Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedintele Nicolae Timofti participă la Kiev la ceremoniile prilejuite de cei 1025 de ani de la creştinarea Rusiei

Preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, participă la Kiev la ceremoniile prilejuite de cei 1025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene, sub Vladimir cel Mare, în 988. Preşedintele Timofti a participat la serviciul religios din aceasta dimineaţă, oficiat de Patriarhul Rusiei Kiril. La slujbă au asistat şi preşedintii Rusiei,Vladimir Putin, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, si cel Serbiei, Tomislav Nikolic. Inalti ierarhi ai bisericilor ortodoxe participă la aceste ceremonii care se vor muta miine la Sevastopol, iar poimiine in Belarus. Printre patriarhii bisericilor autocefale prezenţi la Kiev este si patriarhul Ilia al Georgiei. Patrairhul Kiril a facut un apel la uniunea popoarelor ortodoxe, mesaj transmis si de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Un grup de aproximativ 100 de oameni, apropiaţi partidului ultranaţionalist „Svoboda” au protestat fata de prezenta preşedintelui Rusiei la ceremonii.

Zeci de oameni au fost omorâţi în protestele de la Cairo

Zeci de oameni au fost omoriţi astazi la Cairo dupa manifestatiile masive pro si anti fostul preşedinte Mohamed Morsi. Sprijinitorii preşedintelui înlăturat de la putere la 3 iulie spun ca numarul morţilor este de cel puţin 100, iar autorităţie au anuntat 38 de victime. Ministrul egiptean de interne a negat ca poliţia ar fi folosit muniţie de razboi împotriva manifestanţilor. El a anunţat şi ca fostul preşedinte Morsi va fi transferat in aceiaşi închisoare în care se afla si fostul preşedinte Hosni Mubarak.

Corneliu Vadim Tudor a fost exclus din PRM, care şi-a ales ca nou lider, pe Gheorghe Funar

Congresul Extraordinar al Partidului Romania Mare (PRM), desfasurat sambata, la Alba Iulia, la care au participat in jur de 700 de delegati, a decis excluderea din partid a lui Corneliu Vadim Tudor si alegerea lui Gheorghe Funar in functia de presedinte, transmite Agerpres.

Premierul Ungariei Viktor Orban le-a recomandat conaţionalilor din România să înveţe limbi străine

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sambata, la Universitatea de vara de la Baile Tusnad din Romania ca limba materna este foarte importanta, dar le-a recomandat conationalilor sai sa nu ramana inchistati, ci sa invete si alte limbi, straine, relateaza Agerpres. Acesta a spus ca Ungaria se afla la ora actuala intr-o „situatie ridicola”, pentru ca multi studenti nu reusesc sa obtina un certificat de competente de limbi straine, absolut necesare pentru detinatorii unei diplome universitare. Declaratia a fost facuta in contextul unei intrebari din public cu privire la linia cu predarea in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures. Legat de acest subiect, premierul Ungariei a spus ca infiintarea sectiei este un obiectiv important pentru comunitatea maghiara.

Conductorul trenului deraiat în Spania a fost externat din spital

Conductorul trenului de mare viteză care a deraiat miercuri seara in apropiere de Santiago de Compostela, Francisco Jise Garzon Amo, a fost externat din spital, dar a ramas in custodia poliţiei pentru interogare. In urma accidentului 78 de oameni au murit si citeva zeci au fost raniti. 30 de afla inca in stare gravă. Se aşteaptă ca un judecator sa il interogheze pînă miine şi sa decida daca va fi sau nu pus sub acuzare pentru omor prin imprudenţă. In momentul deraierii trenul avea viteza dubla decit cea obligatorie in acel moment.

Migranţi clandestini sirieni reţinuţi la Costineşti

Patrulele terestre si maritime ale Grupului de Nave Mangalia din cadrul Garzii de Coasta au interceptat vineri noaptea 26 de migranti sirieni si doua calauze turce pe plaja din Costinesti, relateaza Agerpres. Din primele declaratii rezulta ca migrantii sirieni au fost imbarcati clandestin la bordul unui velier turistic şi adusi pana in Romania pentru a cere azil politic in Uniunea Europeana. Este cel de-al doilea caz de interceptare a unor migranti clandestini sirieni adusi in Romania la bordul unor ambarcatiuni turistice, in decursul a trei saptamani.

Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioşi să lase deoparte confortul propriu şi să-i ajute pe oamenii săraci

Papa Francisc i-a indemnat in sluja sa de astazi de la Rio de Janeiro pe clerici si pe credincioşi să lase deoparte confortul propriu şi să mearga sa-i ajute pe oamenii săraci şi pe cei care sunt in „nevoie”. Zeci de mii de brazilieni participă la slujbele pe care le tine Papa Francisc in acest turneu brazilian.

Comratul critică Chişinăul pentru a fi oferit primăriilor mai multă autonomie financiară

Adunarea Populară de la Comrat a aprobat vineri, 26 iulie, o declaraţie critică la adresa Guvernului şi Parlamentului de la Chişinău, care au schimbat mecanismul de finanţare a administraţiilor publice locale. Legea privind finanţele publice locale prevede că transferurile bugetare vor fi făcute direct către primăriile localităţilor rurale. Impozitul pe venit va rămâne în bugetele locale în proporţie de 75% în cazul centrelor raionale, de 45%, în cazul municipiilor Bălţi şi Chişinău şi 25% în cazul consiliilor raionale şi UTA Găgăuzia. Restul banilor vor fi acumulaţi într-un fond special, din care localităţile rurale vor fi finanţate direct, fără intermedierea centrelor raionale. Administraţiile publice locale vor decide singure asupra cheltuielilor pe care trebuie să le facă. Modificările vor oferi primăriilor mai multă autonomie financiară.

Sute de tineri stau în faţa consulatului român să depună dosarul pentru studii în România

Sute de tineri dornici de a face studiile la o universitate din Romania fac cozi la Consulatul României de la Chisinau. Tinerii spun că vor să facă o facultate în România pentru că acolo ar avea mai multe posibilităţi, iar calitatea studiilor este mult mai înaltă. Cele mai solicitate domenii sunt medicina şi economia. Un grup de voluntari, care deja îşi fac studiile peste Prut, fac ture şi ajută tinerii la completarea formularelor, la elaborarea listelor şi oferă consultanţă. Carolina Sclifos, studentă în România, membra Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni, spune că ieri au trecut peste 500 de candidaţi. „Procesul este destul de rapid, sunt mai puţine persoane ca în anii precedenţi. Voluntarii noştri au stat şi au făcut liste şi pe timpul nopţii”, a spus Carolina Sclifos, citata de agentia IPN.

Preşedintele Vladimir Putin a sosit la Kiev, unde sunt sărbătoriţi 1025 de ani de la creştinarea Rusiei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a sosit în aceasta dimineaţa la Kiev, unde va participa la ceremoniile prilejuite de cea de a 1025-a aniversare a creştinării Rusiei Kievene, statul medieval slav din care s-au dezvoltat apoi Rusia, Ucraina si Belarus. Dintre preşedinţii ţărilor ortodoxe se afla la Kiev preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, si cel al Serbiei, Tomislav Nikolici. La ceremonii participă inalti prelaţi ortodoxi din mai multe ţări. Gruparea ultranaţionalistă Svoboda a organizat un protest antirusesc în apropierea locului de rugaciuni. Preşedintele Putin are intrevederi cu omologul său ucrainean Viktor Ianukovici.

Zeci de oameni ucişi la Cairo, la protestele în sprijinul fostului preşedinte Mohamed Mursi

Mişcarea Frăţia Musulmană din Egipt a anunţat ca cel puţin 70 de oameni au fost ucişi de forţele de securitate în aceasta dimineaţă pe cind protestau in favoarea preşedintelui Mohamed Morsi, inlaturat de la putere la 3 iulie. Potrivit declaraţiilor unor medici de la spitalul din Cairo, facute BBC-ului, numarul celor morti depăşeste 100 ca si cel al răniţilor din confruntările din aceasta dimineata.

60 de ani de la armistiţiul din războiul coreean

Astazi se implinesc 60 de ani de la armistiţiul din războiul coreean, in urma caruia peninsula coreeana a fost divizată în Coreea de Nord, comunista, si cea de Sud, capitalistă. In Coreea de Nord a avut loc o impresionantă parada militară, sub lozinca „Apăraţi-l pe Kim Jong Un cu viaţa voastră!”.

Interpolul spune că cererea Rusiei pentru extrădarea lui William Browder e motivată politic

Interpolul a respins pentru a doua ora solicitarea Rusiei de a-l aresta si extrăda in Rusia pe omul de afaceri britanic William Browder, cel care cere sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei pentru moartea in detenţie a avocatului Serghei Magniţki in 2009. In declaraţia de respingere a cererii Rusiei, Interpolul arată că „motivele cererii sunt predominant politice”. Rusia il acuză pe Browder că ar fi cumpărat in mod ilegal acţiuni la compania Gazprom. La 11 iulie, un tribunal rusesc l-a condamnat in absentia pe omul de afaceri pentru că l-ar fi ajutat pe Magniţki intr-o schemă de evaziune fiscală. Statele Unite au adoptat Actul Magniţki, prin care, unui numar de oficialităţi ruse implicate in acest caz, li s-a interzis accesul in Statele Unite.

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi a făcut recurs la sentinţa tribunalului din Kirov

Echipa de avocati ai liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi a inaintat recurs fata de sentinta tribunalului prin care bloggerul era condamnat la 5 ani de inchisoare pentru delapidare. Sentina a fost data pe 18 iulie. Ziua urmatoare, in mod neşteptat, Navalnii a fost eliberat, putind sa astepte sentinţa finala in libertate. Navalnîi susţine că dosarul său este făcut la comanda politica pentru a-l opri sa candideze in alegerile pentru primaria Moscovei din aceasta toamna. Curtea de la Kirov, unde a fost inaintat recursul, are 30 de zile pentru a se pronunţa.

Premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan îi avertizează pe kurzii din Siria

Premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan l-a avertizat pe liderul celui mai important grup kurd din Siria să nu încerce să creeze o regiune autonomă kurdă în nordul Siriei. Kurzii din Siria au avansat militar in nordul ţării şi i-au gonit pe jihadişti din satele al carui control l-au preluat. Kurzii reprezintă 10% din populatia Siriei. In 2012, trupele preşedintelui Bashar al Assad s-au retras din zona de nord a Siriei, iar controlul a fost preluat de militiile kurde. Turcia, la rindul ei, are o importanta minoritate kurdă - Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este interzis in Turcia. Ieri, oficialităţi turce s-au intilnit cu Saleh Muslim, liderul Partidului Uniunii Democrate, filiala din Siria a PKK.

Principala grupare a opoziţiei siriene e decisă să participe la conferinţa de la Geneva

Principala grupare a opoziţiei siriene „Coaliţia Naţionala Siriana” a anunţat că este decisă să participe la conferinta internationala de la Geneva, organizată de Statele Unite si de Rusia in căutarea unei soluţii războiului civil din această ţara care durează de 2 ani şi jumătate şi a facut in jur de 100 de mii de morţi. Liderul coaliţiei Ahmed Al Jabra a cerut Rusiei sa nu mai inarmeze trupele guvernamentale, si Statelor Unite sa sprijine militar trupele opoziţiei. Ambasadorul Siriei la Naţiunile Unite a declarat conferinta „ilegală”, deoarece Naţiunile Unite recunosc legitimitatea regimului de la Damasc.

Fostul şef al FMI, Dominique Strauss Kahn va fi judecat în Franţa pentru proxenetism

Fostul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss Kahn va fi judecat in Franţa pentru proxenetism. Procurorii au cerut renunţarea la caz. Este vorba de mai multe petreceri sexuale ce au avut loc intr-un hotel din orasul Lille şi la care au participat prostituate. Dominique Strauss Kahn susţine că nu a ştiut care era meseria femeilor care au participat la aceste petreceri. In legislaţia franceză „proxenet” este si cel care incurajează sau ajută prostituţia. Dominique Strauss Kahn a demisionat de la conducerea FMI in urma scandalului sexual de la New York din 2011, cind a fost acuzat de o camerista că a violat-o. Victima şi-a retras ulterior plingerea. Dominique Strauss Kahn, membru al Partidului Socialist Francez era vazut, inainte de acest scandal, drept un posibil preşedinte al Frantei.

Plan de acțiune comun Moldova-Transnistria pentru protejarea mediului

Șefa misiunii OSCE în Moldova Jennifer Brush a salutat semnarea unui plan de acțiune comun Moldova-Transnistria pentru protejarea mediului, anunță OSCE. Planul a fost semnat joi la sediul misiunii de la Chișinău de către co-președinții grupurilor de lucru în domeniul agriculturii și chestiunilor legate de mediu, Viorel Guțu și Iurii Ursul, ca urmare a unui protocol convenit de reprezentanții politici ai Moldovei și Transnistriei la runda de negocieri 5+2 care a avut loc săptămîna trecută la Viena. „Aș dori să încurajez și celelalte grupuri de experți să facă la fel, și să conlucreze pentru a înregistra progrese în domenii cum ar fi telecomunicațiile, transportul, educația și apărarea legii”, a spus Jennifer Brush.

Procurorul general al Americii: nu se va cere pedeapsa cu moartea pentru Edward Snowden

Procurorul general al Statelor Unite Eric Holder a dat asigurări ministerului rus de justiție că nu se va cere pedeapsa cu moartea pentru fostul colaborator al Agenției Naționale de Securitate din America Edward Snowden. Într-o scrisoare datată 23 iulie și dată publicității vineri, Holder mai spune că Snowden nu va fi torturat și se va bucura de toată protecția pe care o oferă sistemul de justiție american, dacă e trimis acasă. Snowden se află în aeroportul din Moscova și a cerut azil temporar în Rusia. El e aczuat de spionaj în Statele Unite pentru divulgarea de informații secrete despre un program american global de supraveghere a comunicațiilor. Vineri, purtătorul de cuvînt al Kremlinului Dmitri Peskov a făcut cunoscut că președintele rus Vladimir Putin nu va permite ca disputa legată de Snowden să deterioreze relațiile dintre Rusia și Statele Unite, dar nici nu se va implica în tratativele dintre FSB și FBI asupra sorții fugarului american.

Manifestații pro- și contra Morsi în Egipt

Sprijinitorii și opozanții președintelui egiptean Muhammad Morsi, înlăturat de la putere de armată, organizează manifestașii în cele mai importante orașe din Egipt. Armata a cerut egiptenilor să participe la manifestații de sprijin pentru lupta sa împotriva „violenței și terorismului”. Frăția Musulmană a cerut sprijinitorilor ei să se alăture protestelor împotriva înlăturării de la putere a lui Morsi în 3 iulie. Morsi a fost arestat pentru 15 zile pentru a fi interogat în legătură cu posibilele sale legături cu gruparea militantă palestiniană Hamas. Reuter relatează că Morsi ar putea fi acuzat printre altele de omucidere și complot. Procurorii susțin că Morsi și partidul său islamist ar fi apelat la ajutorul radicalilor palestinieni în timpul revoluției din 2011 în scopul atacării unor secții de poliție și eliberării din închisori a unor militanți islamișt

Șeful opoziției siriene audiat la sediul Consiliului de Securitate ONU din New York

Șeful opoziției siriene e audiat vineri la sediul Consiliului de Securitate ONU de la New York. Întrevederea are loc la o zi după ce președintele Coaliției Naționale Siriene Ahmed al-Jarba i-a spus secretarului de stat american că situația din Siria e disperată. El a cerut Națiunilor Unite să-i înarmeze urgent pe rebelii sirieni, și a solicitat Washingtonului să facă mai multe presiuni pentru o rezolvare politică a conflictului. Secretarului general al ONU Ban Ki-moon a spus joi că peste 100.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea războului civil din Siria acum mai mult de doi ani. Președintele Statelor Unite Barack Obama nu e dispus să-și implice țara în acest conflict. Rusia și China, membre cu drept de veto în Consiliul de Securitate ONU se opun unei intervenții internaționale împotriva regimului președintelui sirian Bașar al-Assad.

Absolvenţii liceelor cu predare în limba rusă pot depune actele pentru instruirea în limba română

Absolvenţii liceelor cu predare în limba rusă pot depune actele pentru instruirea în limba română, a anunțat ministerul educației de la Chișinău, explicînd că regulamentul de admitere în universităţi a fost interpretat eronat. Într-o circulară a ministerului dată publicității vineri, ministerul precizează că articolul din regulament care prevede cota de 20 la sută pentru absolvenţii care au studiat în altă limbă decât româna se referă doar la situaţia în care tinerii doresc să înveţe în limba rusă. Comisiile de admitere sînt deci obligate să accepte dosarele celor care vor să înveţe în limba română, relatează Publika.md.

Mecanicul trenului de pasageri deraiat în Spania pus sub acuzare pentru crimă

Mecanicul trenului de pasageri care a deraiat miercuri la Santiago de Compostela a fost pus sub acuzare pentru crimă și arestat pentru 15 zile. Poliția a redus numărul celor decedați la 78, după ce mai devreme s-a anunțat că în accident au murit 80 de oameni. Ziarul spaniol El Pais relatează că în momentul deraierii, trenul, care venea de la Madrid, avea o viteză de aproape 190 de km la oră, mai mult decît dublul vitezei permise în porțiunea de curbă unde s-a întîmplat catastrofa. Potrivit sursei citate, mecanicul Francisco José Garzón Amoi a declarat că , sistemul de alarmă electronic care ar fi trebuit să alerteze viteza neadecvată nu s-a activat la timp, și de aceea el a frînat prea tîrziu.

Vladimir Putin nu vrea să lase ca scandalul Snowden să aducă prejudicii relațiilor dintre Rusia și America

Președintele rus Vladimir Putin nu vrea să lase ca scandalul Snowden să aducă prejudicii relațiilor dintre Moscova și Washington, a declarat presei la Kremlin purtătorul de cuvînt al președinției ruse, Dmitri Peskov. El a anunțat că serviciul federal de securitate din Rusia (FSB) și biroul federal de investigații din Statele Unite (FBI) poartă discuții cu privire la soarta fostului colaborator al Agenției Naționale de Securitate din America Edward Snowden, pus sub acuzare în Statele Unite pentru spionaj în Statele Unite. Peskov a precizat că președinția rusă nu ia parte la discuțiile despre Snowden, în continuare blocat pe aeroportul din Moscova.

Un Islamist extremist suspectat de asasinarea polticianului tunisian de opoziție Muhammad Brahmi

Ministrul tunisian de interne Lotfi Ben Jeddou a anunțat că politicianul de opoziție Muhammad Brahmi a fost ucis cu aceeași armă cu care fusese ucis și liderul partidului său acum șase luni. Jeddou a spus că suspectul în ambele crime este Boubacar Hakim, suspectat a fi un islamist extremist. Brahmi, membru al partidului naționalist arab Frontul Popular, era un critic fervent al partidului islamist Ennahada, aflat la putere. În Tunisia a fost anulate zbourile, iar băncile și magazinele au fost închise după ce partidele de opoziție seculariste au cerut susținătorilor lor să iasă în stradă pentru a protesta împotriva asasinării lui Brahmi joi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG