Linkuri accesibilitate

Ştiri

O nouă rundă de negocieri a grupului de contact pentru Ucraina la Minsk

La Minsk a început o nouă rundă de negocieri a grupului de contact pentru Ucraina, din care fac parte Rusia, Ucraina, separatiștii pro-ruși din Estul Ucrainei și OSCE. La negocieri participa fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul rus la KievMihail Zurabov, reprezentatntul special al OSCE Heidi Tagliavini si liderii separatisti Aleksandr Zaharcenko, Igor Plotniţki, Aleksei Kariakin si Andrei Purgin. Zilele trecute, Parlamentul de la Kiev a adoptat o lege prin care se acorda un „statut” special regiunilor Luhansk si Doneţk in cadrul Ucrainei.

Chișinăul și Tiraspolul se acuză reciproc de tensionarea relațiilor

In urma intrevederii de la Chisinau dintre vicepremierul Eugen Carpov si reprezentata Tiraspolului Nina Ștanschi nu s-a ajuns la nici o înţelegere, ambele părţi invinovaţindu-se de tensionarea relatiilor. Eugen Carpov a declarat jurnaliştilor, după şedinţă, că opţiunea Tiraspolului a rămas aceeaşi faţă de următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, amânată a deja a treia oară din cauza refuzului delegaţiei transnistrene de a participa la dialog. Tiraspolul a oprit şi întrevederile care aveau loc la nivel înalt între premierul de la Chişinău şi liderul transnistrean. Nina Ştanschi a spus ca relatiile dintre Chisinau si Tiraspol sunt acum mai tensionate decit niciodată. Eugen Carpov a mai spus că partea transnistreană recurge la acţiuni unilaterale, încercând să instaleze un punct de control vamal care să ţină de aerodromul din Tiraspol, iar fermierilor din stânga Nistrului li s-a dat în lucru un teren de 300 ha repartizat anterior fermierilor de pe malul drept. Ştanshi a spus că 102 fermieri de pe malul drept au încheiat deja înţelegeri cu administraţia locală, obţinând astfel dreptul să lucreze terenurile amplasate între Râbniţa şi Dubăsari. Ea a preciazt că nimeni din dreapta Nistrului nu are dreptul la proprietate asupra terenurilor din regiunea transnistreană. Tot ce pot obţine este dreptul la a le lucra, prin contracte de arendă încheiate cu administraţia locală.

Un tribunal georgian a decis confiscarea proprietăţilor fostului președinte Mihail Saakaşvili

Un tribunal georgian a decis confiscarea proprietăţilor fostului președinte al Georgiei Mihail Saakaşvili, a anuntat avocatul său Otar Kahidze. E vorba între altele și de un apartament in Tbilisi care ii apartine sotiei lui Saakaşvili, și proprietati ale mamei si bunicii fostului presedinte. Saakaşvili a fost condamnat în absență pentru abuz de putere si pentru ca ar fi pus la cale un atac impotriva unui deputat al opozitiei. Saakaşvili neaga acuzatiile si afirmă ca intregul caz este motivat politic. Statele Unite si Uniunea Europeana au avertizat guvernul de la Tbilisi să nu le persecute pe criterii politice pe fosteld oficialități. Saakaşvili este acum profesor la o universitate americană.

Ministerul lituanian de externe cere explicații Rusiei după reținerea unei nave lituaniene

Ministrul lituanian de externe Linas Linkevicius a declarat ca nava lituaniană „Lupul Mărilor” a fost reţinută pentru ca ar fi intrat in apele teritoriale ale Rusiei, dar reţinerea a avut loc in apele internaţionale. Echipajul este format din 28 de persoane, dintre care trei sînt cetățeni lituanieni. Ministerul lituanian de externe l-a convocat pe ambasadorul rus pentru explicatii si a trimis o nota diplomatica ministerului rus de externe. Potrivit presei ruse, vasul a fost reţinut miercuri şi a fost remorcat vineri în portul Murmansk.

Preşedintele Barack Obama a salutat rezultatul referendumului din Scoția

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a felicitat Scoția pentru exercițiul democratic complet la referendumul de joi si a salutat rezultatul lui, spunind ca Statele Unite aşteapta sa colaboreze în continuare cu cel mai apropiat aliat al Americii, şi sa ducă mai departe relatia speciala si puternica cu poporului Marii Britanii si Irlandei de Nord in rezolvarea problemelor lumii contemporane. 55,3% dintre scoţieni au votat impotriva separării Scoției de Marea Britanie. În urma acestui rezultat, Alex Salmond, premierul Scoției și lider al Partidului Național Scoțian, care susține separarea de Marea Britanie, și-a anunțat demisia.

Miliardarul rus Vladimir Evtuşenkov a fost eliberat din arestul la domiciliu

Miliardarul rus Vladimir Evtuşenkov a fost eliberat din arestul la domiciliu, dar i s-a ordonat să nu părăsească Moscova pină la terminarea anchetei în cazul sau. Evtuşenkov fusese pus în arest la domiciu sub acuzațiile de spălare de bani si de tranzactii frauduloase. Purtatorul de cuvint al tribuanuli din Moscova care l-a condamnat la arest la domiciu a declarat ca nici o instanta din Moscova nu a ordinat eliberarea sa, şi ca probabil decizia apartine procurorilor de caz.

CNSAS a trimis în instanță dosarul omului de afaceri român Sorin Ovidiu Vântu

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității de la București a trimis în instanță dosarul omului de afaceri român Sorin Ovidiu Vântu, la patru ani de la publicarea unei investigatii comune Hotnews.ro - Revista „Kamikaze”, care a dezvaluit ca Vântu a semnat un angajament de informator cu fosta Securitate țn 1983, cu numele conspirativ Nus, pe vremea când se afla în închisoare, informeaza Hotnews.ro. Dosarul se va judeca la Curtea de Apel și se bazeaza pe o serie de delațiuni pe Sorin Ovidiu Vântu ar fi continuat sa le faca si dupa iesirea din penitenciar. El se afla din nou la inchisoare, unde executa o sentinta de doi ani si jumatate pronunta in dosarul favorizarii lui Nicolae Popa, fost director Fondului Național de Investiții, o schemă piramidală care a păgubit sute de mii de cetățeni români la începutul anilor 1990.

Liderul PLDM Vlad Filat a participat la o şedinţă a Congresului Statelor Unite

Liderul Partidului Liberal Democrat Vlad Filat a participat la o şedinţă a Congresului Statelor Unite la care s-a discutat situaţia actuală din Ucraina şi din regiune. Potrivit unui comunicat de presă al PLDM, Filat s-a întălnit cu președintele Ucrainei Petro Poroşenco, aflat și el în Statele Unite, cu care a discutat despre solidarizarea ţărilor din regiune, pentru apărarea securităţii, suveranităţii, și integrităţii lor teritoriale, şi pentru o dezvoltăre democratică. Vlad Filat a avut convorbiri şi cu asistentul secretarului de stat american pentru relaţii europene Victoria Nuland.

120 de milioane de euro pentru Livada Moldovei

Întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova din sectorul horticol vor primi un împrumut de 120 de milioane de euro oferit de Banca Europeană de Investitiţii în cadrul proiectului investiţional Livada Moldovei, informeaza agentia IPN. Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Wilhelm Molterer, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, şi prim-ministrul Iurie Leancă au vizitat o livadă de mere dintr-un sat care a beneficiat de investiții în cadrul acestui program. Pirkka Tapiola a afirmat cu această ocazie că UE a oferit un sprijin financiar de 64 de milioane de euro Programului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Moldova a devenit eligibilă pentru finanţarea Băncii Europene de Investitii în 2007, şi a primit pînă acum 586 de milioane de euro împrumut.

UEFA a ales cele 12 orașe care vor găzdui meciuri la Euro 2020

UEFA a ales cele 12 orașe care vor găzdui meciuri ale Campionatului European de Fotbal din 2020, când se aniversează 60 de ani de la începerea acestui campionat. Finala și cele două semifinale se vor desfăsura la Londra, pe stadionul Wembley. Vor mai avea loc meciuri la București, Budapesta, Baku, St Petersburg, Copenhaga, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Bruxelles si Glasgow. Între orașele care au anunțat că vor să găzduiască meciuri la Euroa 2020 , dar nu au obţinut acest privilegiu se numără Minsk, Sofia, Skopje, Ierusalim, Stockholm si Cardiff.

În timpul campaniei electorale din R. Moldova toate sondajele de opinie privind preferințele electoratului pot fi făcute numai după informarea CEC

În timpul campaniei electorale din R. Moldova toate sondajele de opinie privind preferințele electoratului pot fi făcute numai după informarea Comisiei Electorale Centrale. CEC a decis că eezultatele acestor sondaje pot fi anuțate cel mai târziu cu cinci zile înainte de ziua alegerilor. În ziua alegerilor, se interzice să fie date publicității în mass-media rezultatele sondajelor la ieșirea de la urne înainte de terminarea votări. Alegerile parlamentare din R. Moldova au loc la 30 noiembrie 2014.

R. Moldova nu se mai află în topul celor 10 state cu cele mai multe cereri depuse la CEDO

Republica Moldova nu se mai află în topul celor 10 state cu cele mai multe cereri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a anunțat Josep Casadevall, vicepreședintele CEDO în cadrul întrevederii de vineri cu președintele R. Moldova Nicolae Timofti. Potrivitlui Casadevall, în ultimii ani majoritatea cererilor depuse de cetățenii moldoveni au fost declarate inadmisibile de magistrații Curții de la Strasbourg, fapt ce denotă îmbunătăţirea actului de justiţie în R.Moldova. În anul 2012 la CEDO erau pe rol 4.261 de cereri, în 2013, 3.256 de cereri, iar la 1 ianuarie 2014 numărul acestora a scăzut până la 1.414, informeaza site-urile de ştiri moldovenești.

Comisia pentru relații externe din Senatului american a votat o lege prin care Ucraina, Moldova și Georgia devin aliati majori non-NATO ai Statelor Unite

Comisia pentru relații externe a Senatului american a votat în unanimitate în favoarea unei legi propuse de șeful comisiei, democratul Robert Mendez, și de republicanul Bob Corker, care înăsprește sancţiunile împotriva Rusiei, afectind industria militara rusă, sectorul energetic și financiar al Rusiei, și sporește sprijinul militar și civil pentru Ucraina. în legea propusa se cere ca Ucraina, Moldova si Georgia sa fie numite drept aliati majori non-NATO ai Statelor Unite şi autorizeaza folosirea a 10 milioane de dolari pentru urmatorii trei ani pentru a contrabalansa propaganda ruseasca în regiune prin finanţarea unor programe americane de radio si televiziune in limba rusa in Ucraina, Moldova și Georgia.

Un profesor universitar tătar din Crimeea a fost atacat noaptea trecută la Simferopol

Un profesor universitar tătar din Crimeea a fost atacat noaptea trecută la Simferopol de persoane mascate, care l-au scos afară din maşină și i-au confiscat pasaportul, împiedicindu-l să se deplaseze la New York, unde urma sa participe la o conferinta internationala ONU. Atacul asupra lui Nadir Bekir vine dupa ce joi autorităţile ruse din Crimeea anexata au încercat să evacueze clădirea Adunarii Tatarilor (Mejlis). Vineri, biblioteca centrala a tatarilor din Crimeea de la Simferopol a anunțat că se inchide și eliberează clădirea în care funcționa pentru a face loc institutiilor rusesti, in baza legislaţiei ruseşti.

Jose Manuel Barroso a salutat decizia scoţienilor de a rămâne în Marea Britanie

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat ca decizia scoţienilor de a rămâne în Marea Britanie în urma referendumului de joi va ajuta Uniunea Europeană pentru a fi mai unita, mai deschisp și mai puternică. Barroso a promis ca Uniunea Europeana va continua sa aibă un dialog constructiv cu guvernul local scoţian în domenii precum forta de munca, energia si mediul. Barroso a adăugat că Marea Britanie este şi va ramine un membru important al Uniunii Europene in beneficiul tuturor cetăţenilor celor 28 de state comunitare.

Emomali Rahmon: în jur de 200 de cetăţeni tadjici s-au alăturat militanţilor islamici din Irak și Siria

Președintele Tadjikistanului Emomali Rahmon a declarat la o conferinţă a partidului său ca în jur de 200 de cetăţeni tadjici s-au alăturat militanţilor islamici din Irak și Siria. 30 au fost omoriţi, iar altii au fost arestaţi când s-au întors in Tadjikistan. Saptamina trecuta autorităţile tadjice au arestat o femeie dintr-un sat care a încercat să ajunga împreuna cu cei 3 copii minori la soţul său, care luptă in Siria.

Separatiștii pro-ruși din regiunea Doneţk a Ucrainei vor să introducă programa rusă în învățămînt

Separatiștii pro-ruși din regiunea Doneţk a Ucrainei vor să introducă programa rusă în învățămînt. Auto-intitulatul ministru al educaţiei din regiuneIhor Kostenok a spus joi la o conferinta de presă ca sistemul rusesc de învatamint este recunoscut ca unul dintre cele mai bune din lume, ca toate şcolile din regiune vor fi deschise la 1 octombrie si ca in jurul lor pe o raza de 30-50 de km va funcţiona un asa-numit „cordon sanitar” care sa le apere de atacuri si bombardamente. Armistiţiul incheiat recvent la Minsk este in mare respectat

Avioane franceze au atacat pozițiile grupării Statului Islamic din Irak

Avioane franceze au atacat pozițiile grupării Statului Islamic din Irak. Președintele Franței Francois Hollande a spus ca in urma raidului a fost distrus complet un depozit al militanţilor şi ca atacurile aviaţiei franceze vor continua. Franta este prima ţara care s-a alaturat Statelor Unite in acţiuni militare impotriva militanţilor din gruparea Statul Islamic din Irak. Parisul a trimis deja arme forţelor kurde din nordul Irakului.

Majoritatea alegătorilor din Scoția au votat împotriva secesiunii provinciei

Scoția a votat la referendum să rămână în componența Regatului Unit și a respins independența. Liderul naționalist scoțian Alex Salmond a anunțat eșecul și a spus că acceptă rezultatul referendumului de joi, la care majoritatea participanților au votat împotriva secesiunii. Alex Salmond a mai spus că așteaptă ca Londra să-și îndeplinească imediat promisiunea unei mai mari autonomii pentru Scoția făcută în timpul campaniei premergătoare referendumului. Prezența la urne a fost ridicată, de aproximativ 85%.

Premierul britanic David Cameron l-a felicitat pe Alistair Darling, politicianul care a condus campania împotriva independenței scoțiene. Conservatorul Cameron care a pledat împotriva independenței Scoției împreună cu celelalte două partide mari din Marea Britanie risca un eșec politic, dacă învingeau la referendum promotorii secesiunii Scoției.

Premierul Iurie Leancă a recunoscut că gazoductul Iași-Ungheni încă nu funcționează

Premierul Iurie Leancă a recunoscut că gazoductul Iași-Ungheni, dat în folosință la sfârșitul lunii august, încă nu funcționează. Într-o declarație pentru portalul Unimedia, Leancă a spus că autoritățile moldovene și-au data seama târziu că singurul distribuitor pe teritoriul Republicii Moldova, care trebuie să cumpere gazul românesc, este compania MoldovaGaz, controlată de concernul rus Gazprom. „Din păcate, uneori detaliile nu le cunoaștem în totalitate. După ce am dat în exploatare acest gazoduct, au apărut unele detalii”.

Leancă a mai spus că deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere cu MoldovaGaz, dar și-a exprimat speranța că gazul românesc va începe să curgă prin țeavă luna viitoare. Construcția conductei sprijinită și de Uniunea Europeană a fost prezentată drept un pas pentru reducerea dependenței energetice a Moldovei de Rusia.

Președintele Barack Obama l-a primit pe omologul său ucrainean la Casa Albă

Președintele american Barack Obama s-a întâlnit la Casa Albă cu omologul său ucrainean Petro Poroșenko, aflat în vizită la Washington. Vorbind în Biroul Oval după întâlnire, Obama l-a lăudat pe Poroșenko pentru rolul jucat într-un moment crucial al istoriei Ucrainei. „Din păcate, ceea ce am mai văzut este agresiunea rusească mai întâi în Crimeea și mai recent în părți ale estului Ucrainei, care a violat nu doar suveranitatea și integritatea ei teritorială, dar a fost gândită să submineze eforturile critice de reformă care aveau loc în Ucraina”. Obama a spus că Statele Unite vor continua să ajute Ucraina să găsească o soluție diplomatică. Vorbind mai devreme în Congresul de la Washington, președintele Poroșenko a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul „enorm” de până acum, dar a solicitat și sprijin militar.

BERD atrage atenția asupra efectelor crizei din Ucraina pentru economiile Europei răsăritene

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare spune că economiile unde operează în țările Europei Centrale și de Est și fostele republici sovietice vor resimți efectele crizei din Ucraina. Banca spune într-o nouă prognoză că va avea loc o încetinire a economiei în această regiune anul acesta și o refacere modestă în 2015. În privința Rusiei, banca anticipează că economia va stagna anul acesta și se va contracta anul viitor, inclusiv din cauza sancțiunilor occidentale și măsurilor rusești de răspuns. Încetinirea economiei rusești va mări riscurile în alte foste republici sovietice. Economia Ucrainei, potrivit noii prognoze a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, se va reduce cu 9% anul acesta și încă 3% anul viitor.

Barack Obama mulțumește Congresului american pentru aprobarea măsurilor împotriva organizației Statului Islamic

Președintele american Barack Obama a mulțumit, într-o declarație, Congresului pentru aprobarea propunerii de a oferi ajutor la antrenarea și echiparea rebelilor moderați din Siria, care luptă atât contra forțelor președintelui Bashar al-Assad, cât și a militanților Statului Islamic. Obama a spus că votul din Congres arată că americanii sunt uniți pentru înfruntarea amenințărilor Statului Islamic, „care a masacrat atâția civili inocenți”. Președintele a mai mulțumit Franței, care a anunțat că va începe în curând să ia parte la loviturile aeriene în Irak împotriva militanților Statului Islamic.

O înregistrare cu un ostatec britanic aflat în captivitatea militanților Statului Islamic a fost difuzată pe internet

O nouă înregistrare înfățișând un presupus ostatec britanic aflat în captivitatea militanților Statului Islamic a fost difuzată pe internet. În înregistrare, bărbatul spune că va dezvălui într-o serie de emisiuni „adevărul” despre gruparea jiadistă care controlează arii extinse în Irak și Siria. Bărbatul, pe care AFP îl identifică drept fotoreporterul John Cantlie, spune că el și alții ar fi fost abandonați de guvernele american și britanic și întreabă de ce își doresc acestea să se implice într-un nou război. Cantlie a fost răpit în Siria în 2012. Militanții Statului Islamic au ucis deja trei ostateci occidentali, un britanic și doi americani.

Fotojurnalistul britanic John Cantlie înfățișat ca ostatec într-un nou video al militanților Statului Islamic

A fost dat publicităţii o noua inregistrare video in care un barbat britanic, imbracat in comasa portocalie a detinutilor, anunţă ca vrea sa spuna intr-o serie de inregistrări „adevarul” despre grupul jihadist care controleaza părţi însemnate din Siria si Irak. Bărbatul a fost identificat drept fotojurnalistul liber profesionist John Cantlie care a fost luat ostatec in Siria in noiembrie 2012. In inregistrare, el spune ca el şi altii au fost abandonati de guvernele Americii şi Marii Britanii şi se întreaba de ce aceste ţări doresc sa se implice într-un nou război. In inregistrarea video nu apar şi militanti ai Statului Islamic. Pina acum militantii Statului Islamic au decapitat in fata camerei de luat vederi trei ostateci occidentali: doi americani si un britanic şi au ameninţat cu moartea un alt ostetic britanic.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG