Linkuri accesibilitate

Ştiri

82 de morţi şi 645 de răniţi - bilanțul oficial al victimelor ciocnirilor din ultimele zile de la Kiev

Ministerul ucrainean al Sănătății a dat publicităţii bilanţul oficial al ciocnirilor violente din ultimele zile, dintre manifestanţii de pe EuroMaidan şi forţele de ordine: 82 de morţi şi 645 de răniţi.
În Parlament, noul ministru de interne, Arsen Avakov, a declarat că 30 de oficialităţi din Ministerul de Interne sunt deja anchetate. Rada de Stat a decis ca temporar prerogativele prezidenţiale să fie exercitate de noul speaker al legislativului, Alexander Turcinov, după ce Parlamentul l-a demis sâmbătă pe preşedintelui Victor Ianukovici.

Deputaţii au decis duminică şi demiterea ministrului de externe Leonid Kojara. Până marţi, a declarat Turcinov, urmează să fie creat un nou guvern de unitate naţională.

Între timp, Iulia Timoşenko, eliberată sâmbătă din spitalul penitenciar de la Harkov, a anunţat că nu este interesată de postul de premier interimar. Sîmbătă ea şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţia ţării la alegerile prezidențiale anticipate din 25 mai.

Statele Unite şi FMI s-au declarat dispuse să ajute financiar Ucraina

Statele Unite şi Fondul Monetar Internaţional s-au declarat dispuse să ajute financiar Ucraina, care se află în pragul falimentului. Anul acesta Ucraina trebuie să achite 13 miliarde de dolari în contul datoriei externe. Rusia promisese un ajutor de 15 miliarde de dolari, după ce preşedintele Ianukovici a anunțat, în noiembrie anul trecut, că Ucraina nu va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Moscova acceptase atunci și o reducere cu o treime a preţului la gaze. Acum, ministrul de finanţe rus Anton Siluanov afirmă că Rusia nu a anulat ajutorul, dar aşteaptă formarea noului guvern de la Kiev.

Parlamentul ucrainean a revocat legea limbilor regionale

Parlamentul ucrainean a revocat legea din 2012 prin care se dădea mai multă putere de reprezentare, la nivelul administraţiei locale, limbilor minorităţilor, începând desigur cu limba rusă. În baza unei legi, controversată la vremea sa, dar trecută de Partidul Regiunilor, pe lîngă limba oficială, cea ucraineană, se decretase dreptul minorităților de a comunica la nivel regional într-o limbă proprie, în primul rând rusa, în estul şi sudul ţării. De această lege profitase şi minoritatea română din Ucraina, din zona Bucovinei de Nord.

În Ucraina, prerogativele prezidenţiale vor fi exercitate temporar de noul speaker al legislativului

Parlamentul din Ucraina a votat ca prerogativele prezidenţiale să fie exercitate temporar de noul speaker al legislativului, Alexander Turcinov, după ce vineri votase demiterea preşedintelui Victor Ianukovici.

Duminică deputaţii au decis şi demiterea ministrului de externe Leonid Kojara. Până marţi, a declarat Turcinov, urmează să fie creat un nou guvern de unitate naţională. Totodată, deputaţii au votat ca reşedinţa preşedintelui Ianukovici să fie donată statului.

Nu se ştie unde este Victor Ianukovici, care sâmbătă se afla la Harkov, în estul ţării. Noul ministru de interne Arsen Avakov a confirmat însă duminică în Parlament zvonurile că Ianukovici a fost împiedicat să se urce într-un avion închiriat. Tot el a anunțat că au fost declanșate anchete pentru a se stabili rolul jucat de 30 de oficialități din Ministerul de interne în tentativa de reprimare sîngeroasă a protestelor.

Pe de altă parte, Parlamentul a fost informat că au fost emise mandate de arestare împotriva procurorului general şi a ministrului de taxe şi impozite.

în Piața Independenței, unul din liderii opoziţiei, fostul boxer Vitalie Kliciko, a îndemnat şi el mulţimea să nu plece acasă, pentru a se aigura că politicienii, oricare vor veni la putere, le vor respecta vointa.

Un îndemn similar a lansat sâmbătă seară fostul premier Iulia Timolenko, la scurt timp după ce fusese eliberată. Kliciko a promis, de asemenea, că vinovații pentru de vărsările de sânge din ultimele zile vor fi trași la răspundere.

Aleșii locali de la Comrat cer Chișinăului sa recunoască drept legale referendumurile din 2 februarie

La Comrat a avut loc, sâmbătă, o reuniune a tuturor alesilor locali la care s-a adoptat o rezolutie in care se cere Chisinaului sa recunoasca drept legale referendumurile din 2 februarie. In caz contrar, alesii locali din Autonomia Gagauza vor indemna la boicotarea alegerilor generale din noiembrie. S-a cerut, de asemenea, organizarea unui referendum national inainte de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.
La reuniune au participat deputata comunista Irina Vlah si liderul partidului socialist Igor Dodon. Igor Dodon a declarat cu aceasta ocazie ca ar negocia personal cu administratia locala de la Causeni si Floresti organizarea unor referendmuri similare cu cele din Autonomia Gagauza.
Referendumurile din 2 februarie au fost declarate ilegale de judecatoria din Comrat, iar Procuratura Generala a deschis un dosar penal impotriva organizatorilor referendumurilor. Cele doua referendumuri au drept obiect orientarea politicii externe a Republicii Moldova, spre Uniunea vamala sau spre asocierea cu Uniunea Europeana si dreptul Autonomiei la secesiune, în cazul în care Republica Moldova şi-ar pierde statalitatea.

Casa Albă a salutat eliberarea fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko

Casa Albă a salutat eliberarea fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko și a afirmat că evolutia situatiei din ultimele ore ar putea ajuta la reducerea potentialului de violenta din Ucraina. Statele Unite, se mai afirma in declaratia oficiala, vor colabora cu aliatii occidental si Rusia pentru a garanta o Ucraina „unita si democratica”. La Moscova, Ministerul de externe rus a criticat opozitia ucraineana ca se „supune extremistilor inarmati, care ameninta ordinea constitutională si suveranitatea Ucrainei”. Vineri, ministrii de externe ai Frantei, Germaniei si Poloniei negociasera la Kiev un acord intre presedintele Victor Ianukovici si opozitie, din care, 24 de ore mai tirziu, nu a ramas aproape nimic valabil. Intre timp, Ministerul de externe de la Varsovia a respins acuzațiile ca evenimentele de la Kiev ar echivala cu o lovitura de stat. Germania si Franta, pe de alta parte, au cerut din nou autoritatilor si opozitie sa evite ciocnirile violente si sa respecte acordul negociat vineri.

Statele Unite sînt decise să ajute la refacerea economiei Ucrainei

Statele Unite sînt decise să ajute la refacerea economiei Ucrainei, dacă se lanseaza reformele necesare. Ministrul american de finante Jacob Lew s-a intilnit la Sydney cu omologul sau rus, pe marginea reuniunii G20. Intre timp, ca urmare a situatiei neclare din Ucraina, ratingul tarii a scazut drastic pe pietele financiare, ceea ce insemna ca pentru moment Kievul nu poate inprumuta bani, in conditii acceptabile. Iar moneda nationala s-a devalorizat cu 10% in ultimele doua zile. Ucraina are de platit 13 miliarde de dolari in contul datoriei externe, bani pe care nu-I va putea achita, mai ales daca Rusia nu-i mai acorda ajutorul de 15 miliarde promis in decembrie. Imprumutul rusesc fusese negociat de președintele Ianukovici, dupa ce a renunțat sa mai semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.

Dmitri Kozak: Pussy Riot au căutat intenționat să provoace la Soci o ciocnire cu forțele de ordine (Video)

Vice-premierul rus Dmitri Kozak afirma ca fetele din grupul punk Pussy Riot au cautat sa provoace, intenționat, la Soci o ciocnire violenta cu fortele de ordine, pentru a filma scenele si a le include in ultimul lor video. Miercuri, la Soci, cazaci (din fortele care ajuta la mentinerea ordinei in timpul Jocurilor Olimpice) si politisti in civil le-au brutalizat, le-au batut cu biciusti si le-au injurat grosolan pe membrele Pussy Riot, in timp ce ele incercau sa filmeze citeva scene in portul din Soci, sub cercurile olimpice. Tot incidentul a fost filmat si postat imediat pe Internet. Videoclipul „Putin o să te învete cum sa-ti iubesti tara”, creat de Pussy Riot, a fost vizionat de peste 650.000 de ori pe YouTube, de vineri, cand a fost postat pe canalul oficial al grupului.

La Soci se încheie în aceasta seară Jocurile Olimpice de Iarnă

La Soci se încheie în aceasta seară Jocurile Olimpice de Iarnă. Evenimentul zilei, inainte de ceremonia de inchidere, este finala la hochei intre Canada, campioana olimpică, și Suedia, campioana mondială. Inainte de ultimele finale, Rusia conduce in tabela medaliilor, in fata Norvegiei.

Negocieri între guvernul afgan și milițiile Taliban în Emiratele Arabe

Guvernul afgan si militiile Taliban au discutat din nou, in Emiratele Arabe, intr-o tentativa de a ajunge la un acord de pace, in perspectiva incheierii in acest an a misiunii militare internationale in Afganistan. Discuțiile s-au încheiat cu promisiunea ambelor părți de a relua dialogul, calificat drept „foarte necesar” in aceasta etapa.

Proteste violente la Istanbul împotriva limitării accesului la Internet impusă de guvern

Politia a intervenit la Istanbul sîmbătă noapte cu tunuri de apa si gaze lacrimogene impotriva miilor de manifestanți care protestau impotriva limitarii accesului la Internet impusă de guvernul Erdogan. In baza noilor legi, semnate de presedintele tarii, autoritatile au voie sa blocheze pagini de Internet fara o decizie prealabilă a unui tribunal. Se astepta ca astazi sa aibe loc proteste similare la Ankara si Izmir.

Casa Albă va conlucra cu partenerii europeni și Rusia pentru a susține „o Ucraină puternică, prosperă, unită și democrată”

Într-o declarație dată în cursul serii, la Washington, Casa Albă a salutat eliberarea din închisoare a fostei prim ministru Iulia Timoșenko. În declarație se apreciază că evenimentele derulate în cursul zilei de sîmbătă ar putea contribui „la o de-escaladare a violenței, la o schimbare constituțională, [desemnarea] unui guvern de coalițe și alegeri anticipate”.
Statele Unite vor conlucra cu aliații lor și cu Rusia pentru a sprijini „o Ucraină puternică, prosperă, unită și democratică”.
Anterior, la Moscova, evenimentele de sîmbătă fuseseră calificate drept o preluare a controlului asupra Kiveului de către „grupări extremiste ilegale”, în „complicitate cu liderii opoziției”. Ministerul rus de externe a anunțat că un mesaj în acest sens al ministrului Serghei Lavrov i-a fost transmis secretarului de stat american John Kerry.

Iulia Timoșenko a îndemnat protestatarii din Piața Independenței să nu părăsească lupta

În cursul unei lungi cuvîntări adresate celor cîteva zeci de mii de persoane din Piața Independenței de la Kiev, Iulia Timoșenko, fostul prim ministru al Ucrainei, eliberată în cursul după-amiezii din spitalul închisorii de la Harkov, a adus un omagiu protestatarilor pro-europeni ce și-au pierdut viața în urma cofruntărilor violente cu poliția și forțele speciale ale Ministerului de Interne. Timoșenko a cerut pedepsirea tuturor celor vinovați de moartea protestatarilor și a proclamat „sfîrșitul dictaturii” în Ucraina. Lidera opoziției, devenită simbol al luptei împotriva regimului președintelui Ianukovici, le-a cerut protestatarilor să nu părăsească Piața Independenței, spunînd: „Dacă cineva vă spune că totul este terminat și că puteți pleca la casele voastre, nu credeți un cuvînt!; trebuie să încheiați ce a-ți început.” În plus, a adăugat ea: „Dacă cei care au ucis și cei care au dat ordinul [de a ucide] nu vor fi pedepsiți cu cea mai mare severitate, faptul va rămîne o rușine în veci”.
Iulia Timoșenko nu a comentat acordul mediat de troica europeană și încheiat anterior de opoziție cu președintele Ianukovici și nu a amintit de ceilalți lideri ai opoziției. Comentatorii de presă ai televiziunilor occidentale amintesc că Iulia Timoșenko și-a exprimat intenția de a candida în viitoarele alegeri prezidențiale, a căror dată a fost fixată astăzi de Parlament pentru 24 mai. În baza Constituției în vigoare, după demiterea de către Parlament a președintelui Ianukovici, noul președinte al legislativului, un aliat apropiat al Iuliei Timoșenko, ar urma să exercite funcția interimar.

Iulia Timoșenko a fost eliberată din spitalul penitenciarului de la Harkov și a sosit la Kiev

Serviciul ucrainean al Europei Libere relatează că fosta șefă a guvernului Ucrainei, Iulia Timoșenko, a fost eliberată din spitalul penitenciarului de la Harkov. În timpul zilei, Parlamentul de la Kiev a votat cu majoritate de voturi eliberarea din închisoare a lui Timoșenko. 322 de deputați au votat în favoarea unei rezoluții în acest sens. Agențiile de presă, între care Interfax, anunță că fostul prim ministru a sosit la Kiev și că s-ar îndrepta spre Euromaidan.

Ceva mai devreme, deputații au numit doi aliați ai Iuliei Timoșenko, Arseni Avakov și Olkesandr Trucinov, în funcția de ministru interimar de interne, respectiv de președinte al Parlamentului.

Iulia Timoșenko ispășea o pedeapsă de șapte ani în închisoare pentru abuz de putere când a semnat un acord energetic cu Rusia despre care s-a spus că a fost în dezavantajul Ucrainei. Ea a negat tot timpul acuzația, spunînd că procesul este unul politic pus la cale de președintele Viktor Ianukovici.

Uniunea Europeană a făcut din eliberarea Iuliei Timoșenko una din condițiile pentru semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina, acord respins în cele din urmă de Ianukovici în noiembrie anul trecut, ceea ce a generat protestele care au dus la criza actuală.

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici refuză să demisioneze

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici e citat de agențiile de știri AFP, Interfax și Itar-Tass cu declarația că nu are intenția să demisioneze și a descris evenimentele din capitala Ucrainei drept o lovitură de stat. Opoziția controlează acum capitala și Parlamentul. Protestarii au intrat în sediul președinției de la Kiev și în alte clădiri administrative fără să întîmpine rezistență. În ciuda acordului semnat vineri de Ianukovici și liderii opoziției, majoritatea demonstranților anti-guvernamentali îi cer demisia.

Noul premier italian a depus jurământul

În Italia, liderul de centru-stânga Matteo Renzi a depus jurământul ca prim-ministru. Renzi va conduce un guvern de coaliţie cu 16 miniştri. La 39 de ani, Renzi este cel mai tânăr premier din istoria modernă a Italiei.

Liderul opoziției ucrainene Vitali Kliciko a cerut Parlamentului să-l demită pe preşedintele Victor Ianukovici

Unul din liderii opoziţiei ucrainene, fostul boxer Vitali Kliciko, a cerut astăzi Parlamentului să-l demită pe preşedintele Victor Ianukovici şi să programeze alegerile prezidenţiale anticipate pentru cel târziu 25 martie. Vorbind în Rada de Stat, Kliciko a spus că Ianukovici a plecat din Kiev, aşa că în acest moment „Parlamentul este singura putere legitimă”. Potrivit agenţiilor de ştiri, între 13 şi 24 de parlamentari au parasit Partidul Regiunilor al preşedintelui Victor Ianukovici, iar preşedintele legislativului, un apropiat al liderului ţării, a demisionat invocând motive de sănătate. Departamentul de stat american informa ca presedintele ucrainean Victor Ianukovici se află la Harkov, centrul puterii sale in estul Ucrainei, ca să participe la o reuniune a Frontului Unit Ucrainean, grupare afiliata Partidului Regiunilor de la guvernare.

Reuniune a guvernatorilor băncilor centrale din G20 în Australia

În Australia a început o reuniune de doua zile a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale din principalele 20 de economii ale lumii, asa numitul G20. In deschidere, guvernatorul bancii centrale australiene a cerut ca in viitor, bancile centrale sa se informeze contant intre ele, pentru a evita surprize si socuri pe pietele financiare. Decizia recenta a bancii centrale americane de a reduce ajutorul direct pentru refacerea economiei a avut efecte enegative pe pietele internationale. Dar retragerea partiala a Rezervelor Federale (banca centrala americana) era asteptata de mult, fiind unul din proiectele noului guvernator general, Janet Yellen.

Premierul Armeniei Tigran Sarkisian a afirmat că au fost aplicate mai mult de jumătate din reformele necesare pentru a intra in Uniunea Vamală

Premierul Armeniei Tigran Sarkisian a afirmat că au fost aplicate mai mult de jumătate din reformele necesare pentru a intra in Uniunea Vamală, dominata de Rusia. O problema speciala este unificarea taxelor, care pentru unele produse este mai mare in tarile Uniunii decat in Armenia. Asa ca Erevanul va face o lista cu produse „strategice” pentru care va cere o exceptare. Pina la sfrisitul lui martie, guvernul va inainta in parlament modificarile legislative legate de aderarea la Uniunea Vamala.

Convorbire telefonică Barack Obama - Vladimir Putin

Președintii Statelor Unite și Rusiei, Barack Obama și Vladimir Putin au avut vineri o discutie telefonică, initiata de Washington. Obama a vrut sa discute criza din Ucraina dar potrivit Casei Albe, cei doi lideri au analizat si situatia din Siria precum si negocierile cu Iranul privind programul nuclear al acestei tari.

Președintele american Barack Obama s-a întilnit la Casa Albă cu liderul spiritual tibetan Dalai Lama

Președintele american Barack Obama s-a întîlnit la Casa Albă cu liderul spiritual tibetan Dalai Lama, in pofida avertismentelor Chinei care declarase ca intrevedera va afecta negativ relatiile sino-americane. Înainte de întîlnire, purtatoarea de cuvant a Consiliului National de Securitate Caitlin Hayden a afirmat că Statele Unite sînt „îngrijorate de continuarea tensiunilor și deteriorarea situației drepturilor omului în părțile tibetane ale Chinei”. Dupa intrevederea de la Washington, insarcinatul american cu afaceri de la Beijing a fost chemat la adjunctul ministrului de externe chinez, care a exprimat profunda indignare a tarii sale.

Membri ai grupării militante basce ETA din Spania au început să predea armele

În Spania, observatori internationali au confirmat faptul ca membri ai gruparii militante basce ETA au inceput sa predea armele, un pas important spre dezarmarea organizatiei. Guvernul spaniol si guparile care reprezinta familiile victimelor (in jur de 800) considera gestul fara importanta, cerand ca ETA sa se autodizolve.

O zi pînă la închiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci

Jocurile Olimpice de la Soci se închid duminică. Sîmbătă vor fi adjudecate opt medalii dar una din cele mai interesante batalii va fi pentru medalia de bronz la hochei, intre Finlanda si Statele Unite. Finala se joaca duminica, intre Suedia si Canda.

Rada de la Kiev a votat amendarea Codului Penal

Rada de la Kiev a votat amendarea Codului Penal, cea ce ar putea permite eliberarea din închisoare, înainte de termen, a fostului premier Iulia Timoşenko, unul din liderii Revoluţiei Portocalii.

Timoşenko este condamnată la 7 ani închisoare pentru evaziune fiscală şi delapidare dar ea susţine că tot procesul a fost motivat politic.

Între timp, agenţia Interfax informează că 24 de parlamentari au părăsit fracţiunea Partidului Regiunilor, controlat de preşedintele Ianukovici. Partidul are 205 mandate, in parlamentul cu 450 de locuri.

Ceva mai devreme, parlamentul ucrainean a votat revenirea la constituţia din 2004, care limitează mult prerogativele preşedintelui, în favoarea legislativului. Iar preşedintele Victor Ianukovici a început formarea unui nou guvern de coaliţie, cu opoziţia politică.

Parlamentul şi preşedinţia au decretat două zile de doliu naţional, sâmbătă şi duminică.

Casa Albă a salutat acordul de la Kiev

Casa Albă a salutat acordul de la Kiev, cerând acum măsuri concrete pentru a se pune capăt violenţei şi pentru organizarea de alegeri anticipate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG