Linkuri accesibilitate

Ştiri

O nouă rundă de negocieri israelo-palestiniene

Negociatorii israelieni și palestinieni încep luni seară, ora Washingtonului, o nouă rundă de negocieri în procesul de pace din Orientul Mijlociu, a anunțat departamentul de stat american. Noile tratative, primele din 2010 încoace, au loc după mai multe luni de navetă diplomatică ale secretarului de stat John Kerry. Declarația de la departamentul de stat a venit la cîteva ore după ce Israelul a anunțat că va elibera în etape de cîteva luni mai mult de 100 de prizonieri palestinieni. Purtătorul de cuvînt al diplomației americane Jen Psaki a anunțat că neogicerile vor continua și marți. La o conferință de presă luni, John Kerry a anunțat că fost ambasador al Statelor Unite în Israel Martin Indyk va fi principalul mediator al negocierilor.

Papa Francisc: homosexualii nu trebuie marginalizați

Papa Francisc a declarat că homosexualii nu trebuie marginalizați, ci integrați în societate, relatează BBC. Vorbind ziariștilor în avion la întoarcerea sa din Brazilia, suveranul pontif a spus, citez: „Dacă o persoană e gay și îl caută pe Dumnezeu și e de bună credință, cine sînt eu ca să-l judec? Aceste remarci sînt considerate mai conciliatorii decît cele ale predecesorului său Benedict. Acesta a semnat în 2005 un document în care se spune că bărbații cu tendințe homosexuale pronunțate nu ar trebui să fie preoți. Papa Francisc a spus însă că clericii gay ar trebui iertați și păcatele lor uitate. Pe de altă parte, el a condamnat lobby-ul făcut de către gay: „Problema nu e să ai această orientare. Trebuie să fim frați. Problema este lobby-ul făcut de această orientare, sau lobby-ul făcut de oamenii lacomi, lobby-urile politice, lobby-urile masonice, atît de multe lobby-uri. Asta e cea mai rea problemă”.

Catherine Ashton în Egipt

Coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Catherine Ashton s-a întîlnit la Cairo cu generalul Abdel Fattah al-Sisi, șeful armatei egiptene care l-a înlăturat de la putere pe președintele islamist Muhammad Morsi luna trecută. Tot luni, Ashton a discutat și cu ministrul de externe Nabil Fahmy și cu vicepreședintele Muhammad ElBaradei, și urmează să se întîlnească cu președintele interimar Adli Mansour, dar și cu reprezentanți ai Frăției Musulmane, care l-a propulsat pe Morsi în funcția de președinte. Nu s-au dat detalii despre cele discutate, dar Catherine Ashton se află în Egipt în încercarea de a reduce tensiunile după ce 70 de susținători ai Frăției Musulmane au fost uciși de poliție în ciocnirile care au avut loc pe 27 iulie.

Stațiile de metro dela Moscova vor fi dotate cu instalații care pot citi informațiile de pe mobile

Șeful poliției metroului de la Moscova a anunțat că toate stațiile din capitala rusă vor fi dotate curînd cu instalații care pot citi informațiile de pe telefoanele mobile ale călătorilor. Ediția de luni a ziarului „Izvestia” îl citează pe Andei Mohov cu declarația că aceste instalații vor ajuta la recuperarea mobilelor furate - ele vor avea raza de acțiune de cinci metri și vor putea citi cardurile SIM. Dacă un card SIM se află pe lista telefoanelor furate, sistemul trimite automat informația la poliție. Ora și locul alertei vor fi confirmate cu ajutorul camerelor de supraveghere. „Izvestia” citează experți care spun că instalațiile pot fi folosite pentru a-i urmări pe toți călătorii, fără excepție. Mohov susține că este interzisă urmărirea unei persoane fără permisiunea autorităților, dare că nu există vreo lege care să interzică urmărirea proprietății unei companii, cum e un card SIM.

Serviciu religios la Minsk pentru a 1025-a aniversare a creștinării Rusiei Kievene

Între 10.000 și 15.000 de oameni erau așteptați la un serviciu religios în capitala Bielorusiei Minsk, parte a manifestărilor care marchează a 1025-a aniversare a creștinării Rusiei Kievene. Slujba e oficiată pe locul unde află ruinele celei mai vechi biserici ortodoxe din Minsk de patriarhul bisericii ortoodoxe ruse Kiril, și la ea mai iau parte mitropolitul bielorus Filaret și alți înalți clerici ortodocși. După slujbă la locl respectiv va fi pusă o placă memorială pentru a marca aniversarea. Marele Prinț Vladimir cel Mare a acceptat creștinismul ortodox în anul 988, convertind statul slav Rusia Kievană și punînd bazele ortodoxe ale Ukrainei, Rusiei, și Bielorusiei.

Directorul Spitalului municipal de copii Valentin Ignatenco, Nicolae Starciuc, a fost sancționat

Directorul Spitalului municipal de copii Valentin Ignatenco, Nicolae Starciuc, a fost sancționat prin mustrare de către Direcţia de sănătate a Chișinăului pentru scandalul operațiilor chirurgicale pediatrice făcute cu utilaj industrial. Anunţul a fost făcut de şeful direcţiei, Mihai Moldovanu, în cadrul unei şedinţe operative la primăria municipiului. O altă anchetă fusese ordonată de ministerul sănătății săptămâna trecută la ordinul direct al premierului Iurile Leancă. Reamintim că la 22 iulie pe internet au fost postate imagini din spitalul de copii cu un băiat operat cu o bormașină.

Mai multe ONG-uri cer CSM să modifice proiectul noului regulament cu privire la relaţiile cu mass-media ale justiției

Mai multe organizaţii neguvernamentale de presă cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să modifice proiectul noului regulament cu privire la informarea publică şi relaţiile cu mass-media ale justiției. ONG-urile susțin că noile prevederi limitează accesul presei la informaţie şi în consecință libertatea publicului de a fi informat asupra chestiunilor de interes public, relatează IPN. Regulamentul a fost propus pentru dezbatere în instanţele de judecată, nu însă și pentru consultarea sa de către societatea civilă. Organizațiile semnatare spun că noul regulament conţine multe deficienţe şi va îngreuna comunicarea dintre jurnalişti şi instanţele de judecată, iar asta ar duce inevitabil la diminuarea gradului de încredere din partea publicului larg în actul justiţiei. Cele şase ONG-uri semnatare sînt Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul Tânărului Jurnalist şi Centrul „Acces-Info”.

George Balan: Moldova nu a fost informată de Rusia cu privire la aducerea de elicoptere în regiunea transnistreană

Autorităţile Republicii Moldova nu au fost informate de Federaţia Rusă cu privire la aducerea mai multor elicoptere în regiunea transnistreană, a declarat pentru Publika TV, şeful Biroului pentru Reintegrare George Balan. El a explicat că în zona de securitate situaţia este sub control şi nu sînt motive pentru consolidarea trupelor de menținere a păcii. „Orice tehnică de securitate nu poate fi adusă fără acceptul Chişinăului”, a mai spus oficialitatea citată. Publika TV a anunțat că la televiziunea rusă Zvezda, controlată de ministerul rus al apărării, a fost difuzată informația potrivit căreia trupele ruse de menținere a păcii din Transnistria ar urma să fie dotate cu elicoptere pentru a supraveghea frontiera administrativă a raioanelor din estul Moldovei.

Natalia Gherman face o vizită de lucru în Germania în perioada 29-30 iulie 2013

Șefa diplomației moldovene Natalia Gherman face o vizită de lucru în Germania în perioada 29-30 iulie 2013, la invitaţia omologului său german german Guido Westerwelle, a anunțat comunică serviciul de presă al externelor de la Chișinău. Pe agenda convorbirilor figurează chestiuni ce țin de dialogul bilateral și probleme legate de agenda europeană a republicii Moldova, în special cele care țin de pregătirile pentru summitul Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius în lune noiembrie.

Edward Snowden ar putea fi mutat într-un centru pentru refugiați dacă i se aprobă cerea de azil în Rusia

Olga Kirilova, șefa filialei de la Moscova a Serviciului Federal pentru Migrații, a anunțat că fostul colaborator al Agenției Naționale de Securitate din Statele Unite Edward Snowden ar putea fi mutat într-un centru pentru refugiați de lîngă capitala rusă, dacă cererea sa de azil temporar în Rusia e aprobată. Duminică, o altă oficialitate a aceluiași serviciu a afirmat că în opinia sa Snowden nu ar fi în siguranță dacă ar putea să se miște liber în Rusia, în caz că primește azil. Edward Snowden a fost acuzat de spionaj de către guvernul american după ce a dat publicității informații strict secrete despre un amplu program global american de monitorizare a comunicațiilor pe internet și telefonie mobilă. El se află în zona de tranzit a aeroportului internațional Șeremetievo din 23 iunie.

Zeci de persoane au fost ucise și sute rănite într-un val de atentate în Irak

Zeci de persoane au fost ucise și altele mai mult de 200 rănite într-un val de atentate cu automobile capcană în capitala irakiană Bagdad și în alte părți din Irak. Potrivit autorităților irakiene cel puțin 11 explozii au lovit nouă districte ale capitalei și o suburbie. Alte cinci atentate au avut loc în mai multe localități din sudul țării. Numărul morților se modifică de la o oră la alta, numărul oficial al celor uciși este deocamdată de 48, iar cel al răniților de 226, în cel puțin 17 explozii. Grupul de monitorizare Iraq Body Count a anunțat că mai mult de 800 de persoane au fost ucise în luna iulie. Violențele din ultimul timp din Irak au trezit din nou temerile că ar putea izbucni un nou conflict sectar între majoritatea șiită și minoritățile sunită și kurdă din această țară.

Guvernul pakistanez a condamnat un atac cu drone despre care se crede că a fost lansat de armata americană

Guvernul pakistanez a condamnat un atac cu drone despre care se crede că a fost lansat de armata americană și care a ucis șapte persoane într-o zonă tribală a Pakistanului. Potrivit autorităților de la Islamabad, cei șapte, bănuiți că erau militanți, au fost loviți de două rachete în timp ce treceau granița în Afganistan din Waziristan de Nord. Un purtător de cuvînt al minsiterului pakistanez de externe a declarat că „loviturile unilaterale sînt o violare a suveranității și integrității teritoriale ale Pakistanului”. Nordul Waziristanului este fieful militanților pakistanezi și afgani care au legături cu rețeaua teroristă Al Qaida. Este al patrulea atac cu drone despre care se crede că a fost lansat de armata americană de la învestirea în funcția de premier a lui Nawas Sharif. Sharif a cerut oprirea imediată a atacurilor cu drone.

Două deputate din Duma de stat vor acuzarea unui activist pro-gay

Două deputate din Duma de stat reprezentînd partidului Rusia Unită au cerut procuraturii să înceapă urmărirea penală împotriva unui activist pro-gay despre care susțin că le-a insultat. Cererea vine de la Olga Batulina și de la Elenea Mizulina, șefa comisiei pentru femei, copiii și familie, principala inițiatoare a recentei legi carte interzice în Rusia așa-zisa propagandă a homosexualității în rîndul minorilor. Potrivit ziarului „Izvestia”, cele două parlamentate spun că activistul Nikolai Alekseyev le-ar fi insultat într-o serie de mesaje postate pe Twitter. Dacă procuratura dă curs acestei solicitări, și Alekseyev este pus sub acuzare, el riscă o pedeapsă cu închisoare de pînă la un an și o amendă de 40.000 de ruble, echivalentul a 1200 de dolari. „Izvestia” o citează pe Batalina cu declarația că ea personal nu a fost ofensată de postările lui Alekseyev, dar s-a simțit obligată „să apere interesele tuturor deputaților”.

Avertizare cu cod galben de caniculă în Moldova și România

Meteorologii anunță pentru astăzi vreme caniculară în toată țara, cu maxime cuprinse între 29 de grade la Briceni și 34 de grade în sudul țării, la Comrat, Ceadâr Lunga și Cahul. Pentru capitală maxima prevăzută este de 32 de grade. Astăzi și mâine este în vigoare avertizarea cu cod galben de caniculă. Medicii recomandă cetățenilor să consume lichide nealcoolice în cantități suficiente, iar oamenilor în vârstă și copiilor să evite pe cât posibil expunerea la soare.

Traian Băsescu nu ar refuza cetățenia Moldovei după încheierea mandatului de președinte al României

Într-un interviu acordat ziarului „România liberă”, președintele României, Traian Băsescu, a spus că i-ar face plăcere dacă după încheierea mandatului i s-ar oferi și cetățenia Republicii Moldova. În același interviu, Băsescu și-a repetat ideea că în Republica Moldova și România trăiește același popor, poporul român, și că toți românii vor fi împreună într-o bună zi, în UE.

Victor Ianukovici și Vladimir Putin au participat la sfințirea unui clopot de biserică lîngă Sevastopol

Președintele Ucrainei, Victor Ianukovici, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, au participat la sfințirea unui nou clopot într-o biserică de lângă orașul ucrainean Sevastopol. Ceremonia de duminică a fost parte din manifestările prilejuite de a 1025-a aniversare a creștinării Rusiei Kievene. La una din ceremonii, alături de președinții din Ucraina și Rusia, a participat și președintele moldovean Nicolae Timofti.

Echipele de salvare au recuperat cel puțin 36 de cadavre ale pasagerilor dintr-un autobuz prăbușit într-o prăpastie în Italia

Agenția Reuter relatează din Italia că echipele de salvare au recuperat cel puțin 36 de cadavre ale pasagerilor dintr-un autobuz prăbușit într-o prăpastie în sudul țării. Agențiile italiene de știri au informat astă-noapte că autobuzul a lovit mai multe mașini mici înainte de a cădea de pe drum, prăbușindu-se cam 15 metri în apropierea satului Avellino, la sud de Roma. Poliția spune că este probabil ca șoferul, care a murit în accident, să fi pierdut controlul volanului. Cel puțin 11 persoane au fost salvate. Autobuzul, cu 50 de oameni la bord, se îndrepta spre Napoli, după ce pasagerii vizitaseră un loc de pelerinaj în sudul regiunii Campania.

Catherine Ashton în vizită la Cairo în Egipt

Șefa politicii externe europene, Catherine Ashton, urmează să se întâlnească astăzi la Cairo cu comandantul armatei egiptene și alți oficiali pentru a discuta turbulențele din Egipt după înlăturarea de la putere a președintelui Mohammed Morsi. Ashton vizitează Egiptul după un sfârșit de săptămână marcat de violențe soldate cu 70 de morți la o demonstrație pro-Morsi sâmbătă la Cairo. Ieri, premierul egiptean Hazem Beblawy a primit dreptul de a încredința armatei sarcina arestării civililor. Agenția DPA scrie că decretul prezidențial prin care sunt mărite puterile premierului și ale armatei ar putea prevesti decretarea în Egipt a stării de urgență, deși oficialii de la Cairo neagă deocamdată asemenea intenție.

La Washington vor fi reluate astăzi convorbirile de pace israelo-palestiniene

Un oficial palestinian de rang înalt a declarat agenției Reuter că discuțiile de pace cu israelienii vor fi reluate la Washington. Declarația a fost făcută de Nabil Abu Rdaineh, un consilier de rang înalt al președintelui palestinian Mahmud Abbas, în capitala iordaniană Amman. Declarația palestiniană a fost confirmată aseară târziu de Departamentul de Stat al Statelor Unite, care a anunțat că primele discuții israeliano-palestiniene după o pauză de mai mulți ani vor începe diseară, ora Washingtonului.

Atacuri împotriva unor clădiri oficiale la Benghazi în Libia

Mai multe explozii au zguduit orașul libian Benghazi duminică, în ceea ce pare să fi fost un atac asupra unor clădiri oficiale, după ce peste 1100 de deținuți au evadat dintr-o închisoare în urma unei revolte. Zece oameni au fost răniți ușor într-una din explozii, care a avut ca țintă un tribunal din nordul orașului. Altă deflagrație s-a produs în preajm unei clădiri aparținând Ministerului justiției. Violența armată și atacurile insurgente sunt frecvente în Libia de la înlăturarea la putere a dictatorului Muammar Gaddafi în 2011.

Bijuterii în valoare de 53 de milioane de dolari furate într-un atac în plină zi la Cannes

Poliția franceză a spus că un om înarmat a furat bijuterii în valoare de 53 de milioane de dolari într-un atac în plină zi la Cannes, pe Riviera Franceză. Autoritățile spun că jaful de ieri de la prânz a avut ca țintă o expozițe numită „Diamante extraordinare” organizată de o prestigioasă casă de bijuterii în apropierea hotelului de lux Carlton. Suspectul, mascat numai cu un șal și încărcat doar cu o valiză plină cu diamante, a fugit de la locul faptei pe jos.

Eugen Tomac va candida la şefia noului partid Mişcarea Populară

În România, preşedintele interimar al Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că va candida la şefia noului partid dupa inregistrarea formatiunii, iar Teodor Baconschi a precizat ca PMP isi propune sa devina membru al PPE, discutiile urmand sa inceapa in perioada urmatoare, transmite agenţia Mediafax.

Peste 1000 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare în Libia

Autorităţile din Libia spun că peste 1000 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare din apropiere de Bengazi pe fundalul unor proteste şi noi violenţe. Demonstranţii au protestat faţă de uciderea unui activist care a exprimat opinii critice fata de Frăţia Musulmană. In timpul protestelor, deţinuţii au dat foc închisorii, iar protestatarii i-au ajutat pe deţinuţi să evadeze.

A murit fondatorul Yandex, Ilia Segalovici

Ilia Segalovici, co-fondatorul maşinii de căutare pe internet Yandex a decedat într-un spital din Londra. Segalovici avea 48 de ani si a fost deconectat ieri de la aparatele care il tineau in viaţa in mod artificial, dup ce pe 25 iulie, medicii au declarat ca creierul său nu mai funcţionează, ca urmare a tumorii canceroase. Înmormântarea sa va avea loc pe 1 august in Rusia.

Guvernul israelian sprijină referendumul de pace cu palestinienii

Guvernul israelian a aprobat duminica un proiect de lege ce prevede ca orice acord de pace cu palestinienii sa fie supus unui referendum național, potrivit unui comunicat difuzat de biroul premierului Benjamin Netanyahu, transmit agenţiile internaţionale de ştiri. „Este important ca, pentru astfel de decizii istorice, fiecare cetatean sa voteze direct asupra unui subiect care va decide viitorul tarii”, a spus şeful cabinetului izraelian.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG