Linkuri accesibilitate

Ştiri

Edward Snowden rămâne blocat pe aeroportului Șermetievo de la Moscova

Avocatul care îl consiliează pe Edward Snowden a anunțat că acesta nu are deocamdată un document care să-i permită să iasă din zona de tranzit a aeroportului Șermetievo de la Moscova. Snowden, fost contractor al Agenției Naționale de Securitate din America, e blocat pe aeroportul din Moscova de la 23 de iunie. Miercuri dimineață s-a relatat că el ar fi un document care atestă că a primi azil temporar în Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că dacă vrea să rămână în Rusia, Edward Snowden trebuie să nu mai dea publicității secrete legate de activitatea serviciilor americane de informații.

Premierul Iurie Leancă va avea o întrevedere în luna septembrie cu liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk

Premierul Iurie Leancă a anunțat că va avea o întrevedere în luna septembrie cu liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk. Vorbind la o conferință de presă în capitala moldoveană, Leancă a spus că e în interesul Chişinăului să se revină la o comunicare constructivă, transmite IPN. „Sînt mai mult decât interesat pentru o astfel de întrevedere, pentru că atunci când nu există comunicare apar probleme, apar interpretări şi situaţia se tensionează doar”, a spus premierul. Iurie Leancă nu s-a întîlnit încă cu liderul transnistrean, de la investirea sa în funcția de șef al guvernului Republicii Moldova în 30 mai.

Raport despre activitatea guvernului în primele 50 de zile de la învestire

Premierul Iurie Leancă a prezentat un raport despre activitatea guvernului în primele 50 de zile de la învestire. După ce a trecut în revistă mai multe acțiuni ale executivului legate de infrastructură și de industria viticolă, Leancă a vorbit despre agenda europeană a guvernului dela Chișinău, amintind de finalizarea negocierilor legate de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și de progresele înregistrate în chestiunea liberlizării regimului de vize. Guvernul condus de Iurie Leancă a fost învestit la sfîrşitul lunii mai, iar între prioritățile anunțate de Leancă pentru primele 100 de zile se numără crearea de noi locuri de muncă, combaterea corupţiei şi accelerarea procesului de integrare europeană, notează Moldpress.

Mai mult de 700 de surse de radiație ionizată au fost înlăturate din Transnistria

Misiunea OSCE din Moldova a anunțat că a finalizat înlăturarea a mai mult de 700 de surse de radiație ionizată dintr-un spital și mai multe fabrici din Transnistria, se spune într-un comunicat de presă al OSCE. „O dată în plus s-a dovedit că cooperarea dintre ambele maluri ale Nistrului poate fi eficientă în înlăturarea riscurilor potențiale pentru populația locală”, a spus șefa misiunii OSCE din Moldova Jennifer Brush. Operațiunile au fost finanțate de OSCE și misiunea de la Chișinău a colaborat cu autoritățile moldovene și cele din Transnistria pentru ajungerea la un acord privind înlăturarea materialelor cu risc pentru populație.

S.Lavrov: Rusia își va retrage trupele din Transnistria după rezolvarea conflictului

Integrarea europeană este o alegere a majorității moldovenilor, iar Moldova crede ca aceasta este calea spre modernizare și spre bunăstarea tuturor cetățenilor ei, a spus ministrul moldovean de exerne Natalia Gherman la Moscova, după convorbirile cu omologul său rus Serghei Lavrov. Gherman a dat asigurări că locuitorii din stînga Nistrului vor avea parte de toate beneficiile pe care Moldova le va obține de pe urma acordurilor cu Uniunea Europeană. La conferința de presă comună după întrevederea cu Natalia Gherman, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a afirmat că Rusia nu are nimic împotriva apropierii europene a Republicii Moldova, dar că sînt necesare consultări separate pentru a analiza impactul acestei apropieri asupra cooperării cu Rusia. Lavrov a mai spus că acordurile dintre Moldova și Uniunea Europeană care vor fi discutate la summitul de la Vilnius ar putea afecta raporturile economice, energetice si legate de migrație dintre Rusia și Republica Moldova. Lavrov a mai spus că Rusia își va retrage trupele și munițiile din Transnistria după rezolvarea conflictului

Edward Snowden ar putea părăsi zona de tranzit a aeroportului de la Moscova

Se relatează că Edward Snowden, urmărit de Statele Unite pentru că a divulgat detalii despre programele americane de supraveghere, ar fi primit un document de călătorie care îi va permite să părăsească zona de tranzit a aeroportului Șermetievo de la Moscova. Snowden, fost contractor al Agenției Naționale de Securitate din America, e blocat pe aeroportul din Moscova de la 23 de iunie. Potrivit agenției de presă RIA Novosti el ar fi primi tun document care atestă că a primit azil temporar. Servifiul Federal de Migrații din Rusia nu a comentat informația. Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că dacă vrea să rămână în Rusia, Edward Snowden trebuie să nu mai dea publicității date secrete legate de activitatea serviciilor americane de informații.

E posibil ca președintele rus Vladimir Putin să călătorească în Iran

Există informații potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar putea călători în Iran în luna august. Presa rusă și cea iraniană relatează că Putin au urma să aibă convorbiri cu noul președinte al Iranului hassan Rohani asupra programului nuclear al Teheranului. Cotidianul rusesc „Kommersant” a citat miercuri o sursă apropiată ministerlui iranian de externe cu declarația că vizita ar avea loc pe 12 august, în timp ce agenția iraniană de știri Mehr spune că data e de fapt 16 august. Învestirea lui Rohani e programată pentru 3 august. Purtătorul de cuvînt al Kremlinului Dmitri Peskov nu a confirmat informația

Poliția a spart blocada împotriva parlamentului de la Sofia

La Sofia, poliția a intervenit în forță împotriva a sute de protestatari care au blocat timp de 7 ore mai mult de 100 de parlamentari, miniștri și jurnaliști în clădirea parlamentului, cerîn demisia guernlui bulgar. Poliția i-a evacuat pe parlamentari miercuri dimineață devreme, și a înlăturat baricadele ridicate de demonstranți. Mai mulți protesatari și polițiști au fost răniți. Marți a fost a 40-a zi consecutivă de proteste antiguvernamentale. Demonstranții susțin că guvernul susținut de social-democrați este compromis, și cer reforme radicale pentru eliminarea corupției și înlăturarea sărăciei.

Ministrul egiptean al apărării a cerut demonstrații împotriva „violenței și terorismului”

Ministrul egiptean al apărării, generalul Abdel Fattaf al-Sisi a cerut organizarea de demonstrații în tot Egiptul împotriva „violenței și terorismului”. Abdel Fattaf al-Sisi este cel care Mohammed Morsi în data de 3 iulie după masive demonstrații antiprezidențiale. Morsi este actualmente deținut de armată la o adresă necunoscută. De la înlăturarea de la putere a președintelui în Egipt au avut loc ciocniri violente, soldate cu morți și răniți, între forțele de securitat egiptene și susținătorii lui Morsi.

A început procesul cu jurați al asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia

La Moscova a început procesul cu jurați al asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia în 2006. Procesul a început în ciuda împotrivirii copiilor jurnalistei, Ilia și Vera, care au cerut o amînare din cauză că nu pot fi prezenți. Cei doi au dat publicității o declarație marți în care spun că vor boicota acest proces din cauză că nu au fost consultați la alegerea juraților. Anna Politkovskaia a lucrat pentru ziarul rusesc „Novaia Gazeta” și a relatat despre atrocitățile comise de grupările armate pro-moscovite în Cecenia. Ea a fost asasinată în fața apartamentului său de la Moscova în octombrie 2006.

Igor Corman pledează pentru reformarea SIS și a Procuraturii Generale

Presedintele Parlamentului Moldiovei, Igor Corman, a declarat Europei Libere ca Serviciul de Securitate si Informatii, ca și Procuratura Generală, nu sînt încă reformate. In opinia sa, toate agentiile aflate sub controlul Parlamentului ar trebui sa prezinte anual deputatilor rapoarte de activitate, care sa fi dezbatute public si asupra activitatii carora sa se poata pronunta. In sesiunea parlamentara de la toamna, a mai spus Igor Corman, se vor discuta mecanismele de cooperare ale acestor agentii cu Parlamentul si legile care ar putea promova mai activ reformarea lor. In ceea ce priveste relatiile dintre Chisinau si Comrat, presedintele Parlamentului, Igor Corman, crede ca dialogul intre cele doua parti trebuie consolidat. El a spus ca regreta anumite declaratii recente facute de bașcanul Mihail Formuzal, referitoare la acordarea unui statut de republica regiunii intr/o eventuala Moldova federala.

Olivier Descamps (BERD) se pronunță pentru o activitate bancară transparentă în Moldova

Intr-un interviu in exclusivitate cu Radio Europe Libera, directorul executiv al Băncii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru Europa de Răsărit, Asia Centrala, Caucaz şi Turcia, a declarat că oamenii nu ar trebui să se sperie de așa-numita „povara datoriilor externe”. Domnul Olivier Descamps a mai spus şi că este important ca in Moldova să existe sistem de supraveghere a băncilor, „transparenţă” în privința proprietarilor acestora si un management format din ceea ce directorul executiv al BERD a numit „bancheri reali”.

Întrevedere Natalia Gherman și Serghei Lavrov astăzi la Moscova

Şefa diplomaţiei Moldovei, Natalia Gherman, va avea in cursul zilei de astazi la Moscova întrevederi cu omologul său rus Serghei Lavrov. Potrivit unui comunicat al ministerului de externe de la Chisinau, pe agenda discutiilor se afla intregul spectru al relaţiilor moldove ruse, de la cele economice si politice pină la situatia din regiunea transnistreană.

Un politolog din Transnistria pledează pentru independența regiunii separatiste

A venit timpul de a examina varianta recunoaşterii independenţei Transnistriei cu identificarea concomitentă a unei formule de apropiere a tuturor statelor din fosta URSS, indiferent de statutul acestora, crede preşedintele Asociaţiei politologilor independenţi din Transnistria, Andrei Safonov răspunzînd astfel propunerii liderului PCRM, Vladimir Voronin, de a oferi Transnistriei statutul de republică în componenţa Moldovei. Declaraţia a fost făcută agenţiei Infotag.

Peste 20 de membri ai sistemului de sănătate din Moldova instruiți de un grup de specialiști americani în resuscitarea cardio-pulmonare

Lucrători medicali de la Garda Naţională a Carolinei de Nord, SUA, şi Comandamentul European al SUA au instruit un grup de peste 20 de asistenţi medicali şi alţi profesionişti din acest domeniu din Moldova la tema resuscitării cardio-pulmonare.
Echipa din SUA se află în Moldova în perioada 22-26 iulie. Vizita face parte dintr-un proiect de lungă durată din cadrul Parteneriatului de Stat Carolina de Nord-Moldova, menit să contribuie la creşterea capacităţii asistenţei medicale. Ei vor instrui reprezentanţi ai Colegiului de Medicină din Moldova, Asociației de Nursing, Ministerului Sănătății şi Ministerului Apărării. Proiectul a fost lansat în martie 2013, când un grup de profesionişti medicali din SUA au efectuat o vizită în Moldova pentru a prezenta omologilor din Moldova procedurile şi tehnicile medicale utilizate de corpul medical militar din SUA.
Parteneriatul de Stat Carolina de Nord–Moldova a fost iniţiat în 1995 şi este administrat de Oficiul pentru cooperare militara al Ambasadei SUA, relatează un comunicat al Ambasadei SUA în Moldova.

Parlamentul de la Sofia blocat de protestatarii împotriva politicii de austeritate

Sute de manifestanţi au înconjurat noaptea trecută Parlamentul de la Sofia unde se aflau trei comisii pentru o actualizare a bugetului. Trei miniştri - al Economiei, al Finanţelor, şi ministrul Muncii şi Afacerilor sociale - se aflau în clădire. În total 109 persoane - deputaţi, miniştri, jurnalişti şi personal al Parlamentului - au fost blocaţi în clădire, conform poliţiei. Demonstranții cer demisia guvernului socialist şi protestează împotriva a ceea ce ei numesc „statul mafiot”. Protestele anti-guvernamentale de la Sofia au intrat in a 40-a zi. Cel putin șapte demonstranți si doi poliţişti au fost raniti în violenţele dintre poliţie si protestatari.

Edward Snowden ar putea părăsi astăzi zona de tranzit a aeroportului Șeremetievo pentru a se instala la Moscova

Potrivit avocatului fostului colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate din Statele Unite, Edward Snowden, clientul său ar putea să părăseasca astazi aeroportul Şeremetievo de la Moscova şi să obţină documentele necesare ruseşti pentru a locui la Moscova, pină ce Serviciul Federal de Migratie al Rusiei va lua o decizie referitoare la cererea sa de azil temporar. Snowden a facut cererea săptamina trecută. Statele Unite cer Rusiei să îl extrădeze pe Snowden in America, pentru a fi judecat pentru spionaj şi furt de informaţii şi documente de la o agenţie federală.

La Moscova începe procesul intentat celor suspectați de uciderea ziaristei Ana Politkovskaia

Copiii Anei Politkovskaia, ziarista de investigaţie impuşcată la Moscova in 2006, au anunţat că vor boicota procesul celor cinci suspecţi pentru uciderea mamei lor, care ar trebui să înceapă astazi. Cei cinci suspecţi sunt patru ceceni şi un fost ofiter al politiei moscovite. Ilia si Vera, copiii Anei Politkovskaia, considera procesul o farsă şi au cerut juraţilor să se recuze, pentru a nu participa la aceasta farsă.

Un fotograf american sancționat pentru publicarea unei fotografii a capturării la Boston a lui Djokar Țarnaev

Fotograful Sean Murphy al poliţiei din Massachusetts a fost sancţionat pentru că a publicat fotografiile lui Djokar Ţarnaev, suspectul pentru atacul impotriva maratonului de la Boston, din timpul capturării sale. Fotografiile arată un tinăr cu mîinile pline de singe ieşind dintr-o barcă şi fiind in bătaia unei puşti cu laser. Oficialităţile poliţiei spun că fotograful nu a avut permisiunea să publice aceste fotografii. Sean Murphy spune că a vrut astfel să echilibreze imaginea lui Ţarnaev care a aparut cu un chip senin de adolescent pe coperta revistei Rolling Stone. Djokar Ţarnaev este judecat pentru atacul de la Boston din 15 aprilie soldat cu 3 morţi si zeci de raniţi.

Un celebru creator de modă din Belarus condamnat la cinci ani închisoare

Un tribunal din Belarus l-a condamnat la 5 ani de inchisoare pe cel mai cunoscut creator de modă din această ţară, Alexandr Varlamau pentru fraudă şi evaziune fiscal. Sentinţa a fost suspendată pentru că Varlamau se află în detenţie preventive deja din mai 2011. El a fost obligat să plătească o amendă de peste 250 de mii de dolari. Varlamau este unul dintre cei mai cunoscuţi homosexuali din Belarus.

Gilles Bourdouleix, primarul francez care s-a referit jignitor la Holocaustul populației roma este sub ancheta Procuraturii

Procurorii francezi au deschis o investigaţie preliminară asupra primarului localităţii franceze Cholet, Gilles Bourdouleix, care a declarat la sfîrşitul săptămînii, intr-o altercaţie cu un grup de romi care campau intr-un spaţiu interzis in apropierea localităţii sale, ca „Hitler nu a făcut suficient pentru a-I omori pe romi”. Declaraţia sa a stîrnit proteste in Franţa şi primarul, care este membru al camerei inferioare a parlamentului de la Paris, ar putea fi condmnat la 5 ani de inchisoare si la plata unei amenzi de 45 de mii de euro. Primarul spune că declaraţiile au fost scoase din context.

Ducesa de Cambridge și Prințul William l-au prezentat presei pe noul moștenitor al tronului Marii Britanii

Prinţul William şi şi soţia sa Kate împreună cu băiatul lor nou născut au parasit ieri seara maternitatea londoneză. Băiatul, al cărui nume nu a fost încă stabilit, este al treilea în linie la tronul Marii Britanii, dupa printul Charles, bunicul său şi William, tatăl său. Aseara nou născutul a fost arătat presei si publicului.

OSCE respinge propunerile lui David Cameron de filtrare a conținutului pornografic pe net

Propunerile premierului britanic David Cameron de filtrare a conținutului pornografic și sensibil pe internet sînt ineficiente și ar putea duce la abuzuri, a declarat reprezentanta OSCE pentru libertatea presei Dunja Dunja Mijatović. „Guvernele au responsabilitatea de a-i apăra pe copii și pe minori. Sînt multe căi de a face asta, inclusiv prin justiție, educație și alfabetizare internetică”, a spus Mijatović, adăugînd că filtrarea automată este ineficientă din moment ce software-ul este sau prea restrictiv, sau prea ușor de depășit.

Gidon Kremer va cânta la Berlin în octombrie pentru drepturile omului în Rusia

Violonistul Gidon Kremer va organiza un concert la Berlin pentru a atrage atenția asupra situației drepturilor omului din Rusia. Concertul se va numi „Pentru Rusia, cu dragoste” și e programat pentru 7 octombrie. Kremer i-a invitat să participe la concert, alături de orchestra sa de cameră Kremerata Baltica, pe dirijorul Daniel Barenboim, pe pianistele Martha Argerich și Katia Buniatișvili, și pe violoncelistul Nicholas Altstaedt. Concertul va avea loc la Filarmonica din Berlin. Gidon Kremer a vorbit recent publicației germane „Die Welt” despre situația drepturilor omului din Rusia, spunînd: „Este ca în Uniunea Sovietică, dar cu metode diferite, și nu atît de draconic ca pe vremea lui Stalin.”

Al Qaida și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile la două închisori din Irak

Rețeaua teroristă Al-Qaida și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile la două închisori din Irak care au dus la evadarea a sute de pușcăriași, între care se crede că se aflau și membri importanți ai conducerii Al-Qaida. Potrivit unei postări online a Statului Islamic din Irak și a Levantului, două organizații irakiene afiliate la Al-Qaida, atacurile au fost lansate după mai multe luni de pregătiri. Ele au avut loc duminică noaptea la închisorile din Taji, nordul Irakului, și din Abu Ghraib, la vest de capitala Bagdad, și au durat cîteva ore. Cel puțin 25 de membri ai forțelor de securitate irakiene au fost uciși. Potrivit unor parlamentari irakieni cel puțin 500 de pușcăriași din cele două închisori au evadat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG