Linkuri accesibilitate

Ştiri

„Adevărul”: soția ministrului construcţiilor a cumpărat de la stat o bază de fructe și legume

Ziarul Adevărul scrie că soția ministrului democrat al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan a cumpărat de la stat o bază de fructe și legume, “Conserv-E”, care deține un hectar de teren în sectorul Botanica al Chișinăului și 6.800 de metri pătrați de încăperi.

Firma Auricăi Răducan, Moldprodinvest SRL a cumpărat proprietatea scoasă la licitație de Agenţia Proprietăţii Publice cu 13,55 milioane de lei, sumă care ar fi mai mică decât capitalul social și valoarea estimată a activelor “Conserv-E” luate împreună.

Este al doilea articol din ultimele zile despre afacerile de familie ale miniștrilor PD, după articolul din Ziarul de Gardă despre contractele obținute de la stat și ministerul Economiei de firma soției vicepremierului pentru economie, Valeriu Lazăr. Lazăr a părut să sugereze într-o replică scrisă pe facebook care articolul care-l viza poate face parte dintr-un început timpuriu de campanie electorală. Dar evită să răspundă punctual la acuzații, sau să-și numească presupușii adversari.

Premierul Iurie Leancă va călători la București pentru a se întâlni cu omologul său Victor Ponta

Premierul Iurie Leancă va călători luni la București într-o vizită de lucru, pentru a se întâlni cu omologul său Victor Ponta, pe fundalul unei dispute cu președintele român, Traian Băsescu.

Înainte de vizită, un consilier prezidențial român a spus că Leancă și-ar prefața vizita cu „amestecul în politica dâmboviţeană” prin criticile adresate recent președintelui Traian Băsescu, rivalul premierului Ponta.

Consilierul Iulian Chifu s-a referit într-un comentariu pentru agenția Mediafax la reacția premierului moldovean față de anunțul președintelui român că România își va face o prioritate din unirea cu Republica Moldova. Leancă a spus unei televiziuni românești săptămâna aceasta că declarația președintelui român „nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale”, spre deosebire de atitudinea premierului Ponta, care evită tema unirii.

Mihail Hodorkovski spune că va lupta pentru eliberarea tuturor deținuților politici din Rusia

Fostul magnat petrolier rus, Mihail Hodorkovski a declarat la prima sa conferință de presă de la eliberarea din închisoare că va lupta pentru eliberarea tuturor deținuților politici din Rusia.

Vorbindu-le jurnaliștilor la muzeul Zidului de la Berlin, Hodorkovski a îndemnat politicienii occidentali ”să nu uite că eu nu sunt ultimul deținut politic din Rusia”, dar a spus că nu le va da sfaturi despre cum anume să discute cu ”un om atât de complicat cum este președintele țării mele”.

Fostul magnat petrolier a fost eliberat vineri din închisoare în regiunea rusă Karelia, fiind grațiat de către Vladimir Putin din ”motive umanitare” după 10 ani petrecuți în închisoare pentru fraudă și evaziune fiscală.

Hodorkovski a repetat astăzi că nu și-a recunoscut vina în cererea de grațiere, că nu are de gând să intre în politică sau să revendice proprietățile fostei sale companii Yukos. El a mai declarat că nu se va întoarce deocamdată în Rusia pentru că nu are garanții că va putea ieși din nou și a mulțumit Germaniei pentru găzduirea sa și tratativele purtate cu Kremlinul pentru eliberare de către fostul ministru german de externe, Hans-Dietrich Genscher.

Presa din Turcia relatează că autoritățile au demis 25 de șefi de la poliție

Presa din Turcia relatează că autoritățile au demis 25 de șefi de la poliție în cadrul unei campanii punitive tot mai ample, declanșată de ancheta de corupție desfășurată de poliție împotriva unor oficiali guvernamentali și rude ale acestora.

Sâmbătă, poliția a arestat 24 de oameni, inclusiv doi fii de miniștri și directorul băncii de stat Halkbank într-o anchetă despre presupuse plăți controversate făcute de Turcia Iranului pentru energie, cu ocolirea sancțiunilor internaționale.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a spus că ancheta ar fi o ”operațiune murdară” împotriva guvernului său și a destituit în total aproximativ 70 de ofițeri de poliție.

Mihail Hodorkovski declară că nu va reintra în politică și nu va revendica proprietățile Yukos

Fostul magnat petrolier rus Mihail Hodorkovski a declarat în primul său interviu de la eliberarea din închisoare că nu va intra în politică și nu va revendica proprietățile fostei sale companii, Yukos.
În interviul publicat astăzi de revista de la Moscova „New Times”, Hodorkovski a spus că i-a scris despre aceasta președintelui Vladimir Putin, dar că nu i s-au impus condiții la eliberare. În interviu, Hodorkovski mai spune că are acum un „sentiment nemaipomenit al libertății”, după reunificarea cu familia la Berlin. El a fost grațiat de Putin vineri și eliberat după un deceniu petrecut în închisoare. Fusese condamnat sub acuzațiile de evaziune și fraudă, despre care suporterii săi au spus că sunt motivate politic.

O nouă demonstrație de masă la Kiev împotriva președintelui Ianukovici

Opoziția de la Kiev organizează astăzi o nouă demonstrație de masă împotriva președintelui Victor Ianukovici și deciziei acestuia de a opri integrarea europeană a Ucrainei pentru a îmbunătăți relația cu Rusia. Agențiile de știri relatează că în Piața Independenței de la Kiev s-au adunat mii de oameni, dar mai puțini decât sutele de mii care au manifestat în duminicile anterioare.
Săptămâna aceasta, Ianukovici a obținut promisiunea liderului rus, Vladimir Putin că Rusia va oferi Ucrainei împrumuturi „frățești” de 15 miliarde de dolari și ieftinirea gazelor cu o treime.

Președintele Barack Obama a transmis un avertisment Sudanului de Sud

Președintele Barack Obama a transmis un avertisment Sudanului de Sud, unde au fost răniți patru militari americani în timpul operațiunii de evacuare cu avionul a americanilor din turbulenta țară central-africană. Obama a spuns într-o declarație că Statele Unite și comunitatea internațională pot retrage sprijinul acordat Sudanului de Sud în cazul unei tentative militare de preluare a puterii. Declarația mai cere autorităților sud-sudaneze să sprijine asigurarea securității americanilor în capitala Juba și orașul Bor.
Armata americană spune că trei avioane Osprey au fost atacate cu focuri de armă când au zburat în orașul Bor, controlat de rebeli, pentru a evacua americanii de acolo. Ciocnirile inter-etnice s-au intensificat recent în Sudanul de Sud, care a căpătat independența față de Sudan cu doi ani în urmă.

Discuțiile de la Geneva privind înțelegerile nucleare cu Iranul decurg anevoios

Un negociator iranian spune că discuțiile tehnice de la Geneva despre punerea în practică a înțelegerilor nucleare dintre puterile internaționale și Iran decurg anevoios.
Ministrul adjunct de externe, Abbas Araqchi a declarat agenției de știri oficiale iraniene că discuțiile începute joi continuă și astăzi.
Înțelegerile anunțat le 24 noiembrie prevăd că Iranul va închide parțial programul nuclear pentru cel puțin șase luni în schimbul relaxării sancțiunilor occidentale. Aceasta perioadă, care nu a început încă, a fost stabilită pentru a da răgaz puterilor occidentale și Iranului să ajungă la un acord pe termen lung care ar pune capăt disputei nucleare cu Iranul și bănuielilor că iranienii vor să construiască bomba atomică.

Miliardarul Edgar Bronfman, fostul lider al Congresului Mondial Evreiesc, a murit la vârsta de 84 de ani

Miliardarul Edgar Bronfman, fost lider al organizației Congresul Mondial Evreiesc, care a făcut presiuni asupra regimului sovietic să permită emigrarea evreilor s-a stins din viață, sâmbătă, la locuința sa de la New York, la vârsta de 84 de ani. Fundația care-i poartă numele menționează în anunțul morții că Bronfman a obținut o serie de succese diplomatice, principala vizând acordurile cu Uniunea Sovietică care au dus la „eliberarea deținuților politici, o mai mare libertate a practicării religiei și creșterea emigrației în rândurile populației evreiești a Rusiei”.
Născut în Canada, Bronfman a fost decorat de președintele american Bill Clinton, în 1999, cu Medalia Prezidențială a Libertății, cea mai înaltă distincție civilă din Statele Unite, pentru ceea ce a obținut la „asigurarea drepturilor elementare ale evreilor din lume”.

Vicepremierul Valeriu Lazar despre articolul publicat de „Ziarul de Gardă”

Vicepremierul Valeriu Lazar spune că articolul publicat de „Ziarul de Gardă” despre afacerile firmelor din familie cu statul ar fi menit să-l preseze „pentru a lua anumite decizii profesionale” și să-l intimideze înainte de alegerile de anul viitor.
Jurnalistul Iurie Sănduţă, premiat săptămâna aceasta pentru investigațiile sale printre cei mai buni jurnaliști moldoveni ai anului scrie, în „Ziarul de Gardă” că cel puțin o firmă a familiei Lazăr controlată pe jumătate de soția vicepremierului a obținut contracte cu statul. Firma „Tatra-Bis” a acordat servicii contra plată inclusiv Ministerului Economiei condus de Lazăr și fostului Centru pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, în special sprijin logistic la organizarea evenimentelor.
Fără a răspunde punctual acuzațiilor din „Ziarul de Gardă”, vicepremierul Lazăr a scris pe pagina sa de Facebook că articolul ar conține „o treime adevăr, o treime minciună și o treime presupuneri”, urmând o presupusă tehnică a manipulării pe care oficialul moldovean i-o atribuie lui „Gobbels”, într-o aparentă referire la ministrul german al propagandei naziste, Joseph Goebbels.

Pavel Hodorkovski a vorbit la Berlin după întâlnirea cu tatăl său

Fiul fostului magnat petrolier rus Mihail Hodorkovski le-a spus jurnaliștilor că familia lui este în sfârșit fericită împreună, după zece ani de despărțire. Pavel Hodorkovski a vorbit la Berlin după întâlnirea cu tatăl său, care a fost eliberat vineri din închisoare în regiunea rusă Karelia, în urma grațierii de către președintele rus, Vladimir Putin: „Sunt încântat să mă aflu astăzi la Berlin, în Germania, pentru că tatăl meu este liber. Familia mea este în sfârșit reunificată, iar noi suntem foarte fericiți să fim împreună după 10 ani de separare”.
Pavel Hodorkovski a mai spus că tatăl său le mulțumește tuturor jurnaliștilor care i-au reflectat cazul și că va susține mâine la Berlin o conferință de presă pentru toți doritorii. Conferința lui Mihail Hodorkovski are loc la Muzeul Zidului Berlinului, în apropiere de Checkpoint Charlie, în timpul Războiului Rece un punct simbolic la trecerea dintre Berlinul de Est și de Vest.

Premierul turc Recep Erdogan a amenințat cu expulzarea unor ambasadori străini

Premierul turc Recep Erdogan a amenințat cu expulzarea unor ambasadori străini, acuzați că s-ar afla la originea vastei anchete de corupție deschisă de poliție împotriva oamenilor apropiați guvernului. Doi fii de miniștri și directorul general al băncii de stat Halkbank au fost arestați azi împreună cu alți 21 de oameni într-o anchetă despre care presa turcă scrie că vizează presupuse plăți controversate făcute de Turcia Iranului pentru energie, cu ocolirea sancțiunilor internaționale. Arestările au urmat deciziilor lui Erdogan din ultimele zile de a înlătura din funcție numeroși șefi de la poliție. Astăzi, premierul turc a spus că ancheta este o „operațiune murdară” menită să discrediteze guvernul înainte de alegerile locale din martie anul viitor.

Ministerul apărării din China îngrijorat de planurile Japoniei de a spori cheltuielile militare

Ministerul apărării din China a descris ca profund îngrijorătoare planurile Japoniei de a spori cheltuielile militare pentru prima dată într-un deceniu. Purtătorul de cuvânt Geng Yansheng a spus într-o declarație pe site-ul oficial din internet că China se „opune hotărât” planurilor japoneze în domeniul apărării adoptate marți. Reacția aspră survine pe fundalul amplificării tensiunilor chino-japoneze din cauza unor insule controlate de Japonia, dar revendicate de China.
Japonia spune că va mări cheltuielile militare cu 2,6 la sută în următorii cinci ani, va cumpăra avioane de avertizare timpurie, avioane de transport al militarilor și vehicule de debarcare și asalt.

Mihail Hodorkovski va da duminică o conferință de presă la Berlin

Fostul magnat petrolier rus Mihail Hodorkovski își va prezinta planurile de viitor la o conferință de presă la Berlin, duminică, la două zile după grațierea sa de către președintele rus Vladimir Putin.
Presa din Germania, unde se află Hodorkovski, după ce a fost eliberat vineri din închisoarea din regiunea rusă Karelia, relatează că acesta s-a întâlnit sîmbătă dimineața cu fiul său, Pavel, care a sosit la Berlin de la New York. În cursul zilei, Hodorkovski, în vârstă de 50 de ani, urmează să-și vadă părinții, tot la Berlin, unde mama sa s-a aflat la tratament, este așteptată să sosească de la Moscova. Potrivit Ministerului de externe de la Berlin, Hodorkovski a primit o viză de ședere în Germania pe timp de un an de zile.
Critic al Kremlinului, Hodorkovski a petrecut un deceniu în detenție, fiind condamnat pentru delapidare și evaziune fiscală în procese considerate ca avînd motivație politică.

UE va accelera procedura de semnare a Acordului de Asociere cu Moldova și Georgia

Uniunea Europeană a spus că va accelera procedura de semnare a Acordului de Asociere cu Moldova și Georgia. Declarația a fost făcută vineri la Bruxelles, în marginea summit-ului liderilor europeni, de președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, care a spus „Vom sprijini aceste țări și vrem să accelerăm procedurile în așa fel încât Acordurile de asociere cu ele să fie semnate cel mai târziu în august anul viitor.“
În cazul Republicii Moldova, accelerarea semnării va face posibil ca acordul să fie ratificat de Parlamentul actual dominat de majoritatea pro-europeană, înainte de alegerile parlamentare din toamna lui 2014.

Vicepremierul Valeriu Lazăr va răspunde în scris dezvăluirilor „Ziarului de Gardă” despre o firmă a familiei sale care face afaceri cu statul

„Ziarul de Gardă” scrie că cel puțin o firmă a familiei lui Valeriu Lazăr, vicepremierul și ministrul economiei, face afaceri cu statul, acordând servicii contra plată inclusiv Ministerului Economiei condus de demnitar, și fostului Centru pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției.
Ziarul scrie între altele că firma Tatra-Bis, deținută în proporție de 50% de soția ministrului, Tatiana Lazăr, a câștigat un tender pentru a sprijini logistic ministerul la organizarea Galei Moldova Eco-Energetică, sprijinită financiar și de Uniunea Europeană.
Ministrul Lazăr este citat spunând că va răspunde în scris oricăror insinuări. Iar soția sa a declarat „Ziarului de Gardă” că nu se poate retrage din afaceri din simplu motiv că soțul ei este vicepremier.„Ce să fac eu acum? Să stau în casă, să fur, ce trebuie să fac”, s-a întrebat Tatiana Lazăr potrivit „Ziarului de Gardă”.

Poliția turcă a arestat 16 persoane bănuite de implicare în plăți ilegale pentru energie făcute Iranului

Poliția turcă a arestat 16 persoane, între care doi fii de miniștri și directorul general al băncii de stat Halkbank, într-o anchetă de corupție având în centru presupuse plăți controversate făcute de Turcia Iranului, pentru energie, cu ocolirea sancțiunilor internaționale.
Guvernul a spus imediat că ancheta, în care a fost arestat fiul ministrului economiei și cel al ministrului de interne, ar fi motivată politic și ar urmări să submineze încrederea în autorități, înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor.
Arestările au urmat deciziilor premierului Recep Tayyip Erdogan din ultimele zile de a înlătura din funcție numeroși șefi de la poliție, inclusiv 14 șefi de unitate din capitala Ankara și pe șeful poliției de la Istanbul.

Secretarul de stat american John Kerry a salutat grațierea lui Mihail Hodorkovski

Secretarul de stat american John Kerry a salutat grațierea fostului magnat petrolier rus Mihail Hodorkovski de către președintele rus, Vladimir Putin. Kerry mai notează, într-o declarație scrisă, că Washingtonul și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea față de „încălcările procesuale și persecutarea selectivă din Rusia, inclusiv a lui Hodorkovski și a partenerului său de afaceri Platon Lebedev, care rămâne în închisoare”.
Critic al Kremlinului, Hodorkovski a fost eliberat vineri din închisoare în regiunea rusă Karelia, de unde a plecat la Berlin, după ce a fost grațiat de Putin „din motive umanitare”. Fostul magnat, acum în vîrstă de 50 de ani, fusese condamnat pentru delapidare și evaziune fiscală și a stat zece ani la închisoare.

Barack Obama: idealul Americii e de a nu-i judeca pe oameni în funcție de orientarea sexuală

Președintele american Barack Obama a spus că includerea a trei sportivi gay în delegația oficială pe care Statele Unite o trimit la Jocurile Olimpice de la Soci demonstrează idealul Americii de a nu-i judeca pe oameni în funcție de orientarea sexuală: „Cred că delegația vorbește de la sine. Aveți acolo americani deosebiți, atleți deosebiți, oameni care ne vor reprezenta foarte bine”, a spus Obama.
Componența delegației americane la Soci, unde nu vor merge nici președintele, nici vicepreședintele, nici prima doamnă, pune la încercare legislația rusă anti-gay. Criticii legislației, care interzice așa-numita „propagandă homosexuală” în rândul minorilor, spun că ea este discriminatorie și face posibilă pedepsirea celor care discută în public pe tema orientării sexuale.

Un ecologist proeminent din Rusia a fost condamnat la trei ani de închisoare

Un ecologist proeminent din Rusia, care a criticat impactul construcțiilor de la Soci asupra mediului înaintea Jocurilor Olimpice, a fost condamnat la trei ani de închisoare, într-un proces paralel.
Evgeni Vitișko, membru al grupului Observatorilor de Mediu din Caucazul de Nord, a fost găsit vinovat de un tribunal din orașul Tuapse, de la Marea Neagră, de încălcarea condițiilor pedepsei suspendate primite anterior. Tribunalul a preschimbat condamnarea în pedeapsă cu executare.
Vitișko împreună cu un al activist Suren Gazarian fuseseră condamnați pentru „distrugerea deliberată a proprietății” guvernatorului local, Aleksander Tkachev, care și-ar fi construit ilegal casă într-o fâșie forestieră. Gazarian a fugit din Rusia și locuiește astăzi în Estonia.

Fostul magnat petrolier rus Mihail Hodorkovski a fost eliberat din închisoare

Fostul magnat petrolier rus Mihail Hodorkovski a fost eliberat din închisoare după ce a fost grațiat de președintele Vladimir Putin și a plecat de îndată în Germania. Hodorkovski, un critic al Kremlinlui în vârstă de 50 de ani, se afla în închisoare de 10 ani, ispășind pedepse pentru evaziune fiscală și fraudă. La sosirea pe aeroportul din Berlin cu un avion particular el a fost întâmpinat astăzi de fostul ministru de externe german Hans-Dietrich Genscher. Într-o declarație pe pagina lui de internet, Hodorkovski i-a mulțumit diplomatului german pentru ”implicare în destinul lui”. Tot pe internet Hodorkovski a spus că i-a cerut la 12 noiembrie președintelui rus Vladimir Putin să-l grațieze din motive de familie și că chestiunea recunoașterii vinii în schimbul grațierii ”nu a fost ridicată”.

Maria Aliohina va fi eliberată cel mai probabil săptămâna viitoare

Avocatul Mariei Aliohina, una din cele două membre întemnițate ale grupului punk rusesc Pussy Riot, a spus că ea va fi eliberată cel mai probabil săptămâna viitoare. Vorbind cu presa la Nijni Novgorod, unde este deținută Aliohina, avocatul Piotr Zaikin a spus că de la conducerea închisorii i s-a spus că ea nu va fi eliberată mâine, nici la sfârșitul săptămânii curente, dar este foarte probabil să fie lăsată să meargă acasă până la Anul Nou. Aliohina, ca și colega ei de grup întemnițată Nadejda Tolokonnikova, urmează să beneficieze de o amnistie inițiată de Kremlin înaintea sărbătorilor de iarnă și a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci.

Negociatorii nu s-au putut pune de acord dacă conferința internațională pe tema Siriei să fie invitat Iranul

Emisarul ONU și Ligii Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi a spus că negociatorii nu s-au putut pune de acord dacă la o planificată conferință internațională pe tema Siriei să fie invitat Iranul. Brahimi a făcut anunțul vineri după discuții cu diplomații americani și ruși la Geneva, unde ar urma să aibă loc conferința la 22 ianuarie. Brahimi a spus că Arabia Saudită se află pe lista cu aproximativ 30 de țări invitate, dar Statele Unite nu sunt convinse că și Iranul ar trebui invitat. Dezacordurile despre lista participanților au compromis deja și alte tentative de a-i aduce la masa tratativelor pe protagoniștii conflictului sirian, care durează de aproape trei ani.

Mihail Hodorkovski spune că nu s-a recunoscut vinovat

Fostul magnat petrolier rus Mihail Hodorkovski spune într-o declarație după eliberarea din închisoare că i-a cerut președintelui Vladimir Putin să-l grațieze din motive de familie și că nu s-a recunoscut vinovat. Hodorkovski a fost eliberat astăzi dimineață în Karelia și a ajuns seara la Berlin cu un avion particular. La Bruxelles cancelarul german Angela Merkel a salutat știrea eliberării fostului șef al companiei Yukos. Merkel a spus că nu vrea să speculeze pe tema motivelor eliberării lui Hodorkovski, dar a adăugat că Berlinul a făcut eforturi în acest sens și că eliberarea este ”un mesaj bun”. Hodorkovski, un critic al Kremlinului, urma să fie eliberat în august. În declarația sa de astăzi el a mulțumit în mod special fostului ministru de externe german Hans-Dietrich Genscher.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a avertizat împotriva migranților

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a avertizat împotriva migranților spunând că înmulțirea lor, în special a celor din Asia Centrală și Caucaz, ”sporește riscul conflictelor etnice”. Într-o declarație citată de Interfax, Patriarhul Kirill a mai spus că mulți migranți ar fi ”recrutați” de organizații islamiste, pe care le-a acuzat că ar fi ucis în ultimii 15 ani șase preoți ruși într-o campanie deliberată împotriva ”credinței ortodoxe”. Patriarhul Kirill a mai atras atenția asupra pericolelor care le-ar pândi pe fetele creștine care se căsătoresc cu musulmani sfârșind în familii poligamice, unde copiii sunt îndoctrinați în spirit islamic.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG