Linkuri accesibilitate

Ştiri

Aprecieri optimiste după negocierile de pace israelo-palestiniene

Secretarul de stat american John Kerry a anunţat la Washington că următoarea rundă a negocierilor directe israelo-palestiniene se vor relua în decurs de două săptămâni, ţinta finală fiind ca în decurs de nouă luni să se ajungă la un acord definitiv de pace.

Kerry a apreciat prima rundă drept „constructivă”. Vorbind la conferinţă de presă în prezenţa celor doi negociatori şefi, Kerry s-a declarat convins că părţile vor ajunge la un acord de pace.

În cursul dimineţii, negociatorii şefi, ministrul israelian al justiţiei, Tzipi Livni, şi oficialul palestinian Saeb Erakat s-au întâlnit la Casa Albă cu preşedintele Barack Obama.

Serviciul Vamal vrea să lanseze programul „Vămuirea Electronică”

Serviciul Vamal vrea să lanseze „Vămuirea Electronică”, un program care va reduce semnificativ durata vămuirii marfurilor. Şi certificatele eliberate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi prezente la frontieră ar urma să fie în format electronic, precizează agenţia IPN. Actualmente, certificatul este eliberat agentului economic pe hârtie, după o analiză a mărfurilor la unul din laboratoarele din ţară. Controlul şi monitorizarea licenţelor, permiselor, certificatelor s-ar putea face de asemenea electronic.

Procuratura Generală a trimis în instanţă dosarul ministrului de finanţe Veaceslav Negruța

Procuratura Generală a confirmat faptul că a trimis spre examinare instanţei de judecată dosarul intentat ministrului de finanţe Veaceslav Negruța. Ministrul, precizează Unimedia, este acuzat în „cazul Sandulachi” şi este bănuit de procurori că ar fi încălcat legea atunci când Ministerul Finanţelor a acceptat să achite fostului director al Asociației Parlamentul '90, Pantelei Sandulachi, 400 de mii de euro, prejudiciul moral în conformitate cu decizia din 2012 a Curţii de Apel Chişinău.

Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost decorat de Regele Mihai I al României cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost decorat de către Regele Mihai I al României cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, primul cetăţean moldovean care primeşte această onoare, informează agenţia IPN. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei, ceremonia de decorare va avea loc la Castelul Peleş, pe 10 septembrie.

Ion Prisăcaru, șeful Fiscului, audiat la CNA

Șeful Fiscului, Ion Prisăcaru, a fost audiat astăzi la Centrul Național Anticorupție după ce declarase recent la un post de televiziune că i s-a oferit mită de 100.000 de dolari, pe care a refuzat-o - relatează agenția IPN. După vizita la CNA, Prisăcaru nu a dat informații despre cele discutate, dar a spus că acum nu mai este „amenințat”, cum era după ceea ce numește tentativa de mituire. În apariția sa televizată, Prisăcaru spusese că un agent economic îi oferise bani ca să nu divulge informații despre o schemă de evaziune fiscală. Cu aceeași ocazie șeful Fiscului spunea că ar fi fost amenințat cu moartea.

Doi cetățeni moldoveni uciși într-un accident rutier în România

Doi cetățeni moldoveni au murit astă-noapte când mașina lor a fost lovită de tren în România. Potrivit relatării IPN, accidentul s-a produs în apropiere de Vaslui. Bărbatul și femeia aflați pe scaunele din față ale mașinii au murit pe loc, iar o tânără de pe bancheta din spate se află într-un spital din Iași în stare gravă. Purtătoarea de cuvânt a poliției din județul Vaslui, Mihaela Ștraub, a spus că automobilul înmatriculat în Italia nu a respectat indicațiile semaforului și semnalele acustice la trecerea căii ferate. IPN mai informează că bărbatul decedat în accident avea 40 de ani și era din Chișinău.

O femeie de 32 de ani din Căușeni a fost condamnată la 13 ani de închisoare pentru tentative repetare de a-și ucide copilul

O femeie de 32 de ani din Căușeni a fost condamnată la 13 ani de închisoare pentru că a încercat de două ori să-și omoare propriul copil bolnav incurabil. Potrivit Procuraturii Generale, femeia a făcut prima tentativă când copilul avea o lună, aruncând căruciorul în fața unui automobil. Șoferul a evitat însă impactul. Tentativa s-a repetat după câteva luni, când femeia a aruncat copilul în fața altei mașini, dar șoferul acesteia a frânat la timp. Femeia a fost decăzută din drepturile părintești, iar cei doi copii ai ei au fost plasați într-un centru specializat.

Explozie la o uzină de îmbuteliere a propanului în Florida

Câteva explozii puternice la o uzină de gaze din Florida au rănit șapte muncitori. Un oficial de poliție citat de AP a declarat că nimeni nu a fost ucis în incidentul din uzina Blue Rhino din apropiere de Orlando. Aceeași sursă a spus că în momentul când au început exploziile erau în schimb 24 până la 26 de muncitori. Inițial au fost dați dispăruți 15, dar între timp s-a aflat că sunt bine. Uzina se ocupă cu reumplerea buteliilor de propan. După explozii poliția a evacuat sute de locuitori din vecinătatea uzinei.

Catherine Ashton a avut o întrevedere cu fostul președinte egiptean Mohamed Morsi

Șefa politicii externe a UE, Catherine Ashton, a avut o întrevedere de două ore cu președintele egiptean înlăturat de la putere Mohamed Morsi, care se află în detenție de la începutul lunii curente. AFP relatează că Ashton s-a întâlnit cu Morsi în cursul nopții în apropiere de Cairo. Astăzi, Ashton a spus că Morsi este „bine” și are acces în detenție la televizor și ziare. La precedenta sa vizită în Egipt, la 17 iulie, Ashton a încercat fără succes să obțină o întrevedere cu Morsi. Șefa politicii externe europene și-a început noua vizită în Egipt duminică. Ieri a avut întrevederi cu președintele interimar, instalat de armată, Adly Mansour, cu vicepreședintele pentru afaceri internaționale Mohamed ElBaradei și cu șeful armatei egiptene, Abdel-Fattah al-Sisi.

Încetinire a recesiunii în Spania

Date publicate astăzi la Madrid arată că a patra economie din zona euro rămâne în recesiune, dar scăderea s-a încetinit. Institutul național de statistică al Spaniei a informat că în trimestrul al doilea al anului curent economia țării s-a contractat cu 0,1% ca urmare a cererii interne slabe, care a eclipsat creșterea puternică a exporturilor. A fost a opta scădere trimestrială consecutivă a PIB-ului spaniol. Guvernul premierului Manuel Rajoy anticipează însă că economia și-ar putea relua creșterea în trimestrul curent, al treilea.

Nelson Mandela în stare critică, dar stabilă

Președinția Africii de Sud a informat că fostul președinte Nelson Mandela se află în continuare în stare „critică, dar stabilă” la spital și dă semne de ameliorare. Președintele Jacob Zuma a îndemnat cetățenii să continue să se roage pentru Mandela, care a împlinit recent 95 de ani, și a mulțumit celor care fac muncă de caritate în numele idealurilor pentru care a luptat fostul lider al mișcării anti-apartheid. Mandela a fost spitalizat la 8 iunie din cauza unei infecții pulmonare recurente. Ziua sa de naștere, 18 iulie, a prilejuit în lume întreagă valuri de simpatie, dar și campanii de ajutorare a celor nevoiași în Africa de Sud.

Avertisment meteo: pericol de vînturi puternice și ploi abundente

Meteorologii avertizează asupra schimbării bruște a vremii care ar putea surveni spre sfârșitul zilei de astăzi. După două zile cu temperaturi caniculare, se prevede sosirea diseară a unui front atmosferic rece din nord-vest, care aduce cu sine vânturi puternice și ploi abundente. Miercuri temperaturile maxime nu vor mai depăși 28 de grade, în vreme ce astăzi sunt prevăzute chiar și 35 de grade în sudul țării. De joi vremea se va încălzi din nou.

Directorul spitalului „Valentin Ignatenco” a fost sancționat cu mustrare aspră

Directorul spitalului „Valentin Ignatenco”, unde a fost folosită într-o operație bormașina, a fost sancționat cu mustrare aspră. Sancțiunea pentru Nicolae Starciuc a fost pronunțată de Direcția Sănătate a municipiului Chișinău. Potrivit Jurnal TV, șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu a spus ieri că nu exclude ca astfel de instrumente industriale să fi fost folosite curent în spitalele capitalei, dar a dat asigurări că acum în nici un caz nu se mai folosesc.

Ceremonie la Bender la împlinirea a 21 de ani de când trupele rusești staționează în Transnistria

La Bender a fost marcată ieri împlinirea a 21 de ani de când trupele rusești staționează în Transnistria. Potrivit Publika TV, copreședintele din partea Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Ivan Solonenco, a protestat față de prezența la ceremonii a ministrei de externe din regimul separatist, Nina Ștanski. Solonenco a spus că la aniversare nu ar fi trebuit să participe niciun politician, nici de la Chișinău, nici de la Tiraspol. Publika TV precizează însă că Ștanski nu a urcat la tribuna manifestării.

Slujbă de pomenire pentru cele 79 de victime ale accidentului feroviar din Spania

Membrii familiei regale spaniole au participat aseară la o slujbă de pomenire pentru cele 79 de victime ale accidentului feroviar de miercurea trecută. Slujba s-a ținut în orașul Santiago de Compostela, un loc de pelerinaj catolic unde s-a produs tragicul accident. Unul din cei doi mecanici de locomotivă, Jose Garzon Amo, care este învinuit de omor, a fost eliberat din arest duminică. Oficialii din Santiago se pregătiseră pentru ziua sfântului Jaime de Compostela, patronul Spaniei, dar accidentul le-a schimbat planurile.

Trei oameni de afaceri germani și-au pierdut viața într-un accident de elicopter lîngă Tîrgu-Mureș

În România cinci oameni au murit după ce elicopterul în care călătoreau s-a prăbușit ieri într-un apropierea orașului Tîrgu-Mureș, din Transilvania, la scurt timp după decolare. Potrivit unui oficial local, citat de agenția Agerpres, elicopterul aparținea unui om de afaceri care se numără printre victime. O femeie a supraviețuit și este internată în spital cu leziuni minore. Împreună cu omul de afaceri român Sorin Țerbea au murit pilotul elicopterului și trei oameni de afaceri germani aflați în vizită de lucru. Cauza prăbușirii încă nu a fost stabilită.

Papa Francisc se exprimă pe tema homoxesualității și a rolului femeilor în biserics catolică

Papa Francisc a făcut o declarație suprinzător de liberală pentru un lider catolic pe tema homosexualității. „Dacă cineva este gay, îl caută pe Dumnezeu și are bunăvoință, cine sunt eu să-l judec?”, a întrebat retoric Papa, vorbind în avionul care-l aducea acasă din vizita din Brazilia. El a mai spus că este probabil ca în rândurile slujitorilor de la Vatican să se afle și gay. În aceeași declarație Papa s-a pronunțat pentru un rol mai mare pentru femei în biserica catolică, dar nu și pentru posibilitatea ca ele să fie preoți, ca în alte biserici creștine.

În Statele Unite este așteptat verdictul în procesul soldatului american Bradley Manning

În Statele Unite urmează să fie pronunțat astăzi verdictul în procesul de trei ani al soldatului american Bradley Manning, acuzat de trădare pentru că a furnizat informații secrete site-ului de internet WikiLeaks. Dacă va fi găsit vinovat de ajutorarea inamicului, Manning ar putea fi condamnat la închisoare pe viață. Procurorii au spus că el ar fi dat trei sferturi de milion de documente secrete site-ului specializat în dezvăluiri despre activități guvernamentale. Manning s-a apărat spunând că informațiile predate erau îngrijorătoare, dar nu a vrut niciodată să ajute dușmanii Statelor Unite.

FBI-ul intervine împotriva prostituției infantile și a proxenetismului în Statele Unite

Declarând prostituția infantilă o „amenințare persistentă”, poliția federală americană, FBI, a anunțat aseară că a salvat 105 de minori și a arestat 150 suspecți de proxenetism în raiduri de trei zile în 76 de orașe. FBI a spus că înainte a monitorizat mai multe site-uri de internet specializate în legături dintre adulți și minori. Copiii și adolescenții, aproape numai fete, au vârste cuprinse între 13 și 17 ani. FBI a spus ieri că din 2003 a reușit să scape de prostituție aproximativ 2700 de minori. Tot în ultimii zece ani au fost anchetați și judecați pentru legături cu minorii și exploatarea lor sexuală peste 1300 de cetățeni, dintre care 10 au fost condamnați la închisoare pe viață.

La Washington au fost reluate negocierile de pace israelo-palestiniene

Negociatorii israelieni și palestinieni au reluat convorbirile de pace directe pentru prima oară în ultimii trei ani. Negociatorul-șef israelian Tzipi Livni și omologul ei palestinian Saeb Erekat s-au întâlnit aseară la Washington, la cină, cu secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry. Niciul din oficialii din Orientul Mijlociu nu au făcut declarații despre cele discutate. La întâlnire a participat și noul emisar special al secretarului de stat pentru Orientul Mijlociu, Martin Indyk.

O nouă rundă de negocieri israelo-palestiniene

Negociatorii israelieni și palestinieni încep luni seară, ora Washingtonului, o nouă rundă de negocieri în procesul de pace din Orientul Mijlociu, a anunțat departamentul de stat american. Noile tratative, primele din 2010 încoace, au loc după mai multe luni de navetă diplomatică ale secretarului de stat John Kerry. Declarația de la departamentul de stat a venit la cîteva ore după ce Israelul a anunțat că va elibera în etape de cîteva luni mai mult de 100 de prizonieri palestinieni. Purtătorul de cuvînt al diplomației americane Jen Psaki a anunțat că neogicerile vor continua și marți. La o conferință de presă luni, John Kerry a anunțat că fost ambasador al Statelor Unite în Israel Martin Indyk va fi principalul mediator al negocierilor.

Papa Francisc: homosexualii nu trebuie marginalizați

Papa Francisc a declarat că homosexualii nu trebuie marginalizați, ci integrați în societate, relatează BBC. Vorbind ziariștilor în avion la întoarcerea sa din Brazilia, suveranul pontif a spus, citez: „Dacă o persoană e gay și îl caută pe Dumnezeu și e de bună credință, cine sînt eu ca să-l judec? Aceste remarci sînt considerate mai conciliatorii decît cele ale predecesorului său Benedict. Acesta a semnat în 2005 un document în care se spune că bărbații cu tendințe homosexuale pronunțate nu ar trebui să fie preoți. Papa Francisc a spus însă că clericii gay ar trebui iertați și păcatele lor uitate. Pe de altă parte, el a condamnat lobby-ul făcut de către gay: „Problema nu e să ai această orientare. Trebuie să fim frați. Problema este lobby-ul făcut de această orientare, sau lobby-ul făcut de oamenii lacomi, lobby-urile politice, lobby-urile masonice, atît de multe lobby-uri. Asta e cea mai rea problemă”.

Catherine Ashton în Egipt

Coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Catherine Ashton s-a întîlnit la Cairo cu generalul Abdel Fattah al-Sisi, șeful armatei egiptene care l-a înlăturat de la putere pe președintele islamist Muhammad Morsi luna trecută. Tot luni, Ashton a discutat și cu ministrul de externe Nabil Fahmy și cu vicepreședintele Muhammad ElBaradei, și urmează să se întîlnească cu președintele interimar Adli Mansour, dar și cu reprezentanți ai Frăției Musulmane, care l-a propulsat pe Morsi în funcția de președinte. Nu s-au dat detalii despre cele discutate, dar Catherine Ashton se află în Egipt în încercarea de a reduce tensiunile după ce 70 de susținători ai Frăției Musulmane au fost uciși de poliție în ciocnirile care au avut loc pe 27 iulie.

Stațiile de metro dela Moscova vor fi dotate cu instalații care pot citi informațiile de pe mobile

Șeful poliției metroului de la Moscova a anunțat că toate stațiile din capitala rusă vor fi dotate curînd cu instalații care pot citi informațiile de pe telefoanele mobile ale călătorilor. Ediția de luni a ziarului „Izvestia” îl citează pe Andei Mohov cu declarația că aceste instalații vor ajuta la recuperarea mobilelor furate - ele vor avea raza de acțiune de cinci metri și vor putea citi cardurile SIM. Dacă un card SIM se află pe lista telefoanelor furate, sistemul trimite automat informația la poliție. Ora și locul alertei vor fi confirmate cu ajutorul camerelor de supraveghere. „Izvestia” citează experți care spun că instalațiile pot fi folosite pentru a-i urmări pe toți călătorii, fără excepție. Mohov susține că este interzisă urmărirea unei persoane fără permisiunea autorităților, dare că nu există vreo lege care să interzică urmărirea proprietății unei companii, cum e un card SIM.

Serviciu religios la Minsk pentru a 1025-a aniversare a creștinării Rusiei Kievene

Între 10.000 și 15.000 de oameni erau așteptați la un serviciu religios în capitala Bielorusiei Minsk, parte a manifestărilor care marchează a 1025-a aniversare a creștinării Rusiei Kievene. Slujba e oficiată pe locul unde află ruinele celei mai vechi biserici ortodoxe din Minsk de patriarhul bisericii ortoodoxe ruse Kiril, și la ea mai iau parte mitropolitul bielorus Filaret și alți înalți clerici ortodocși. După slujbă la locl respectiv va fi pusă o placă memorială pentru a marca aniversarea. Marele Prinț Vladimir cel Mare a acceptat creștinismul ortodox în anul 988, convertind statul slav Rusia Kievană și punînd bazele ortodoxe ale Ukrainei, Rusiei, și Bielorusiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG