Linkuri accesibilitate

Ştiri

Rusia a cerut guvernului ucrainean să oprească operațiunile militare împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei

Rusia a cerut guvernului ucrainean să oprească operațiunile militare împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei și să înceapă un dialog pentru rezolvarea crizei. Într-un comunicat al Ministerului rus de Externe se spune că în orașele unde forțele ucrainene luptă cu rebelii pro-ruși se conturează o criză umanitară. Comunicatul externelor de la Moscova cere Kievului „să oprească vărsările de sânge, să-și retragă forțele și să se așeze la masa tratativelor pentru a începe un dialog normal despre căile de rezolvare a crizei politice”. Declarația diplomației ruse vine în timp ce lupte grele se înregistrează în jurul orașului Slaviansk din estul Ucrainei, soldate cu morți și răniți în ambele tabere. Ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov a spus că rebelii pro-ruși dețin armament greu și folosesc civili drept scuturi umane

T. Băsescu: trebuie găsită o soluție pentru a ajuta financiar școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Preşedintele României Traian Băsescu a declarat că trebuie găsită o soluție pentru a ajuta financiar profesorii din instituțiile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. Într-un interviu pentru televiziunea B1 d ela București, Băsescu a mai afimrat că profesorii de limba rusă din regiunea transnistreană primesc un supliment la salariu din partea Rusiei. Reamintim că vineri, Asociația Promo-LEx și portarul Moldova. org au lansat campania „Salvați școlile din Transnistria. Scopul acestei campanii este solidarizarea cu elevii, părinții acestora și profesorii care învață și activează în instituțiile de învățământ cu predare în grafia latină aflate în zona de securitate, dar și informarea publicului larg despre problemele cu care se confruntă aceștia.

La Slaviansk se dau lupte grele între trupele ucrainene și rebelii pro-ruși

Patru militari ucraineni au fost uciși și alți 30 răniți în luptele care se dau în suburbiile orașului Slaviansk din estul Ucrainei între forțele guvernamentale și rebelii pro-ruși. Ministerul ucrainean de interne a anunțat că cei aproximativ 800 rebeli care controlează orașul au în dotare armament greu și folosesc civili drept scuturi umane. Separatiștii pro-ruși s-au retras spre centrul orașului, după ce armata ucraineană a preluat controlul asupra turnului de televiziune din cartierul Andreievka. Slaviansk este unul din orașele din etsul Ucrainei controlate de rebelii pro-ruși. Guvernul de la Kiev a anunțat că va continua operațiunea „antiteroristă”. Președintele ucrainean în exercițiu Oleksandr Turcinov a spus că Rusia este în război cu țara sa. Moscova respinge acuzațiile guvenrului ucrainean că ar provoca violențele din sudul și estul Ucrainei. Ministerul rus de externe a avertizat că dacă tulburările din Ucraina nu vor fi oprite, pacea în toată Europa va fi amenințată.

Nouă persoane au fost reținute în regiunea Cernăuți după ce asupra lor s-a găsit 1,5 kg de substanțe radioactive

Serviciul ucrainean de securitate SBU a anunțat pe pagina sa de internet că nouă persoane au fost reținute în regiunea Cernăuți după ce asupra lor s-a găsit un container artizanal cu 1 kilogram și jumătate de substanțe radioactive. Cei nou (opt cetățeni ucraineni și unul rus) veneau cu mașini cu numere de înamtriculare străine din regiunea tranistreană. SBU nu exclude versiunea că substanțele radioactive ar fi putut fi folosite la construirea unei așa-numite bombe murdare care să fie detonată în timpul tulburărilor din sudestul Ucrainei.

La New York a început o nouă rundă de negocieri legate de programul nuclear iranian

Experți în energia nucleară din Iran și șase puteri mondiale au început o nouă rundă de negocieri la New York legate de programul nuclear iranian. Părțile încearcă să ajungă la un acord de durată pînă la 20 iulie, care e data limită. Duminică, Teheranul a anunțat că va permite săptămâna aceasta mai multor inspectori internaționali să viziteze cîteva instalații nucleare și o mină de uraniu din Iran.

Trei camioane de transport cu provizii pentru trupele NATO din Afganistan au fost atacate în Pakistan

Două persoane au fost ucise în nord-vestul Pakistanului după ce trei camioane de transport cu provizii pentru trupele NATO din Afganistan au fost atacate. Nimeni nu și-a asumat deocamdată responsabilitatea pentru atac, dar în trecut Talibanii pakistanezi au recunosut că au pus la cale atacuri similare. Pakistanul este principala cale de accest către misiunea NATO din Afganistan care urmează să-și retragă trupele din această țară pînă la sfîrșitul anului.

Dmitri Rogozin reconfirmă vizita programată de Ziua Victoriei la Tiraspol

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris pe Twitter că va călători pe 9 mai la Tiraspol, în ciuda recomandărilor de la Chișinău de a se abține. „Am o atitudine respectuoasă față de sfaturile străine și în special amenințări, dar voi veni de Ziua Victoriei în Transnistria. Așteptați-mă”, a scris Rogozin, care este și emisarul președintelui rus pentru regiunea transnistreană. Portalul Unimedia spune că afirmația oficialului rus este un răspuns la o declarație recentă a președintelui PLDM, Vlad Filat, care a spus la televiziunea Pro TV București că lui Rogozin i s-a recomandat să abțină de la vizită. Nu este limpede pe ce cale va călători oficialul rus. Când a vizitat Tiraspolul în trecut el a sosit via aeroportul de la Chișinău.

William Hague a sosit la Chișinău

Ministrul britanic de externe William Hague a sosit într-o vizită de o zi la Chișinău, urmând să aibă întrevederi cu premierul Iurie Leancă, președintele Nicolae Timofti și cu omologul său, șefa diplomației moldovene, Natalia Gherman. Un comunicat al ambasadei britanice la Chișinău a anunțat că Hague se va întâlni și cu liderul opoziției comuniste, Vladimir Voronin. Agenda discuțiilor include chestiuni legate de integrarea europeană a Republicii Moldova și tensiunile din regiune. Hague vizitează Moldova la începutul unui turneu diplomatic regional, care mai include escale în Ucraina și Georgia.

Olexandr Turcinov: între organizatorii incidentelor violente de la Odesa se află numeroase persoane venite din regiunea transnistreană

Președintele ucrainean în exercițiu, Oleksandr Turcinov, a declarat că printre „organizatorii și actorii” violențelor de la sfârșitul săptămânii la Odesa s-ar afla „mulți oameni cu pașapoarte rusești și oaspeți” din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Vorbind la televiziunea ucraineană Canalul 5, Turcinov a mai declarat că Odesa, unde au murit vinerea trecută cel puțin 40 de oameni, majoritatea activiști pro-ruși, este „una din țintele principale ale Federației Ruse”. Dar președintele susține că ucrainenii „patrioți” au blocat eforturile „provocatorilor și ale separatiștilor locali”, pe care îi acuză de „organizarea” de violențe pentru a „îngenunchea” orașul.
Președintele ucrainean în exercițiu a mai acuzat Rusia că „se află în război” cu țara sa. El a spus că sprijinul pentru Moscova exprimat de locuitori, instituții și polițiști din estul Ucrainei constituie „o problemă colosală” pentru autoritățile ucrainene.

42 de persoane acuzate pentru violențele de la Odesa au fost transferate în închisori din centrul Ucrainei

Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov spune că 42 de oameni reținuți în timpul recentelor violențe de la Odesa au fost transferați în izolatoare din centrul Ucrainei, după atacarea comisariatului de poliție din orașul port. Aproximativ 2000 de oameni au atacat comisariatul, iar peste 60 de activiști ruși reținuți în urma violențelor de vineri au fost eliberați, duminică. Avakov a descris drept „rușinoasă” eliberarea deținuților, spunând că printre cei eliberați s-ar afla presupuși provocatori ai violențelor de vineri. 40 de oameni au murit într-o clădire cuprinsă de flăcări unde se refugiaseră activiști pro-ruși în urma confruntărilor stradele cu demonstranți pro-Kiev.
Tot astăzi, a fost anunțată numirea unui nou comisar de poliție la Odesa, Ivan Katerynchuk. Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, care a vizitat orașul duminică, a spus că violențele ar fi fost orchestrate de Rusia.

Premierul Sloveniei a demisionat

Șefa guvernului sloven, Alenka Bratusek, și-a prezentat demisia în fața Parlamentului, cerând alegeri anticipate la câteva zile după ce a pierdut conducerea Sloveniei Pozitive, formațiunea de guvernare. În vârstă de 44 de ani, Bratusek a spus că nu poate conduce guvernul dacă nu are sprijinul partidului și a sugerat organizarea anticipatelor în luna iunie.
Săptămâna trecută, politiciana a pierdut alegerile pentru funcția de lideră a partidului în fața primarului capitalei slovene, Zoran Jankovic. În prezent, acesta este cercetat pentru corupție.

Două vase cu imigranți ilegali s-au scufundat în estul Mării Egee

Autoritățile din Grecia spun că cel puțin doi oameni au murit înecați, iar cel puțin 30 sunt dați dispăruți în urma naufragierii a două vase cu imigranți în estul Mării Egee. Gărzile de coastă elene spun că vasele s-au scufundat azi dimineață în largul insulei Samos în apropiere de Turcia. 36 de oameni au fost salvați din apă, iar câteva nave grecești, nave pescărești și helicoptere se află în căutarea supraviețuitorilor. Naționalitatea imigranților de pe navele scufundate nu a fost dată publicității.
Grecia și Italia sunt principalele puncte de intrare în Uniunea Europeană pentru imigranți din Africa și Orientul Mijlociu. Sute de oameni au murit în ultimii ani, când ambarcațiunile lor au naufragiat încercând să traverseze Mediterana.

Traian Băsescu: România nu are mijloace să apere militar R. Moldova, un stat neutru

Președintele român Traian Băsescu spune că țara sa nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare, deoarece Moldova este un stat neutru prin Constituția ei pe care România nu o poate încălca. Traian Băsescu a reacționat duminică la o emisiune televizată la afirmația premierului român Victor Ponta că așteptă o „analiză foarte clară” a instituţiilor statului despre cum va putea „apăra” România Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.
Băsescu a spus că precizarea lui este adresată atât cetățenilor moldoveni, propriilor concetățeni cât și aliaților occidentali ai României. El i-a sugerat primului ministru român să ajute Republica Moldova, grăbind proiectele de interconectare energetică.

Zeci de activiști pro-ruși au fost eliberați din detenția poliției ucrainene la Odesa

Zeci de activiști pro-ruși au fost eliberați duminică din detenția poliției ucrainene la Odesa, după ce sediul poliției din oraș a fost înconjurat de aproximativ 2 mii de oameni, care au forțat o poartă și au spart geamurile comisariatului de poliție. Ministerul ucrainean de interne a spus că au fost eliberați 67 de activiști pro-ruși, dar nu este limpede dacă alții continuă să rămână în detenție.
Arestările au avut loc vineri în timpul violențelor soldate cu peste 40 de morți. Majoritatea victimelor au murit într-o clădire incendiată, unde s-au baricadat activiștii pro-ruși după ciocniri de stradă. Ministrul ucrainean de interne a vizitat duminică Odesa, acuzând Rusia de orchestrarea violențelor.

Angela Merkel și Vladimir Putin au discutat telefonic criza ruso-ucraineană

Liderii rus și german, Vladimir Putin și Angela Merkel au discutat la telefon despre criza ucraineană, subliniind că este nevoie de acțiuni internaționale pentru reducerea tensiunilor.
Kremlinul spune că în timpul convorbirii de duminică Merkel și-a exprimat „satisfacția față de sprijinul acordat de Rusia” pentru eliberarea observatorilor militari ai OSCE, pe care separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei i-au ținut ostateci mai multe zile.
Cei doi lideri au mai luat în discuție înțelegerile preliminare de la Varșovia de pe 2 mai, când Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană au convenit asupra livrărilor neîntrerupte de gaze rusești pentru Ucraina și ceilalți consumatori europeni în cursul lunii curente.

Reluare la New York a negocierilor cu Iranul pe tema programului său nuclear

Experți nucleari din Iran și șase puteri internaționale încep astăzi o săptămână de convorbiri la New York cu scopul ajungerii la un acord permanent, care ar limita programul atomic iranian și ar aplana îngrijorările occidentale că Iranul ar dori să obțină bomba atomică. Negociatorii din Iran, Marea Britanie, China, Franța, Germania, Rusia și Statele Unite mai au încă de rezolvat cele mai dificile chestiuni înainte de expirarea termenului de la 20 iulie până când funcționează o înțelegere temporară de jumătate de an. Speranțele de ajungere la un acord permanent au fost întărite de anunțul de duminică al Teheranului că va permite săptămâna aceasta o vizită a inspectorilor internaționali la o mină de uraniu și la o uzină de procesare în orașele Ardakan și Yazd.

Bilanțul celor uciși în alunecările de teren din Afganistan estimat la 500 de persoane

Oficiali ai Națiunilor Unite spun că 500 de oameni au fost uciși de alunecările de teren de vineri, care au îngropat un sat montan din nord-estul Afganistanului. Autoritățile locale spun, însă, că numărul mare al dispăruților sugerează că bilanțul victimelor în satul Aab Bareek din Provincia Badakhshan poate ajunge la 2700.
Numărul exact al morților ar putea rămâne totuși necunoscut. Guvernatorul adjunct din Badakhshan, Mohammad Bedaar, a spus că operațiunile de căutare au fost oprite pentru că tehnica grea nu poate ajunge în defileul unde era amplasat satul îngropat de avalanșă.

Cîteva sute de activiști pro-ruși au atacat sediul poliției din Odesa

Cîteva sute de activiști pro-ruși au atacat sediul poliției din Odesa cerînd eliberarea camarazilor lor arestați în urma violențelor din 2 mai. Atacatorii au forțat o poartă și au spart geamurile în timp ce polițiștii încercau să-i oprească. Se relatează că poliția a fost nevoită în cele din urmă să elibereze persoanele arestate. Mai mult de 30 de oameni, cei mai mulțoi dintre ei activiști pro-ruși, au murit vineri într-un incendiu la Casa Sindicatelor din Odesa. Nu e clar cum a izbucnit focul, dar se pare că în clădire au fost aruncate sticle incendiare. Înainte de asta în mai multe locuri din Odesa au avut loc ciocniri între separatiști și sprijinitori ai guvernului de la Kiev. Cel puțin 42 oameni au fost uciși și alți 50 răniți. Autoritățile au arestat mai mult de 130 de persoane în legătură cu aceste violențele. Petro Luțiuk, șeful poliției locale, a dat publicității sâmbătă o declarație în care se spune că cei arestați vor fi puși sub acuzare pentru participare la tulburarea ordinii publice și pentru crimă cu premeditare. Premierul ucrainean în exercițiu Arseni Iațeniuk, care a făcut o vizită duminică la Odesa, a declarat că învinovățește forțele de securitate pentru că nu au făcut nimic pentru a preveni violențele, și pe demonstranții pro-ruși pentru că le-au provocat. Iațeniuk a promis o anchetă independentă serioasă.

Guvernul ucrainean continuă operațiunea antiteroristă împotriva insurgenților pro-ruși

Forțele guvernamentale ucrainene continuă operațiunea antiteroristă împotriva insurgenților pro-ruși care ocupă clădiri guvernamentale în orașele din estul Ucrainei. Sîmbătă au avut loc schimburi de focuri în apropiere de Sloviansk, care e înconjurat de forțele guvernamentale. La Kramatorsk, militarii ucraineni au recuperat o clădire a serviciilor de securitate și un post de televiziune, în timp ce la Luhansk separatiștii pro-ruși au luat cu asalt o bază a serviciilor de securitate. Schimburi de focuri au avut loc și în orașele Mariupol și Konstiantinivka. Mai mult de 50 de oameni au fost uciși în ultimele două zile în Ucraina, majoritatea într-un incendiu la Casa Sindicatelor din Odesa vineri, care a luat foc în timpul luptelor de stradă dintre simpatizanți ai guvernului ucrainean și separatiști pro-ruși. Președintele în exercițiu Oleksandr Turcinov a decretat o perioadă de doliu pentru cei uciși - majoritatea separatiști pro-ruși - în luptele de la Odesa din 2 mai.

Observatorii militari OSCE eliberați de separatiștii pro-ruși din Slaviansk au ajuns la Berlin

Cei șapte observatori militari OSCE eliberați de separatiștii pro-ruși din Slaviansk au ajuns la Berlin. Observatorii și cinci ofițeri ucraineni fuseseră luați ostateci în 25 aprilie. i au fost eliberați sâmbătă după intervenția lui Vladimir Lukin, trimisul special al președintelui rus Vladimir Putin în regiune.

John Kerry: Siria trebuie să renunțe la tot armamenul său chimic

Secretarul de stat american John Kerry a afirmat că Siria trebuie să renunțe la armamenul chimic pe care îl mai are în posesie. Kerry a discutat subiectul într-o conversație telefonică avută cu omologul său rus Serghei Lavrov sâmbătă. Siria a renunțat deja la 1.300 de tone de arme chimice, potrivit unui acord internațional semnat anul trecut ca să evite un atac din partea Occidentului. Guvernul de la Damasc a fost acuzat că a folosit gaz sarin împotriva suburbiilor capitalei controlate de rebeli în august 2013. Guvernul sirian a depășit deja cîteva date limită pentru a renunța la arsenalul său chimic, spunînd că operațiunea este îngreunată de luptele cu rebelii.

Liderului tătarilor din Crimeea Mustafa Gemilev i s-a refuzat din nou intrarea în peninsulă

Liderului tătarilor din Crimeea Mustafa Gemilev i s-a refuzat din nou intrarea în peninsulă, după ce fusese întors deja o dată la un aeroport din Moscova în timp ce se deplasa de la Kiev la Simferopol în 2 mai. Mii de tătari din Crimeea care se deplasaseră la punctul de frontieră din Apropiere de Armiansk să-l întîlnească pe Gemilev în 3 mai au rupt cordonul format de militari ruși ca să ajungă la liderul lor. Ei spun că se vor întoarce în Crimeea doar dacă vine și Gemilev cu ei. Guvernatorul în exercițiu al Crimeii Serghei Aksionov a declarat că Gemilev ar fi primit sarcina de la serviciile speciale occidentale să destabilizeze situația și din cauza asta nu i se permite să intre în Crimeea. Tătarii de aici au amenințat că vor bloca toate șoselele din peninsulă în semn de protest.

Avertisment american cu privire la un plănuit atac cu bombă în Nigeria

Guvernul Statelor Unite i-a avertizat pe cetățenii americani cu privire la un plan de a ataca cu bombe unul din cele două hoteluri Sheraton din apropiere de Lagos, principalul complex comercial al Nigeriei, care atrage mulți oameni de afaceri străini, și care pînă acum a fost cruțat de militanții islamiști din Nigeria. Departamentul de stat de la Washington a postat pe pagina sa de internet o declarație în care se spune că în spatele complotului se află grupări asociate cu terorismului, dar nu a dat mai multe detalii.

Convorbire telefonică John Kerry - Serghei Lavrov despre criza ucraineană

Secretarul de stat american John Kerry a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus Serghei Lavrov legată de escaladarea crizei din Ucraina. Kerry a salutat eliberarea celor șapte observatori militari OSCE luați ostateci ce separatiști pro-ruși în estul Ucrainei, dar a spus că Rusia trebuie să-și retragă sprijinul dat rebelilor care ocupă clădiri guvernamentale în mai multe orașe ucrainene din regiunie. La rîndul lui, Serghei Lavrov i-a spus lui Kerry că Washingtonul trebuie să se folosească de influența sa pentru a convinge regimul de la Kiev să-și oprească ofensiva împotriva rebelilor. Șeful diplomației ruse a cerut o implicare mai mare a mediatorilor OSCE în efortul de apune în practică acordul de la Geneva și de a iniția un dialog național, în primul rînd legat de reforma constituțională. Între timp ministerul ucrainean de interne a anunțat că ofensiva împotriva separatiștilor pro-ruși continuă și că forțele sale au recucerit cartierul general al serviciilor de securitate din orașul Kramatorsk. Ceva mai devreme ministerul anunțase că forțele sale au din nou controlul asupra aeroportului din oraș, asupra turnului de televiziune și asupra tuturor punctelor de control din localitate

SBU: La violențele din Odesa au luat parte grupări militare ilegale din regiunea transnistreană

Katerina Kosareva, o purtătoare de cuvînt a Serviciului de securitate ucrainean a declarat sîmbătă la o conferință de presă la Kiev că tulburările care au avut loc vioneri la Odesa au fost provocate prin ingerințe externe și au fost finanțate de foste oficialități ale regimului fostului președinte Ianukovici, care se ascund într-o țară învecinată. Kosareva a precizat că e vorba despre fostul prim vicepremier Serhy Arbuzov și fostul ministru pentru taxe Olekasndr Klimenko. Katerina Kosareva a mai spus că evenimentele au fost controlate de sabotori din Federația Rusă cu participarea unor grupări militare ilegale din regiunea transnistreană, Reamintim că mai multe zeci de persoane au fost ucise în ciocnirile dintre separatiști pro-ruși și simpatizanți ai guvernului de la Kiev care au avut loc la Odesa vineri 2 mai.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG