Linkuri accesibilitate

Ştiri

Eugen Tomac va candida la şefia noului partid Mişcarea Populară

În România, preşedintele interimar al Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că va candida la şefia noului partid dupa inregistrarea formatiunii, iar Teodor Baconschi a precizat ca PMP isi propune sa devina membru al PPE, discutiile urmand sa inceapa in perioada urmatoare, transmite agenţia Mediafax.

Peste 1000 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare în Libia

Autorităţile din Libia spun că peste 1000 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare din apropiere de Bengazi pe fundalul unor proteste şi noi violenţe. Demonstranţii au protestat faţă de uciderea unui activist care a exprimat opinii critice fata de Frăţia Musulmană. In timpul protestelor, deţinuţii au dat foc închisorii, iar protestatarii i-au ajutat pe deţinuţi să evadeze.

A murit fondatorul Yandex, Ilia Segalovici

Ilia Segalovici, co-fondatorul maşinii de căutare pe internet Yandex a decedat într-un spital din Londra. Segalovici avea 48 de ani si a fost deconectat ieri de la aparatele care il tineau in viaţa in mod artificial, dup ce pe 25 iulie, medicii au declarat ca creierul său nu mai funcţionează, ca urmare a tumorii canceroase. Înmormântarea sa va avea loc pe 1 august in Rusia.

Guvernul israelian sprijină referendumul de pace cu palestinienii

Guvernul israelian a aprobat duminica un proiect de lege ce prevede ca orice acord de pace cu palestinienii sa fie supus unui referendum național, potrivit unui comunicat difuzat de biroul premierului Benjamin Netanyahu, transmit agenţiile internaţionale de ştiri. „Este important ca, pentru astfel de decizii istorice, fiecare cetatean sa voteze direct asupra unui subiect care va decide viitorul tarii”, a spus şeful cabinetului izraelian.

Convorbiri între preşedinţii Nicolae Timofti şi Viktor Ianukovici la Kiev

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a făcut o vizită la Kiev, la invitaţia omologului său ucrainean, Viktor Ianukovici. Preşedintele Timofti a participat la ceremonia religioasă consacrată împlinirii a 1025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene.

Viktor Ianukovici l-a primit pe Nicolae Timofti la reşedinţa sa prezidenţială. Cei doi şefi de stat au discutat aspecte ale relaţiei bilaterale moldo-ucrainene şi au remarcat că vor menţine în continuare un spirit de bună vecinătate între Republica Moldova şi Ucraina.

Potrivit preşedinţiei Moldovei, cei doi preşedinţi au convenit asupra finalizării demarcaţiei frontierei de stat dintre cele două ţări, s-au referit la proprietăţile moldovene de pe teritoriul Ucrainei şi au abordat chestiuni din domeniile energetic şi ecologic.

Pe parcursul aflării sale în Ucraina, preşedintele Nicolae Timofti a vizitat cîteva lăcaşe de cult din Kiev, între care mănăstirea Goloseevo, înfiinţată de mitropolitul Petru Movilă în sec. XVII.

Misiunea OSCE în Moldova a salutat semnarea unui plan comun Chişinău-Tiraspol pentru protejarea mediului

Șefa misiunii OSCE în Moldova Jennifer Brush a salutat semnarea unui plan de acțiune comun Moldova-Transnistria pentru protejarea mediului, anunță OSCE. Planul a fost semnat joi la sediul misiunii de la Chișinău de către co-președinții grupurilor de lucru în domeniul agriculturii și chestiunilor legate de mediu, ca urmare a unui protocol convenit de reprezentanții politici ai Moldovei și Transnistriei la runda de negocieri 5+2 care a avut loc la Viena. „Aș dori să încurajez și celelalte grupuri de experți să facă la fel și să conlucreze pentru a înregistra progrese în domenii cum ar fi telecomunicațiile, transportul, educația și apărarea legii”, a spus Jennifer Brush.

Dmitri Rogozin s-a lăudat pe Twiter cu noile ambulanțe aduse la Tiraspol din Rusia

Reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, s-a lăudat pe reţeaua de socializare Twiter cu noile ambulanțe care au ajuns recent la Tiraspol din Rusia și a prezentat o serie de imagini ale noilor clădiri de instituții sociale care sunt sau vor fi construite în regiunea transnistreană pe bani rusești, informează agenţia UNIMEDIA. Potrivit oficialului rus, „încă patru ambulanțe vor ajunge în Transnistria în curând”. Rogozin a publicat fotografii cu „proiecte ale noilor școli, spitale și creșe care vor fi construite pe pământul transnistrean” şi, potrivit lui Rogozin, „lucrările deja au început pe 10 șantiere de construcții. Personal monitorizez desfășurarea lucrărilor”. Rogozin a spus că el îi raportează direct preşedintelui Rusiei despre starea lucrărilor la care vor participa specialişti transnistreni. Obiectivele au fost selectate de către „președinte” și „parlamentul” Transnistriei”, mai scrie Rogozin pe site-ul său de Twitter.

Preşedinţii Putin şi Ianukovici participă la Ziua Marinei la Sevastopol

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, si cel al Ucrainei, Viktor Ianukovici, au participat astazi la sfinţirea unui nou clopot la o biserica din apropiere de Sevastopol, la Catedrala Sfintul Vladimir. Catedrala se afla pe locul în care domnitorul Vladimir Cel Mare a fost botezat in 988, iar apoi au fost creştinaţi toti supuşii săi. După ceremonia religioasa, cei doi preşedinţi participă la Ziua Marinei, pe care şi ucrainenii şi ruşii o sărbătoresc astăzi. Flota ruseasca de la Marea Neagră, staţionata la Sevastopol, face o paradă. Ambii preşedinţi au vorbit la ceremoniile militare despre simolismul ceremoniilor comune si despre “ fraţia” dintre cele două ţari. Viktor Ianukovici: „Apreciem şi preţuim prietenia noastra cu Rusia. Ucraina si Rusia au fost şi vor ramine parteneri strategici. Asta se vede mai ales aici la Sevastopol. Este locul în care frăţia maritimp dintre Ucraina si Rusia a fost modelată.”

Un fotograf şi trei membri ai mişcării FEMEN au fost reţinuţi la Kiev în timpul vizitei preşedintelui Rusiei în Ucraina

Un fotograf şi trei membri ai mişcării feministe FEMEN din Ucraina sunt reţinuţi ilegal in custodia poliţiei, informează un comunicat al miscării. Potrivit sursei citate, cei patru ar fi fost reţinuţi de poliţişti în civil în timpul vizitei președintelui Vladimir Putin in Ucraina.

Secretarul de stat american John Kerry a cerut liderilor politici din Egipt „să facă un pas înapoi de pe marginea prăpastiei”

Secretarul de stat american John Kerry a declarat că violenţele crescînde din Egipt au adus ţara într-un moment crucial. El a cerut liderilor politici „să faca un pas inapoi de pe marginea prapastiei”, după ce ieri forţele de securitate egiptene au omorit zeci de sprijinitori ai fostului preşedinte Mohamed Morsi îndepărtat de la putere de armata la inceputul lunii. Mii de protestatari ai Frăţiei Musulmane si ai fostului preşedinte au ramas in centrul Cairo-ului linga o moschee, în ciuda violenţelor de ieri. Ministerul sanatatii spune ca ieri au fost omoriţi 72 de oameni, in timp ce Frăţia Musulmana pune numarul la peste 100. Nouă oameni au murit in violenţe şi la Alexandria.

Conducătorul trenului deraiat la Santiago de Compostela apare în fata unui judecător

Conducătorul trenului de mare viteză care a deraiat in apropiere de Santiago de Compostela saptamina aceasta, apare astazi în fata unui judecator, care va decide daca sa il puna sub acuzare pentru omor prin imprundenţă. In accidentul de miercuri 78 de oameni au murit. In virstă de 52 de ani, Francisco Garzon nu a vrut sa raspunda interogatoriului din spitalul unde a fost internat cu rani la cap după accident. Acum este in arest preventiv.

Atac cu bombă asupra conductei de petrol de la Kirkuk

Un atac cu bombă asupra conductei de petrol de la Kirkuk, din Irak catre Ceihan, in Tucia a determinat oprirea operaţiilor. Atacul a avut loc noaptea trecută in apropiere de oraşul Mosul. Potrivit companiei petroliere care controlează aceasta conducta operaţiile de reparare vor dura 72 de ore, informează agenţia Reuters.

Premierul Israelului încearcă să obțină aprobarea guvernului pentru eliberarea de prizonieri palestinieni

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu încearcă să obțină astazi aprobarea guvernului său pentru eliberarea de prizonieri palestinieni, potrivit înţelegerii la care a ajuns cu secretarul de stat American John Kerry, ca o precondiţie a palestinienilor pentru reluarea convorbirilor de pace israelo-palestiniene întrerupte acum 3 ani.

Aproximativ 3 milioane de oameni au venit pe plaja de la Copacabana pentru slujba Papei Francisc

Aproximativ 3 milioane de oameni au venit pe plaja de la Copacabana pentru slujba finală săvârşită de Papa Francisc, dupa cele 5 zile ale Tineretului Lumii, care au avut loc in Brazilia. Papa Francisc a cerut clerului şi credincioşilor sa ii ajute pe cei aflati in nevoie de la marginea societăţii, iar mesajul sau a fost simplu de dragoste. Papa Francisc va pleca la Roma astazi.

Preşedintele Nicolae Timofti participă la Kiev la ceremoniile prilejuite de cei 1025 de ani de la creştinarea Rusiei

Preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, participă la Kiev la ceremoniile prilejuite de cei 1025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene, sub Vladimir cel Mare, în 988. Preşedintele Timofti a participat la serviciul religios din aceasta dimineaţă, oficiat de Patriarhul Rusiei Kiril. La slujbă au asistat şi preşedintii Rusiei,Vladimir Putin, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, si cel Serbiei, Tomislav Nikolic. Inalti ierarhi ai bisericilor ortodoxe participă la aceste ceremonii care se vor muta miine la Sevastopol, iar poimiine in Belarus. Printre patriarhii bisericilor autocefale prezenţi la Kiev este si patriarhul Ilia al Georgiei. Patrairhul Kiril a facut un apel la uniunea popoarelor ortodoxe, mesaj transmis si de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Un grup de aproximativ 100 de oameni, apropiaţi partidului ultranaţionalist „Svoboda” au protestat fata de prezenta preşedintelui Rusiei la ceremonii.

Zeci de oameni au fost omorâţi în protestele de la Cairo

Zeci de oameni au fost omoriţi astazi la Cairo dupa manifestatiile masive pro si anti fostul preşedinte Mohamed Morsi. Sprijinitorii preşedintelui înlăturat de la putere la 3 iulie spun ca numarul morţilor este de cel puţin 100, iar autorităţie au anuntat 38 de victime. Ministrul egiptean de interne a negat ca poliţia ar fi folosit muniţie de razboi împotriva manifestanţilor. El a anunţat şi ca fostul preşedinte Morsi va fi transferat in aceiaşi închisoare în care se afla si fostul preşedinte Hosni Mubarak.

Corneliu Vadim Tudor a fost exclus din PRM, care şi-a ales ca nou lider, pe Gheorghe Funar

Congresul Extraordinar al Partidului Romania Mare (PRM), desfasurat sambata, la Alba Iulia, la care au participat in jur de 700 de delegati, a decis excluderea din partid a lui Corneliu Vadim Tudor si alegerea lui Gheorghe Funar in functia de presedinte, transmite Agerpres.

Premierul Ungariei Viktor Orban le-a recomandat conaţionalilor din România să înveţe limbi străine

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sambata, la Universitatea de vara de la Baile Tusnad din Romania ca limba materna este foarte importanta, dar le-a recomandat conationalilor sai sa nu ramana inchistati, ci sa invete si alte limbi, straine, relateaza Agerpres. Acesta a spus ca Ungaria se afla la ora actuala intr-o „situatie ridicola”, pentru ca multi studenti nu reusesc sa obtina un certificat de competente de limbi straine, absolut necesare pentru detinatorii unei diplome universitare. Declaratia a fost facuta in contextul unei intrebari din public cu privire la linia cu predarea in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures. Legat de acest subiect, premierul Ungariei a spus ca infiintarea sectiei este un obiectiv important pentru comunitatea maghiara.

Conductorul trenului deraiat în Spania a fost externat din spital

Conductorul trenului de mare viteză care a deraiat miercuri seara in apropiere de Santiago de Compostela, Francisco Jise Garzon Amo, a fost externat din spital, dar a ramas in custodia poliţiei pentru interogare. In urma accidentului 78 de oameni au murit si citeva zeci au fost raniti. 30 de afla inca in stare gravă. Se aşteaptă ca un judecator sa il interogheze pînă miine şi sa decida daca va fi sau nu pus sub acuzare pentru omor prin imprudenţă. In momentul deraierii trenul avea viteza dubla decit cea obligatorie in acel moment.

Migranţi clandestini sirieni reţinuţi la Costineşti

Patrulele terestre si maritime ale Grupului de Nave Mangalia din cadrul Garzii de Coasta au interceptat vineri noaptea 26 de migranti sirieni si doua calauze turce pe plaja din Costinesti, relateaza Agerpres. Din primele declaratii rezulta ca migrantii sirieni au fost imbarcati clandestin la bordul unui velier turistic şi adusi pana in Romania pentru a cere azil politic in Uniunea Europeana. Este cel de-al doilea caz de interceptare a unor migranti clandestini sirieni adusi in Romania la bordul unor ambarcatiuni turistice, in decursul a trei saptamani.

Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioşi să lase deoparte confortul propriu şi să-i ajute pe oamenii săraci

Papa Francisc i-a indemnat in sluja sa de astazi de la Rio de Janeiro pe clerici si pe credincioşi să lase deoparte confortul propriu şi să mearga sa-i ajute pe oamenii săraci şi pe cei care sunt in „nevoie”. Zeci de mii de brazilieni participă la slujbele pe care le tine Papa Francisc in acest turneu brazilian.

Comratul critică Chişinăul pentru a fi oferit primăriilor mai multă autonomie financiară

Adunarea Populară de la Comrat a aprobat vineri, 26 iulie, o declaraţie critică la adresa Guvernului şi Parlamentului de la Chişinău, care au schimbat mecanismul de finanţare a administraţiilor publice locale. Legea privind finanţele publice locale prevede că transferurile bugetare vor fi făcute direct către primăriile localităţilor rurale. Impozitul pe venit va rămâne în bugetele locale în proporţie de 75% în cazul centrelor raionale, de 45%, în cazul municipiilor Bălţi şi Chişinău şi 25% în cazul consiliilor raionale şi UTA Găgăuzia. Restul banilor vor fi acumulaţi într-un fond special, din care localităţile rurale vor fi finanţate direct, fără intermedierea centrelor raionale. Administraţiile publice locale vor decide singure asupra cheltuielilor pe care trebuie să le facă. Modificările vor oferi primăriilor mai multă autonomie financiară.

Sute de tineri stau în faţa consulatului român să depună dosarul pentru studii în România

Sute de tineri dornici de a face studiile la o universitate din Romania fac cozi la Consulatul României de la Chisinau. Tinerii spun că vor să facă o facultate în România pentru că acolo ar avea mai multe posibilităţi, iar calitatea studiilor este mult mai înaltă. Cele mai solicitate domenii sunt medicina şi economia. Un grup de voluntari, care deja îşi fac studiile peste Prut, fac ture şi ajută tinerii la completarea formularelor, la elaborarea listelor şi oferă consultanţă. Carolina Sclifos, studentă în România, membra Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni, spune că ieri au trecut peste 500 de candidaţi. „Procesul este destul de rapid, sunt mai puţine persoane ca în anii precedenţi. Voluntarii noştri au stat şi au făcut liste şi pe timpul nopţii”, a spus Carolina Sclifos, citata de agentia IPN.

Preşedintele Vladimir Putin a sosit la Kiev, unde sunt sărbătoriţi 1025 de ani de la creştinarea Rusiei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a sosit în aceasta dimineaţa la Kiev, unde va participa la ceremoniile prilejuite de cea de a 1025-a aniversare a creştinării Rusiei Kievene, statul medieval slav din care s-au dezvoltat apoi Rusia, Ucraina si Belarus. Dintre preşedinţii ţărilor ortodoxe se afla la Kiev preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, si cel al Serbiei, Tomislav Nikolici. La ceremonii participă inalti prelaţi ortodoxi din mai multe ţări. Gruparea ultranaţionalistă Svoboda a organizat un protest antirusesc în apropierea locului de rugaciuni. Preşedintele Putin are intrevederi cu omologul său ucrainean Viktor Ianukovici.

Zeci de oameni ucişi la Cairo, la protestele în sprijinul fostului preşedinte Mohamed Mursi

Mişcarea Frăţia Musulmană din Egipt a anunţat ca cel puţin 70 de oameni au fost ucişi de forţele de securitate în aceasta dimineaţă pe cind protestau in favoarea preşedintelui Mohamed Morsi, inlaturat de la putere la 3 iulie. Potrivit declaraţiilor unor medici de la spitalul din Cairo, facute BBC-ului, numarul celor morti depăşeste 100 ca si cel al răniţilor din confruntările din aceasta dimineata.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG