Linkuri accesibilitate

Ştiri

Radojko Bogojevic speră că negocierile oficiale în formatul 5+2 vor fi reluate până la finele acestui an

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojevic speră că negocierile oficiale în formatul 5+2 vor fi reluate până la finele acestui an. Declarația a fost făcută la finalul vizitei în Republica Moldova și discuției cu negociatorul din partea Chișinăului, Victor Osipov. Radojko Bogojevic se află într­un turneu prin capitalele țărilor implicate în negocierile „5+2” pentru a convinge părțile să avanseze în dialogul privind rezolvarea conflictului transnistrean. Ultimul oraș vizitat va fi Tiraspolul, la 7 iulie.

Termenul limită pentru ajungerea la un acord asupra programului nuclear iranian a fost prelungit pînă la 7 iulie

Statele Unite au anunțat că termenul limită ăentru ajungerea la un acord asupra programului nuclear iranian a fost prelungit pînă la 7 iulie. Anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvînt a departamentului de stat de la Washington Marie Harf. Iranul, Marea Britanie, China, Franța, Germania, Rusia și Statele Unite lucrează la încheierea unui acord final potrivit căruia Teheranul urmează să-și reducă programul nuclear, în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale impuse Iranului.

Ministrul iranian de externe Javad Zarif spune că va fi posibilă ajungerea la un acord legat de programul nuclear al Iranului

Ministrul iranian de externe Javad Zarif spune că va fi posibilă ajungerea la un acord legat de programul nuclear al Iranului, chiar dacă negocierile internaționale vor depăși termenul limită de 30 iunie. „Sînt aici ca să ajung la un acord final, și cred că putem face asta”, a spus presei Zarif înainte de convorbirile de la Viena cu secretarul de stat american John Kerry. După ce s-a consultat cu conducerea de la Teheran, Javad Zarif s-a întors la Viena în zorii zilei de marți. Iranul, Marea Britanie, China, Franța, Germania, Rusia și Statele Unite lucrează la încheierea unui acord final potrivit căruia Teheranul urmează să-și reducă programul nuclear, în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale impuse Iranului.

Anchetatorii ruși spun că redeschid dosarul penal asupra asasinării unui primar din Siberia și că principalul suspect este Mihail Hodorksovski

Anchetatorii ruși spun că redeschid dosarul penal asupra asasinării unui primar din Siberia și că principalul suspect este fostul om de afaceri Mihail Hodorksovski, critic fervent al Kremlinului. Comisia de anchetă din Rusia a anunțat marți că a găsit noi probe care pot duce la redeschiderea anchetei asupra uciderii lui Vladimir Petuhov, primarul localității Nefteyugansk. Purtătorul de cuvînt al Comisiei Vladimir Markin a afimrat că „e posibil ca Hodorkovski să fi ordonat personal această crimp și un număr de alte crime extrem de serioase”. Purtătoarea de cuvînt a lui Hodorkovski Olga Pispanen s spus despre aceste acuații că sînt „o formă de nebunie de vară”. Nimeni nu afost condamnat pentru uciderea lui Petuhov. Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski trăiește în exil în Elveția după eliberarea în 2013 din închisoare, unde a petrecut 10 ani într-o condamnare despre care mulți spun că a fost o pedeapsă pentru că a încercat să conteste puterea lui Putin.

Se crede că mai mult de o sută de persoane și-au pierdut viața într-o catastrofă aeriană în insula Sumatra

Se crede că mai mult de o sută de persoane și-au pierdut viața după ce un avion de transport militar s-a prăbușit într-o zonă rezidențială din insula indoneziană Sumatra. Aparatul de tip Hercules C-130 a lovit cîteva clădiri înainte de a lua foc în orașul Medan în 30 iunie. Șeful forțelor aeriene din Indonezia a anunțat că la bordul avionului se aflau 133 de oameni, militari și familiile lor, și că probabil nu există supraviețuitori. Imediat după decolare, pilotul a cerut permisiunea să se întoarcă la bază din cauza unor probleme tehnice.

Gruparea extremistă Statul Islamic a decapitat două femei în Siria

Gruparea extremistă Statul Islamic a decapitat două femei în Siria. Observatorul sirian pentru drepturile omului cu sediul la Londra a anunțat marți că cele două femei și soții lor au fost acuzate de vrăjitorie, și că execuțiile au avut loc separat în 28 și 29 iunie în provincia Deir al-Zor din estul Siriei. Observatorul sirian pentru drepturile omului care urmărește conflictul din Siria folosind informații de pe teren, afirmă că e pentru prima oară când se află că gruparea Statul Islamic a decapitat femei.

Ministerul grec de finanțe a anunțat că 1.000 de filiale de bănci vor fi redeschise la 1 iulie pentru pensionari

Ministerul grec de finanțe a anunțat că 1.000 de filiale de bănci vor fi redeschise la 1 iulie pentru pensionarii care nu folosesc carduri bancare pentru a-și ridica pensiile de la bancomate. Se așteaptă ca băncile să rămână închise pentru alte servicii pînă în 6 iulie, ca parte unui control al capitalurilor impus de guvern pentru a preveni prăbușirea sistemului bancar grecesc.

Grecia va intra oficial la capătul zilei de marți în incapacitate de a plăti la scadență o tranșă din datoria față de FMI

Grecia va intra oficial la capătul zilei de marți în incapacitate de a plăti la scadență o tranșă din datoria față de Fondul Monetar Internațional în valoare de un miliard 800 de mii de dolari. Anunțul a fost făcut de ministrul grec de finanțe Ianis Varufakis, după ce premierul Alexis Tsipras a făcut o încercare de ultim moment de a ajunge la o înțelegere cu creditorii.Tot marți expiră acordul cu Uniunea Europeană și cu FMI prin care primea sprijin financiar internațional. O oficialitate greacă a spus că premierul grec a purtat discuții cu președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, cu șeful Băncii Cemtrale Europene și cu președintele Parlamentului European Martin Schulz. Acasă la el, Tsipras le-a cerut grecilor să respingă propunerile creditorilor internațioali ai Greciei la un referndum inopinat convocat pentru 6 iulie. Liderii europeni au avertizat că respingerea cererilor creditorilor va duce la ieșirea Greciei din zona Euro. Zeci de mii de oameni au demonstrat la Atena în 29 iunie pentru a susține guvernul condus se Tsipras. Marți este așteptată o demonstrație împotriva cabinetului grec.

Țările din sudestul Europei iau măsuri de apărare împotriva contagiunii financiare grecești

Țările din sudestul Europei, unde capitalul grec controlează părți însemnate din industria bancară, iau măsuri de apărare împotriva contagiunii, într-un moment când Grecia se află pe marginea colapsului fianciar. Milioane de oameni din Bulgaria, Macedonia, Albania, Serbia și România au depozite în bănci cu capital grecesc, ceea ce înseamnă că acest colț al Europei se află în prima linie dacă criza grească se extinde. Luni, Serbia și Macedonia au instituit controale pentru a preveni scurgeri de capital către Grecia.

Procurorul general al Rusiei contestă independența țărilor baltice

Iuri Ceaika, Procurorul general al Rusiei, a lansat o investigație în legătură cu legalitatea căpătării independenței țărilor baltice în 1991. Cererea i-a fost trimisã lui Ceaika de un grup de deputați din Duma de stat din partea partidului aflat la putere și majoritar în Dumă Rusia Unită (Единая Россия). Șeful partidului este premierul Rusiei și fostul președinte Dmitri Medvedev. La baza investigației stă faptul că independența țărilor baltice a fost acceptată și decretată de către Consiliul de Stat (Государственный Совет СССР), un organism ad-hoc creat de Gorbaciov în urma puciului eșuat din august 1991. Deputații din Dumă estimează că însuși Consiliul de Stat a fost un organism ilegal, care nu avea dreptul să decidă dezmembrarea URSS și acordarea independenței țărilor baltice. Recent, Ceaika a anunțat că cedarea Crimeei de către Rusia în 1954 și trecerea ei ca regiune autonomă sub jurisdicția Ucrainei a fost de asemenea ilegală.

Liderul PCRM îi invită pe liderii fracţiunilor parlamentare să discute despre starea economică şi socială din R.Moldova

Liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin îi invită pe liderii tuturor fracţiunilor parlamentare să discute despre starea economică şi socială din R.Moldova, pentru a putea fi depășită criza în care se află statul. Vorbind la o ocnferință de presă marți, Voronin a spus că e nevoie un cabinet de miniştri apolitic care să fie susţinut de toţi cei 101 de deputaţi din Parlament, relatează IPN.

PSRM dorește modificarea Constituţiei pentru alegerea preşedintelui ţării prin vot popular

Socialiștii moldoveni au pregătit o iniţiativă legislativă de modificare a Constituţiei pentru alegerea preşedintelui ţării prin vot popular. Liderul PSRM Igor Dodon le-a cerut la o conferință de presă fracțiunilor parlamentare să participe la modificarea legii supreme, transmite IPN. Dodon a cerut de asemenea alegeri parlamentare anticipate care să fie organizate în același timp cu alegerea președintelui. El le-a dat celorlalte partide termen pînă la sfîrșitul lui iulie, spunînd că dacă acestea nu sînt de acord, PSRM va lansa procedura de modificare a Constituției prin referendum

Radojko Bogojevic: Kievul și Moscova sînt dispuse să continue negocierile în formatul 5+2

Kievul și Moscova sînt dispuse să continue negocierile în formatul 5+2 pentru a găsi soluții la diferendul transnistrean, a afirmat la Chișinău reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojevic, după întrevederea cu negociatorul moldovean în problema transnistreană Victor Osipov. Acesta a afirmat la rîndul săi că autoritățile de la Chişină aşteaptă ca administraţia de la Tiraspol să înţeleagă necesitatea revenirii la masa tratativelor pentru că există încă subiecte care trebuie negociate.

Recomandări ale diplomației de la Chișinău pentru moldovenii care intenționează să călătorească în Grecia

Ministerul moldovean de externe recomandă cetățenilor moldoveni care tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia să aibă la ei suficienți bani în cazul unor întreruperi ale activităţilor bancare din această ţară. Diplomația de la Chișinău informeazăcă autorităţile de la Atena au decis închiderea băncilor elene cel puţin până la data de 6 iulie, și extragerile de numerar sînt limitate la 60 de euro pe zi pentru clienţii băncilor locale, doar pe teritoriul elen.

La Chișinău a fost lansat proiectul european Twinning de consolidare a Băncii Naționale a Moldovei

Parlamentul Republicii Moldova susține modificarea legislației naționale din sectorul bancar și armonizarea acesteia la acquis-ul comunitar, a afirmat președintele Parlamentului Andrian Candu la lansarea proiectului Twinning, finanțat de Uniunea Europeană cu un milion 200 de mii de euro pentru consolidarea capacităţilor Băncii Naţionale a Moldovei. Proiectul, care a fost lansat marţi, are ca obiectiv furnizarea de asistenţă tehnică BNM pentru consolidarea cadrului de supraveghere prudenţială, în procesul de armonizare cu normele şi standardele UE pentru autorităţile de supraveghere bancară.

BNM: Economia moldovenească nu are o expunere mare la economia Greciei

Economia moldovenească nu are o expunere mare la economia Greciei. Potrivit datelor Băncii Naționale, citate de portalul Mold-street, capitalul grecesc deținea în martie 2015 un stoc de circa 10 milioane de dolari, investiți în băncile moldovenești. Singura bancă din RM cu capital majoritar grecesc este Eurocreditbank. Prin Alpha Bank din România, capitalul grecesc este prezent și în Victoriabank, a treia bancă din Moldova.

Mihai Ghimpu: negocierile între partidele pro-europene trebuie să înceapă de la zero

Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a declarat că vrea ca negocierile între partidele pro-europene să înceapă de la zero. Vorbind luni seară la Publika TV, Mihai Ghimpu a mai cerut liderilor PDM şi PLDM să declare public că nu vor face alianţă cu comuniştii. „Noi dorim ca negocierile să fie cât mai transparente, cu prezenţa presei şi a reprezentanţilor partenerilor europeni”, a adăugat Ghimpu, citat de IPN. Luni, imediat după al doilea tur al alegerilor locale, liderul democraților Marian Lupu declara că negocierile privind formarea noului guvern trebuie să înceapă imediat. În urma alegerilor generale din noiebrie, 2014, partidele pro-europene au obținut o majoritate de 55 de mandate din 101.

Judecătoria Centru a decis renumărarea voturilor pentru Consiliul Municipal Chișinău, ca urmare a contestației socialiștilor

Judecătoria Centru a decis renumărarea voturilor pentru Consiliul Municipal Chișinău, ca urmare a contestației socialiștilor, care nu recunosc rezultatele primului tur de scurtin al alegerilor locale, din 14 iunie. Conform Codului Electoral, renumărarea va avea loc în cel mult șapte zile calendaristice de la data adoptării hotărârii respective. Liderul socialiștilor, Igor Dodon a declarat că PSRM va cere recalcularea voturilor, iar în suburbia Sîngera, în general, cere organizarea unui scrutin repetat. Acolo, crede Dodon, ar fi peirdut socialiștii un posibil al 20-lea mandat de consilier care ar fi permis crearea unei majorități în Consiliul Municipal. La Chișinău, turul de balotaj a fost câștigat de primarul liberal Dorin Chirtoacă cu 53,54% din voturi față de 46,46% pentru contracandidata socialistă Zinaida Greceanîi. Pe ansamblul țării, cele mai multe mandate la turul al doilea al alegerilor locale le-au obținut Partidul Democrat și Partidul Nostru. Participarea la vot a fost de 47.73% în toată țara și de 48,67% la Chișinău.

Rezultatele numărării paralele a voturilor Promo -Lex la Chişinău şi Comrat coincid în mare parte cu datele prezentate de CEC

Rezultatele numărării paralele a voturilor la Chişinău şi Comrat făcută de Asociaţia Promo-LEX coincid în mare parte cu datele prezentate de Comisia Electorală Centrală. Şeful observatorilor Promo-LEX la alegerile locale Pavel Postica a spus luni la o conferinţă de presă că eventualele decalaje provocate de erorile de calcul din procesele-verbale nu influenţează scorurile obţinute de concurenţii electorali din cele două municipii.

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat că ar putea demisiona dacă grecii votează pentru aplicarea reformelor cerute de creditorii externi

Premierul Greciei Alexis Tsipras a declarat într-o intervenție televizată că ar putea demisiona dacă duminică, la referendum, grecii votează pentru aplicarea reformelor cerute de creditorii externi: Uniunea Europeană, FMI și Banca Mondială. Tsipras a precizat însă că vrea să continue negocierile cu Uniunea Europeană pentru a asigura că Grecia rămâne în zona euro.

Grecia ar putea intra astăzi în incapacitatea de a-și achita la scadență încă o tranșă din datoria față de FMI

Grecia ar putea intra astăzi în incapacitatea de a-și achita la scadență încă o tranșă din datoria față de Fondul Monetar Internațional (1,7 miliarde de dolari) și tot astăzi expiră acordul cu Uniunea Europeană și FMI prin care primea sprijin financiar internațional. Ca reacție , bursele internaționale au închis toate în minus iar agenția de rating Standard & Poor’s a evaluat la 50% șansele ca Grecia i iasă sau să fie forțată să iasă din zona euro.

Băncile și bursa din Grecia rămân închise până la referendumul de duminică

În Grecia, băncile rămân închise până la referendumul de duminică, la fel și bursa. Dar pe bursa de la Londra, indexul care urmărește obligațiunile grecești a căzut luni seară cu 20%, un indicator de ce s-ar putea întâmpla când se redeschide bursa de la Atena. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov și-a exprimat speranța că Uniunea Europeană va evita orice decizie care ar putea avea consecințe negative asupra Greciei. Într-o discuție telefonică, Lavrov l-a asigurat pe premierul grec Alexis Tsipars de sprijinul Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a reafirmat sprijinul țării sale pentru regimul președintelui Bașar al-Assad din Siria

Președintele rus Vladimir Putin a reafirmat sprijinul țării sale pentru regimul președintelui Bașar al-Assad din Siria. În cadrul unei întrevederi la Moscova cu ministrul de externe al Siriei, Walid al-Muallem, Putin a cerut de asemenea țărilor din Orientul Mijlociu să lupte împreună împotriva milițiilor organizației extremiste a Statului Islamic. Războiul civil din Siria a început în 2011 cu un val de proteste anti-guvernamentale și a făcut până acum peste 220 de mii de victime.

Autoritățile din Tunisia au declarat luni că au arestat mai mulți suspecți în legătură cu atacul terorist din 26 iunie

Autoritățile din Tunisia au declarat luni că au arestat mai mulți suspecți în legătură cu atacul terorist din 26 iunie împotriva turiștilor străini de la o stațiune de la malul mării din apropierea capitalei Tunis. Anunțul a fost făcut de ministrul de interne Najem Gharsalli, care nu a dat mai multe detalii. El a spus că poliția cercetează acum dacă vreunul din cei arestați a fost antrenat în taberele teroriste din Libia. Masacrul, în care un atacator a ucis 38 de persoane înainte de a fugi, a fost revendicat de gruparea Statul Islamic, și e cel mai grav atac terorist din istoria Tunisiei. Autoritățile de la Londra spun că cel puțin 18 din victime erau cetățeni britanici, și se așteaptă ca numărul lor să crească. Patru din din cei uciși erau din Germania, Portugalia, Irlanda și Belgia.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a spus că nu are propuneri noi pentru Grecia

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a spus că nu are propuneri noi pentru evitarea falimentului Greciei și posibila ieșire a acestei țări din zona euro. Vorbind jurnaliștilor la Bruxelles luni 29 iunie, șeful executivului european a spus că se simte trădat de decizia Greciei de a organiza un referenum legat de propunerile internaționale de salvare financiară a Atenei. El a cerut grecilor să voteze în favoarea acestor propuneri. „Nu te sinucizi pentru că ți-e frică de moarte”, a spus Juncker, adăugînd că „nu va fi ușor, dar e necesar”. Președintele Comisiei Europene a spus că un „nu” la referendumul grecesc ar însemna o respingere a Europei.o

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG