Linkuri accesibilitate

Ştiri

La Chișinău a fost prelungită data limită pentru depunerea dosarelor de admitere la facultate

Ministerul educaţiei de la Chișinău a prelungit până pe 31 iulie data limită pentru depunerea dosarelor de admitere la facultate. Motivul este modificarea datelor pentru sesiunea suplimentară de bacalaureat. Potrivit agenţiei IPN, pentru ciclul unu de licenţă au fost puse în concurs peste 20.000 de locuri .

Alexei Navalnîi a fost eliberat din detenție

Activistul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi a fost eliberat la Kirov după o noapte petrecută în detenţie în urma condamnării de joi la 5 ani de închisoare pentru delapidare. La cererea procurorilor, judecătoria regională de la Kirov a dispus eliberarea lui Navalnîi până la epuizarea căilor de atac, anulând decizia de încarcerare luată joi de prima instanţă. Judecătorul instanţei a argumentat că astfel Navalnîi, care va candida pentru primăria Moscovei în septembrie, are şanse egale cu ceilalţi candidaţi. După proces însă, Navalnîi a declarat că nu s-a decis dacă va continua campania electorală sau se va retrage în semn de protest. Pe scena internatională, condamnarea lui Navalnîi a fost criticată imediat, joi, drept motivată politic iar la Moscova, verdictul a provocat proteste. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat vineri că preşedintele Putin nu poate comenta o decizie juridică şi i-a îndemnat pe simpatizanţii lui Navalnîi să respecte legea. A fost prima luare de poziţie a Kremlinului după verdictul de joi.În altă ordine de idei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu există nici o informaţie oficială potrivit căreia Edward Snowden ar avea intenţia să ceară cetăţenia rusă. Fostul expert al Agenţiei Naţionale de Securitate din American se află de în tranzitul aeroportului internaţional din Moscova. Potrivit unui avocat rus, citat de agenţiile de presă internaţionale, Snowden a cerut azil temporar în Rusia şi s-ar gândi la alternativa cetăţeniei.

10 persoane reținute la Kiev

La Kiev, poliţia a reţinut 10 persoane care participau la o demonstraţie de protest provocată de un caz de viol petrecut luna trecută, Se bănuieşte că femeia fusese maltratată de un poliţiei. Joi, în centrul capitalei ucrainene a avut un protest autorizat, punctul culminant al unui val de manifestaţii în toată ţara. Dar o parte din protestatarii de ieri au ocupat cu corturi piaţa centrală din Kiev, unde avusese loc demonstraţia, şi au încercat să continue protestul și vineri. Imediat după ce s-a aflat de caz, procurorul general regional şi şefii poliţiei din oraşul şi regiune unde avusese loc violul au fost demişi.

Sprijinitorii fostului președinte egiptean continuă protestele în Egipt

În Egipt continuă protestele şi zeci de mii de persoane au manifestat din nou astăzi, în mai multe oraşe, cerând readucerea la putere a fostului preşedinte Mohamed Morsi.

La Cairo, cele mai mari proteste au avut loc după amiază, la încheierea rugăciunii. Armata avertizase de joi că nu va tolera acte de violenţă iar astăzi capitala era survolată de elicoptere militare.

Tot la Cairo au avut loc şi manifestaţii împotriva fostului preşedinte şi al Frăţiei Musulmane. Morsi a fost îndepărtat de la putere de armată ca urmare a valului de proteste provocat de politica de islamizare a ţării.

Reuniune a miniștrilor de finanțte G20 la Moscova

Miniştrii de finanţe din grupul principalelor 20 de stat industrializare din lume sunt reuniţi la Moscova pentru două zile, timp în care vor discuta mai ales despre şansele Statelor Unite, Japoniei şi China de a ieşi din recesiune și de a-şi relansa economia.

Alte subiecte, pregătite pentru summitul din septembrie G20 de la Sankt Petersburg, sunt legate de transparenţa tranzacţiilor bursiere şi de măsurile ce pot fi luate pentru a forţa multinaţionalele să plătească taxe şi impozite.

Ministrul italian de interne nu a pierdut votul de încredere în Senat

În Italia, ministrul de interne Angelina Alfana nu a pierdut votul de încredere în Senat. Votul fusese provocat de scandalul deportării forţate a soţiei şi fiicei unui lider al opoziţiei din Kazahstan.

Ministrul de interne i-a convins pe parlamentari că nu a fost implicat direct în decizia de expulzare şi că va face presiuni la Astana pentru a se asigura ca familia oponentului este tratată corect.

Guvernul italian era bănuit că ar fi cedat presiunilor autorităţilor din Kazahstan, ţară bogată în petrol.

Vizită neanunțată a lui John Kerry în Cisiordania

Secretarul de stat american John Kerry, aflat în al şaselea turneu diplomatic în Orientul Mijlociu, face o vizită neanunţată în Cisiordania, în tentativa de a relansa negocierile de pace israelo-palestiniene.

Palestinienii cer ca negocierile să pornească de la hotarele israeliene din înainte de războiul de 6 zile din 1967 - Israelul respinge orice precondiţii pentru reluarea tratativelor.

Premierul Ponta critică declarații făcute la Chișinău de președintele român

Premierul român, Victor Ponta spune că promisiunile preşedintelui Traian Băsescu nu la Chişinău despre mărirea numărului de burse pentru tinerii din Republica Moldova şi construcţia gazoductului Iaşi – Ungheni nu ţin de competenţa celui care le-a făcut.
Într-o aparentă manifestare a rivalităţii dintre cei doi, Ponta a spus joi seara la televiziunea Digi24 că promisiunile lui Băsescu sunt „poveşti, gogoşi” şi că numai guvernul este responsabil de cele două chestiuni.
Preşedintele României a spus miercuri la Chişinău că ţara sa va mări la anul de la 5500 la 6000 numărul burselor, iar gazoductul va fi finalizat în cursul lui 2014. Lucrările pe teritoriul moldovean urmează a fi lansate la sfârşitul lui august de premierul Ponta cu omologul său moldovean, Iurie Leancă.

Demiterea lui Victor Parlicov a fost contestată la CC

Câţiva deputaţi liberali au contestat astăzi la Curtea Constituţională demiterea lui Victor Parlicov din fruntea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică prin votul parlamentului săptămâna trecută. Liberalii, care-l nominalizaseră pe Parlicov pe când făceau parte din coaliţia de guvernare, spun că funcţia acestuia este inamovibilă şi că trebuia lăsat să-şi ducă până la capăt mandatul de șase ani.
Deputaţii liberali au mai contestat la Curtea Constituţională demiterea recentă a vicepreşedintelui Curţii de Conturi, Tudor Şoitu. Ei spun că aceste demiteri ar face partea dintr-o campanie a guvernării de curăţare a rândurilor de foştii parteneri.

Alexei Navalnîi a fost eliberat temporar din detenție

Activistul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi a fost eliberat astăzi la Kirov după o noapte petrecută în detenţie în urma condamnării de joi la 5 ani de închisoare pentru delapidare. La cererea procurorilor, judecătoria regională de la Kirov a dispus eliberarea lui Navalnîi până la epuizarea căilor de atac, anulând decizia de încarcerare luată joi de prima instanţă.
Judecătorul Ignaty Embasinov a spus că eliberarea este necesară pentru a-l pune pe activist pe picior de egalitate cu alţi candidaţi la primăria Moscovei în cursa pentru alegerile din septembrie, în care a fost înscris miercuri. Joi, Navalnîi a fost găsit vinovat de furtul unei jumătăţi de milion de dolari de la o firmă de cherestea în 2009, pe când era consilierul guvernatorului din regiunea Kirov. Verdictul considerat politic a provocat proteste de stradă la Moscova şi alte oraşe ruse.

Firma Huawei calificată drept o amenințare la securitatea Americii

Fostul director al CIA, Michael Hayden, a declarat că e lucru „de la sine înţeles” că firma chinezească de telecomunicaţii Huawei Technologies spionează pentru guvernul Chinei. Ediţia de astăzi a ziarului „Australian Financial Review” îl citează pe fostul oficial american spunând că Huawei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite şi Australiei.
Huawei dezminte orice legătură cu guvernul chinez. Anul trecut, Congresul american a cerut totuşi excluderea companiei de la contracte cu guvernul american. De asemenea, i s-a interzis să participe la tendere pentru contracte cu reţeaua de internet în bandă largă din Australia.

Un fost agent CIA reținut în Panama

Un fost şef de birou al CIA condamnat în Italia pentru răpirea, în 2003, a unui egiptean suspectat de terorism a fost reţinut în Panama. Robert Seldon Lady, de 59 de ani, care conducea biroul CIA din Milano a fost condamnat anul acesta în absenţă la nouă ani de închisoare. CIA a spus că nu poate face comentarii deocamdată.
Egipteanul Osama Nasr a fost răpit pe o stradă din Milano în 2003, dus cu avionul în Egipt unde a fost interogat. El spune că a fost torturat timp de şapte luni, înainte de a fi eliberat. Italia a condamnat 26 de angajaţi ai CIA şi altor angajaţi guvernamentali americani pentru programele de capturare ale suspecţilor de terorism în terţe ţări.

Un bucătar criminal arestat în Pakistan

Poliţia din Pakistan a arestat un bucătar acuzat că a ucis prin otrăvire 22 de oameni din cauza unei dispute politice. Poliţia din oraşul Mailsi în provincia estică Punjab spune că bucătarul Muhammad Rafiq ar fi primit jumătate de milion de dolari de la un politician pentru a otrăvi familia verişorului acestuia care l-a învins la alegeri.
Politicianul Arsal Khan Khichi s-ar fi răzbunat pe verişorul său Jehanzeb Khan Khichi în urma alegerilor din luna mai. Bucătarul ar fi recunoscut că ar fi otrăvit în jur de 50 de oameni la o petrecere pe nouă iunie, ucigând aproape jumătate. Discordiile politice sunt obişnuite în Pakistanul unde membri ai aceluiaşi clan concurează deseori la alegeri.

Alexei Navalnîi eliberat din detenție la cererea procurorilor ruși

Judecătorul de la Kirov care l-a condamnat pe activistul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi la 5 ani de închisoare pentru delapidare a dispus eliberarea acestuia, după o noapte petrecută în detenţie. Eliberarea bloggerului anticorupţie până la epuizarea căilor de atac a fost cerută de procurori. Verdictul de joi survenit la o zi după ce Navalnîi a fost înregistrat candidat la primăria Moscovei a declanşat proteste în capitala rusă, la St. Petersburg şi alte oraşe. Poliţia a reţinut joi sute de oameni, inclusiv 170 la Moscova. Judecătorul Serghei Blinov l-a găsit vinovat pe Navalnîi, un critic al preşedintelui Vladimir Putin, de furtul unei jumătăţi de milion de dolari de la o firmă de cherestea în 2009, pe când era consilierul guvernatorului din regiunea Kirov. Ţările occidentale au criticat verdictul în acest dosar despre care condamnatul spune că este motivat politic.

Evgheni Şevciuk se declară dispus să-l întîlnească pe premierul Leancă

Liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk a sugerat într-un interviu cu postul TV7 că ar dori să se întâlnească cu premierul, Iurie Leancă, dar a spus că nu mai are „acelaşi contact” cu liderii politici moldoveni după criza politică de la Chişinău de anul acesta. În interviul difuzat joi seara de televiziunea de la Chişinău, Şevciuk a mai spus că înţelege că „orice guvernare nouă are nevoie de o anumită perioadă de timp”. „Contactele personale sunt importante pentru găsirea unor soluţii”, a mai spus Şevciuk.
O asemenea întrevedere este aşteptată şi de şefa misiunii OSCE la Chişinău, Jennifer Brush. Diplomata americană a declarat într-un interviu Europei Libere că o asemenea întrevedere „ar fi foarte importantă” pentru diminuarea tensiunilor. Chişinăul spune că adoptarea legii transnistrene privind „frontiera de stat” ca reacţie la intenţia sa de a instala puncte de control migraţional pe Nistru i se pare „exagerată”.

Reacții critice și proteste după condamnarea bloggerului rus Alexei Navalnîi

Ţările occidentale au criticat condamnarea unui lider al opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi la cinci ani de închisoare pentru delapidări, într-un dosar pe care acesta îl consideră motivat politic.
La Washington, Casa Albă a spus că sentinţa face parte dintr-o „tendinţă deranjantă a acţiunilor guvernului” pentru suprimarea societăţii civile în Rusia. Uniunea Europeană a spus prin şefa politicii sale externe şi de securitate, Catherine Ashton, că verdictul survenit la o zi după ce Navalnîi a fost înregistrat drept candidat la primăria Moscovei ridică întrebări despre supremaţia legii în Rusia.
Bloggerul anticorupţie a fost găsit vinovat de o judecătorie de la Kirov, joi, pentru furtul unei jumătăţi de milion de dolari de la o firmă de cherestea în 2009, pe când era consilierul guvernatorului local. Ştirea a declanşat proteste la Moscova, St. Petersburg şi alte oraşe soldate cu sute de arestări, inclusiv 170 numai în capitala rusă..

Poliția ucraineană arestează protestatari la adresa unei anchete despre violarea unei tinere

La Kiev, forţele de ordine au dispersat joi un protest faţă de mersul anchetei în cazul violării unei femei luna trecută de care sunt bănuiţi doi poliţişti. Presa ucraineană relatează că în jur de zece protestatari au fost arestaţi astăzi în zori, după ce au refuzat să abandoneze corturile instalate într-o piaţă, în urma unui protest autorizat.
Sute de oameni au protestat luna aceasta la Vradiyivka, la 300 de kilometri sud de Kiev, după ce o femeie de 29 de ani găsită în stare gravă a spus că a fost bătută şi violată de doi poliţişti. De atunci, au fost destituiţi procurorul regional şi şefii poliţiei regionale şi locale.

Ample proteste ale militanților islamiști egipteni anunțate la Cairo

În Egipt, partidul islamist Frăţia Musulmană planifică astăzi ample proteste la Cairo şi alte oraşe pentru a cere restabilirea preşedintelui Mohamed Morsi. Preşedintele interimar, Adli Mansour, a spus înaintea aşteptatelor proteste că Egiptul traversează „o perioadă decisivă” în istoria sa. În prima apariţie publică la două săptămâni după instalare, Mansour a spus că guvernul de tranziţie este hotărât să restabilească securitatea şi stabilitatea şi că nu se va lăsa „speriat sau terorizat”.
Mohamed Morsi, primul preşedinte ales democratic în Egipt, a fost înlăturat de la putere de către armată la 3 iulie la un an de mandat, după ample proteste la care a fost acuzat de sprijinirea islamiştilor.

China văzută ca principala supraputere a lumii

O cercetare sociologică globală arată că China este văzută drept ţara care va înlocui sau a înlocuit deja Statele Unite ca principală supraputere. Dar imaginea Washingtonului în lume rămâne pozitivă în comparație cu a Beijingului.
Sondajul a fost efectuat de Centrul de Cercetare Pew din Statele Unite în 39 de ţări ale lumii în lunile martie-mai şi a cuprins 40 de mii de intervievaţi.

Poliția moscovită arestează demonstranții împotriva condamnării liderului opoziţiei Alexei Navalnîi

Autorităţile de la Moscova au arestat demonstranţii care protestează împotriva condamnării liderului opoziţiei Alexei Navalnîi. In Piaţa Manejnaia, unde s-au adunat protestatarii, au fost desfăşurate şi forte de poliţie si soldaţi. Anterior, poliţia a inchis accesul in Piaţa Rosie. Alexei Navalnîi a fost condamnat la cinci ani de detenţie într-o colonie penitenciară. Avocaţii săi au spus că vor face apel la aceasta sentinţă. Statele Unite, Uniunea Europeana si organizatii pentru apărarea drepturilor omului din Rusia au criticat decizia, considerînd-o motivate politic. Alexei Navalnîi este un critic al regimului Putin si blogul său este consacrat combaterii corupţiei din Rusia.

UE îndeamnă la crearea de locuri de muncă pentru tineri

Comisarul Uniunii Europene pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, a declarat la Moscova, unde se afla cu ocazia unei reuniuni a ministrilor muncii si de finanţe din grupul celor 20 de ţări dezvoltate si in dezvoltare, că Uniunea Europeana trebuie să acorde o atentie deosebită creerii de locuri de muncă pentru tineri. In opinia sa investiţiile trebuie să contribuie la crearea de locuri de muncă, la menţinerea păcii sociale şi la creşterea economică după o perioadă de austeritate.

FIFA și UEFA au pierdut procesul împotriva Marii Britanii și Belgiei

Cea mai importanta instanţă juridică europeană a decis astazi ca Marea Britanie si Belgia pot difuza mai departe toate evenimentele sportive importante de la Cupa Mondială la fotbal pe canalele lor de televiziune fara plata. Curtea Europeană de Justiţie de la Luxembourg a respins acţiunea adusă împotriva celor două ţări europene de FIFA si UEFA. Cele doua organizaţii internaţionale de fotbal susţin că astfel pierd o mulţime de bani. Curtea a respins „in totalitate” argumentele FIFA si UEFA.

Deliberări politice la Washington pe tema angajării americane în rezolvarea crizei siriene

La o audiere astazi in Congresul Statelor Unite, generalul de armată Martin Dempsey a spus că Statele Unite deliberează dacă să foloseasca forţa militară în Siria, unde războiul civil intră în cel de-al treilea an. Generalul a spus că a oferit preşedintelui Barack Obama o analiză cu opţiunile folosirii forţei in Siria, dar nu a dat mai multe detalii, informează agenţia Associated Press. Comitetul Senatului pentru afaceri miliare ia in discuţie nominalizarea generalului Dempsey pentru un nou mandat ca şef al statelor majore combinate ale Statelor Unite.

Frăția Musulmană propune UE o schiță de parcurs pentru reglementarea crizei din Egipt

Frăţia Musulmană, gruparea islamistă aflat în opoziţie in Egipt, a anunţat că a propus Uniunii Europene o schită de parcurs pentru rezolvarea crizei politice prin convorbiri înlesnite de Uniunea Europeană. Este prima propunere concretă ce a venit din partea acestei grupări, după înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi la 3 iulie. Anunţul a fost făcut de un oficial al miscării într-un interviu cu agentia Reuter. Oficialul a precizat că Frăţia Musulmană doreşte ca preşedintele Morsi să revină in funcţie. Un comunicat al Uniunii Africane, dat publicităţii astazi, avertizează că un război civil ar putea fi declanşat in Egipt, dacă Frăţia Musulmană nu va fi reprezentată în noul guvern de la Cairo. Ieri, mii de oameni au protestat din nou la Cairo impotriva regimului impus de armată în Egipt.

Părinţii lui Trayvon Martin contestă decizia tribunalului american în cazul George Zimmerman

Părinţii adolescentului Trayvon Martin, ucis in luna februarie anul trecut, au declarat într-un interviu cu televiziunea americana NBC că sunt încă în stare de şoc, după sentinţa prin care cel care le-a impuşcat băiatul George Zimmerman a fost declarat nevinovat. In opinia lor, daca fiul lor neinarmat nu ar fi fost negru, Zimmerman nu şi-ar fi folosit arma pe care avea dreptul să o deţină. Fiul lor, au spus părinţii nu era un hoț şi nici nu avea nici o intenţie rea în noaptea în care s-a intimplat incidentul. Zimmerman susţine că şi-a folosit arma in auto apărare.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG