Linkuri accesibilitate

Ştiri

Hassan Rohani a fost investit oficial în funcția de președinte al Iranului

Hassan Rohani a devenit cel de-al șaptelea președinte al Iranului după ce a primit astăzi învestitura oficială din partea liderului suprem spiritual al țării, ayatolahul Ali Khamenei. Rohani, care are 64 de ani, urmează să depună jurământul duminică în Parlament. El îl înlocuiește pe Mahmud Ahmadinejad, care nu a avut dreptul să candideze la un nou mandat la alegerile de luna trecută. Rohani este descris de agențiile de presă drept un cleric cu vederi moderate. În campanie a promis să rezolve tensiunile cu puterile occidentale și să redreseze economia puternic afectată de sancțiunile internaționale impuse din cauza programului nuclear iranian. În prima declarație de după învestire Rohani a jurat că va face să fie ridicate „sancțiunile oprimante”.

Franța își închide ambasada din Yemen din motive de securitate

Franța a anunțat că-și închide ambasada din Yemen duminică și luni din motive se securitate, după anunțuri similare ale Germaniei și Marii Britanii. Închiderea ambasadelor vest-europene vine după ce Statele Unite au anunțat ieri că-și închid ambasadele din 17 țări musulmane duminică și poate și în zilele următoare. Statele Unite au avertizat asupra unor posibile atacuri teroriste asupra sistemelor de transport în comun și infrastructurii turistice în sudul peninsulei arabe.

Lideri politici conservatori italieni încearcă să obțină grațierea lui Silvio Berlusconi

Un lider al partidului lui Silvio Berlusconi, Renato Brunetta, a spus că el și un coleg caută să obțină o întrevedere cu președintele țării ca să ceară grațierea fostul premier, condamnat definitiv închisoare cu suspendarea dreptului de a deține funcții publice. Între timp, un alt politican apropiat lui Berlusconi, Sandro Bondi, a spus că Italia riscă „război civil” dacă magnatul de presă nu este grațiat. Grație unei legi menită să reducă aglomerația din închisorile italiene, pedeapsa de patru ani de închisoare dictată inițial de tribunal a fost redusă la numai un an, iar pentru că Berlusconi are peste 70 de ani poate alege între arest la domiciliu și muncă în folosul comunității. Berlusconi a spus deja că nu va munci „ca orice criminal de rând”, iar agențiile de presă au scris că pentru arestul la domiciliu poate alege între cele cinci sau șase vile ale sale.

Legislația rusească împotriva homosexualilor evocată la parada gay anuală de la Amsterdam

Legislația rusească împotriva homosexualilor este tema uneia din ambarcațiunile alegorice participante la parada gay anuală care are loc astăzi pe canalele din Amsterdam, informează Associated Press. La evenimentul considerat una din principalele sărbători ale metropolei olandeze este reprezentată și asociația de fotbal a țării: în barca ei alegorică se află foste stele ca Patrick Kluivert și Ronald de Boer, dar și actualul antrenor al naționalei Olandei, Louis van Gaal. Participă, de asemenea, ministrul olandez al apărării Jeanine Hannis-Plasschaert și ministrul de finanțe Jeroen Dijsselbloem, care este și șeful Eurogrupului. AP scrie că acceptarea minorităților sexuale este o chestiune de mândrie pentru Olanda, prima țară din lume care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex în 2001.

Traian Băsescu: a cere moldovenilor să dispună de 500 de euro pentru sejurul în România este „prea mult”

Președintele României Traian Băsescu a criticat una din condițiile acordării vizei de intrare pentru cetățenii Moldovei. Vorbind la Sulina, la o întâlnire cu tinerii români din afara granițelor țării, Băsescu a spus că a cere moldovenilor dovezi că dispun de cel puțin 500 de euro pentru sejurul în România este „prea mult”. Această condiție a fost criticată recent și de mai mulți deputați de la București, care au cerut guvernului s-o abroge. Dar ziarul „Adevărul” amintește că Ministerul de Externe al României a răspuns că nu poate renunța la condiție, care ar fi impusă de angajamentele Bucureștiului față de UE.

Ministerul de interne al Egiptului repetă apelul către susținătorii islamiști ai lui Morsi de a pune capăt protestelor

Ministerul de interne al Egiptului a repetat astăzi apelul ca suporterii președintelui islamist debarcat Mohamed Morsi să pună capăt protestelor, adăugând că guvernul va permite mișcării Frăția Musulmană să reintre în politică. Într-o alocuțiune televizată, ministerul a cerut protestatarilor din două piețe din Cairo să plece acasă sau la locurile de muncă. Zilele trecute guvernul egiptean a spus că protestele prelungite au devenit o amenințare la adresa securității naționale și că le va pune capăt pe cât posibil pe căi pașnice. Morsi a fost înlăturat de la putere de către armată la 3 iulie.

Raid al poliției din Moscova împotriva unor imigranți ilegali vietnamezi

Poliția din Moscova spune că 130 de imigranți ilegali, majoritatea vietnamezi, au fost duși într-o tabără de corturi din estul capitalei ruse înainte de a fi deportați, relatează Interfax. Vietnamezii se numără printre cele 4500 de persoane verificate de poliție la Moscova în raidurile de săptămâna aceasta, soldate cu arestarea a 1500 de străini ale căror documente nu erau în regulă. Raidurile au avut loc pe fondul unor chemări ale politicienilor ruși la stoparea a ceea ce ei numesc „criminalitatea etnică”, adică delictele care ar fi săvârșite de străinii din Moscova.

13 răniți într-un accident de autobuz în Croația

13 oameni au fost răniți în sudul Croației, unde un autobuz a fost lovit de tren la o trecere de cale ferată. Accidentul s-a petrecut lângă orașul Drnis, la 220 de kilometri sud-est de Zagreb. Cei 13 răniți, care se aflau cu toții în autobuz, au fost internați în spitalul din Sibenik, pe coasta Mării Adriatice. Doi dintre ei se află în stare critică. Cauzele accidentului n-au fost făcute publice, dar un post de televiziune local a relatat că trecerea de cale ferată era avariată de un accident petrecut în același loc vineri. Trenul făcea legătura între orașele Knin și Sibenik.

Sute de protestatari în Maroc împotriva grațierii unui pedofil spaniol

Forțele de ordine din Maroc au pus capăt unui protest cu sute de participanți împotriva grațierii de către rege a unui pedofil spaniol condamnat la 30 de ani de detenție pentru violarea și filmarea unor copii, unii de numai patru ani. Poliția marocană a folosit bastoanele pentru a împiedica protestatarii să se apropie de palatul regal din capitala Rabat, rănind mai multe persoane, inclusiv ziariști. Pedofilul se numără printre cei 48 de spanioli grațiați de regele marocan, Mohamed VI marți, la insistențele regelui Spaniei, Juan Carlos, care a vizitat Marocul luna trecută.

Astăzi sînt anunțate rezultate examenelor de admitere în universități

Astăzi se anunță rezultatele admiterii la facultate. Potrivit datelor Ministerului Educației, pentru cele aproximativ 20.000 de locuri la facultăți s-au înscris peste 27.000 de cereri. Concurența cea mai mare a fost la Universitatea de Stat din Moldova (4000), Universitatea Tehnică a Moldovei (4100), Academia de Studii Economice (4000) și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (peste 1000). Ca și în anii precedenți, cele mai căutate profesii sunt de jurist, medic, dentist, contabil, jurnalist și expert în relații internaționale.

Departamentul Instituțiilor Penitenciare se opune redeschiderii cazului unui deținut mort într-o închisoare în lipsă de îngrijiri medicale

Conducerea sistemului penitenciarelor a criticat declarațiile făcute ieri de un procuror pe marginea cazului morții unui deținut anul trecut, după ce ar fi fost agresat de alt deținuți, iar medicii închisorii nu i-au dat îngrijirea cuvenită. Vineri, procurorul Maxim Gropa a spus că patru medici de la Pruncul vor fi trimiși în instanță pentru acel episod, riscând pedepse de până la trei ani de închisoare, nu simple mustrări, cum au primit la vremea aceea de la șefii lor. Dar Departamentul Instituțiilor Penitenciare a dat imediat o declarație în care respinge insinuarea lui Gropa că ar fi mușamalizat cazul dând medicilor incriminați pedepse prea blânde.

Două companii farmaceutice sub cercetarea CNI resping acuzațiile de fraude

Avocatul a două companii farmaceutice cercetate de procurorii anticorupție sub bănuiala de spălare de bani și alte delicte spune că întregul caz este inventat. Potrivit Publica TV, avocatul Adrian Lebedinski a spus că ancheta anunțată săptămâna aceasta de Centrul Național Anticorupție „este o comandă venită de la concurenți”. Cele două companii, pe care procurorii nu le-au numit, sunt acuzate că ar fi văduvit statul de 90 de milioane de lei prin importul fraudulos de medicamente din China. Un alt dosar urmează să fie intentat pentru comercializarea unui medicament declarat periculos de autoritățile sanitare.

Uzina metalurgică din Râbniţa îşi reia activitatea săptămîna viitoare

Uzina metalurgică din Râbniţa îşi reia activitatea începând cu luni, 5 august. Întreprinderea şi-a stopat activitatea la începutul anului curent, transmite IPN. Potrivit Agenţiei „Novostipmr”, uzina şi-a sistat temporar activitatea din cauza scăderii cererii la producţia sa, dar şi pentru că s-a majorat preţul la fierul vechi, materia primă cu care lucrează. În luna iunie însă, a fost semnată o înţelegere între administraţia de la Tiraspol şi proprietarii uzinei metalurgice cu privire la livrarea fierului uzat către întreprindere.
Uzina din Râbniţa a fost construită în perioada 1981-1984.

Germania și Marea Britanie își închid temporar ambasadele din Yemen pe fundalul unor avestismente de atacuri teroriste

Germania și Marea Britanie spun că-și închid temporar ambasadele din Yemen, iar Londra și-a avertizat cetățenii să plece din acea țară arabă, pe fondul temerilor de unul sau mai multe atacuri din partea rețelei Al Qaeda. Închiderea ambasadelor vest-europene duminică și luni vine după ce Statele Unite au anunțat ieri că-și închid ambasadele din 17 țări musulmane duminică și poate și în zilele următoare. Statele Unite au avertizat asupra unor posibile atacuri teroriste asupra sistemelor de transport în comun și infrastructurii turistice în sudul peninsulei arabe.

Atac sîngeros împotriva consulatului Indiei din orașul afgan Jalalabad

Trei atentatori sinucigași au ucis cel puțin nouă civili într-un atac asupra consultatului Indiei dintr-un oraș afgan. Poliția a deschis focul asupra insurgenților când se apropiau de clădirea din Jalalabad cu o mașină încărcată cu explozivi, detonând prematur bombele. Explozia a omorât nouă trecători și a rănit alți 24 de oameni, inclusiv un polițist. Toți trei atentatorii au murit în incident, dar nu este limpede dacă au fost uciși de poliție sau de explozia propriilor bombe. Ministerul de externe al Indiei a declarat la New Delhi că personalul consulatului nu a avut de suferit.

Sportivi olimpici canadieni își manifestă solidaritatea cu minoritățile sexuale din Rusia

Doi sportivi olimpici canadieni vor mărșălui la acest sfârșit de săptămâna în parada gay de la Vancouver pentru a-și arăta solidaritatea cu minoritățile sexuale din Rusia înaintea olimpiadei de iarnă de la Soci, de la anul. Schiorul alpin Mike Janyk și snowboardista Mercedes Nicoll, participanți la ultimele două olimpiade de iarnă, vor demonstra împreună cu alte mii de persoane în orășelul olimpic din Vancouver, adăugându-și vocile protestelor tot mai răspândite împotriva legislației anti-gay adoptate în ultima vreme de ruși. Joi, ministrul rus al sporturilor, Vitali Mutko, a spus că legea așa-numitei „propagande homosexuale” se va aplica și participanților străini la Jocurile de la Soci, contrazicând asigurări date anterior de propriul guvern Comitetului Internațional Olimpice. Ieri șeful finanțelor CIO, Richard Carrion, a spus că pe viitor forul sportiv internațional ar trebui să nu încredințeze găzduirea jocurilor olimpice țărilor cu legi discriminatorii.

La Shanghai a fost inaugurată cea mai înaltă clădire din China

În orașul chinez Shanghai a avut loc ceremonia încheierii construcției de structurii celei mai înalte clădiri din China. Cu 632 de metri, Turnul Shanghai este a doua cea mai înaltă clădire din lume, după Burj Kalifa, din Dubai, care are 830 de metri. După ceremonia de astăzi, prilejuită de instalarea vârfului clădirii, muncitorii de la Shanghai vor trece la finisarea spațiilor interioare. Odată terminat, turnul cu 121 de etaje va găzdui birouri, magazine, un hotel de lux și poate un muzeu. Noua clădire înlocuiește în topul chinez al zgârie-norilor un turn tot din Shanghai, care când a fost terminat în 2008 era cea mai înaltă clădire din lume. Între timp în orașul chinez Changsha se construiește turnul Sky City, care cu 838 de metri va detrona în clasamentul mondial turnul Burj Kalifa din Dubai.

Mitropolia Moldovei l-a pedepsit pe preotul văzut pe internet cum înjură polițiști

Mitropolia Moldovei a anunțat că l-a pedepsit pe preotul văzut pe internet cum înjură polițiștii după ce a condus beat și a făcut un accident. Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul Mitropoliei, preotul Nicolae Pânzaru din Bulboaca nu va mai putea oficia timp de trei luni și va fi trimis să se căiască la mânăstirea Noul Neamț din Chițcani. Săptămâna trecută un grup de preoți au protestat la Chișinău, la o conferință de presă, față de ceea ce consideră a fi mediatizare prea mare a cazului respectiv și altora, asemănătoare, spunând că asemenea preoți sunt izolați și nu reprezintă ansamblul clerului.

Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu s-a plâns că ar fi hărțuită de autoritățile locale

Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu, care s-a făcut cunoscută mai ales printr-un discurs controversat despre conflictul azero-armean, s-a plâns că ar fi hărțuită de autoritățile locale. Grigoriu a spus la o conferință de presă că miercuri un bărbat în civil ar fi încercat să pătrundă cu forța în apartamentul mamei lui Grigoriu, căreia i-a tăiat cablul telefonic când a încercat să-și sune fiica. Avocatul parlamentar a invocat și alte presupuse abuzuri. Recent, Grigoriu a rostit în parlamentul armean un discurs atât de pro-azer, că guvernul moldovean a trebuit să ceară scuze Erevanului.

Patru medici din închisoarea Pruncul au fost trimiși în instanță

Patru medici din închisoarea Pruncul au fost trimiși în instanță pentru că nu au dat îngrijire unui deținut ce fusese agresat de membrii grupării criminale ”Makena” și apoi a murit. Potrivit agenției IPN, procurorul Maxim Gropa a spus la o conferință de presă că după incidentul din februarie 2012 cei patru medici au primit doar mustrare, continând să lucreze la închisoare. Nu este limpede de ce au refuzat medicii să acorde asistență deținutului. Gropa a mai spus că în acest caz ar fi implicați și factori de decizie din sistemul penitenciar, pe care a refuzat să-i numească deocamdată. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei patru medici riscă să facă până la 3 ani de închisoare.

A fost dat publicității conținutul cutiilor negre ale trenului deraiat în Spania

Cutiile negre ale trenului deraiat la Santiago de Compostela arată că în momentul accidentului el mergea cu 179 de kilometri pe oră într-un tronson unde viteza maximă permisă era de numai 80 de kilometri pe oră. Alte date făcute publice astăzi de anchetatorii spanioli arată că mecanicul de locomotivă acuzat acum de omucidere vorbise la telefon cu conductorului trenului până cu 11 secunde înaintea producerii accidentului soldat cu 79 de morți. Conductorul, care inițiase convorbirea pentru a cere mecanicilor să folosească anumită linie la o stație următoare, pentru confortul unor pasageri, nu este suspectat de vreun delict și este audiat doar ca martor.

Statele Unite vor trata cererile de viză ale cuplurilor de același sex ca pe cele ale cuplurilor heteosexuale

Statele Unite vor începe de îndată să trateze cererile de viză ale cuplurilor de același sex întocmai ca pe cele ale cuplurilor heteosexuale. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, într-o vizită la ambasada americană de la Londra. Kerry a spus că tratarea egală a cuplurilor de același sex se va face chiar și în țările care nu recunosc dreptul la căsătorie sau la uniuni civile ale homosexualilor, sau, cu cuvintele lui, ”la toate cele 222 de centre de procesare a vizelor din lume”. Anunțul vine după ce luna trecută Curtea Supremă de Justiție din Statele Unite a anulat o lege federală americană care definea căsătoria ca fiind exclusiv între un bărbat și o femeie.

Noi tensiuni în Egipt

Televiziunea de stat din Egipt spune că forțele de ordine vor înconjura locurile unde protestează suporterii președintelui debarcat Mohamed Morsi pentru a pune capăt protestelor. Blocarea celor două piețe din Cairo va începe în cel mult două zile. Forțele de ordine vor permite oamenilor să iasă din piață, dar nu și să intre. Armata egipteană l-a înlăturat de la putere pe islamistul Morsi la 3 iulie. De atunci, suporterii lui au protestat îndelung și s-au ciocnit cu adversarii fostului președinte. Autoritățile interimare de la Cairo au spus că protestele ar fi devenit o amenințare pentru siguranța națională.

Televiziunea de stat din Iran a corectat un discurs al președintelui Rohani

Televiziunea de stat din Iran a corectat o știre care spunea că președintele ales Hassam Rohani ar fi numit Israelul „o rană” care trebuie înlăturată. În versiunea corectată a discursului, Rohani spune că ocuparea teritoriilor palestiniene este o rană pe trupul lumii musulmane. Prima variantă, mai anti-israeliană, difuzată de agenția studențească ISNA, a fost criticată de premierul israelian Beniamin Netanyahu, care spunea că ea demonstrează continuitatea ostilității regimului de la Teheran. Rohani, care va depune jurământul duminică, a făcut declarația cu ocazia comemorării la Teheran a zilei de solidaritate musulmană cu palestinienii.

Președintele azer în exercițiu, Ilham Aliyev, va candida la al treilea mandat

Azerbaidjanul va avea alegeri prezidențiale la 9 octombrie. Data a fost anunțată astăzi de Comisia Electorală Centrală. Președintele în exercițiu, Ilham Aliyev, va candida la al treilea mandat, un fapt fără precedent în istoria țării. Aliyev se află la putere din 2003, când i-a succedat tatăului său. La noile alegeri va candida din partea partidului de guvernământ ”Noul Azerbaidjan”. Opoziția azeră și-a desemnat luna trecută candidatul unic, pe cunoscutul scenarist Rustam Ibragimbekov.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG