Linkuri accesibilitate

Ştiri

SUA au felicitat Moldova şi Georgia pentru parafarea acordului de asociere cu UE

Statele Unite au felicitat Republica Moldova şi Georgia pentru faptul că au parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, reafirmând sprijinul administraţiei americane pentru integrarea euro-atlantică a celor două ţări. Într-un comunicat de presă al secretarului de stat John Kerry se mai arată că prin Parteneriatul Estic se asigură o Europă „unită, liberă şi paşnică”.

În încheiere, Statele Unite precizează că doresc o adâncire a parteneriatului cu cele două state şi că vor sprijini eforturile guvernelor respective de a continua integrarea europeană.

John Kerry este aşteptat la începutul lunii decembrie, la Chişinău.

Eurocomisarul Stefan Fule cere Kievului să respecte drepturile omului

După intervenţia violentă a poliţiei împotriva demonstranţilor, la Kiev, comisarul european pentru extindere Stefan Fule a cerut autorităţilor ucrainene să respecte drepturile de bază.

Fule este citat de agenţia Interfax cu declaraţia că „autorităţile ucrainene au refuzat să semneze acordul de asociere cu UE, dar nu trebuie să refuze să respecte drepturile omului”.

Liderii opoziţiei ucrainene au anunţat că vor cere în parlament, demisia guvernului pentru că a refuzat să semneze acordul de asociere la UE.

Premierul Pakistanului se află în prima sa vizită în Afganistan

Premierul Pakistanului, Nawaz Sharif, a declarat că recenta eliberare a unui lider al miliţiilor Taliban demonstrează voinţa sa de a sprijini pacificarea Afganistanului. Sharif se află în prima sa vizită ca premier, în Afganistan, unde s-a întâlnit cu preşedintele Hamid Karzai.

Statele Unite s-au oferit să distrugă unele din cele mai letale arme din arsenalul chimic al Siriei

Statele Unite s-au oferit să distrugă unele din cele mai letale arme din arsenalul chimic al Siriei. Organizaţia internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice a declarat că operaţiunea va avea loc pe un portavion, eventual din Marea Mediterană. Iniţial, arsenalul urma să fie distrus în Albania, dar guvernul de la Tirana a refuzat, la presiunile demonstraţiilor de stradă.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, va vizita Georgia

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, va vizita Georgia în următoarele luni, a anunţat preşedinţia de la Tbilisi. Invitaţia a fost făcută şi acceptată la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

R.Moldova vrea ca până în 2015 UE să-i ofere perspectiva aderării

Moldova a parafat vineri, împreună cu Georgia, acordul de asociere cu Uniunea Europeană, acord pe care speră să-l semneze în cursul anului viitor. După care, a declarat Europei Libere ministrul de externe, Natalia Gherman, Republica Moldova vrea ca până în 2015, când are loc următorul summit al Parteneriatului Estic, Uniunea Europeană să ofere Moldovei perspectiva aderării. Acest aspect nu este inclus în declaraţia finală a summitului de ieri, de la Vilnius:

„Noi pledăm în continuare pentru principiul de diferenţiere între partenerii estici, în acest cadru politic care este întitulat Parteneriatul Estic. Astăzi am pledat, în cadrul summit-ului, pentru definirea sau conturarea perspectivei europene pentru Republica Moldova, până la următorul summit al Parteneriatului care va avea loc, în capitala letonă, Riga, în 2015”, a declarat Europei Libere ministrul de externe, Natalia Gherman.

Traian Băsescu la Chişinău: cu certitudine începem să ne întâlnim în UE

După summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, preşedintele Românie Traian Băsescu a făcut o escală surpriză la Chişinău, pentru a felicita Republica Moldova.

„Este o bucurie pe care o simt din tot sufletul. Tot timpul am avut parcă un regret și sentiment că am fi putut face mai multe, faptul că România era în UE, iar românii de cealaltă parte a Prutului nu erau încă. Acum ați pornit pe acest drum și vă doresc din tot sufletul mult succes. Cu certitudine începem să ne întâlnim în UE”, a declarat președintele Băsescu vineri, la Chişinău, la o conferinţă de presă organizată cu preşedintele Nicolae Timofti.

Duminică, Timofi va fi la Bucureşti, la invitaţia omologului său român, pentru a participa la manifestaţiile organizate cu ocazia Zilei României.

TVR 1 îşi reia emisia pentru Republica Moldova

Televiziunea publică română îşi reia de la 1 decembrie emisia pentru Republica Moldova. Postul de televiziune va putea fi recepționat în format digital (DVB-T2).

Deocamdată, TVR va avea o rază de acoperire de circa 35 de km în jurul Chișinăului, arie ce cuprinde peste 700 de mii de persoane, informează Jurnal.md.

La Kiev, poliţia a intervenit cu forţa împotriva demonstranţilor din Piaţa Independenţei

La Kiev, în zorii zilei, poliţia a intervenit cu forţa împotriva demonstranţilor adunaţi în Piaţa Independenţei şi care protestau împotriva deciziei preşedintelui Victor Ianukovici de a refuza acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Ucraina era singura ţară din Parteneriatului Estic care, vineri, la Vilnius, urma să semneze acordul de asociere şi pe cel de liber schimb.

Imagini de la faţa locului arată feţe tumefiate şi pline de sânge, iar participanţi la protest afirmă că zeci de persoane au fost rănite.

Ministerul de interne a informat că 35 de persoane au fost reţinute, pentru că s-au opus poliţiei.

Ambasada Statelor Unite la Kiev a dat deja o declaraţie în care condamnă utilizarea violenţei şi cere autorităţilor să respecte drepturile societăţii civile.

Natalia Gorbanevskaya una din cele mai cunoscute disidente ale erei sovietice a murit la Paris

Natalia Gorbanevskaya, una din cele mai cunoscute disidente ale erei sovietice, a murit la Paris, în vârstă de 77 de ani. În 1968, Gorbanevskaya a fost arestată pentru că încercase, alături de alţi şapte activişti, să manifesteze în Piaţa Roşie, împotriva invaziei Cehoslovaciei. A fost internată cu forţa într-un spital de psihiatrie până în 1972, după care forţată să emigreze în Occident. Scriitoare şi traducătoare, Gorbanevskaya a înfiinţat publicaţia samizdat „Cronica evenimentelor de actualitate”, o cronică a abuzurilor regimului sovietic împotriva drepturilor omului.

Statele Unite au precizat că împotriva Iranului rămân în vigoare o serie de sancţiuni grele

Statele Unite au precizat că împotriva Iranului rămân în vigoare o serie de sancţiuni grele, deşi, recent, la Geneva, s-a ajuns la un compromis privind programul nuclear al Teheranului, bănuit că are şi o componentă militară.

Casa Albă a anunţat că a prelungit cu şase luni sprijinul acordat Chinei, Indiei, Coreei de Sud, Turciei şi Taiwanului, drept compensaţie pentru faptul că nu importă ţiţei din Iran. Din ianuarie, Iranul va sista temporar anumite programe de îmbogăţire a uraniului.

Opoziţia ucreaineană i-a cerut preşedintelui Victor Ianukovici să demisioneze

La Kiev, opoziţia din Ucraina i-a cerut preşedintelui Victor Ianukovici să demisioneze după ce nu a semnat la Vilnius, la summitul Parteneriatului Estic, acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Cererea a fost formulată într-o declaraţie citită la protestul din Piaţa centrală din Kiev.

Iranul va începe din ianuarie îngheţarea temporară a programului său nuclear

Iranul va începe din ianuarie 2014 îngheţarea temporară a programului său nuclear, a anunţat reprezentantul Teheranului pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Îngheţarea programului nuclear a fost decisă în cadrul negocierilor cu grupul celor 6 (cinci ţări membre permanente în Consiliul de Securitate si Germania) în schimbul ridicării unor sancţiuni internaţionale. Se bănuieşte că programul nuclear iranian are şi o componentă militară.

Traian Băsescu a felicitat Republica Moldova pentru parafarea acordului de asociere cu UE

Președintele României Traian Băsescu a venit în această seară într-o vizită la Chișinău pentru a felicita Republica Moldova pentru parafarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
Într-o declarație alături de președintele moldovean, Nicolae Timofti, Traian Băsescu i-a îndemnat pe cei care doresc integrarea Republicii Moldovei în Uniunea Europeană să nu se relaxeze: ”Entuziasmul reușitei trebuie să fie combustibilul pe care cetățenii Republicii Moldova și politicienii și-l iau astăzi, pentru a depăși greutățile procesului de integrare”.cPreședintele român și-a mai exprimat speranța că ridicarea vizelor europene pentru cetățenii moldoveni propusă de Comisia Europeană va fi aprobată rapid, până în martie anul viitor.

Rusia criticată pentru că a împiedicat încheierea acordului de asociere Ucraina-UE

Oficiali europeni și liderii țărilor membre au criticat Rusia pentru împiedicarea încheierii acordului de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a spus că ”epoca suveranității limitate în Europa a trecut”. Cancelara Germaniei, Angela Merkel a chemat Rusia să depășească mentalitatea ”ori noi pe ei, ori ei pe noi”, iar președintele Franței, Francois Hollande a spus că Ucraina a căzut victimă a presiunilor Moscovei.

Refuzul din ultima clipă a președintelui ucrainean, Viktor Ianukovici să semneze acordul este criticat la Kiev de mii de protestatari pro-europeni care demonstrează de o săptămână. Astăzi au avut loc ciocniri între protestatari și forțele de ordine.

China a monitorizat avioane americane și japoneze în Marea Chinei de Est

China spune că avioanele sale de luptă au identificat și monitorizat avioane americane și japoneze survolând zona din Marea Chinei de Est declarată recent de Beijing parte a spațiului aerian chinez.
Presa chineză de stat citează un purtător de cuvânt al forțelor armate spunând că au fost identificate două aparate de zbor americane și zece japoneze azi dimineață, inclusiv avioane de recunoaștere și de luptă.
Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud au spus de la bun început că nu recunosc decizia Chinei de sâmbăta trecută de a declara parte a spațiului defensiv chinez două insule și o stâncă subacvatică disputate.

OSCE a condamnat atacurile asupra doi jurnaliști ucraineni

Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei Dunja Mijatovic a condamnat atacurile asupra doi jurnaliști ucraineni. Doi jurnaliști ai postului online Hromadske.tv, Iakov Liubcici și Dmitri Gnap au fost agresați vineri dimineață de sprijinitori ai puterii în timp ce relatau despre demonstrațiile de la Kiev.
Mijatovic a cerut autorităților ucrainene să investigheze rapid incidentul, precum și amenințările primite de un jurnalist local din orașul Jitomir.

Preşedintele României Traian Băsescu se află la Chișinău

Preşedintele României Traian Băsescu se află la Chișinău, și are planificate convorbiri bilaterale cu preşedintele Moldovei Nicolae Timofte. Traian Băsescu a fost prezent la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE. Preşedintele Romaniei a declarat presei ca vizita la Chisinau este prilejuită de acest moment important pentru Moldova şi ca va participa la receptia de la Ambasada Romaniei de la Chisinau cu ocazia Zilei Nationale a României care este pe 1 decembrie.

Vlad Filat: declarația lui Traian Băsescu despre unirea României cu Moldova îi ajută pe ruși dar și pe comuniști

Declaraţia recentă a preşedintelui Romaniei , Traian Băsescu, referitoare la unirea României cu Moldova îi ajută pe ruşi, dar şi pe comunişti, a declarat intr-un interviu acordat site.ului Hotnews.ro liderul Partudului Liberal Democrat Vlad Filat. Fostul premier de la Chisinau a spus că, în prezent, proiectul naţional al Moldovei este integrarea în Uniunea Europeană. „Asta înseamnă că Moldova va deveni ţară membră, acolo unde nu mai sunt frontiere" a precizat liderul PLDM. Miercuri, şeful statului român a declarat la un post român de televiziune că următorul proiect important al României după intrarea în NATO şi aderarea la Uniunea Europeană ar putea fi unirea cu Moldova, „daca vor vrea şi moldovenii”

Jose Manuel Barosso dorește ca acordul de asociere Moldova-UE să fie semnat în 2014

La conferinta de presa de la parafarea acordului de asociere şi liber schimb al Moldovei cu Uniunea europeana, preşedintele comisiei Europene Jose Manuel Barosso a declarat că ar dori ca acordul sa fie semnat cu Moldova anul viitor. Barosso a mai declarat că este foarte important ca parlamentul Republicii Moldova care va fi ales la sfârșitul anului 2014csă nu se abată de la cursul european. Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și-a exprimat si el speranța că acordurile cu Moldova și Georgia vor fi semnate la anul viitor.

Liderii Uniunii Europene şi-au exprimat temerea legată de presiunile Moscovei supra țărilor din Parteneriatul estic

Liderii Uniunii Europene şi-au exprimat temerea legată de presiunile Moscovei asupra țărilor din Parteneriatul estic, după ce Kievul a refuzat să semneze acordul de asociere si liber schimb cu Uniunea Europeana. Cancelara germaniei Angela Merkel a vorbit despre nevoia de a se depăşi „mentalitatea trecutului în care lumea era împărţită între noi si ei – şi de a conştientiza ca Războiul Rece s-a terminat”. Preşedintele Franţei Francois Hollande a spus la rindul său că Moscova a facut presiuni mari asupra Ucrainei „ mai ales folosind gazele naturale”. Amindoi liderii europeni au vorbit la incheierea summitului Partneriatului Estic de la Vilnius.

Ultimul dintre cei 30 de activiști Greenpeace reţinuti în Rusia a fost eliberat

Ultimul dintre cei 30 de activiști Greenpeace reţinuti în Rusia a fost eliberat. Australianul Colin Russell a fost eliberat dupa ce i-a fost acceptată cererea de eliberare pe cauţiune. Cauţiunea plătită a fost de 2 milioane de ruble, adica aproximativ 61 de mii de dolari. Iniţial australianului nu i se acceptase cererea de cauţiune, dar ulterior, o instanţă superioara a acceptat-o. Russel fusese acuzat de piraterie şi huliganism, acuzatii care i-ar fi putut aduce 7 ani de inchisoare. Cei 30 de activişti Greepeace au fost arestati dupa ce au incercat sa se urce pe o platforma din Oceanul Arctic a companiei de stat Gazprom. Nu este limpede daca cetăţenii străini din acest grup de activisti vor putea sa paraseasca Rusia inainte de procesul lor.

Teheranul va suspenda pentru 6 luni activităţile la programul său nuclear

Emisarul Iranului la Agentia pentru Energie atomica a naţiunilor Unite a anunţat că Teheranul va suspenda incepind din luna ianuarie pentru 6 luni activităţile la programul său nuclear, potrivit înţelegerii convenite la Geneva cu puterile lumii. In baza inţelegerii de la Geneva intre Iran si Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China – membre permanente ale consiliului de securitate ONU – şi Germania, ţările occidentale au promis ridicarea unor sancţiuni daca Teheranul incetineşte activităţile sale nucleare.

Hamid Karzai se opune introducerii lapidării pentru pedepsirea adulterului ăn Afganistan

Preşedintele Afganistanului Hamid Karzai a spus intr-un interviu pentru Europa Liberă, că guvernul ţării sale nu va introduce lapidarea pentru pedepsirea adulterului. Lapidarea persoanelor care comit adulter este incă folosită în Iran şi a fost foarte raspindită în Afganistan in perioada Talibanilor. Intr-un comunicat al organizaţiei Human Rights Watch dion aceasta săptamina se cere liderului de la Kabul să demonstreze macar angajamentele de bază ale respectarii drepturilor omului si să respinga propunerea”.

Șefii de guverne din ţările Organizaţiei Cooperarii de la Șanhai se întîlnesc in Uzbekistan

Șefii de guverne din ţările Organizaţiei Cooperarii de la Șanhai se întîlnesc in Uzbekistan. Din aceasta organizatie fac parte ca membre permanente Kazahstanul, China, Kîrghîstanul, Rusia, Tadjikistanul si ţara gazdă a reuniunii. Premierul Rusiei Dmitri Medvedev a vorbit despre nevoia creării unui „ club energetic”, prin care ţările organizatiei să coopereze mai bine in cadrul proiectelor lor energetice. Mdevedev a cerut sprijin din partea ţărilor organizatiei pentru Afganistan. În aceasta organizatie au statut de observator Afganistanul, India, Iranul, Mongolia si Pakistanul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG