Linkuri accesibilitate

Ştiri

V. Filat: creştere de 4% în 2013

Premierul Vlad Filat a anunţat că guvernul de la Chişinău se aşteaptă la o creştere economică de 4% în 2013, aşa cum arată şi prognozele. Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, Vlad Filat a spus că speră foarte mult să fie un an agricol bun şi că tot ce ţine de activitatea instituţiilor statului se va concentra pentru a îmbunătăţi atmosfera investiţională şi de activitate economică în Moldova.

2013 va fi în Moldova „Anul european al cetăţenilor”

Parlamentul de la Chişinău urmează să declare anul 2013 „Anul european al cetăţenilor”, relatează Info Prim Neo, precizînd că premierul Vlad Filat a vorbit miercuri despre cîteva din acţiunile care vor fi organizate cu acest prilej. Filat a spus că e vorba în primul rind de informarea moldovenilor că procesul de integrare europeană nu se referă numai la elitele politice, ci îl priveşte pe fiecare cetăţean în parte.

Se aşteaptă ca B. Obama să semneze acordul fiscal

Se aşteaptă ca preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, să semneze legea aprobată de Congres pentru a evita aşa numita „prăpastie fiscală” constînd din creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli masive. Votul din Camera Reprezentanților, dat cu puțin timp înainte de miezul nopții, ora locală, a venit după ce în noaptea de luni spre marți Senatul a aprobat prelungirea unor reduceri de impozite pentru clasa de mijloc, datând de pe vremea fostului președinte George Bush. Casa Albă și economiștii independenți avertizaseră că fără această înțelegere Statele Unite riscă să reintre în recesiune, cu consecințe incalculabile pentru economia globală.

În Siria continuă carnagiul

Se relatează că zeci de persoane au fost ucise în Siria într-un atac aerian asupra unei benzinării dintr-o suburbie a capitalei Damasc. Atacul a avut loc la cîteva ore după ce s-a spus că rebelii care luptă pentru răsturnarea de la putere a preşedintelui Başar al-Assad au atacat din nou o bază aeriană de lîngă Taftanaz, în provincia Idlib, bază pe care încearcă să o cucerească de cîteva zile. Se estimează că 45 de mii de oameni au fost ucişi de la începerea protestelor împotriva regimului sirian în martie 2011.

Nicolas Maduro: Hugo Chavez e conştient

Vicepreşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat că preşedintele Venezuelei Hugo Chavez este conştient şi îşi dă seama de starea sa de sănătate, după cea de-a patra operaţie de cancer la care a fost supus în decurs de 18 luni. Maduro l-a vizitat pe Chavez în Cuba, unde acesta din urmă a fost operat pe 11 decembrie. Vicepreşedintele nu a dat mai multe detalii, şi i-a acuzat pe oponenţii politici ai liderului venezuelean că răspîndesc zvonuri despre sănătatea lui Chavez. Acest anu a fost văzut sau auzit în public după operaţie, ceea ce a generat temerea că starea sa de sănătate nu îi permite să se reîntoarcă în Venezuela.

Autorii violului din India vor fi puși sub acuzare joi

Bărbaţii implicaţi în violarea unei tinere de 23 de ani la New Delhi vor fi puşi oficial sub acuzare joi. Cinci dintre ei vor fi acuzaţi de viol, răpire şi crimă, şi riscă pedeapsa cu moartea. Procurorii au ordonat un test osos în cazul unui al şaselea, pentru a afla dacă e minor sau nu, cum susţine acesta. Victima a fost violată repetat pe 16 decembrie de către cei şase, care erau înarmaţi cu o bară de fier, într-un autobuz aflat în mişcare în capitala indiană. Presa a relatat că şoferul a încercat să calce victima după ce a fost aruncată din autobuz. Moartea ei a generat un val de proteste în India, unele violente, împotriva abuzurilor la care sînt supuse femeile din India.

Peste 1200 de maşini incendiate în Franţa de Revelion

Autorităţile franceze au anunţat că aproape 1.200 de autovehicule au fost incendiate în noaptea de Anul Nou pe teritoriul Franţei. Potrivit ministrului de interne Manuel Valls, la Starsbourg şi Mulhouse au avut ciocniri violente între poliţie şi grupuri de vandali, şi 333 de persoane au fost arestate. E pentru prima oară în trei ani că autorităţile au anunţat numărul maşinilor incendiate. Guvernul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy a oprit difuzarea acestor date în încercarea de a reduce atenţia acordată vandalilor.

„Viaţa lui Mohamed” în „Charlie Hebdo”

O revistă satirică din Franţa a publicat un număr special de 64 de pagini cu caricaturi înfăţişînd scene din viaţa Profetului Mohamed. Editorul revistei, Stephane Charbonnier, a negat că „Viaţa lui Mohamed” este o provocare, precizînd că revista sa nu a făcut altceva decît să pună în imagini ceea ce a fost scris despre Profet de căter autori musulmani. Publicarea de către aceeaşi revista anul trecut a unei caricaturi a lui Mohamed a dus la închiderea ambasadelor şi centrelor culturale franceze din mai multe ţări arabe, de teama unor proteste violente. În 2006, „Charlie Hebdo” a republicat caricatura lui Mohamed care a apăruse iniţial în Danemarca, generînd la vremea respectivă proteste musulmane violente în întreaga lume.

Prima ședință din 2013 a guvernului la Chișinău

Premierul Vlad Filat a folosit ocazia primei ședințe de guvern din noul an pentru a le cere colegilor lui să coopereze mai bine pentru promovarea interesului național. „Emoțiile, supărările să fie lăsate în 2012, să avem suficientă răbdare să le depășim”, a spus astăzi Filat. El a reamintit membrilor cabinetului că anul care începe este foarte important pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Chișinăul speră să semneze în toamnă acordul de asociere și acordul de liber-schimb cu UE și să primească pentru moldoveni dreptul de călătorie fără viză în UE.

Incendiu ucigaș într-o suburbie a Parisului

Cinci oameni, inclusiv un copil, au murit într-un incendiu petrecut astăzi în zori într-o suburbie a Parisului. Alte 18 persoane au suferit răni ușoare. Incendiul s-a produs într-o periferie săracă numită Gennevilliers, în partea de sud a aglomerației urbane pariziene, iar persoanele care au murit locuiau în același apartament de la etajul cinci al unui bloc cu șase etaje. Cauza incendiului stins de aproape 100 de pompieri nu este deocamdată cunoscută. AFP scrie că ministrul de interne al Franței, Manuel Valls, urma să se deplaseze astăzi la scena tragediei.

Eșec în Alaska a unei nave a companiei Shell

O navă de foraj a companiei petroliere Shell a eșuat în Alaska după ce plutise în derivă pe vreme furtunoasă. Compania spune că rezervoarele navei nu au fost avariate, așa că riscul unor scurgeri poluante este mic. Paza de coastă americană a spus că la bord se află 143.000 de galoane de motorină și 12.000 de galoane de alte produse petroliere. Agenția Reuter scrie că accidentul navei Kulluk, care este operată de firma maritimă Noble Corp., este o lovitură pentru planurile firmei Shell de a-și extinde operațiunile în zona Alaskăi.

Autorii violului colectiv din India puși sub acuzare

Poliția din capitala Indiei spune că pregătește acuzațiile în cazul violului în grup din autobuz de luna trecută soldat cu moartea unei femei. Un purtător de cuvânt al poliției din New Delhi a spus că joi urmează să fie depuse la tribunal învinuirile împotriva a cinci bărbați acuzați că au violat-o pe tânăra de 23 de ani într-un autobuz în mișcare, pe data de 13 decembrie. Un al șaselea suspect ar putea scăpa de judecată pentru că este minor, dar poliția încă verifică dacă vârsta lui declarată este cea reală. Cazul va fi judecat la unul din tribunalele speciale înființate în India după atacul din decembrie, care a stârnit un val de mânie populară împotriva abuzurilor împotriva femeilor.

Starea sănătății președintelui Venezuelei

Adjunctul lui Hugo Chavez insistă că președintele Venezuelei își revine cu succes în urma operației de cancer. Vicepreședintele Nicolas Maduros, care l-a vizitat pe președintele suferind în Cuba, a respins speculațiile că starea lui Chavez s-ar deteriora continuu, punându-le pe seama „forțelor de dreapta” din Venezuela. Socialistul Chavez ar urma să-și înceapă la 10 ianuarie un nou mandat prezidențial de șase ani, dar informațiile contradictorii despre starea sănătății lui au adus incertitudine pe scena politică venezuelană.

Coreea de Sud sceptică față de apelul de pace al lui Kim Jong-un

Coreea de Sud a numit „vag” un apel la pace lansat cu ocazia Anului Nou de liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un. „Mesajul a fost vag și nu a conținut propuneri serioase”, a spus reporterilor la Seul ministrul sud-coreean al unificării,Yu Woo-Ik. În adresarea lui televizată Kim a spus printre altele că tensiunile cu Sudul trebuie reduse pentru că confruntările între „compatrioți” nu pot duce decât la război.

Un deținut afgan și-a omorât soția

Un deținut afgan și-a omorât soția venită să-l viziteze la închisoare pentru că l-ar fi înșelat după ce a fost condamnat. Potrivit AFP, Din Mohammad fusese condamnat la 20 de închisoare pentru că și-a ucis soacra, cumnatul și cumnata într-un sat din provincia nordică Samangan. Soția lui Mohammad, al cărei nume nu a fost dat publicității, l-a vizitat la închisoarea din Aybak luni și a fost găsită moartă în camera de oaspeți. Un oficial de poliție a spus că Mohammad ar fi aflat de la propria lui mamă că soția ar avea legături amoroase.

Scumpiri de prețuri în R. Moldova

Anul nou a adus scumpiri de ambele părți ale Nistrului. În vreme ce în raioanele din dreapta râului s-au mărit prețurile vinietei auto sau accizele la carburanți, transnistrenii plătesc mai mult începând de ieri pentru serviciile de transport public și întreținere. Potrivit agenției „Novy region”, călătoria cu microbuzul s-a scumpit cu 20 de copeici. De asemenea, transnistrenii se pregătesc să plătească mai mult cu o rublă pentru metrul cub de gaze, dacă vor depăși plafonul de consum de opt metri cubi pe lună.

Negocieri în Turcia cu militanții kurzi

Presa din Turcia relatează că guvernul de la Ankara poartă negocieri cu fondatorul Partidului Muncitorilor din Kurdistan asupra posibilei încetări a conflictului separatist, care afectează mai ales sud-estul țării, în care comunitatea kurdă este numeroasă. Părintele mișcării separatiste kurde din Turcia, Abdullah Ocalan, este în închisoare, unde ispășește o condamnare pe viață. Știrile despre negocierile privind dezarmarea PKK vin după ce un consilier de rang înalt al premierului Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că forța militară ar putea fi insuficientă pentru rezolvarea conflicului.

Acordul fiscal american a fost votat de Camera Reprezentanților


Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite a aprobat un acord între cele două mari partide politice asupra impozitelor, aducându-i o importantă victorie președintelui democrat Barack Obama. Într-o alocuțiune televizată de la Casa Albă, președintele a spus că prelungirea scutirii de impozite pentru majoritatea angajaților americani a fost doar una din măsurile pe care le preconizează pentru consolidarea economiei. Votul din Camera Reprezentanților, dat cu puțin timp înainte de miezul nopții, ora locală, a venit după ce în noaptea de luni spre marți Senatul a aprobat prelungirea unor reduceri de impozite pentru clasa de mijloc datând de pe vremea fostului președinte George Bush. Casa Albă și economiștii independenți avertizaseră că fără această înțelegere Statele Unite riscă să reintre în recesiune, cu consecințe incalculabile pentru economia globală.

Apel al lui Kim Jong-un

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a făcut apel la încheierea conflictului cu sudul peninsulei. Cele două state se află încă, din punct de vedere tehnic, în stare de război, pentru că ostilitățile din anii 1950 s-au încheiat fără un acord de pace. Apelul liderului comunist de la Fenian, făcut într-o adresare de anul nou, a suprins unii observatori. Dar alții spun că Fenianul a mai făcut asemenea gesturi în trecut, fără ca ele să ducă la vreun progres în rezolvarea conflictului.

Anchetă penală în Egipt

Procurorii egipteni au lansat marți o anchetă penală împotriva unui cunoscut autor satiric de televiziune, pentru că l-ar fi insultat pe președintele țării, Muhammad Morsi. Inițiatorii islamiști ai plângerii spun că artistul Bassem Youssef l-ar fi jignit pe șeful statului punându-i imaginea pe o pernă și imitându-i vorbirea. Cazul lui Youssef vine pe fondul îngrijorărilor crescânde ale apărătorilor drepturilor omului că noile autorități egiptene ar dori restrângerea libertății de expresie.

Busculadă ucigătoare la Abidjan

Cel puțin 61 de oameni au fost călcați în picioare într-o busculadă în capitala Coastei de Fildeș în timp ce urmăreau focurile de artificii la intrarea în noul an, marți. Se relatează că poliția din Abidjan a încercat să ajute la prinderea unui hoț de buzunare urmărit de o parte a publicului, provocând însă panică în masă. Alte aproximativ 50 de persoane au fost rănite. Președintele țării africane, Alassane Outtara, a numit incidentul „o tragedie națională” și a promis o investigație completă asupra cauzelor.

Summit în Etiopia cu participarea președinților statelor sudaneze

Președinții din Sudan și Sudanul de Sud se vor întâlni vineri în Etiopia pentru a discuta îmbunătățirea securității în zona de frontieră și reluarea livrărilor de petrol transfrontaliere. Purtătorii de cuvânt al celor două guverne, citați de agenția Reuter, au spus că summitul dintre liderul sudanez Omar Hassan al-Bashir și omologul său din Sudanul de Sud, Salva Kiir, se va ține la Addis Abeba.

V. Lazăr despre economia performantă

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, vicepremierul și ministrul economiei Valeriu Lazăr a declarat că pentru o economie performantă Moldova trebuie să îndeplinească șapte conditii, printre care cea mai importanta este legată de educatie. Interviul va putea ascultat în emisiunea noastră de mâine dimineață „Moldova la ora 7”.

Bilanț sumbru al celebrării Anului Nou

În Coasta de Fildes, aproximativ 60 de persoane și-au pierdut viața în incidentele din timpul nopţii dintre ani. în Filipine, un baiat de 4 ani a fost ucis de focurile de armă cu care este întimpinat de obicai Anul Nou în această ţară. Tot in Filipine în jur de 400 de persoane au fost rănite de focurile de artificii artizanale.

Americanii nu mai pot adopta copii ruși

În Rusia a intrat în vigoare legea care interzice adopția de copii ruși de către cetăţeni americani. Legea a fost criticată de agențiile care apără drepturile copilului considerind că jocurile politice pun in pericol şansele unor copii pentru adoptie. Intre 2008 şi 2011 aproape 15 mii de copii ruşi au fost adoptati de familii din străinătate. Alte 33 de mii au fost adoptaţi, în aceeași perioada, de familii de ruşi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG