Linkuri accesibilitate

Ştiri

Hassan Rohani a depus astăzi jurământul de președinte al Iranului

Hassan Rohani a depus astăzi jurământul de președinte al Iranului în Parlamentul de la Teheran, după ce sâmbătă primise girul liderului spiritual suprem al țării, aiatolahul Ali Khamenei. În primele sale remarci ca președinte, Rohani, descris de observatori ca un cleric moderat, a insistat pe nevoia dialogului cu comunitatea internațională. El a promis, de asemenea, că va face tot ce-i va sta în putință pentru a obține ridicarea sancțiunilor internaționale impuse țării sale din cauza lipsei de transparență a programului ei nuclear.

Statele Unite sugerează noului președinte al Iranului să răspundă îngrijorărilor internaționale legate de programul nuclear al Teheranului

Casa Albă spune că speră ca noul președinte al Iranului să asculte voința alegătorilor și să ia decizii care să ducă la o „viață mai bună pentru iranieni”. Secretarul de presă al Casei Albe, Jay Carney, a spus într-o declarație că inaugurarea astăzi a mandatului președintelui Hassan Rohani dă Iranului o șansă de a „acționa rapid” pentru a răspunde îngrijorărilor internaționale privind programul nuclear iranian. Casa Albă a mai spus că Statele Unite ar putea fi „un partener binevoitor” pentru Rohani dacă guvernul acestuia își onorează obligațiile internaționale și cooperează pentru soluționarea chestiunii nucleare.

Zeci de oameni morți urmare a inundațiilor provocate de ploi torențiale în Pakistan și Afganistan

Zeci de oameni au murit în inundații provocate de ploi torențiale în Pakistan și Afganistan. Potrivit agenției AP, ploile din provinciile afgane estice s-au soldat cu cel puțin 58 de morți, alte 30 de persoane fiind date dispărute. Se relatează că ploile au distrus multe case construite din pământ, lăsând sute de oameni fără adăpost. În Pakistan, bilanțul morților în urma inundațiilor a ajuns duminică la 45, iar autoritățile au avertizat că ploile musonice vor continua. Creșterea nivelului râurilor a paralizat circulația în mai multe regiuni pakistaneze, inclusiv în unele cartiere ale celui mai mare oraș din țară, Karachi.

Statele Unite consideră cu seriozitate amenințarea teroristă ce a determinat închiderea unor ambasade americane

Amenințarea care a făcut necesară închiderea ambasadelor americane din multe țări musulmane este cea mai serioasă din ultimii ani, iar comunicațiile dintre suspecții de terorism amintesc de perioada dinaintea atacurilor de la 11 septembrie 2001, a declarat un congresman american cu acces la informații de securitate. Potrivit agenției Reuter, senatorul Saxby Chambliss, republicanul cu funcția cea mai înaltă în Comisia de Informații din Senat, a făcut aceste remarci la o emisiune a canalului de televiziune NBC. O sursă nenumită de securitate citată de Reuter a spus că în serviciile de informații nu există un punct de vedere comun dacă amenințarea teroristă vizează obiective din Yemen sau dintr-o regiune mai extinsă.

Procesul intentat conducerii organizației Frăția Musulmană din Egipt va începe la 25 august

Autoritățile egiptene au fixat pentru 25 august data procesului intentat conducerii formațiunii islamiste Frăția Musulmană pentru presupusa lor implicarea în uciderea unor demonstranți. Liderul mișcării, Mohammed Badie, care se ascunde și cei doi adjuncți ai săi, Khairat al-Shater și Rashad Bayoumi, ținuți în închisoarea Tora din Cairo, sunt acuzați că ar fi incitat la violență împotriva protestatarilor din fața sediului mișcării islamiste la 30 iunie. Alți doi membri sunt acuzați de uciderea unor protestatari, relatează agenția oficială egipteană MENA preluată de AFP.

Tawakkul Karman, prima femeie arabă laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost oprită să intre pe teritoriul egiptean

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Tawakkul Karman, a fost oprită să intre pe teritoriul egiptean după ce a aterizat la aeroportul din Cairo. Karman, prima femeie arabă care a obținut Premiul Nobel pentru Pace, și-a exprimat recent opoziția față de puciul militar prin care a fost înlăturat de la putere președintele islamist Mohamed Morsi, la 3 iulie. Karman a spus că avea de gând să se alăture protestelor prelungite ale suporterilor lui Morsi în capitala egipteană. Potrivit AP, oficiali de la aeroportul din Cairo au spus că Tawakkul a fost trimisă astăzi înapoi în Emiratele Arabe Unite chiar cu avionul cu care sosise.

Barack Obama își serbează ziua de naștere la reședința de la Camp David

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, împlinește astăzi 52 de ani și își petrece ziua de naștere la reședința prezidențială Camp David, în statul Maryland. Casa Albă a dat puține detalii despre felul cum va sărbători. Ieri, președintele a jucat golf cu prietenii din vremea când a trăit în Hawaii și la Chicago, iar unii l-au însoțit la Camp David. Obama urma să revină la Casa Albă duminică după-amiază. Pe agenda prezidențială a săptămânii următoare se află o călătorie pe coasta de vest, unde va discuta planuri de ajutorare a proprietarilor de locuințe, va participa la talk-show-ul lui Jay Leno și se va întâlni cu soldații la baza Camp Pendleton. Marți, Barack Obama va avea o întâlnire la Casa Albă cu premierul Greciei, Antonis Samaras.

Papa Francisc îi laudă pe brazilieni pentru felul cum l-au găzduit

Papa Francisc i-a lăudat pe brazilieni pentru felul cum l-au găzduit în prima sa vizită oficială în străinătate de când este șeful bisericii catolice. În binecuvântarea duminicală „Angelus”, la Vatican, Francisc a spus astăzi că brazilienii sunt „oameni buni”, ”oameni cu inimi mari” și „generoși”. Papa a mai spus publicului din piața Sfântul Petru că tinerii, cum sunt cei care l-au întâmpinat în număr mare în Brazilia, sunt extrem de sensibili la „vidul de semnificație și de valori care îi înconjoară adesea”.

Paradă gay în Hanoiul comunist

Aproximativ 300 de persoane au participat în metropola vietnameză Hanoi la a doua paradă gay din istoria țării comuniste. AFP relatează că evenimentul s-a desfășurat fără niciun incident, iar poliția nu a încercat să împrăștie participanții adunați la monumentul lui Lenin, deși nu aveau autorizație de a ține miting. Homosexualitatea rămâne un tabu în Vietnam, unde presa îi portretizează adesea pe gay ca figuri comice sau suferinzi de o boală ce se poate trata. Uniunile civile între persoane de același sex sunt interzise, dar guvernul discută în prezent legiferarea lor și chiar a căsătoriilor gay.

Nouă persoane spitalizate în urma unui accident de circulație la Orhei

Nouă persoane, printre care și un minor, au fost spitalizate în urma unui accident de circulație produs dimineață la intrarea în orașul Orhei, informează Publika TV. Microbuzul cu opt pasageri se întorcea de la o nuntă și s-a ciocnit frontal cu un automobil în care se aflau trei persoane. Potrivit aceleiași surse, patru dintre răniți se află în continuare la spital. Circumstanțele accidentului sunt cercetate de poliție.

O firmă de construcții de imobile aparținînd lui Corneliu Mazur a intrat în faliment printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău

Site-ul ziarului Adevărul informează că o firmă de construcții de imobile aparținând fondatorului „Clubului Milionarilor” din Moldova, Corneliu Mazur, a intrat în faliment printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău. Companiei Management Consulting Services, care a construit de exemplu complexul locativ Victoria Premium de la Colonița i s-a aplicat sechestru pe hârtiile de valoare. Adevărul scrie că la începutul acestui an firma a pierdut mai multe procese intentate de persoane care au investit bani în șantiere, dar nu au putut intra în posesia apartamentelor cumpărate.

Ședință specială la Casa Albă în Statele Unite pe tema amenințărilor teroriste

La Casa Albă a avut loc aseară o ședință specială pe tema amenințărilor teroriste care au făcut Statele Unite să-și închidă pentru astăzi și mâine ambasadele din multe țări musulmane. Discuțiile au avut loc după ce sute de militanți Al Qaeda au evadat luna aceasta din închisori în țări ca Irak, Libia sau Pakistan. Președintele Barack Obama nu a participat la ședință. Au fost prezenți consilierul pe probleme de securitate națională Susan Rice, secretarul de stat John Kerry, ministrul apărării Chuck Hagel și secretarul pe probleme de securitate Janet Napolitano.

Premierul Dmitri Medvedev neagă că ar fi avut dezacorduri cu Vladimir Putin pe tema războiului din Georgia

Premierul rus Dmitri Medvedev a negat informațiile din presă că ar fi avut mari dezacorduri cu președintele Vladimir Putin pe tema războiului cu Georgia. Într-un interviu acordat postului „Russia Today” cu ocazia celei de-a cincea aniversări a războiului Medvedev, care era la vremea aceea președinte, a spus că decizia operațiunii militare a fost a sa și că nu a discutat cu Putin, pe atunci premier, decât după ce trupele rusești au intrat în Osetia de Sud la 8 august 2008.

Cutremur cu intensitatea 6 pe scara Richter în Japonia

Un cutremur cu intensitatea de 6 grade a zguduit nordul Japoniei, dar serviciul meteorologic nipon spune că nu există risc de țunami. Seismul produs duminică dimineață a avut epicentrul în Oceanul Pacific, în largul coastei prefecturii Miyagi, regiune devastată de cutremurul din martie 2011. Tokyo Electric Power Co., care administrează centrala nucleară Fukușima, a spus că nu a primit semnale că ea ar fi fost afectată de cutremurul de astăzi.

Accident grav de teleferic în Elveția

În Elveția un accident de teleferic a ucis un cuplu, rănindu-le grav copilul de numai un an. Poliția din cantonul Schwytz a spus că accidentul s-a produs sâmbătă după-amiază în timp ce cabina cobora de la stația cea mai înaltă, la Alp Baerlaui. Cabina s-a desprins de cablu și a căzut 30 de metri pe o stâncă împădurită. Soțul și soția au murit în urma rănilor suferite. Bebelușul aflat într-un rucsac a fost mai bine protejat, dar a suferit răni grave. Poliția spune că telefericul era destinat exclusiv transportului de mărfuri, nicidecum de persoane.

Raid al poliției la Tunis împotriva militanților islamiști

Poliția tunisiană a împușcat mortal un militant islamist și a arestat alții cinci într-un raid efectuat astăzi în capitală. Incidentul a avut loc pe fondul creșterii instabilității în țara nord-africană unde opoziția seculară încearcă să înlăture de la putere guvernul dominat de islamiști. Ieri, Ministerul tunisian de interne a spus că ar fi dejucat un plan de asasinare a unui politician proeminent în orașul Sousse, după asasinarea luna trecută a politicianului de stânga Mohamed Brahmi.

Hassan Rohani a fost investit oficial în funcția de președinte al Iranului

Hassan Rohani a devenit cel de-al șaptelea președinte al Iranului după ce a primit astăzi învestitura oficială din partea liderului suprem spiritual al țării, ayatolahul Ali Khamenei. Rohani, care are 64 de ani, urmează să depună jurământul duminică în Parlament. El îl înlocuiește pe Mahmud Ahmadinejad, care nu a avut dreptul să candideze la un nou mandat la alegerile de luna trecută. Rohani este descris de agențiile de presă drept un cleric cu vederi moderate. În campanie a promis să rezolve tensiunile cu puterile occidentale și să redreseze economia puternic afectată de sancțiunile internaționale impuse din cauza programului nuclear iranian. În prima declarație de după învestire Rohani a jurat că va face să fie ridicate „sancțiunile oprimante”.

Franța își închide ambasada din Yemen din motive de securitate

Franța a anunțat că-și închide ambasada din Yemen duminică și luni din motive se securitate, după anunțuri similare ale Germaniei și Marii Britanii. Închiderea ambasadelor vest-europene vine după ce Statele Unite au anunțat ieri că-și închid ambasadele din 17 țări musulmane duminică și poate și în zilele următoare. Statele Unite au avertizat asupra unor posibile atacuri teroriste asupra sistemelor de transport în comun și infrastructurii turistice în sudul peninsulei arabe.

Lideri politici conservatori italieni încearcă să obțină grațierea lui Silvio Berlusconi

Un lider al partidului lui Silvio Berlusconi, Renato Brunetta, a spus că el și un coleg caută să obțină o întrevedere cu președintele țării ca să ceară grațierea fostul premier, condamnat definitiv închisoare cu suspendarea dreptului de a deține funcții publice. Între timp, un alt politican apropiat lui Berlusconi, Sandro Bondi, a spus că Italia riscă „război civil” dacă magnatul de presă nu este grațiat. Grație unei legi menită să reducă aglomerația din închisorile italiene, pedeapsa de patru ani de închisoare dictată inițial de tribunal a fost redusă la numai un an, iar pentru că Berlusconi are peste 70 de ani poate alege între arest la domiciliu și muncă în folosul comunității. Berlusconi a spus deja că nu va munci „ca orice criminal de rând”, iar agențiile de presă au scris că pentru arestul la domiciliu poate alege între cele cinci sau șase vile ale sale.

Legislația rusească împotriva homosexualilor evocată la parada gay anuală de la Amsterdam

Legislația rusească împotriva homosexualilor este tema uneia din ambarcațiunile alegorice participante la parada gay anuală care are loc astăzi pe canalele din Amsterdam, informează Associated Press. La evenimentul considerat una din principalele sărbători ale metropolei olandeze este reprezentată și asociația de fotbal a țării: în barca ei alegorică se află foste stele ca Patrick Kluivert și Ronald de Boer, dar și actualul antrenor al naționalei Olandei, Louis van Gaal. Participă, de asemenea, ministrul olandez al apărării Jeanine Hannis-Plasschaert și ministrul de finanțe Jeroen Dijsselbloem, care este și șeful Eurogrupului. AP scrie că acceptarea minorităților sexuale este o chestiune de mândrie pentru Olanda, prima țară din lume care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex în 2001.

Traian Băsescu: a cere moldovenilor să dispună de 500 de euro pentru sejurul în România este „prea mult”

Președintele României Traian Băsescu a criticat una din condițiile acordării vizei de intrare pentru cetățenii Moldovei. Vorbind la Sulina, la o întâlnire cu tinerii români din afara granițelor țării, Băsescu a spus că a cere moldovenilor dovezi că dispun de cel puțin 500 de euro pentru sejurul în România este „prea mult”. Această condiție a fost criticată recent și de mai mulți deputați de la București, care au cerut guvernului s-o abroge. Dar ziarul „Adevărul” amintește că Ministerul de Externe al României a răspuns că nu poate renunța la condiție, care ar fi impusă de angajamentele Bucureștiului față de UE.

Ministerul de interne al Egiptului repetă apelul către susținătorii islamiști ai lui Morsi de a pune capăt protestelor

Ministerul de interne al Egiptului a repetat astăzi apelul ca suporterii președintelui islamist debarcat Mohamed Morsi să pună capăt protestelor, adăugând că guvernul va permite mișcării Frăția Musulmană să reintre în politică. Într-o alocuțiune televizată, ministerul a cerut protestatarilor din două piețe din Cairo să plece acasă sau la locurile de muncă. Zilele trecute guvernul egiptean a spus că protestele prelungite au devenit o amenințare la adresa securității naționale și că le va pune capăt pe cât posibil pe căi pașnice. Morsi a fost înlăturat de la putere de către armată la 3 iulie.

Raid al poliției din Moscova împotriva unor imigranți ilegali vietnamezi

Poliția din Moscova spune că 130 de imigranți ilegali, majoritatea vietnamezi, au fost duși într-o tabără de corturi din estul capitalei ruse înainte de a fi deportați, relatează Interfax. Vietnamezii se numără printre cele 4500 de persoane verificate de poliție la Moscova în raidurile de săptămâna aceasta, soldate cu arestarea a 1500 de străini ale căror documente nu erau în regulă. Raidurile au avut loc pe fondul unor chemări ale politicienilor ruși la stoparea a ceea ce ei numesc „criminalitatea etnică”, adică delictele care ar fi săvârșite de străinii din Moscova.

13 răniți într-un accident de autobuz în Croația

13 oameni au fost răniți în sudul Croației, unde un autobuz a fost lovit de tren la o trecere de cale ferată. Accidentul s-a petrecut lângă orașul Drnis, la 220 de kilometri sud-est de Zagreb. Cei 13 răniți, care se aflau cu toții în autobuz, au fost internați în spitalul din Sibenik, pe coasta Mării Adriatice. Doi dintre ei se află în stare critică. Cauzele accidentului n-au fost făcute publice, dar un post de televiziune local a relatat că trecerea de cale ferată era avariată de un accident petrecut în același loc vineri. Trenul făcea legătura între orașele Knin și Sibenik.

Sute de protestatari în Maroc împotriva grațierii unui pedofil spaniol

Forțele de ordine din Maroc au pus capăt unui protest cu sute de participanți împotriva grațierii de către rege a unui pedofil spaniol condamnat la 30 de ani de detenție pentru violarea și filmarea unor copii, unii de numai patru ani. Poliția marocană a folosit bastoanele pentru a împiedica protestatarii să se apropie de palatul regal din capitala Rabat, rănind mai multe persoane, inclusiv ziariști. Pedofilul se numără printre cei 48 de spanioli grațiați de regele marocan, Mohamed VI marți, la insistențele regelui Spaniei, Juan Carlos, care a vizitat Marocul luna trecută.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG