Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ceremoniile de inaugurare a noului președinte al Ucrainei vor avea loc foarte probabil la 7 iunie

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a declarat astazi in fata Parlamentului de la Kiev că miliardarul Petro Proşenko a cistigat alegerile din 25 mai cu 54,7% din voturi, iar Iulia Timoşenko a obţinut doar 13%.Turcinov a spus ca se fac pregatiri pentru ceremonia de inaugurare a noului preşedinte care, potrivit presei ucrainene, va avea loc pe 7 iunie. Turcinov a confirmat si victoria lui Vitali Kliciko la primaria Kievului.

Negocieri la Berlin pe tema disputei financiare dintre Gazprom și Ucraina

Uniunea Europeana a anunţat că oficialităţi europene din Rusia şi din Ucraina se vor intilni miine la Berlin pentru a încerca sa rezolva disputa energetica intre Moscova si Kiev. Comisarul Uniunii Europene pentru energie Guenter Ottinger va reprezenta Uniunea la aceste negocieri. Compania ruseasca de stat Gazprom a spus că datoria Ucrainei va ajunge la 7 iunie la 5 miliarde 200 de milioane de dolari si a cerut ultimativ Kievului să işi plateasca aceasta datorie pina la data de 2 iunie, adica pînă luni. Ieri, ministrul rus al energiei Aleksandr Novak a insistat ca guvernul de la Kiev sa plateasca cel putin două miliarde din aceasta datorie pina miine, 30 mai. Uniunea Europeana este îngrijorată că suspendarea gazelor catre Ucraina va lasa si o parte din ţările europene cu o cantitate redusa de gaze sau chiar fara gaze de loc.

14 militari ucraineni uciși în doborîrea unui elicopter militar de către rebelii pro-ruși la Sloviansk

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a spus ca 14 militari ucrainieni au murit cind forţele separatist pro-ruse din estul Ucrainei au doborit un elicopter al armatei in apropiere de localitatea Sloviansk.
Ministerul rus de externe a dat un comunicat de presă în care cere Occidentului să intervină şi să faca presiuni asupra autorităţilor de la Kiev pentru a evita „o catastrofă” in Ucraina. Ieri, la Luhansk, separatiştii au facut un raid asupra cazărmilor cu voluntari ai Gărzii Naţionale şi ambele părţi au anunţat pierderi de vieţi omeneşti.
Premierul Arseni Iaţeniuk a spus tot ieri că dacă Rusuia nu i-ar mai sprijini pe separatiştii pro-ruşi, criza din Ucraina „ar putea fi rezolvată într-o săptamina sau două”. Rusia neagă orice implicare.

Declarații ale premierului Iurie Leancă la Aachen

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la Aachen, Germania, la ceremonia de decernare a Premiului Charlemagne, Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy. Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al guvernului, Iurie Leancă a ţinut să sublinieze că, pentru oamenii din Republica Moldova, integrarea europeană este o chestiune existenţială: „Întrebaţi ce înseamnă Europa pentru noi? Voi răspunde printr-un singur cuvînt: viitorul. Şi nu orice viitor. Nu doar un viitor mai bun. Ci viitorul în deplinul sens al acestui cuvînt. Pentru noi, UE este ca o oglindă îndepărtată ce proiectează imaginea idealizată despre noi înşine. Şi această imagine arată, mai curînd, ceea ce am putea fi, decît ceea ce sîntem. Este speranţa noastră pentru viitor. Dar pentru mulţi dintre noi aceasta pare un vis prea bun, ca să fie adevărat, pare mai degrabă un basm decît o realitate posibilă”.
Iurie Leancă a mai spus că Republica Moldova continuă să se confrunte cu unele probleme. „Visul european este visul pe care ni-l propunem să-l trăim”, a încheiat premierul Moldovei.

Participarea în operaţiuni de menţinere a păcii sub egida ONU este o prioritate pentru R. Moldova

Participarea în operaţiuni de menţinere a păcii sub egida ONU este o prioritate pentru Republica Moldova şi pentru Armata Naţională. Declaraţia a fost făcută astăzi de ministrul Apărării, Valeriu Troienco, în cadrul ceremoniei dedicate Zilei internaţionale a trupelor ONU de menţinere a păcii, informează agentia Moldpres. Valeriu Troienco a accentuat că instituţia militară îşi asumă şi în continuare angajamentul de a detaşa militari pregătiţi în misiuni ONU.
Ministrul Apărării a apreciat performanţele ofiţerilor Armatei Naţionale, care, timp de 11 ani, au fost ambasadorii ţării în Liberia, Coasta de Fildeş, Sudan, Sudanul de Sud, Georgia şi Kosovo.

Vladimir Voronin contestă Acordul de Asociere la UE în fața ambasadorilor europeni

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, le-a spus ambasadorilor țărilor europene că aderarea Moldovei la UE este imposibilă într-un viitor apropiat. Declaraţia a fost facuta in cadrul unei întrevederi despre Acordul de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeana. Vladimir Voronin a menţionat şapte puncte din Acordul de Asociere ar contraveni Constituţiei Republicii Moldova şi nu ar ţine cont de drepturile suverane ale Moldovei. „În special, crearea diverselor structuri supranaţionale şi excluderea Parlamentului din procesul de luare a deciziilor, fapt ce contravine principiilor de suveranitate ale Republicii Moldova”, a spus liderul comuniştilor citat de site-ul Politik.md. Vladimir Voronin afirmă că Acordul nu prevede nici soluţii pentru depăşirea unor probleme principiale cu caracter social.
Șeful Delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, i-a explicat liderului comuniştilor că nu se pune în discuţie aderarea Moldovei la UE, iar toată atenţia trebuie să fie acordată modernizării ei, inclusiv a regiunii transnistrene..

Directorul operațiunilor pe linia de cale ferată Moscova-Kiev a fost arestat în legătură cu accidentul feroviar de la 20 mai

Autorităţile de la Moscova au anunţat ca un al doilea suspect a fost arestat in legatura cu ciocnirea celor doua trenuri la 20 mai in apropiere de Naro Fominsk si în care șase moldoveni au fost omoriţi, iar alti 24 de oameni raniti. Purtatorul de cuvint al Comitetului Rusesc de Investigatii a spus astazi ca directorul liniei Moscova-Kiev, Aleksei Vinogradov, in virsta de 32 de ani a fost arestat pentru „incalcarea regulilor de intretinere a căii ferate, provocind multe victime”. Saptamina trecuta, Comitetul anunţase şi că supraveghetorul liniei, Aleksandr Sokolov, de 41 de ani, a fost reținut în cadrul investigaţiei penale.

Val de atacuri destabilizatoare în Irak

Cel putin 60 de oameni au murit in atacuri in Irak in ultimele 24 de ore. Majoritatea atacurilor au avut loc ieri, iar cel mai grav a fost in partea şiită a Bagdadului, unde un atentator sinucigas a detonat o masina plina cu explozibile. 16 oameni au murit si cel putin 52 au fost raniti in acest atac. In cursul noptii au avut loc alte atacuri, soldate cu peste 20 de morţi. Atacuri au avut loc si la Mosul si in alte orase irakiene.

Un elicoper al armatei ucrainene a fost doborît de forţele separatiste din Sloviansk

Un elicoper al armatei ucrainene a fost doborit de forţele separatiste din Sloviansk. În atac au fost uciși 14 militari, între care si un general al armatei ucrainiene. Anuntul a fost facut de preşedintele interimar Olexandr Turcinov. Luptele s-au înteţit joi la Sloviansk, iar autorităţile separatiste au anuntat şi ca au luat ostateci patru observatori OSCE. Preşedintele ales Petro Poroşenko a declarat ca operaţiunea „anti-teroristă” împotriva separatistilor pro-ruşi din estul Ucrainei va continua şi că va pune capăt în curînd actualei crize din aceasta parte a ţării.

Rusia încearcă să medieze conflictul intern din regiunea separatistă georgiană Abhazia

Oficialităţi ruse, trimise de presedintele Rusiei Vladimir Putin in Abhazia, regiunea separatista a Georgiei, s-au intilnit cu preşedintele de facto Aleksandr Ankvab şi cu lideri ai opozitiei abhaze, care au pus stapinire pe sediul central al autorităţii de la Suhumi. Dupa intrevederea cu emisarii Kremlinului, opozitia continuă să deţina controlul asupra cladirii „prezidenţiale”. Ieri, Ankvab si adjunctul Consiliului de Securitate al Rusiei, Rashid Nurgaliev, au avut convorbiri separate, dupa ce Ankvab a caracterozat protestele din ultimele zile şi acțiunile opozitiei drept „o tentativa de lovitură de stat”. Vladislav Surov, consilierul preşedintelui Putin, a avut si el convorbiri ieri cu lideri ai opozitiei. Aceştia cer demisia guvernului, a procurorului general si a liderilor regiunilor estice ale Abhaziei.

La Astana a fost semnat acordul de creare a Uniunii Economice Euroasiatice

Liderii din Rusia, Kazahstan si Belarus au semnat la Astana acordul de creare a Uniunii Economice Euroasiatice condusă de Rusia. Acordul va crea un sistem unificat de tarife vamale intre cele trei ţări începind din ianuarie 2015. Cei care se opun acestui acord spun ca este o incercare a presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a recrea defuncta Uniune Sovietica, o opinie respinsa de liderul de la Kremlin. La Astana s-au aflat si preşedintii Armeniei si Kirghistanului, care şi-au exprimat dorinta ca tarile lor sa adere la aceasta uniune nou creata. Presedintele Putin si cel al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, vor semna şi un memorandum privind constructia in Kazahstan a primei centrale nucleare din aceasta tara.

Vasile Blaga: PNL şi PDL vor lucra pas cu pas să ajungă la un mare partid de centru-dreapta

PNL şi PDL vor lucra pas cu pas să ajungă la un mare partid de centru-dreapta, a anunţat liderul democrat-liberal Vasile Blaga din România, precizînd că e destul de greu de crezut că se va reuşi asta până la alegeri.
Blaga a mai spus că se discută despre o fuziune care să fie realizată în timp. Liderul liberal Crin Antonescu spus la rândul său că în urma discuţiei PNL-PDL de miercuri, s-a luat hotărârea de a construi împreună un proiect care să implice un mare partid de dreapta într-un viitor cât mai apropiat. „Există principii şi valori fundamentale care ne unesc, există elemente programatice, există complementaritate şi există o vointă politică pe care am exprimat-o, am confirmat-o, și am verificat-o astăzi împreună", a adăugat Crin Antonescu.

Ucraina va fi principalul punct pe agenda discuțiilor Putin-Hollande de săptămâna viitoare

Un colaborator apropiat al președintelui rus Vladimir Putin a confirmat faptul ca Ucriana va sta în centrul discuției pe care Putin o va avea săptămâna viitoare la Paris cu omologul său francez Francois Hollande. Va fi discutată și ofensiva forțelor ucrainene împotriva separatiștilor din estul Ucrainei. Putin este invitat la ceremoniile marcând 70 de ani de la debarcarea aliată și întâlnirea cu Hollande va fi prima discuție directă cu un lider occidental de la anexarea peninsulei Crimeea. La ceremonia din Normadia a fost invitat și președintele ales al Ucrainei Petro Poroșenko.

Eduard Snowden a declarat că a fost instruit ca spion

Specialistul american in computere Eduard Snowden, refugiat de aproape un an la Moscova, a declarat că a fost instruit ca spion și a lucrat sub acoperire pentru mai multe agenții de informații. Anul trecut, Snowden a dezvăluit lumii întregi amploarea progamului american de spionaj electronic. Prin declarația privind activitatea sa de spion, făcută într-un interviu televizat cu postul american NBC, Snowden a vrut să contreze afirmațiile că nu ar fi fost decât un neînsemnat colaborator extern al Agenției Naționale de Securitate, NSA. Snowden susține ca a lucrat nu numai pentru NSA, dar și pentru CIA și pentru contraspionajul militar american. În Statele Unite, Snowden este acuzat de spionaj.

Polonia, Lituania și Ucraina ar putea crea o brigadă militară comună

Polonia, Lituania (state membre în NATO) și Ucraina ar putea crea o brigadă militară comună începînd din luna iunie/ Ministrul ucrainean al apărării a declarat marți că acordul ar putea si semnat în iunie. Colaborând cu țări din NATO, a continuat ministrul Mihailo Koval, armata ucraineană ar putea fi adusă la nivelul Alianței nord-atlantice.

Partea ucraineană a brigăzii ar putea fi staționată la Lvov.

Ministerul economiei a revăzut în jos prognoza de creştere economică pentru 2014

Ministerul economiei a revăzut în jos prognoza de creştere economică pentru anul curent, de la 4% la 3,5 %. Potrivit agenției IPN, ministrul economiei Valeriu Lazăr a pus această probabilă scădere pe seama factorilor externi: restricţionarea exporturilor spre pieţele CSI, problemele care pot să apară cu migranţii moldoveni, în special cei care lucrează în Federaţia Rusă, precum şi înrăutăţirea situaţiei economice în Ucraina, Rusia şi Belarus.

Parlamentul a aprobat în a doua lectură legea care permite schimbarea gratuită a pașapoartelor sovietice

Parlamentul a aprobat în a doua lectură legea care permite schimbarea gratuită a pașapoartelor sovietice cu acte de identitate naționale până pe 1 septembrie, informează Moldpres. Marți, Curtea Constituțională a confirmat constituționalitatea legii care interzice ca la alegerile din acest an să se mai voteze în baza pașapoartelor sovietice. Potrivit Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în acest moment sunt înregistrate circa 120 de mii de persoane care deţin paşaport de tip ex-sovietic.

În România, PNL şi PDL au început negocierile privind o eventuală fuzionare

În România, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Democrat Liberal au început negocierile privind o eventuală fuzionare. Vasile Blaga, liderul PDL a declarat ieri, într-un interviu televizat, că discuţiile se concentrează acum pe „stabilirea unui candidat unic la preşedinţie” şi elaborarea unui program de guvernare. Se discută şi colaborarea dintre cele două partide în Parlament şi la nivel locaL La alegerile generale din 2012, PNL a candidat într-o alianţă cu partidul Social-Democrat, după care a guvernat în această coaliţie USL, condusă de premierul Victor Ponta.

Alegerile generale din Moldova vor avea loc pe 30 noiembrie 2014

Parlamentul a stabilit că alegerile generale vor avea loc pe 30 noiembrie 2014. Ultimele alegeri parlamentare au avut loc în Republica Moldova în noiembrie 2010. Aflat la Berlin, unde s-a întâlnit cu cancelara Germaniei, Angela Merkel, premierul Iurie Leancă a declarat că „cetățenii Moldovei vor trebui să facă o alegere între o opoziție înverșunată antieuropeană a comuniștilor sau o politică pro-europeană hotărâtă, dar care ține cont de bune relații cu Rusia și Comunitatea Statelor Independente”.

Vlad Filat: partidele de la guvermare vor candida independent în alegerile din 30 noiembrie

Liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, respinge ideea participării în bloc a partidelor coaliţiei guvernamentale la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Într-un interviu la Moldova 1 şi Europa Liberă, Vlad Filat a spus că partidele coaliţiei vor obţine cele mai bune rezultate dacă vor candida separate.
La fel, Vlad Filat a părut să sugereze că nu-i va ceda primul loc pe lista PLDM actualului premier, liberal-democratul Iurie Leancă.

Angela Merkel: Moldova, Ucraina şi Georgia trebui să-şi aleagă libere politica externă

Premierul Iurie Leancă s-a întâlnit ieri seară, la Berlin, cu cancelara Angela Merkel şi cu premierii din Ucraina şi Georgia. La o conferinţă de presă comună, d-na Merkel a declarat că Georgia, Moldova și Ucraina trebuie să își poată alege singure direcția de politică externă, fără presiuni externe, și a salutat apropiata semnare de către Chișinău și Tbilisi a Acordurilor de Asociere la UE, ca și recenta semnare de către Kiev a părții politice din acelaşi acord.

Angela Merkel a mai spus că Germania este conștientă de problemele dificile pe care le au cele trei foste țări sovietice pe drumul integrării europene și a criticat „tendințele de destabilizare puternice mai ales din Ucraina, dar și din Moldova”.

Premierii Iurie Leancă, Irakli Garibașvili și Arseni Iațeniuk se află în Germania cu ocazia decernării, astăzi, a premiului Carol cel Mare al orașului Aachen, unul din simbolurile integrării europene.

Naşterea Uniunii Economice Eurasiatice

La Astana, liderii din Belarus, Kazahstan și Rusia urmează să semneze Tratatul de transformare a actualei lor Uniuni Vamale într-o Uniune Economică Eurasiatică (UEE), începând cel mai târziu în ianuarie 2015.

Generalul al-Sisi, câştigătorul necontestat al alegerilor prezidenţiale din Egipt

În Egipt s-au încheiat alegerile prezidenţiale anticipate, după trei zile de vot şi, potrivit primelor rezultate parţiale, fostul comandant al armatei, generalul Abdel Fattah al-Sisi a câştigat 93% din voturi. Alegerile au fost organizate după ce în iulie anul trecut, armata l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele ales Mohamed Morsi, reprezentantul Frăţiei Musulmane.

După lupte grele: la Doneţk şi Luhansk domneşte o pace incertă

Pentru moment, la Doneţk domneşte calmul, după lupte grele între separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainene, soldate ieri, se pare, cu zeci de morţi de partea separatiştilor. Luptele de miercuri s-au concentrat asupra centralei Securităţii, ocupată de separatişti. Pentru câteva ore, deasupra oraşului au zburat avioane de luptă.

Preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că „ofensiva împotriva separatiştilor din est a început în fine” în timp ce la Moscova, ministrul de externe rus Sergei Lavrov a declarat că noua conducere de la Kiev aruncă ţara „într-un război fratricid”.

Şi la Luhansk au avut loc ciocniri miercuri soldate cu pierderi de ambele părţi. Declaraţia Gărzii Naţionale Ucrainene nu precizează despre câte victime este vorba, afirmând numai că separatiştii au atacat mai multe baze ale forţelor guvernamentale.

Reprezentanţi ai administraţiei ruse se află în capitala regiunii separatiste Abhazia, din Georgia

Reprezentanţi ai administraţiei ruse se află în capitala regiunii separatiste Abhazia, din Georgia, pentru a media între preşedintele Alexander Ankvab şi reprezentanţii opoziţiei, care în urma unui protest au ocupat sediul preşedinţiei. Într-un interviu televizat, Ankvab a descris acţiunile opoziţiei, la Suhumi, drept o „lovitură de stat”, Opoziţia cere demisia guvernului, a procurorului general şi a unor administratori locali. Regiunile separatiste din Georgia, Abhazia şi Oseţia de sud sunt recunoscute de Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG