Linkuri accesibilitate

Ştiri

Vlad Filat se pronunță pentru un dialog „serios şi responsabil” al partidelor pro-europene cu PCRM

Într-un interviu publicat de portalul Unimedia, liderul PLDM, Vlad Filat a declarat că partidele pro-europene, care negociează acum o nouă alianţă, ar trebui să poate un dialog „serios şi responsabil” şi cu Partidul Comuniştilor. În opinia lui Filat în acest mod s-ar putea asigura „unitatea societăţii”.

Totodată, Filat a recunoscut că negocierile cu Partidul Democrat şi Partidul Liberal sunt dificile, criticâd membri ai PL pentru faptul că au făcut declaraţii presei despre negocieri fără a le fi discutat în prealabil cu celelalte două partide.

Ziariștii Europei Libere premiați de Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei au decernat astăzi premiile „Jurnaliştii anului – 2014”. Printre laureaţi se numără colega noastră Liliana Barbăroşie şi Vasile Botnaru, şeful biroului Europei Libere la Chişinăuu.

Vladimir Putin neagă că apropierea Rusiei de Turcia și China s-ar datora sancțiunilor internaționale

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu încearcă să se apropie, mai ales economic, de China şi Turcia, din cauza sancţiunilor impuse de Occident în ultimul timp. La conferinţa de presă de la Moscova, Putin a precizat că este vorba de o strategie mai veche.

Vlad Filat despre negocierile privind formarea unei noi alianţe: situaţia este „mult mai complicată decît la prima vedere"

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că negocierile privind formarea unui nou guvern pro-european se prelungesc pentru că situaţia „este mult mai complicată decât ar părea la prima vedere“. Într-un interviu cu portalul Unimedia, Filat a criticat şi faptul că Partidul Liberal a făcut deja anumite declaraţii privind negocierile, deşi înţelerea între cele trei partide care discută formarea guvernului (PLDM, Partidul Democrat şi PL) era să se facă numai declaraţii convenite de toţi. Vlad Filat a mai declarat că nu-şi doreşte funcţii, ci o consolidare a societăţii.

Promo-Lex: cheltuieli electorale nedeclarate în valoare de aproape 15 milioane de lei

Potrivit asociaţiei Promo-LEX, participanţii la alegerile generale din noiembrie nu au declarat cheltuieli electorale în valoare de aproape 15 milioane de lei. În raportul dat astăzi publicităţii de Prom-LEX se arată că majoritarea cheltuielilor nedeclarate (aproape 75%) au fost făcute pentru organizarea evenimentelor publice, cele mai mult fiind concerte în ţară şi străinătate.

Potrivit Promo-LEX, suma totală a veniturilor declarate de către concurenţii electorali a fost de peste 116 milioane de lei, fiind egală cu cea a cheltuielilor declarate. Comparativ cu campania electorală din 2010, veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali au crescut de 3,55 ori.

Un studiu REPEMOL atrage atenția asupra pericolului transportului copiilor în mașină

Doar o familie din patru transportă copiii mai mici de 12 ani în scaun auto sau pe pernă de înălţare, arată un studiu realizat în cadrul proiectului moldo-elveţian REPEMOL – Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă în Moldova. Specialiştii atenţionează că ţinutul micuţului în braţe, în maşină, este una dintre cele mai periculoase practici, motiv pentru care a şi fost eliminată din Regulamentul circulaţiei rutiere, modificat recent, transmite IPN.

Premierul Leancă a avut întrevederi la Bruxelles cu Donald Tusk și Johannes Hahn

Aflat la Bruxelles, premierul în exerciţiu Iurie Leancă s-a întâlnit cu Johannes Hahn, comisarul pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere şi cu noul preşedinte al Consiliulu european, Donald Tusk. În cadrul ambelor întrevederi, Leancă a asigurat că viitorul guvern se va concentra pe combaterea corupţiei, reforma justiţiei, descentralizare şi întărirea stabilităţii sistemului bancar.

Președintele Belarus cere guvernului ca plățile în schimburile comerciale cu Rusia să se facă în dolari sau euro

Cu două săptămâni inainte de crearea oficială a Uniunii Economice Eurasiatice, preşedintele belarus Aliaxander Lukaşenka a cerut guvernului să facă schimburi comerciale cu Rusia numai în dolari sau euro. Aşa cum plăteşte pentru gazul rusesc, a mai declarat Lukaşenka la Minsk. Din Uniunea Economică Eurasitică, iniţiată de Rusia, fac parte Belarus şi Kazahstan. Decizia lui Lukaşenka vine pe fundalul devalurării rublei cu peste 50% în ultimele luni, dar este legată şi de embarogul impus în noiembrie de Rusia pe importurile de carne şi produse lactate din Belarus.

UE impune noi sancţiuni legate de anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea

Liderii Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles pentru ultimul summit al anului, au decis să impună noi sancţiuni legate de anexarea abuzivă a peninsului Crimeea de către Rusia. Sunt limitate relaţiile comerciale ale firmelor europene cu cele din Crimeea, mai ales în domeniul transporturilor, energetic şi al telecomunicaţiilor, şi investiţiile în peninsulă. Sancţiunile sunt gândite să întărească refuzul Uniunii Europene de a recunoaşte anexarea abuzivă a Crimeii în martie.

Vladimir Putin: Occidentul ridică „un nou Zid, virtual, al Berlinului"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Occidentul că vrea să „ridice un nou Zid al Berlinului, virtual” şi a promis că economia naţională se va reface. Declarațiile au fost făcute într-o conferinţă de presă menită să atenueze temerile create de devalorizarea brutală a rublei şi de iminenţa unei recesiuni datorată căderii preţului petrolului pe piaţa internaţională, dar şi sancţiunile impuse de Occident Rusiei pentru rolul jucat în destabilizarea Ucrainei.

Putin s-a declarat convins că economia rusă se va reface în cel mult doi ani. Vorbind la conferinţa de presă la care au participat sute de jurnalişti, Putin a mai declarat că Rusia îşi va diversifica exporturile pentru a reduce dependenţa economiei de exporturile de energie.

Preşedintele rus a mai declarat că guvernul de la Kiev este principalul vinovat pentru actuala criză din Ucraina, iar Statele Unite, principala forţă în spatele crizei în care au intrat relaţiile Moscovei cu Vestul.

Conferinţa de presă de la Kremlin a durat pentru trei ore şi a fost transmisă în direct la televiziune.

Georgia ar putea începe negocierile cu UE pentru liberalizarea regimului de vize

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, parlamentarul leton Andrejs Mamikins, a declarat că speră ca anul viitor să poată începe negocierile cu Georgia privind liberalizarea regimului de vize. Marţi, într-un interviu cu Europa Liberă, ministrul de externe leton Edgars Rinkevics declara că e posibil ca Uniunea Europeana sa ridice în 2015 vizele pentru cetățenii georgieni si ucraineni. Uniunea Europeana a liberalizat regimul de vize cu Moldova in aprilie 2014. Ridicarea vizelor este valabilă în cele 22 de tari care fac parte din zona Schengen și în Islanda, Lichtenstein, Norvegia și Elveţia, ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Angela Merkel: „Scopul nostru este să asigurăm securitatea Europei cu Rusia, nu împotriva Rusiei”

Noul preşedintele al Consiliului european, Donald Tusk, a declarat că la ultimul summit european, care are loc astăzi la Bruxelles, liderii participanţi vor să trimită un semnal „puternic” de susţinere a Ucrainei. Tusk a mai declarat că o soluţie de lungă durată nu va fi găsită decât dacă UE adoptă şi o „strategie decisă” la adresa Rusiei, acuzată că participă activ la destabilizarea estului Ucrainei. Acuzaţia a fost respinsă categoric de Moscova pînă acum.

„Scopul nostru este să asigurăm securitatea Europei cu Rusia, nu împotriva Rusiei”, a declarat tot la Bruxelles, cancelara Germaniei, Angela Merkel. Dar ea a precizat că UE oferă Rusiei ocazia unui dialog numai în baza valoriile democratice europene. „Este la latitudinea Rusiei dacă acceptă sau nu aceste condiţii”, a mai declarat dna Merkel.

Liberalii din România aleg pentru prima dată o femeie la conducerea partidului

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, şi-a dat demisia de la conducerea Partidului Liberal, aşa cum cere Constituţia. Iohannis va prelua oficial conducerea ţării pe 22 decembrie. Între timp, la conducerea partidului a fost aleasă prima femeie în persoana Alinei Gorghiu.

„Vechiul” PNL s-a unit între timp cu Partidul Democrat Liberal formând un „nou” PNL, ce va fi condus în viitor de Alina Gorghiu alături de Vasile Blaga.

România susţine continuarea sancţiunilor europene împotria Rusiei

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat joi, înainte de ultimul summit al Uniunii Europene din acest an, că va sprijină „creşterea sancţiunilor împotriva Moscovei”, în condiţiile în care situaţia din estul Ucrainei se îndreaptă către „o nouă Transnistrie”.

Potrivit Mediafax, preşedintele Băsescu a precizat: „Vom susţine escaladarea, creşterea nivelului de sancţiuni, în aşa fel încât Moscova să înţeleagă că Uniunea Europeană îşi menţine principiile şi că în Europa nu poţi să creezi Transnistrii, ori de câte ori interesele tale de expansiune a intereselor îţi cer acest lucru”.

FMI critică Chișinăul pentru cadourile electorale care vor conduce la creşterea deficitului

FMI se aşteaptă la o creştere substanţială a deficitului bugetar în Republica Moldova ca urmare a promisiunilor şi „cadourilor” electorale „de la 3,8% din PIB în 2013 până la 5,4% în 2014 și, dacă nu vor fi luate măsurile de rigoare, până la 7,1% în 2015".

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca ritmul creşterii economice în acest an în Republica Moldova să fie de numai 2% faţă de 8,9% în 2013. Pentru 2015 se aşteaptă însă o ușoară rederesare cu o creştere de 3,5%.

Motivele creşterii economie reduse sunt multiple, de la decizia Rusiei de a impune embargo pe importul unor produse „cheie” din Republica Moldova, cum ar fi legumele şi fructele, la reducerea volumului remitenţelor, provocată în parte de criza economică din Rusia, dar şi de criza din zona euro.

Banca Națională a spus că situația de pe piața valutară din R. Moldova este normală

Banca Națională a spus că situația de pe piața valutară din Republica Moldova este normală și că inspectorii săi au verificat zeci de case de schimb valutar, fără să constate probleme. BNM a mai spus că a vândut joi 30 de milioane de dolari pentru sprijinirea leului, iar de la începutul lunii decembrie a cheltuit în același scop 115 milioane de dolari. Anunțul vine pe fondul deprecierii leului față de dolarul american și al căderii libere a rublei rusești față de valutele occidentale.

Producătorii agricoli din R. Moldova vor putea exporta o cantitate mai mare de fructe în UE

Producătorii agricoli din Republica Moldova vor putea exporta o cantitate mai mare de fructe în Uniunea Europeană față de cât era prevăzut în Acordul de Asociere. O rezoluție adoptată joi de Parlamentul European cu mare majoritate de voturi, prevede că vor putea fi exportate fără taxe pe piețele europene până la 40 de mii de tone de mere, zece mii de tone de struguri și zece mii de tone de prune. După votul de la Bruxelles, raportorul român Sorin Moisa, a spus că măsură este „o dovadă de solidaritate în fața greutăților”. Condițiile avantajoase se aplică retroactiv de la 1 august 2014 și vor fi menținute cel puțin până la sfârșitul anului viitor.

Liberalii spun că Liberal-democrații și Democrații sunt cei care nu doresc o mai mare transparență a negocierilor

Liberalii spun că Liberal-democrații și Democrații sunt cei care nu doresc o mai mare transparență a negocierilor pentru formarea noii alianțe de guvernare. Vicepreședintele PL Dorin Chirtoacă, membru al grupului de negociatori a spus că partidul său insistă mai departe ca negocierile să fie deschise presei și reprezentanților societății civile, ca să se vadă că nu e adevărat că liberalii ar încetini negocierile cerând funcții. Chirtoacă a mai spus că discuțiile sunt ample și s-ar putea prelungi. Negociatorii celorlalte partide îi critică pe liberali că n-ar respecta înțelegerea de a nu face declarații despre mersul convorbirilor.

Premierul României Victor Ponta a spus că Rusia este cea mai mare amenințare pentru stabilitatea regională

Premierul României Victor Ponta a spus că Rusia este cea mai mare amenințare pentru stabilitatea regională, iar amenințările ei pe plan energetic sunt chiar mai periculoase decât cele militare. Adresându-se presei la București, Ponta a spus, joi, că o eventuală „Uniune Energetică Europeană” este „singura soluție” și a numit explorarea în Marea Neagră „o prioritate absolută”. Tot joi, Ministerul de Externe al Rusiei a criticat din nou participarea României la scutul NATO antirachetă.

Președintele rus Vladimir Putin va ține astăzi obișnuita sa conferință de presă anuală

Președintele rus Vladimir Putin va ține astăzi obișnuita sa conferință de presă anuală. Întîlnirea cu presa are loc anul acesta pe fundalul prăbușirii rublei și încetinirii economiei ruse afectate de căderea prețului petrolului și sancțiunile occidentale aplicate Rusiei pentru criza ucraineană. Săptămâna aceasta, secretarul de stat american John Kerry a spus că sancțiunile pot fi ridicate ”în câteva zile sau săptămâni, în funcție de alegerile pe care le face președintele Putin”. Șefa politicii externe europene Federica Mogherini a spus că a detectat împreună cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, o mai mare dorință din partea Rusiei să rezolve criza ucraineană. Dar Poroșenko a spus ulterior că va cere parlamentului să anuleze statutul de neutralitate al Ucrainei pentru a apropia țara de NATO, fapt care poate înfuria Moscova.

Președintele Statelor Unite Barack Obama a spus că țara sa va începe să-și normalizeze relațiile cu Cuba

Președintele Statelor Unite Barack Obama a spus că țara sa va începe să-și normalizeze relațiile cu Cuba după decenii de izolare. Vorbind la Casa Albă Obama a spus că Washingtonul va pune capăt unei atitudini „anacronice”, care s-a dovedit ineficientă, față de Cuba. Noul început în relațiile bilaterale a fost confirmat în același timp într-un discurs rostit la Havana de președintele cubanez Raul Castro. Potrivit declarațiilor separate ale celor doi lideri, Cuba și Statele Unite urmează să redeschidă în curând ambasade în cele două capitale. Noile evoluții vin după guvernul de la Havana a eliberat din închisoare un lucrător umanitar american și a acceptat eliberarea unui spion în cadrul unui schimb de deținuți cu Statele Unite.

Statele Unite își vor normaliza relațiile cu Havana

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus că țara sa va începe să-și normalizeze cu Cuba după decenii de izolare. Vorbind la Casa Albă Obama a spus că Washingtonul va pune capăt unei atitudini „anacronice”, care s-a dovedit ineficientă, față de Cuba. Noul început în relațiile bilaterale a fost confirmat în același timp într-un discurs rostit la Havana de președintele cubanez Raul Castro. Potrivit declarațiilor separate ale celor doi lideri, Cuba și Statele Unite urmează să redeschidă în curând ambasade în cele două capitale. Națiunile Unite au salutat anunțul simultan de la Havana și Washington, spunând că sunt gata să ajute la normalizarea relațiilor dintre cei doi foști inamici din vremea războiului rece. Noile evoluții vin după guvernul de la Havana a eliberat din închisoare un lucrător umanitar american și a acceptat eliberarea unui spion în cadrul unui schimb de deținuți cu Statele Unite. Washingtonul a rupt relațiile diplomatice cu Havana după instaurarea comunismului în Cuba în urma revoluției din 1959. Cuba este supusă în continuare unui embargou comercial american pe care Havana îl numește „blocadă”. Ridicarea totală a restricțiilor comerciale sau a restricțiilor de călătorie turistică în Cuba pentru americani este în mare măsură de competența Congresului american.

BNM: situația de pe piața valutară din Republica Moldova este „normală”

Banca Națională a spus că situația de pe piața valutară din Republica Moldova este „normală”. Declarația BNM citată de site-ul realitatea.md vine după ce inspectorii Băncii au verificat zeci de case de schimb valutar, fără să constate probleme. BNM a mai spus că a vândut astăzi pentru sprijinirea leului 30 de milioane de dolari, iar de la începutul lunii decembrie a cheltuit în același scop 115 milioane de dolari. Anunțul vine pe fondul deprecierii leului față de dolarul american și al căderii libere a rublei rusești față de valutele occidentale. Pentru mâine 18 decembrie Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs valutar oficial de 15 lei, 56 de bani pentru un dolar și 19 lei, 38 de bani pentru un euro.

Rezoluție a Parlamentului European în favoarea producătorilor agricoli din R. Moldova

Producătorii agricoli din Republica Moldova vor putea exporta o cantitate mai mare de fructe în Uniunea Europeană față de cât era prevăzut în Acordul de Asociere. O rezoluție în acest sens a fost adoptată astăzi de Parlamentul European cu mare majoritate de voturi, informează MOLDPRES. Potrivit documentului, Republica Moldova va putea exporta pe piețele europene, fiind scutită de taxele vamale, până la 40 de mii de tone de mere, zece mii de tone de struguri și zece mii de tone de prune. După votul de la Bruxelles, raportorul român Sorin Moisa, a spus că măsură este „o dovadă de solidaritate în fața greutăților”. Condițiile avantajoase se aplică retroactiv de la 1 august 2014 și vor fi menținute cel puțin până la sfârșitul anului viitor.

Barack Obama va anunța schimbări majore în politica față de Cuba

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, va anunța schimbări majore în politica față de Cuba, inclusiv deschiderea unei ambasade americane pe insula comunistă, începerea de discuții pentru normalizarea relațiilor și relaxarea interdicției de călătorie pentru americanii care vor să viziteze Cuba. Casa Albă a spus că Obama va face o declarație pe tema relațiilor cu Cuba la prânz (19.00, ora Moldovei). Președintele cubanez Raul Castro avea programată o declarație la aceeași oră. Anunțul vine după eliberarea de către autoritățile cubaneze din închisoare după cinci ani a lucrătorului umanitar american Alan Gross, într-un schimb de deținuți cu Statele Unite. Washingtonul a rupt relațiile diplomatice cu Havana după instaurarea comunismului în Cuba în urma revoluției din 1959.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG