Linkuri accesibilitate

Ştiri

Majorări ale cotelor vamale la o serie de produse alimentare în regiunea transnistreană

In regiunea transnistreana au fost majorate cotele vamale la unele produse alimentare, mai ales la carte, informează agenţia Moldpres. Decretul a fost semnat de liderul regiunii, Evgheni Şevciuk. Autorităţile nerecunoscute spun că masura este menită să-i protejeze pe producătorii locali. Au fost micşorate, pe de altă parte taxele vamale la unele băuturi alcoolice.

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet serbează 20 de ani de la înființare

Dizidenţi ai perioadei comuniste şi foşti prizonieri politici din România s-au adunat astazi la Sighetul Marmaţiei, pentru a aniversa 20 de ani de la înfiinţarea primului muzeu al lumii in memoria victimelor represiunii comuniste. Muzeul a fost înfiinţat in 1993 pe locul fostei inchisori de la Sighet, unde au murit încarceraţi unii dintre cei mai de seama politicieni şi intelectuali ai Romaniei interbelice. Potrivit cercetărilor muzeului, numarul victimelor represiunii comuniste in Romania este în jur de 600 de mii. La ceremoniile de astazi a fost prezentă şi una dintre semnatarele Cartei 77 din Cehoslovacia, Petruska Suskova care a vorbit despre utilitatea acestui muzeu :
„Nu este ceva ce priveste exclusiv trecutul, deoarece acest tip de pericol exista intotdeauna, nu neaparat cu comunismul, ci cu alte tipuri de totalitarism". In muzeu se afla si incăperi consacrate prigoanei comuniste din Basarabia si o sala speciala consacrata Europei Libere şi rolului jucat in perioada Războiului Rece.

România a anunțat pentru luni o întîlnire Victor Ponta-Christine Lagarde (FMI) la București

Premierul României, Victor Ponta, se intalneste luni la Bucureşti, cu directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, potrivit unei informatii de pe site-ul Guvernului de la Bucuresti.

Mari manevre militare în Orientul Extrem al Rusiei

In Orientul îndepărtat al Rusiei au loc importante exercitii militare rusesti. Exercitiile, care nu au fost anunţate anterior, au loc la solicitarea preşedintelui Vladimir Putin. Se apreciază că sunt cele mai mari manevre militare ruseşti de după Războiul Rece. Ele includ exercitii navale, ale unor unităţi de bombardiere și unităţi anti-rachete, infanterie si unităţi de blindate. Potrivit expertilor, un numar nespecificat de bombardiere strategice nucleare Tu-95MS ar fi gata pentru acţiuni de combat la o baza din regiunea Amur. Vladimir Putin a spus că s-ar putea să ia parte si el la aceste manevre.

Presedintele Franței se pronunță ferm împotriva exploatării gazelor de șist

Presedintele Frantei, François Hollande, a exclus vehement exploatarea gazelor de sist in timpul mandatului sau, informează AFP, spunind că o lege din 2011 interzice in Franţa acest tip de exploatare. Preşedintele socialist francez a spus ca nici nu va acorda, atita timp cit va fi preşedinte la Paris, autorizaţie pentru exploatarea gazelor de şist. Tarile europene sunt divizate cu privire la exploatarea gazelor de sist, care a provocat un boom energentic in Statele Unite, dar despre care unii lideri europeni cred că ar dăuna grav mediului înconjurător.

Georgia a restabilit relațiile diplomatice cu insula Vanuatu

Georgia a restabilit relaţiile sale diplomatice cu insula Vanuatu din Oceanul Pacific. Acordul intre cele două ţări a fost semnat de ministrii lor de externe la Naţiunile Unite. Insula Vanuatu a fost printre ţările care iniţial au recunoscut independenta regiunilor secesioniste ale Georgiei Anhazia si Osetia de Sud. După cîteva săptămîni insă un nou guvern a revocat aceasta decizi. Acum Vanuatu susţine integritatea teritoriala a Georgiei.

Dirk Schuebel: corupția continuă să fie una din problemele cele mai grave ale Moldovei

Intr-un interviu cu Jurnal.md, reprezentantul Uniunii Europene la Chisinau, Dirk Schuebel, a declarat că in Moldova corupţia continuă să fie una dintre cele mai grave probleme, dar că este multumit de cum au fost gestionate fondurile comunitare acordate pînă acum Moldovei. Potrivit oficialului european, intre 2010 si 2013, Moldova a primit 550 de milioane de euro in granturi, fără a include si suportul pentru programele regionale sau imprumuturile de la bancile europene. In acest an, a mai spus oficialul european, Moldovei îi vor mai fi alocate încă 100 de milioane de euro.

82% dintre români se pronunță în favoarea acordării bacalaureatului elevilor bine pregătiți

In România, aproximativ 82% dintre oameni considera ca ar fi mai bine ca examenul de bacalaureat sa fie promovat de mai putini elevi, dar mai bine pregatiti, decat mai multi si mai slab pregatiti, in timp ce 14% ar prefera ca promovabilitatea sa fie mai mare, chiar daca e in detrimentul calitatii, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare si Strategie (IRES), citat de Agerpres. Un sfert dintre români - 25% - considera ca profesorii sunt vinovati ca in fiecare an se discuta despre fraude la examenul de bacalaureat, in timp ce 13% cred ca vina le apartine parintilor, 10% acuza sistemul educational, 10% - elevii, 8% - Ministerul Invatamantului, 6% - guvernul si 6% - jurnalistii.

Un jurnalist britanic afirmă că Edward Snowden se află în posesia unor informații critice pentru interesele americane

Edward Snowden, fostul colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate din Statele Unite, ar mai deţine importante informaţii care ar putea dăuna intereselor americane, a spus jurnalistul britanic de la ziarul The Guardian, Glenn Greenwald intr-un interviu cu cotidianul argentinian La Nacion. Potrivit jurnalistului, Snowden este cel care ar putea face mai mult rau Statelor Unite decit oricare altă persoana. Edward Snowden se afla in tranzitul aeroportului de la Moscova de trei saptamini şi încearcă să obțină azil politic in Rusia. Statele Unite cer Rusiei să îl extrădeze pentru a fi judecat pentru spionaj, dar intre Rusia si Statele Unite nu exista un acord de extrădare si preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a spus că nu intenţionează să îl extrădeze. Ieri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus ca nu ar exista o cerere de azil din partea lui Snowden.

Procuratura egipteană analizează plîngeri penale împotriva fostului președinte Morsi

Procurorii egipteni spun că analizează plingerile penale împotriva fostului preşedinte Mohamed Morsi, printre care, cele de spionaj, incitare la violenţă şi ruinarea economiei. Procuratura generala a spus că există plîngeri și împotriva liderului Frăţiei Musulmane, ca şi împotriva altor lideri ai mişcării islamice. Statele Unite şi Germania au cerut autorităţilor egiptene să îl elibereze pe fostul preşedinte, care este reţinut într-un loc necunoscut din 3 iulie, de cind a fost inlaturat de la putere.

Poliţia turcă a folosit din nou gaze lacrimigene împotriva unor protestatari în parcul Gezi din Istanbul

Poliţia turcă a folosit gaze lacrimigene şi gloanţe de cauciuc împotriva a sute de protestatari care s-au adunat din nou in parcul Gezi din Istanbul. După protestele împotriva guvernului islamist moderat al premierului Regep Tayyip Erdogan de luna trecută, soldate cu cinci morţi si mii de răniţi, parcul a fost închis publicului. Acum a fost redeschis, dar autorităţile interzic manifestaţiile publice in acel loc.

Anchetatorii francezi au descoperit cauza accidentului feroviar de lîngă Paris

Anchetatorii francezi, care analizează accidentul feroviar de vineri, din apropiere de Paris, in care au murit cel puţin șase oameni, au declarat că deraierea trenului a fost cauzată foarte probabil de desprinderea unei piese de metal, la joncțiunea a două porțiuni de șină. In accident, care este considerat cel mai grav produs în Franța în ultimii 25 de ani, au fost ranite citeva zeci de persoane.

O declarație a tinerei pakistaneze Malala Yousafzai la ONU

Malala Yousafzai a declarat că nu ar dori să fie cunoscută în lume drept „fata pe care Talibanii au încercat s-o ucidă”, ci ca „fata care a luptat pentru drepturile ei”. In virstă de 16 ani, pakistaneza Malala a facut aceasta declaraţie ieri la o receptie la misiunea pakistaneză de la ONU. Cu o zi inainte, adolescenta s-a adresat Natiunilor Unite, prima sa apariţie publică după o lunga perioada de tratament in Marea Britanie. Fata a fost impuşcată de talibani in cap, in octombrie anul trecut pentru campania pe care o ducea pentru ca fetele să meargă să înveţe. Talibanii consideră rolul femeilor strict domestic şi se opun prin acţiuni violente educaţiei lor.

Atac ucigaș în Irak în apropierea unei moschei sunite

Autorităţile irakiene au anunţat că peste 20 de oameni au fost omoriţi în apropierea unor moschei sunite din Bagdad. Atacul a avut loc aseara, după rugaciunile de seara din perioada Ramadanului. Vineri, la Kirkuk a avut loc un alt atac sinucigaş împotriva suniţilor în care in jur de 40 de oameni au fost omoriţi.

Accident grav de elicopter în regiunea Tomsk din Rusia

Șapte oameni au fost răniţi cind un elicopter rusesc s-a prabuşit astazi imediat dupa decolare în regiunea Tomsk. Dintre cei raniţi, patru sunt în stare gravă. Autoritatea Federala Rusă pentru Aviaţie spune că şi-a trimis expertii să investigheze cazul.

Un tînăr militar de la Bălți a fost ucis de un coleg a cărui armă s-ar fi descărcat accidental

Un soldat de la o unitate militară din Bălţi a fost împuşcat de un coleg. Soldatul, în vârstă de 19 ani, a murit la spital după ce a pierdut o cantitate mare de sânge. Incidentul a avut loc aseară. Potrivit reprezentanţilor Procuraturii Militare, citaţi de siteurile moldovene, incidentul a avut loc în urma încălcării regulilor de securitate. Arma s-ar fi descărcat accidental.Procuratura militară a intentat dosar penal şi desfăşoară o anchetă pe marginea acestui caz. Soldatul a fost încorporat în serviciul militar în ianuarie 2013.

Grav accident rutier în Rusia în apropriere de Moscova

Autorităţile ruse au anunţat ca într-un accident rutier din apropiere de Moscova 14 oameni au murit şi 22 au fost răniţi. Accidentul a fost provocat de ciocnirea unui autobuz cu un camion. In urma imapctului, autobuzul s-a rupt in două.

Marele accident feroviar din Franța produs din cauza unei defecțiuni la o șină de cale ferată

Compania naţională de cai ferate a Frantei a anunțat că accidentul feroviar de ieri din apropiere de Paris s-ar fi datorat unei probleme la şina de cale ferata. Potrivit celor care anchetează tragedia in care cel putin șase oameni au murit, au gasit că două şine care trebuiau sa fie legate, au fost despărţite. Ministrul francez al transporturilor a spus ca se exclude o greşala umana şi a ordonat o investigatie asupra intregii reţele de căi ferate. In accidentul de ieri peste 30 de oameni au fost răniţi. Este considerat cel mai grav accident feroviar din Franţa din ultimii 25 de ani.

Irakienii îngrijorați de traficul cu arme între Iran și Siria

Ministrul irakian de externe Hoshyar Zebari a declarat unei publicatii londoneze de limba arabă că ţara sa nu este capabilă să opreasca traficul cu arme dinspre Iran către Siria prin spatiul său aerian. Iranul este un aliat cheie al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Statele Unite au cerut autorităţilor de la Bagdad să împiedice acest trafic. Potrivit declaratiilor oficialului irakian, controalele facute pină acum prin rotaţie au gasit doar ajutor umanitar, alimente şi medicamente că ar fi trimise din Iran Siriei.

Arabia Saudită avertizează pelerinii vîrstnici despre o posibilă viroză

Arabia Saudită a cerut musulmanilor batrini sau bolnavi să nu vină la pelerinajul de haji in acest an pentru a evita imbolnăvirea cu virusul denumit MERS. Pina acum 38 de oameni au murit in Arabia Saudită din luna septembrie din cauza acestui virus. Nu este limpede dacă avertismentele Ministerului sanatatii de la Riad înseamna ca nu vor fi acordate vize celor batrini sau bolnavi. Milioane de musulmani fac pelerinajul de haji la Mecca in fiecare an.

Parlamentul a aprobat în ultima sa ședință circa 30 de proiecte de lege și o serie de noi numiri de demnitari

Circa 30 de proiecte au fost votate ieri la ultima şedinţă a Parlamentului din sesiunea de primăvară-vară. Şedinţa a durat în jur de 14 ore și s-a încheiat aproape de miezul nopţii. Legislativul a decis revocarea din funcţie a directorul general al ANRE, Victor Parlicov, în locul acestuia fiind numit Sergiu Ciobanu, fost viceministru al economiei. Parlamentarii au votat și pentru eliberarea din funcţie a vicedirectorului Curţii de Conturi, Tudor Şoitu. Lui Ion Sturzu i s-a retras mandatul de membru al Curţii de Conturi şi a fost numit viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei. Cel de-al doilea viceguvernator numit în funcţie este Aureliu Cincilei. Parlamentarii au ratificat un acord de împrumut cu Japonia, care va acorda 60 de milioane de dolari, pentru modernizarea serviciilor medicale.
Proiectul privind regimul de şedere a străinilor în Republica Moldova, care prevede stabilirea controlului pe segmentul transnistrean, va fi examinat în lectură finală în sesiunea următoare, la propunerea preşedintelui Parlamentului, Igor Corman.

Proiectul de lege privind reducerea listei bunurilor de stat nepasibile privatizării aprobat de Parlament

Parlamentul a aprobat, ieri în lectură finală, proiectul de lege care prevede reducerea listei bunurilor de stat nepasibile privatizării. Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a declarat că după prima lectură au parvenit câteva amendamente în urma cărora CET1, CET2, cinci teatre, Moldova-Film şi alte obiective culturale sunt din nou incluse pe lista bunurilor care nu pot fi privatizate, transmite IPN.

Deputatul ex-comunist Sergiu Sîrbu aderă la PD

Fostul deputat comunist Sergiu Sîrbu a anunţat ieri că aderă la PD. „PD este cel mai apropiat partid pentru mine. Eu îmi doresc să fac parte dintr-o echipă puternică”, a declarat Sîrbu. Sergiu Sîrbu a părăsit fracţiunea PCRM la 12 decembrie 2012. Comunistii îl acuză pe juristul Sergiu Sîrbu că ar fi fost „cumpărat” de vicepreşedintele partidului Democrat Vlad Plahotniuc.

Convorbire telefonică Obama-Putin despre cazul Edward Snowden

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin despre cazul fostului collaborator al serviciilor de informatii americane Edward Snowden. Nu au fost date publicităţii detalii despre convorbire, dar purtatorul de cuvint al Casei Albe a spus că acordarea unei „platfome de propaganda pentru Snowden prin acordarea azilului politic in Rusia ar fi contrară declaratiilor anterioare ale Rusiei că doreşte să îşi păstreze neutralitatea în acest caz şi că nu ar vrea sa permit dăunarea pe mai departe a intereselor americane. Statele Unite cer extradarea lui Snowden, care a dezvaluit o multime de documente secrete americane referitoare la programele de monitorizare ale comunicatiilor pe internet. Statele Unite vor să îl judece pe Snowden dar intre Rusia si Statele Unite nu exista un acord de extrădare.

SUA cer eliberarea fostului președinte al Egiptului, deținut de forțele armate

Statele Unite au cerut noilor autorităţi militare egiptene să îl elibereze pe fostul preşedinte Mohamed Morsi. Statele Unite sprijină o solicitare anterioară făcută de Germania în acelaşi sens. Mohamed Morsi, care a fost inlăturat de la putere pe 3 iulie, nu a mai fost vazut în public după aceasta data, iar oficialităţile susţin că ar fi arestat intr-o cazarma militară de la Cairo. Ieri, zeci de mii de oameni au cerut eliberarea fostului preşedinte. Oponenţii regimului islamist instaurat de preşedintele Morsi au organizat si ei manifestatii masive pentru a marca prima saptamina a Ramadanului, luna sfinta a credincioşilor musulmani. Frăţia Musulmană, mişcarea care il sprijina pe fostul preşedinte Morsi, a anunţat ca nu va face parte din noul guvern, pe cale a se forma la Cairo.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG