Linkuri accesibilitate

Ştiri

Evgheni Șevciuk: asistența umanitară a Rusiei pentru Transnistria este „fără precedent în ultimii 20 de ani”

Liderul transnistrean Evgheni Șevciuk a apreciat finanțarea renovării unor școli din regiunea separatistă cu ajutor rusesc, spunând că asistența umanitară rusă din ultima vreme este „fără precedent în ultimii 20 de ani”. Potrivit agenției ruse de știri Itar-Tass, Șevciuk a făcut declarația la o întâlnire avută la Tiraspol cu ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Farit Muhametșin. Mâine, la Tiraspol, ar urma să-și deschidă biroul o organizație a țărilor din Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan pentru a coordona mai bine asistența pentru transnistreni.

Amânarea sentinţei în apelul fostului premier Silvio Berlusconi

Un tribunal italian a anunțat că va aștepta până mâine, joi, cu verdictul în apelul fostului premier Silvio Berlusconi împotriva unei condamnări pentru evaziune fiscală. Judecătorul Antonio Esposito a pronunțat amânarea sentinței după o pledoarie de două ore și jumătate a avocaților lui Berlusconi, invocând ora târzie și importanța cazului. Berlusconi, care a fost premier de trei ori, riscă să-i fie curmată brusc cariera politică de două decenii dacă tribunalul confirmă condamnarea lui la patru ani de închisoare și interdicție de a ocupa funcții publice pe cinci ani.

Şeful diplomaţiei americane discută cu noua conducere a Pakistanului

Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, a sosit în Pakistan într-o vizită neanunțată pentru discuții cu noua conducere politică a țării. Potrivit unui oficial american de rang înalt, citat de Reuters, discuțiile șefului diplomației americane se vor concentra asupra cooperării cu Pakistanul în lupta împotriva terorismului, procesului de pace din Afganistanul vecin și economiei. AP notează că administrația Obama nu și-a mai trimis șeful diplomației în Pakistan din 2011, iar vizita lui Kerry va fi o ocazie de a-l cunoaște pe noul premier Nawaz Sharif.

Poliția rusă a reținut mai mulţi protestatari ai opoziției la Moscova și St. Petersburg

Poliția din Rusia a reținut astăzi cel puțin 25 de protestatari ai opoziției la Moscova și St. Petersburg. Printre cele 20 de persoane reținute în capitală se numără cunoscutul scriitor și activist Eduard Limonov. Iar la St. Petersburg au fost reținuți 20 de membri ai mișcării lui Limonov „Altă Rusie”. Limonov a inițiat în 2009 proteste periodice, în ultima zi a fiecărei luni cu 31 de zile, pentru a marca articolul 31 din constituția Rusiei, cel care garantează dreptul la întruniri pașnice. Ca și cu alte ocazii, primăriile nu au autorizat ținerea manifestațiilor de astăzi.

Statele Unite îndeamnă Egiptul să respecte dreptul la întrunire pașnică

Departamentul de Stat al Statelor Unite a îndemnat guvernul egiptean să respecte dreptul la întrunire pașnică, după ce liderii de la Cairo spuseseră că protestele prelungite ale suporterilor președintelui debarcat Mohamed Morsi au devenit o amenințare la adresa securității naționale și au ordonat poliției să le pună capăt. Potrivit agenției AP declarația guvernului semnalează intervenția iminentă a forțelor de ordine în două locuri din capitala egipteană: la o moschee și la unul din campusurile universitare. Morsi a fost înlăturat de la putere de armată la 3 iulie, după demonstrații de stradă ale adversarilor lui.

Implicarea președintelui Consiliului Procurorilor Iurie Garabă într-un accident rutier a fost confirmată oficial

Procuratura Generală a confirmat că președintele Consiliului Procurorilor, Iurie Garabă, a fost implicat ieri într-un accident rutier soldat cu reținerea unui alt șofer. Anunțul procuraturii a venit la câteva ore după ce incidentul a fost făcut public de Sergiu Mocanu, liderul Mișcării Antimafie. Dar în vreme ce Mocanu spunea că Garabă l-ar fi amenințat pe șoferul mașinii cu care s-a ciocnit, Procuratura spune că celălalt șofer, pe nume Gheorghe Munteanu, s-ar fi purtat agresiv și că a fost reținut ca să nu influențeze martorii accidentului. Mocanu spusese mai devreme că autoritățile încearcă să tăinuiască incidentul de dragul influentului procuror Garabă.

Liga Tineretului Rus a protestat față de amendarea unui lider de-al său regional

Liga Tineretului Rus a protestat față de amendarea unui lider de-al său regional pentru afișarea de pancarte în limba rusă. Într-o postare pe Facebook se spune că amenda de 400 de lei aplicată ieri prin decizie de tribunal lui Viktor Kalașnikov „amintește de prigonirea limbii ruse în timpul ocupației românești a Moldovei”. Tinerii ruși au purtat pancartele incriminate la consulatul României de la Bălți cu ocazia vizitei în Moldova a președintelui României Traian Băsescu, în urmă cu două săptămâni. Potrivit unei fotografii reproduse de ziarul „Timpul” pe pancarte scria „România, rușinea Europei” și „România, marioneta NATO”.

Organizația „Integrarea Eurasiatică” îşi deschide un birou la Tiraspol

O organizație de integrare post-sovietică urmează să-și deschidă mâine la Tiraspol un birou pentru coordonarea asistenței acordate Transnistriei – relatează Infotag. Organizația „Integrarea Eurasiatică” a fost înființată anul trecut de Rusia, Belarus și Kazahstan, care fac parte dintr-o Uniune Vamală și conduc eforturile de înființare a unei Uniuni Eurasiatice. Potrivit Infotag, biroul din Tiraspol al organizației va contribui printre altele la construirea unui spital de copii, unui centru de radioterapie, mai multe școli și grădinițe.

Guvernul egiptean a ordonat poliției să pună capăt protestelor organizate de suporterii ex-președintelui Mohamed Morsi

Guvernul egiptean sprijinit de armată a ordonat poliției să pună capăt protestelor organizate de suporterii președintelui înlăturat de la putere Mohamed Morsi. Un ministru de la Cairo a spus că protestele repetate ale islamiștilor sunt „o amenințare pentru securitatea națională”. Potrivit agenției AP, declarația guvernului semnalează intervenția iminentă a forțelor de ordine în două locuri din capitala egipteană: la o moschee și la unul din campusurile universitare. Morsi a fost înlăturat de la putere de armată la 3 iulie, după demonstrații de stradă ale adversarilor lui.

Activişti ruşi pentru drepturile minorităților sexuale vor fi cercetaţi pentru insulte aduse unor deputaţi

Activistul rus pentru drepturile minorităților sexuale Nikolai Alexeiev urmează să fie cercetat pentru insulte și calomnii pe care le-ar fi adus deputatelor din Duma de Stat Elena Mizulina și Olga Batalina, cunoscute pentru promovarea legii împotriva așa-numitei „propagande homosexuale”. Comitetul Investigativ al Rusiei a spus că împreună cu Alexeiev vor fi chestionați și alți activiști, pe care nu i-a numit. Cu doar câteva ore înainte, astăzi, deputata Mizulina declarase că Alexeiev a făcut „mult rău” Rusiei publicând pe internet presupuse ”minciuni” despre legea promovată de ea.

FMI a spus că Grecia a făcut progrese „excepționale”

Fondul Monetar Internațional a spus că Grecia a făcut progrese „excepționale” în stabilizarea economiei și își păstrează șansele de a ieși din recesiune în 2014, în ciuda ratării unor ținte de privatizare și reducere a slujbelor bugetare. Într-un raport de peste 200 de pagini publicat astăzi, FMI a avertizat că Grecia trebuie să mai facă reforme structurale dacă dorește să revină la creștere economică durabilă. Aflată în al șaselea an de recesiune, Grecia supraviețuiește din 2010 grație creditelor de salvare de la FMI și de la partenerii săi din zona euro. Șomajul în Grecia a atins rata de 27%.

Tatăl fugarului american Edward Snowden s-a declarat recunoscător Kremlinului

Tatăl fugarului american Edward Snowden s-a declarat recunoscător Kremlinului pentru că-i protejează fiul. Într-un interviu difuzat astăzi de canalul Rossiya 24, Lon Snowden, din Pennsylvania, i-a mulțumit președintelui Vladimir Putin pentru ”curajul” de care a dat dovadă în cazul fiului său. Edward Snowden, care a dezvăluit date secrete despre un program de supraveghere american, a fost blocat mai multe săptămâni în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova. În prezent autoritățile ruse îi examinează cererea de azil politic.

Autoritățile Georgiei au spus că vor ridica din nou statuia lui Stalin

Autoritățile Georgiei au spus că vor ridica din nou statuia lui Stalin în orașul lui natal Gori, dar nu într-o piață publică, ci într-un muzeu – relatează agenția DPA. Statuia înaltă de 6 metri din centrul orașului a supraviețuit destalinizării, dar a fost înlăturată într-o operațiune pe timp de noapte în 2010. Potrivit guvernului georgian ea urmează să fie reamplasată într-un muzeu al lui Stalin el însuși renovat, ca să arate mai pe larg părțile negative ale personalității dictatorului. Ideea recuperării statuii a fost criticată de președintele Mihail Saakașvili, care a numit-o ”barbară și anti-georgiană”. Guvernul premierului Bidzina Ivanișvili a insistat însă că decizia nu reprezintă în nici un caz vreo deviere a politicii georgiene de la cursul ei pro-european.

Economia Statelor Unite a crescut peste așteptări

Economia Statelor Unite a crescut peste așteptări în trimestrul al doilea, cu 1,7%, arată o estimare guvernamentală preliminară publicată astăzi la Washington. În primul trimestru ritmul creșterii fusese de numai 1.1%. Potrivit agenției DPA, creșterea din trimestrul trecut a fost impulsionată de investiții în afaceri și exporturi. Pe de altă parte, consumul intern a crescut într-un ritm ceva mai lent decât în primele trei luni ale anului. O nouă estimare a creșterii din trimestrul al doilea urmează să fie publicată peste o lună, iar datele finale în septembrie.

România a ajuns la înțelegere cu FMI și UE pentru un credit de precauție de 4 miliarde de euro

România a ajuns la înțelegere cu Fondul Monetar Internațional și UE pentru un credit de precauție de 4 miliarde de euro. Șeful misiunii FMI în România, Andrea Schechter, a spus că acordul a fost inițiativa guvernului român, care nu intenționează să acceseze banii, ci doar să-i păstreze pentru cazuri de turbulențe pe piețele financiare. Este al treilea acord al României cu FMI în cinci ani. În 2009, Bucureștiul a obținut un credit de salvare de 20 de miliarde de euro de la FMI, UE și Banca Mondială. Economia României ar urma să crească cu 2% anul acesta și cu 2,2% anul viitor. Ca parte a noului acord cu FMI guvernul ar urma să reducă cheltuielile din sănătate și să privatizeze companiile de stat care merg în pierdere.

Dosarul intentat ministrului de finanţe Veaceslav Negruța a fost trimis instanței de judecată

Procuratura Generală a confirmat faptul că a trimis spre examinare instanţei de judecată dosarul intentat ministrului de finanţe Veaceslav Negruța. Ministrul, precizează Unimedia, este acuzat în „cazul Sandulachi” şi este bănuit de procurori că ar fi încălcat legea atunci când Ministerul Finanţelor a acceptat să achite fostului director al Asociației Parlamentul '90, Pantelei Sandulachi, 400 de mii de euro, prejudiciul moral în conformitate cu decizia din 2012 a Curţii de Apel Chişinău.

Dorin Chirtoacă, a fost decorat de către Regele Mihai I al României cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost decorat de către Regele Mihai I al României cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, primul cetăţean moldovean care primeşte această onoare. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei, ceremonia de decorare va avea loc la Castelul Peleş, la Sinaia, pe 10 septembrie.

Bradley Manning a fost găsit vinovat de încălcarea legii privind spionajul american

Bradley Manning, soldatul american care a transmis cateva mii de documente secrete site-ului WikiLeaks, a fost declarat vinovat marti de justitia militara pentru incalcarea legii privind spionajul, dar nu si de complicitate cu inamicul, care ar fi fost cea mai grava acuzaţie.
Potrivit verdictului, Manning risca închisoare pe viaţă. Tînarul soldat a fost declarat vinovat pentru 20 din cele 22 de capete de acuzare, printre care furtul unor documente apartinand fortelor armate. Bradley Manning, în virstă 25 de ani, a recunoscut ca a transmis peste 470.000 de documente militare si diplomatice site-ului WikiLeaks, atunci cand era analist de informatii in Irak, din noiembrie 2009 pana la arestarea sa, in mai 2010. Faza procesului in care se va fixa pedeapsa incepe astazi.

Trenul de mare viteză din Spania rula cu 153 km/h în în momentul accidentului produs săptămîna trecută

Trenul implicat in accidentul feroviar produs pe 24 iulie la Santiago de Compostela, in nordul Spaniei, rula cu 153 de kilometri pe ora in momentul deraierii, pe un tronson unde viteza era limitata la 80 kilometri/ora, a anuntat marti Tribunalul superior de justitie din Galicia, dupa analizarea primelor informatii furnizate de cutiile negre. În momentul accidentului, conductorul vorbea la telefon „cu un angajat al companiei spaniole de cai ferate, „care pare sa fi fost un controlor". De asemenea, conductorul parea sa verifice un plan de parcurs. Conductorul trenului, Francisco Jose Garzon Amo, in varsta de 52 de ani, a fost a fost pus sub acuzare duminica pentru omor prin imprudenta. Accidentul de la Santiago de Compostela, cea mai grava catastrofa feroviara din Spania din ultimii 70 de ani, s-a soldat cu 79 de morti. 69 de raniti se aflau inca in spital ieri, intre care 15 in stare gravă.

O nouă rundă a negocierilor de pace israelo-palestiniene va avea loc peste două săptămîni

Secretarul de stat american John Kerry a anunţat că negociatorii israelieni şi palestinieni se vor întilni pentru o noua rundă a convorbirilor de pace peste două săptamini. Şeful dimploaţiei americane a spus că ţelul acestor negocieri este să se ajungă la o înţelegere finală în viitoarele nouă luni. Ieri, şefii echipelor de negociatori, ministra justitiei din Israel, Tzipi Livni şi Saed Erekat ,din partea palestinienilor, au avut o intrevedere la Casa Albă cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama.

UE încearcă să medieze în criza politică din Egipt

După întilnirea pe care a avut-o cu fostul preşedinte al Egiptului, Mohamed Morsi, coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene, Catherine Ashton a cerut egiptenilor să încerce să rezolva grava criză politică din ţara prin dialog, evitind vărsările de singe. Luni, Catherine Ashton a avut o intrevedere de două ore cu Mohamed Morsi, inalturat de la putere de armată la 3 iulie şi a declarat ulterior că preşedintele ar avea acces la presă şi la televiziune in locul în care este închis şi că ar fi „bine”.

Secretarul de stat american John Kerry efectuează o vizită oficială în Pakistan

Secretarul de stat american John Kerry este aşteptat astazi într-o vizită oficială în Pakistan. Este prima vizita a şefului diplomaţiei americane in Pakistan după alegerile parlamentare din aceasta ţară din luna mai. Pe agenda sa se afla întrevederi cu noul premier Nawaz Sharif. Statele Unite spera ca Islamadabul să joace un rol active în procesul de reconcilere dintre Talibani si autorităţile din Afganistan. Ieri a fost anunţată şi victoria in alegerile prezidenţiale de la acest sfirsit de saptamina a lui Mamnoon Hussain, fost guvernator al provinciei Sindh in 1999.

O statuie a lui Stalin va fi reînălțată în fața casei memoriale a dictatorului, la Gori, în Georgia

Ministerul culturii din Georgia a anunţat ieri că statuia de bronz a dictatorului Iosif Stalin va fi repusă in faţa casei sale memoriale de la Gori, la 21 decembrie, ziua sa de nastere. Statuia a fost dărimată în anul 2010, cind preşedintele Mikail Saakaşvili a patronat o campanie prin care au fost înlăturate toate monumentele epocii sovietice din Georgia.

Un incendiu la Turnul Ostankino la Moscova a întrerupt transmisiile televiziunii ruse

Turnul Ostankino din Moscova, unde se afla sediul Televiziunii publice ruse (OTR), a fost evacuat ieri seara, in urma unui incendiu, emisia postului tv fiind intrerupta cateva ore din cauza incidentului, informează agentia Itar-Tass.
Sute de angajati ai OTR au fost evacuati din Turnul Ostankino, din cauza incendiului. Potrivit Departamentului rus pentru situatii de urgenta nu s-au inregistrat victime.

Aprecieri optimiste după negocierile de pace israelo-palestiniene

Secretarul de stat american John Kerry a anunţat la Washington că următoarea rundă a negocierilor directe israelo-palestiniene se vor relua în decurs de două săptămâni, ţinta finală fiind ca în decurs de nouă luni să se ajungă la un acord definitiv de pace.

Kerry a apreciat prima rundă drept „constructivă”. Vorbind la conferinţă de presă în prezenţa celor doi negociatori şefi, Kerry s-a declarat convins că părţile vor ajunge la un acord de pace.

În cursul dimineţii, negociatorii şefi, ministrul israelian al justiţiei, Tzipi Livni, şi oficialul palestinian Saeb Erakat s-au întâlnit la Casa Albă cu preşedintele Barack Obama.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG