Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ducesa de Cambridge, soția prințului William al Marii Britanii, a născut un băiat

Ducesa de Cambridge, soția prințului William al Marii Britanii, a născut un băiat. Ea fusese internată luni dimineață la spitalul St. Mary din capitala britanică, acolo unde prințesa Diana i-a născut pe Williams și pe fratele spu mai mic Harry. Copilul este al treilea în linia de moștenitori ai tronului, după prințul Charles, bunicul lui, și după prințul Williams, tatăl lui. Monarhul britanic este șeful de stat al Marii Britanii și al altor 15 state, între care Canada și Australia. Este primul copil al lui William și Kate, care s-au căsătorit în aprilie 2011.

Papa Francisc se află în Brazilia

Papa Francisc, primul suveran pontif provenit din America Latină, se află în Brazilia, prima sa călătorie în regiune de la urcarea sa pe Sfîntul Scaun. Vizita lui Francisc survine după ce Brazilia a fost lovită de un val de demonstrații de protest uneori violente împotriva corupției și a costurilor mari pe care trebuie să le suporte Brazilia când va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2014.

La bordul unei nave nord-coreene au fost găsite două avioane MIG-21

Autoritățile din Panama au anunțat că două avioane MIG-21 au fost găsite la bordul unei nave nord-coreene care venea din Cuba. Președintele panamez Ricardo Marinelli a spus că la bordul navei s-au găsit și două sisteme radar antirachetă, nu însă și materiale explozive. Autoritățile panameze au cerut Consiliului de Securitate ONU să inspecteze nava, suspectînd că ar fi putut fi vorba de o încălcare a sancțiunilor impuse Coreii de Nord în privința programului său nuclear și de rachete balistice.

Natalia Gherman a reiterat la Bruxelles orientarea pro-europeană a Moldovei

Ministrul moldovean de externe Natalia Gherman a participat la Bruxelles la o reuniune a șefilor diplomațiilor din țările Parteneriatului Estic. Tot luni, și tot la Bruxelles, doamna Gherman a luat parte a o dezbatere privind perspectivele summitului de la Vilnius şi viitorul Parteneriatului Estic, organizată de Centrul pentru Politici Europene. În cadrul dezbaterii domnia sa a reiterat poziția clar pro-europeană a Moldovei, și a subliniat că actuala conducere de la Chișinău dorește ca summitul de la Vilnius să fie urmat de pași concreți pentru atingerea obiectivului ca Moldova să devină membră a Uniunii Europene.

Ajutoare sociale pe bază de acte false în valoare de 9 milioane de lei

Ministerul muncii de la Chișinău a anunțat că bugetul de stat al Moldovei a fost prejudiciat cu nouă milioane de lei prin acordarea de ajutoare sociale pe bază de acte false, relatează presa de la Chișinău. Publika TV îl citează pe ministrul muncii, protecției sociale și familiei Valentina Buliga cu declarația că 4.000 de persoane din şase raioane, între care și funcționari de primării și asistenți sociali, au beneficiat de o sumă care reprezintă bugetul de stat al Republicii Moldova pe patru ani.

TI Moldova a cerut procuraturii generale dela Chișinău să se sesizeze

Transparency International Moldova a cerut procuraturii generale dela Chișinău să se sesizeze în legăturile cu amenințările la adresa trustului media Jurnal TV, a jurnaliștilor Vasile Năstase, Constantin Cheianu și a comentatorului politic Bogdan Țîrdea. Într-un mesaj adresat procuraturii, TI Moldova solicită, în temeiul legii privind accesul la informație, să comunice ce acțiuni a întreprins pentru a depista și pentru a trage la răspundere persoanele „care amenință integritatea fizică sau psihică a jurnaliștilor menționați.”

Convorbiri Natalia Gherman - Serghei Lavrov la Moscova pe 24 iulie

Șefa diplomației moldovene Natalia Gherman se va întîlni cu omologul său rus Serghei Lavrov la Moscova pe 24 iulie pentru a discuta îmbunătățirea relațiilor comerciale și economice dintre Moldova și Rusia, și chestiuni legate de rezolvarea conflictului transnistrean. Anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvînt a diplomației ruse Maria Zaharova, care a precizat că „de conducerea moldoveană depinde mult restaurarea încrederii între părți”, în ce privește conflictul transnistrean. Zaharova a mai spus că în opinia mediatorilor ruși nu au fost create încă condițiile pentru ca chestiunile să fie discutate în formatul 5+2, și părțile trebuie să ia măsuri „reale” pentru a rezolva problema.

Hezbollah pe lista neagră a Uniunii Europene

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au decis să pună aripa militară a grupării libaneze șiite Hizbollah pe lista organizațiilor teroriste. Presa citează oficilități de la Bruxelles cu declarația că unele dintre statele membre - nenumite - au ezitat să pună Hizbollah pe lista neagră. Hizbollah are legături apropiate cu Iranul, și s-a bănuit că fost implicată într-un atac cu bombă anul trecut în Bulgaria care a ucis cinci turiști israelieni. Gruparea a respins acuzația. Hizbollah a intervenit de asemenea recent de partea guvernului în războiul civil din Siria.

Cutremur în nord-vestul Chinei

Peste 70 de persoane au fost ucise și altele cîteva sute rănite într-un cutremur care a avut loc în provincia Gansu, în nord-vestul Chinei. Potrivit agenției Geological Survey din America, cutrenurul a măsurat 5,9 grade pe scara Richter, dar autoritățile chineze susțin că el a avut magnitudinea de 6,6 Richter și a fost urmat de mai multe replici, între care una a avut 5,6 grade.

Moscova și Damascul discută posibilitatea acordării unui împrumut rusesc Siriei

Vicepremierul sirian Qadri Jamil a anunțat că Moscova și Damascul discută posibilitatea acordării unui împrumut rusesc Siriei. Jamil a spus că problema a fost discutată luni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în capitala Rusiei, și că Siria speră ca pînă la sfîrșitul anului să se ajungă la o înțelegere. Qadri Jamil a mai anunțat că toate acordurile legate de controversatul contract de livrare de sisteme de rachete rusești S-300 regimului sirian sînt în vigoare. Lavrov a afirmat la întîlnirea de luni că principalul obiectiv al viitoarei conferințe internaționale de pace pentru Siria ar trebui să fie expulzarea tuturor „teroriștilor și extremiștilor” din această țară. Rusia este aliată a regimului președintelui Bașar al-Assad, dar recent a acceptat să organizeze o conferință de pace siriană împreună cu Statele Unite, care sprijin opoziția din Siria.

Liberalii reformatori din Republica Moldova vor înființa un nou partid

Liberalii reformatori din Republica Moldova vor înființa un nou partid. Potrivit Unimedia, noua formațiune politică va avea la bază tot doctrina liberală, situîndu-se deci pe eșichierul de dreapta al scenei politice din Moldova. Anunțul a fost făcut de Consiliul de Reformare a Partidului Liberal la o conferință de presă. Cum se va numi noul partid politic și cine îl va conduce sînt detalii ce urmează să fie stabilite în cadrul unui congres al noii formațiuni.

Ducesa de Cambridge, soția prințului William al Marii Britanii, a intrat în travaliu

Ducesa de Cambridge, soția prințului William al Marii Britanii, a intrat în travaliu și umează să nască la un spital din Londra. Oficialități ale Casei Regale au făcut cunoscut că Kate a fost internată luni dimineață la spitalul St. Mary din capitala britanică, acolo unde prințesa Diana i-a născut pe Williams și pe fratele spu mai mic Harry. Oficialitățile au spus că ducesa de Cambridge a sosit la spital în mașină, acompaniată de prințul Williams. Cuplul nu știe ce sex are fătul. Copilul va fi al treilea în linia de moștenitori ai tronului, după prințul Charles, bunicul lui, și după prințul Williams, tatăl lui. Monarhul britanic este șeful de stat al Marii Britanii și al altor 15 state, între care Canada și Australia. Va fi primul copil al lui William și Kate, care s-au căsătorit în aprilie 2011.

Natalia Gherman participă la o reuniune a miniştrilor de externe din ţările Parteneriatului Estic

Șefa diplomației de la Chișinău Natalia Gherman participă la reuniune a miniştrilor de externe din ţările Parteneriatului Estic, care se desfășoară la Bruxelles. Natalia Gherman ia parte tot la Bruxelles la o dezbatere asupra summitului de la Vilnius şi asupra viitorul Parteneriatului Estic, organizată de Centrul pentru Politici Europene. La dezbatere e prezent și ministrul de externe al Lituaniei,Linas Linkevicius, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene

Vicepreședintele Statelor Unite Joseph Biden începe o vizită de patru zile în India

Vicepreședintele Statelor Unite Joseph Biden începe o vizită de patru zile în India, în încercarea îmbunătățirii relațiilor diplomatice și economice dintre cele două țări. Biden va avea convorbiri cu mai mulți lideri indieni, între care și premierul Mammohan Singh la New Delhi, înainte de a se depla la Mumbai, centrul financiar al Indiei, unde va rosti un discurs axat pe probleme economice.

O nouă rundă de negocieri nord- și sud-coreene asupra parcului industrial Kaesong

Coreea de Nord și Coreea de Sud au avut o nouă rundă de negocieri legate de redeschiderea complexului industrial comun. A fost a cincea întîlnire, după cele anterioare nu au avut ca rezultat redeschiderea parcului industrial Kaesong. Parcul se află pe teritoriul nord-coreean și are conducere mixtă, nord- și sud-coreeană. Producția de la Kaesong a fost oprită în luna aprilie, după ce Fenianul i-a retras pe cei 53.000 de muncitori nord-coreeni după creșterea tensiunilor în peninsulă. Coreea de Nord a efectuat în februarie cel de-al treilea test nuclear al său, care a dus la înăsprirea sancțiunilor impuse de Națiunile Unite regimului comunist din Coreea de Nord.

Ministrul de externe din Bielorusia se află la Bruxelles

Ministrul de externe din Bielorusia Uladzimir Makey se află la Bruxelles. E prima vizită a unei oficialități bieloruse de la impunerea sancținilor împotriva guvernului dela Minsk după controversatele alegeri prezidențiale din 2010 și înăbușirea protestelor opoziției care a declarat atunci că alegerile, cîștigate de Aliaksandr Lukașenka, au fost măsluite. După ce Uniunea Europeană a ridicat restricțiile de călătorie impuse autorităților regimului totalitar de la Minsk, Uladzimir Makey a putut călători la Bruxelles, unde participă la o reuniune a Parteneriatului Estic.

Natalia Gherman participă la o reuniune la Bruxelles a miniștrilor de externe din țările Parteneriatului Estic

La Bruxelles are loc astazi reuniunea miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, urmată de o reuniune a miniştrilor de externe din ţările Parteneriatului Estic, la care va fi prezentă şi Natalia Gherman. Tot la Bruxelles, Centrul pentru Politici Europene organizează o dezbatere despre summitul de la Vilnius şi viitorul Parteneriatului estic, la care d-na Gherman va lua parte alături de ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, al cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene. Pentru prima data din ultimii trei ani, la reuniunea de la Bruxelles va participa şi ministrul de externe din Belarus. Din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene fac parte șase ţări: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova si Ucraina. Numai Georgia nu este membră a CIS.

Patriarhul Rusiei condamnă recunoașterea căsătoriei între persoane de același sex

Patriarhul Rusiei, Kiril, a spus ieri, la o intrunire a clerului de la Moscova, că recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, ar fi „un semn al Apocalipsei” şi a criticat ţările care au adoptat legi care permit aceste căsătorii. Patriarhul Kiril a spus şi că susţine interzicerea „propagandei homosexuale” , lege recent aprobată de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Prognoză de creștere economică în România de 2,4% pentru anul în curs

Economia romaneasca va inregistra in 2013 o crestere de 2,4%, stimulata de o recolta buna si cresterea exporturilor spre tarile care nu sunt membre UE, urmand ca ritmul de crestere sa se accelereze in perioada 2014-2017, la o rata medie anuala de sub 4%, arata un raport al Economist Intelligence Unit, citat de agentia Agerpres. EIU avertizeaza insa ca prognozele sale pentru 2013 ar putea fi afectate in mod negativ de un nou soc extern sau de o recesiune mai ampla in zona euro.

Vicepremierul Siriei, Qadri Jamil, în vizită la Moscova

Vicepremierul Siriei, Qadri Jamil, se va afla astazi la Moscova unde are prevăzute întrevederi cu ministrul de externe Serghei Lavrov. Pe teren, trupele guvernamentale îşi continuă acţiunile împotriva rebelilor anti-regim. Intr-o luptă dintr-o suburbie a Damascului, 49 de oameni au murit, iar in oraşul nordiv Ariha, alti oameni au fost omoriţi într-o acţiune a forţelor guvernamentale. Rusia susţine regimul preşedintelui Bashar al-Assad şi este un furnizoare de arme pentru forţele guvernamentale. Potrivit Naţiunilor Unite în violentele din ultimii doi ani si jumătate in jur de 90 de mii de oameni au murit, iar numarul refugiaţilor în ţările vecine se apropie de două milioane.

Ministrul de externe din Belarus invitat la o reuniune a Parteneriatului Estic la Bruxelles

Ministrul de externe al guvernului de la Minsk, Vladmir Makei, se va afla astazi la Bruxelles. El s-a aflate pe lista inaltelor oficialităţi din Belarus cărora Uniunea Europeana nu le-a mai permis să intre în spatiul comunitar, după controversatele alegeri prezidenţiale din 2010 ciştigate de Aleksandr Lukaşenka şi în urma cărora sute de activişti politici si sprijinitori ai acestora az fost arestaţi şi închişi. Invitaţia a fost trimisă ministrului de externe de catre coordonatoarea politicii externe a Uniunii, Catherine Ashton, şi de comisarul pentru extindere şi politica vecinătăţii, Stefan Fuele. Domnul Makei va participa la o intrunite a Iniţiativei Parteneriatului Estic, program al Uniunii Europene din care face parte si Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia şi Ucraina.

Întrevedere a ayatolahului Ali Khamenei cu oficialități iraniene

Liderul spritual suprem al Iranului, Ayatolahul Ali Khamenei a declarat într-o intrevedre cu noile autorităţi de la Teheran de ieri, ca Statele Unite „nu sunt de încredere”, şi că Iranul trebuie să cunoască bine ţelurile adversarilor săi pentru a nu suferi. Intrevederea ayatolahului Khamenei cu oficialii iranieni vine cu doua săptamini inainte ca noul preşedinte Hassan Rohani, un islamist moderat, să depună jurămăntul ca noul preşedinte al Iranului.

Intensificare a actelor de violență în Irak

In Irak contină violenţele. Cel puţin 70 de oameni au fost omoriţi ieri si alaltăieri în explozii provocate in capitala Bagdad şi la Kirkuk. Potrivit agenţiei Associated Press de cind a început Ramadanul, luna sfintă a musulanilor, cel puţin 284 de oameni au fost omoriţi în diferite incidente in Irak, intărind temerile că această ţara se îndreaptă spre un al ciclu de violenţe sectare.

Suveranul pontif în vizită în Brazilia

Papa Francisc este aşteptat în Brazilia, unde joi va fi marcată Ziua Mondială a Tineretului. Tinerii interesaţi îl pot urmări pe Suveranul Pontif pe Twitter , care are un cont pe aceasta reţea.

Două avioane militare MIG 21 descoperite la bordul unei nave nord-koreene în drum spre Cuba

Investigatori din Panama au spus că au gasit doua avioane de război Mig 21 la bordul unui vas nord-corean cu destinaţia Cuba. Preşedintele din Panama a spus că au fost găsite la bordul vasului Ching Ching Gang, oprit de autorităţile din Panama saptamina trecută şi sisteme de radar anti-rachetă şi echipamente electrice. La bordul vasului nu au fost gasite explozibile. Panama a cerut Consiliului de Securitate ONU să investigheze cazul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG