok

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat astăzi că lumea este încă departe de depășirea crizei economice, relansarea fiind întârziată de datoriile mari și de volatilitatea de pe piețele financiare. Putin a făcut această remarcă la Vladivostok, înaintea începerii summitului cooperării economice a țărilor din zona Asiei și Pacificului (APEC).
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitry Peskov, a spus că pe marginea summitului Vladimir Putin va avea „o scurtă conversație” cu secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG