Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministerul Justiţiei prezintă luni lista partidelor care pot participa în alegerile generale din R. Moldova

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan a declarant că luni, 15 septembrie, Ministerul Justiţiei va prezenta lista partidelor legal înregistrate care pot participa în alegerile generale din noiembrie după care partidele se vor putea înscrie oficial în cursa electorală. Într-un interviu cu postul de televiziune RTR-Moldova, citat de IPN, Ciocan a precizat că înregistrarea va dura până pe 30 octombrie. Odată înregistrat, un pazrtid va beneficia de un anumit număr de apariţii gratuite la televiziunea publică iar cheltuielile electorale vor fi monitorizate.

Președintele CEC din Moldova: în ultimii 11 ani alegerile nu au fost niciodată fraudate

În ultimii 11 ani alegerile nu au fost niciodată fraudate, a declarat președintele CEC, Iurie Ciocan, intr-un interviu pentru televiziunea RTR-Moldova, citat de agentia IPN. „Poate că au fost cazuri de cumpărare a alegătorilor cu bani sau cadouri, însă nu au fost cazuri de fraudare a voturilor. Nici în aprilie, 2009, după ce au fost aduse acuzaţii în acest sens, nu au fost prezentate probe relevante”, a declarat Ciocan. Totodată, el a anunțat că pentru alegerile generale din noiembrie va fi introdus registrul electronic al alegătorilor prin care centrele de votare vor putea verifica alegătorii sau listele electorale.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău a respins din nou acuzațiile că țara sa ar bloca fluxurile de mărfuri ruseşti către Transnistria

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău a respins din nou acuzațiile că Ucraina ar bloca fluxurile de mărfuri ruseşti către Transnistria, după cum afirmă unii oficiali de la Tiraspol şi Moscova. Într-un interviu televizat, Serhii Pirojkov, a precizat că de la izbucnirea conflictului din estul Ucraineia fost întărit controlul la granița moldo-ucraineana, pe segmentul transitrean pentru „asigurarea securităţii, pentru a evita pătrunderea teroriştilor în Ucraina”.

Premierul Victor Ponta este candidatul PSD în alegerile prezidențiale din România

În Românis, Congresul partidului social-democrat de guvernământ l-a desemnat oficial pe premierul Victor Ponta drept candidatul PSD în alegerile prezidențiale din noiembrie. Alegerile prezidențiale din România vor avea loc pe 2 noiembrie, turul de balotaj ar urma să fie organizat pe 16 noiembrie. Președintele este ales pentru un mandat de cinci ani. Până acum, în cursa prezidențială se mai află liderul PNL, Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu din partea partidului Liberal Reformator, Elena Udrea , Partidul Mișcarea Populară (candidatură sprijină de actualul președinte al țării, Traian Băsescu), Hunor Kelemaen (UDMR), Remus Cernea (Partidul Verde) și Monica Macovei, candidat independent.

Un nou convoi umanitar rusesc a trecut granița în Ucraina fără escorta Crucii Roșii Internaționale

70 de camioane dintr-un nou convoi umanitar rusesc de circa 200 au trecut granița ucraineană și primele au ajuns deja la Lugansk. Camioanele transportă zahăr, cereale, alimente și alte bunuri de prim ajutor, informează Itar-Tass. Nici un reprezentant al Crucii Roșii nu însoțește convoiul, a declarat un reprezentant al organizației, citat tot de Itar-Tass.

Statele Unite au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru rolul desabilizator jucat în estul Ucrainei

Statele Unite au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru rolul desabilizator jucat în estul Ucrainei. Pe lista companiilor cărora li se limitează accesul la surse financiare se numără acum și Sperbank. S-a impus deasemeni un embargo pe exportul de înaltă tehnologie pentru forja maritim și în zonele arctice. Uniunea Europeană a impus deasemeni, de vineri, noi sacnțiuni Rusiei. În replică, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova va reacționa pe măsură și că sancțiunile occidentale vor submina negocierile de pace privind estul Ucrainei.Pe de altă parte, Uniunea Europeană a amânat până în decembrie anul viitor aplicarea prevedirilor din acordul de liber schimb, încheiat cu Ucraina. Decizia a fost anunțară vineri la Bruxelles, după negocieri cu reprezentanții Ucrainei și Rusiei. Ucraina este și membră în spațiul de liber schimb CSI iar Rusia susține că prevederile acordului de liber schimb cu UE nu sunt compatibile cu regulile CSI.

Statele Unite sînt în stare de război cu militanții organizației extremiste Statul Islamic (ISIL)

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că Statele Unite sunt în stare de război cu militanții organizației extremiste a Statului Islamic (ISIL). Declarația a fost reluată și de purtătorl de cuvânt al ministerului apărării deși joi, secretarul de stat american Joh Kerry se limita să declare, într-un interviu televizat, că Statele Unite sunt implicate ”într-o vastă operațiunea antiteroristă”. Până acum, aviația americană a efectuat 158 de raiduri de bombardament împotriva pozițiilor ISIL din Irak și Siria iar 1.600 de militari americani sunt implicați, în Irak, în cobaterea milițiilor islamice extremiste.

Sondajele de opinie arată din nou că cei care se opun independenței Scoției conduc

Cu o săptămâna înainte de votul din Scoția asupra unei posibile independențe, sondajele de opinie arată din nou că cei care se opun independenței conduc. Săptămâna trecută, pentru prima dacă, avocații independenței erau în fața oponenților, în sondajele de opinie.

Acum, 52 la suta s-ar pronunța pentru rămânerea în Marea Britanie, 48 la sută pentru independență. Indecișii nu sunt incluși. În cazul unei victorii a taberei pro-independență, premierul britanic David Cameron ar putea fi obligat să demisoneze.

UE va amîna aplicarea Acordului de Liber Schimb cu Ucraina pînă la sfîrșitul lui 2015

Uniunea Europeană va amîna aplicarea Acordului de Liber Schimb cu Ucraina pînă la sfîrșitul lui 2015. Anuntul a fost facut de comisarul pentru comert Karel de Guht care a precizat că Ucraina va avea un acces privilegiat pe pieţele europene pînă la intrarea în vigoare a acordului. Moscova a ameninţat ca va introduce tarife la importurile ucrainene daca Kievul intră în Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Mama jurnalistului american James Foley a afirmat că Statele Unite i-au abandonat fiul

Mama lui James Foley, jurnalistul american asasinat de militanții din gruparea Statului Islamic, a afirmat că Statele Unite i-au abandonat fiul. Intr-un interviu pentru CNN, Diane Foley a spus ca este „jenată şi îngrozită” de modul în care guvernul a gestionat cazul fiului ei, că au fost multi oameni in guvern care au vrut sa o ajute, dar că „natura birocratiei a facut sa nu fie ajutată”. Ea a mai spus că a avut impresia că eftorturile facute de familie pe linga guvern pentru eliberarea jurnalistului din captivitate i-ar fi „plictisit” pe unii funcţionari ai guvernului, iar tentativa de salvare a fiului ei a venit prea tirziu. Diane Foley a mai spus c a simţit ca „țara noastră l-a abandonat pe Jim”.

PLDM i-a retras deputatului Veaceslav Ioniţă sprijinul politic

Biroul Central Politic al Partidului Liberal Democrat din Moldova i-a retras deputatului Veaceslav Ioniţă sprijinul politic, ca raspuns la acuzaţiile lansate de Ioniţă la adresa liderului liberal-democrat Vlad Filat.Potrivit declaraţiei PLDM citata de agentia IPN sprijinul politic i-a fost retras lui Veaceslav Ioniţă „ca urmare a acţiunilor acestuia de sabotare economică a Republicii Moldova”. Liderul liberal-democrat Vlad Filat anunţă că la prima şedinţă a legislativului în noua sesiune urmează ca Veaceslav Ioniţă să fie demis din funcţia de preşedinte al Comisiei economie, buget şi finanţe. După excluderea lui Ioniţă, fracţiunea PLDM a rămas cu 30 de deputaţi.

Moldova a adoptat 7.000 din cele 15.000 de standarde necesare pentru a candida la intrarea în UE

Moldova a adoptat 7.000 din cele 15.000 de standarde necesare pentru a putea candida la intrarea în Uniunea Europeana, se spune intr-un studiu lansat de Expert Grup la Chisinau. Autorul studiului, Denis Cenuşă, a menţionat că adoptarea standardelor europene este o precondiţie-cheie pentru valorificarea beneficiilor Acordului de asociere cu UE.

Marș socialist duminică la Chișinău pentru intrarea Moldovei în Uniunea Vamală

Liderul socialiștilor moldoveni Igor Dodon a afirmat că nu vor fi admise provocări la demonstrația pentru intrărea R. Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, ce va fi organizată duminică de Partidul Socialiştilor. Dodon a spus la o conferinţă de presă că dacă poliţia nu va dori să asigure securitatea participanţilor la eveniment, atunci membrii PSRM o vor face ei înşişi, informeaza agenţia IPN . Igor Dodon a mai spus că are semnale că se încearcă blocarea transporturilor cu care intenţionează să vină din raioane participanţii la marşul de duminică. La conferinta de presa a socialistilor Igor Dodon a criticat puterea spunînd că este coruptă.

Congresul Diasporelor Moldoveneşti îndeamnă moldovenii care muncesc în Rusia să-şi procure asigurare medicală

Congresul Diasporelor Moldoveneşti îndeamnă moldovenii care merg la muncă în Rusia să-şi procure asigurare medicală. Poliţa valabilă timp de un an costă 2.000 de ruble ruseşti (circa 800 de lei), informeaza agenţia IPN. Programul de asigurare benevolă în medicină pentru migranţi acoperă servicii medicale în situaţii de traumatisme severe şi foarte severe. De asemenea, asigurarea acoperă şi serviciile de repatriere în caz de deces.

Uniunea Europeana și-a înasprit sancţiunile împotriva Rusiei

Uniunea Europeana și-a înasprit sancţiunile împotriva Rusiei pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina. Noile sancţiuni care au intrat oficial in vigoare de vineri implica înghetarea unor conturi ale unor deputati si oficiali de rang inalt, inclusiv ale politicianlui ultranaționalist Vladimir Jirinovski si restrictionarea drastica pe piata de capital a mai multor companii controlate de stat, printre care Gazprom Neft, Rosneft si Transneft. Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso a declarat vineri la Kiev: „Dorim sa se ajunga la solutii negociate si la negocieri, darp nu ezitam sa raspundem Rusiei in mod drastic pentru comportamentul sau inacceptabil”. Barosso a mai spus că joi Comisia Europeana a hotarit acordarea unui ajutor în plus de 22 de milioane de euro pentru sprijinirea populatiei Ucrainei, din care 9 la suta se afla in zonele de conflict.

Statele Unite au anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei

Statele Unite au anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei care se refera la domeniul apărarii, energiei si in sectorul bancar. Sancţiunile au fost adoptate ca raspuns la politica Moscovei in Ucraina. Printre băncile ruse afectate de acest nou set de sancţiuni este si Sberbank, cea mai mare institutie financiara rusa. Noile sancţiuni interzic exportul bunurilor, serviciilor si tehnologiilor in mai multe proiecte rusesti sau offshore pentru 5 companii rusesti : Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftgaz si Rosneft, cel mai mare producator de petrol al Rusiei.

Vaticanul a anunțat că Papa Francisc va călători în Turcia în luna noiembrie

Vaticanul a anunțat că Papa Francisc va călători în Turcia în luna noiembrie. Suveranul pontif raspunde unei invitatii oficiale pe care a primit-o din partea presedintelui de la Ankara. Papa Francisc va participa la Istanbul pe 30 noiembrie impreuna cu liderul crestinilor ortodoxi, patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului la o importanta sarbatoare religioasa. Vizita Papei în aceasta tara musulmana survine intr-un moment in care crestinii sunt o tinta a militanţilor islamici din Iral. Papa Francisc va vizita si Albania in cadrul acestui turneu.

Muzicianul rus Andrei Makarevici se vede în imposibilitatea de a concerta în Federația Rusă

Muzicianul rus Andrei Makarevici, care a concertat luna trecută în Ucraina pentru refugiatii din estul Ucrainei criticind politica Kremlinului, si al carui cintec „Tara mea a innebunit” este un hit pe internet, se vede în imposibilitatea de a concerta în Federația Rusă. Trei concerte i-au fost suspendate în ultimul timp, toate din ceea ce organizatorii au numit „motive tehnice”. Concertele urmau sa aiba loc la Kazan si Samara.

Franța dorește să ofere mai multă asistenţă militară Irakului împotriva militanţilor islamici

Presedintele Franţei, Francois Hollande a declarat că ţara sa doreste să ofere mai multa asistenţă militara Irakului împotriva militanţilor islamici. Hollande a făcut declaratia la Bagdad unde a avut convorbiri cu premierul Haidar al-Abadi. Franţa a ajutat Irakul pînă acum umanitar si cu arme. Intre timp, secretarul de stat american John Kerry a sosit in Turcia in efortul său diplomatic de a realiza o coalitie internaţionala impotriva organizatiei Statul Islamic, care controleaza parti însemnate din Irak si Siria.

În Pakistan au fost arestate 10 persoane asociate organizației Tehreek-e-Taliban

Un general pakistanez a anunţat ca au fost arestate 10 persoane asociate organizatiei Tehreek-e-Taliban din Pakistan (TTP), într-o operaţiune în care au fost implicate politia, armata si serviciile speciale. Potrivit generalului, liderul actual al acestei organizatii, Maulana Fazlullah a fost cel care a ordonat asasinarea tinerei Malala, pentru campania pe care a organizat-o impotriva Talibanilor care opresc fetele sa mearga la scoala. Malala trăieste acum in Marea Britanie şi este laureata a premiului Saharov al Parlamentului European si anul trecut a fost nominalizata pentru premierul Nobel pentru pace.

Atletul sud-african Oscar Pistorius a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru omucidere din culpă

Atletul sud-african Oscar Pistorius a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru omucidere din culpă. Pistorius a ucis-o cu focuri de armă în februarie 2013 pe partenera sa Reeva Steenkamp, care se afla în baie. La proces a susținut că a tras crezînd că în casă intrase un hoț Judecatoarea a decis ca sportivul, care are ambele picioare amputate, a acţionat in mod iraţional si neglijent. Procuratura a susţinut ca Pistorius a ucis-o pe Steenkamp inteţionat. Procurorul care a instrumentat cazul s-a declarat dezamagit de verdict şi a spus ca va decide daca sa atace sentinta prin apel.

Cetăţeanul american de origine azeră Said Nuri a fost expulzat din Azerbaijan

Cetăţeanul american de origine azeră Said Nuri a fost expulzat din Azerbaijan, dupa ce a fost intimidat si ameninţat. Intr-un mesaj pe Twitter, Nuri, care a fost vicepresedintele unei grupari de opozitie a tineretului, a scris ca dupa ce a plecat din Azerbaijan, aflindu-se in Georgia a primit un mesaj de amenintare in care i se spunea sa nu uite ca are rude in Azerbaijan. In cursul saptaminii, pe internet au circulat inregistari video sexual explicite cu Nuri si pritena lui. Pe 4 septembrie autorităţile azere l-au oprit sa paraseasca ţara spunind ca este investigat într-un caz despre care nu au dat mai multe amanunte.

Moscova acuză UE că pune în pericol eforturile de pace din Ucraina prin noile sancţiuni impuse Moscovei

Ministerul rus de externe a acuzat Uniunea Europeana ca pune în pericol eforturile de pace din Ucraina prin noile sancţiuni care au intrat in vigoare vineri. Diplomatia rusa numeste aceste sancțiuni „un gest neprietenesc” şi anunţă că va lua măsuri de răspuns direct proporţionale. Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a afirmat ca parlamentul de la Kiev si cel european vor ratifica în 16 septembrie Acordul de Asociere. Poroşenko a mai spus că la conferinţa internaţională de vineri de la Kiev spera sa obţina un statut special pentru Ucraina în relațiile cu NATO şi ca va discuta acest lucru saptamina viitoare la Washington.

Sondaj: numărul celor care vor rămânerea Scoției în Marea Britanie e cu puțin mai mare decît cel al acelora care vor separarea

Un nou sondaj de opinie arata că la referendumul din 18 septembrie pentru independenta Scotiei de Marea Britanie, numarul opozantilor este cu foarte putin mai mare decit cel al celor ce susţin secesiunea. 52% dintre cei chestionat in sondajul YouGov susţin rămânerea Scoţiei in componenta Marii Britanii si 48% vor independenta. Premierul de la Londra David Cameron a vizitat scoția Scoţia si a cerut „să nu fie fărmînţată familia naţiunilor britanice”. Scriitoarea J.K.Rowling, autoarea seriei „Harry Poter”, a donat 1 milion si jumtate de dolari pentru campania impotriva secesiunii, in timp ce actorul Sean Connery este un militant activ pentru independenţă.

Viaceslav Ioniță susține că a descoperit o schemă frauduloasă la Banca de Economii

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Viaceslav Ioniță susține că a descoperit o schemă frauduloasă la Banca de Economii, de unde ar fi fost sustrași în ultimele trei luni cel puțin 120 de milioane de lei. Vorbind în fața presei la o ședință a comisiei pe care o conduce, Ioniță l-a acuzat pe liderul PLDM, Vlad Filat că s-ar număra printre beneficiarii schemei și a distribuit jurnaliștilor documente care ar demonstra acuzațiile. Deputatul care a fost ales tot pe listele PLDM susține că a fost amenințat de Filat că-și va pierde funcția. Nici fostul premier, nici partidul său nu au comentat deocamdată declarațiile de azi. Dar liberal-democrații au sugerat în trecut că fostul lor coleg s-ar fi detașat de PLDM și l-ar sprijini pe omul de afaceri Viaceslav Platon, acuzație pe care Ioniță o dezminte. Deputații liberal-democrați și cei democrați au lipsit astăzi de la ședința comisiei conduse de Ioniță, care nu și-a putut continua lucrările din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi figura o propunere a liberalilor reformatori de revizuire a controversatelor tranzacții sprijinite de liberal-democrați și democrați anul trecut, când guvernul a cedat o mare parte din acțiunile Băncii de Economii și a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău pe aproape jumătate de secol unor investitori ruși.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG