Linkuri accesibilitate

Ştiri

Protest al fermierilor din raionul Dubăsari

Fermierii din raionul Dubăsari au protestat astăzi sâmbătă, 6 iunie, cerând din nou autorităților să-i ajute să ajungă la terenurile agricole aflate pe teritoriul controlat de administraţia regiunii transnistrene. Manifestanţii au adoptat o rezoluţie pe care o vor expedia autorităţilor constituţionale, misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, OSCE şi Delegaţiei UE, iar dacă timp de 30 de zile nu se va lua nicio decizie, vor veni cu proteste la Chişinău, informează IPN. Petru Nirca, fermier din Cocieri, citat de IPN, a spus: „Toate întreprinderile din Cocieri şi Doroţcaia, care au 95% din terenurile agricole după traseul Râbniţa-Tiraspol, sunt în prag de faliment. Ni s-au promis multe – că vom putea fonda sere, livezi, să angajăm masiv oamenii, dar nu s-a făcut nimic. Avem nevoie de surse financiare, credite preferenţiale. Avem nevoie de susţinere”. Fermierii nu au acces la 6500 de hectare de teren agricol situate după traseul Râbniţa-Tiraspol, pentru care administraţia de la Tiraspol cere o taxă de arendă.

Marșul LGBT pentru egalitatea în drepturi a minorităților sexuale de la Kiev atacat de militanți ortodocși

La Kiev, parada LGBT desfășurată astăzi a fost atacată de câteva zeci de persoane, iar mai mulți polițiști au fost răniți. Circa 300 de persoane au participat la marșul pentru egalitatea în drepturi a minorităților sexuale, desfășurat sub protecția a aproape două mii de polițiști.
Prezența grea a forțelor de ordine nu a putut preveni atacul militanților ortodocși, dar a blocat orice încercare a huliganilor de a se apropia de participanții la manifestație.
Noul guvern de la Kiev are o atitudine mai tolerantă față de minoritățile sexuale, dar homofobia rămâne foarte răspândită în Ucraina.

Premierul David Cameron va propune summitului G7 să discute scandalul FIFA și amploarea corupției la nivel mondial

La summitul G7, care începe dumincă în Germania, premierul britanic David Cameron intenționează să discute și despre scandatul de corupție din FIFA, forul internațional de fotbal, ocazie pentru a aborda problema mai amplă a luptei cu corupția. Banca Mondială estimează că anual este dat ca mită în jur de un miliard de dolari în lume. Forumul Economic Mondial atrage pe de altă parte atenția că din cauza mitei, costul afacerilor este cu circa 10% mai mare.

Barack Obama reafirmă sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

Președintele american Barack Obama a reafirmat într-o discuție telefonică avută cu omologul său ucrainena, sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. În discuția cu Poroșenko, a relatat Casa Albă, ambii liderii și-au exprimat îngrijorarea față de „relansarea unei ofensive combinate a forțelor ruse și separatiste” în apropiere de Donețk. Obama a asigurat că va continua să insiste ca Rusia și milițiile separatiste să respecte prevederile acordului de încetarea a focului de la Minsk.

Vladimir Putin acuză conducerea Ucrainei că nu vrea să se „așeze la masa negocierilor” cu separatiștii din estul țării

Președintele rus Vladimir Putin a reafirmat, într-un interviu cu cotidianul italian Corriere della Sera, că Rusia sprijină din plin aplicarea în estul Ucrainei a acordului de încetare a focului negociat în februarie la Minsk. În pofida reizbucnirii luptelor în apropiere de Donețk, Putin a declarat că situația ar fi sub control, retragerea armamentului greu ar decurge după programul stabilit. A venit momentul schimbărilor constituționale, a continuat Putin, care să asigure autonomia regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Putin a cerut organizarea de alegeri locale și o amnistie, măsură care trebuie coordonată de Kiev cu autoritățile separatiste.
În acest context, Putin a acuzat conducerea ucraineană că nu vrea nici să se „așeze la masa negocierilor” cu cei din estul țării.

O nouă demonstrație organizată de Platforma Civică „DA” duminică la Chișinău

Duminică, în centrul Chișinăului, sunt programate două mitinguri: cel de protest al Platformei Civice „DA” și cel electoral al Partidului Liberal.
Ambele urmau să aibă loc în Piața Marii Adunări Naționale, liberalii au avut câștig de cauză pentru această locație. Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a acuzat însă Platforma Civică „DA” că ar submina campania electorală a liberalilor pentru primăria capitateli: „Cui îi revine să apere Capitala de invazia roşie-rusească, Platformei DA sau PL-ului? Cine doriţi să fie Primar General al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă sau Zinaida Greceanîi?”, a scris Ghimpu pe Facebook.

Este al treilea miting de protest împotriva corupția și a „clanurilor oligarhice” organizat de Platforma Civică „DA” . Platforma DA a organizat până acum două demonstrații de amploare, la care au participat zeci de mii de persoane, prima la 5 aprilie, a doua la 3 mai.

Olga Bordeianu dă explicații la acuzația că și-ar fi falsificat CV-ul

Noua președintă a Teleradio Moldova, Olga Bordeianu, a declarat Europei Libere că studiile la Academia de Film de la New York, trecute în CV, au constat într-un training de două săptămâni, organizat de academia americană la Moscova, la sfârșitul lunii octombrie 2014.

„Am făcut un training in Moscova, la New York Film Academy, cu ajutorul a doi consultanți... Am mers, am făcut cursurile, am revenit in CTC media, am lucrat mai departe. Eu nu am indicat nicăieri, absolut, ca am fost la New York Film Academy in SUA. Cred ca a fost o eroare.” a explicat Olga Bordeianu răspunzînd Europei Libere.

Aleasă joi, Bordeianu a fost nevoită să facă această precizare după ce un blogger a descoperit că nu fusese studentă la Academia de Film de la New York, așa cum s-ar putea deduce din CV. Consiliul de Observatori al Teleradio Moldova a declarat între timp că, la nevoie, votul pentru funcția de președinte poate fi reluat. Se speculează și că proiectul de intenții prezentat de Olga Bordeianu nu ar fi original și că ar fi fost copiat dintr-o altă sursă.

Președintele Klaus Iohannis cere din nou demisia premierului român Victor Ponta acuzat de corupție

Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut din nou demisia premierului Victor Ponta acuzat de corupție. Direcția Națională Anticorupție a cerut vineri punerea sub urmărire penală a premierului, cerere care trebui aprobată de Camera Deputatilor (din care face parte Victor Ponta). Într-un interviu cu televiziunea publică română, președintele Iohannia a reluat declarația făcută vineri dimineața, după audierea lui Ponta la DNA, și anume că este „inadmisibilă” o situație in care o țară are un premier invinuit pentru fapte de coruptie: „Un politician cu o functie foarte înalta, acuzat, oriunde in lume își dă demisia pentru a nu periclita imaginea tarii”, a mai declarat președintele.

Klaus Iohannis va avea luni consultări cu partidele parlamentare, iar Comisia juridică a Camerei Deputaților va decide când se pronunță în cazul Ponta.

Papa Francisc într-o vizită fulger la Sarajevo în Bosnia-Herțegovina

Papa Francisc a sosit sâmbătă la Sarajevo, in cadrul unei vizite fulger destinate incurajarii „intersectiei" luminilor si religiilor in Bosnia, la 20 de ani dupa conflictul intercomunitar care a devastat fosta republica iugoslava. Este a doua vizita a unui papă la Sarajevo, prima fiind cea efectuata de papa Ioan Paul al II-lea in 1997. În 2003, Ioan Paul al II-lea a fost și la Banja Luka, in Bosnia.

CO de laTeleradio Moldova: votul pentru funcția de președinte poate fi reluat, la nevoie

Noua președintă a Teleradio Moldova Olga Bordeianu a declarat Europei Libere că studiile la Academia de Film de la New York, trecute în CV, au constat într-un training de două săptămâni, organizat de academia americană la Moscova, la sfârșitul lunii octombrie 2014. Aleasă joi, Bordeianu a fost nevoită să facă această precizare după ce un blogger a descoperit că nu fusese studentă la Academia de Film de la New York, așa cum s-ar putea deduce din CV. Consiliul de Observatori al Teleradio Moldova a declarat între timp că votul pentru funcția de președinte poate fi reluat, la nevoie. Se speculează și că proiectul de intenții prezentat de Olga Bordeianu nu ar fi original, ci ar fi fost copiat dintr-o altă sursă.

Petro Poroșenko: Ucraina va face tot ce este posibil pentru a relua controlul asupra peninsulei Crimeea

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a declarat că țara sa va face tot ce este posibil pentru a relua controlul asupra peninsulei Crimeea, anexată abuziv de Rusia, anul trecut. Vorbind vineri jurnaliștilor, Poroșenko a spus că Ucraina își va coordona aceste eforturi cu partenerii internaționali pentru că „nu trebuie să dăm Rusiei nici o șansă de a submina unitatea sprijinului internațional de care se bucură acum Ucraina.” Poroșenko a afirmat din nou că în acest moment pericolul unei invazii rusești este „foarte mare”.

În Norvegia au loc discuții neoficiale între politicieni afgani și reprezentanți ai milițiilor Taliban

În Norvegia au loc discuții neoficiale între politicieni afgani și membri ai societății civile pe de o parte și reprezentanți ai milițiilor Taliban, pe de altă parte. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe norvegian a precizat pentru Europa Liberă că participanții își exprimă „opiniile individuale” indiferent de calitatea/ funcția oficială pe care o au.

Jurnalistul rus Vladimir Kara-Murza crede că fiul său a fost otrăvit

Jurnalistul rus Vladimir Kara-Murza, realizator de emisiuni la radio Svoboda, crede că fiul său a fost otrăvit. Tânărul Kara-Murza, în vîrstă de 33 de ani este coordonatorul organizației neguvernamentale Open Russia (Rusia deschisă) a fostului oligarh Mikhail Hodorkowski. Săptămâna trecută el fusse internat de urgență într-un un spital in Moscova, unde a intrat în comă. Între timp se pare că și-a revenit iar analizele efectuate independent nu susțin teza unei otrăviri.

Opt din cei zece talibani condamnați la închisoare pe viață pentru atacul împotrivei tineri activiste Malala Yousafzai sînt liberi

Opt din cei zece talibani condamnați la închisoare pe viață pentru atacul împotrivei tineri activiste Malala Yousafzai sînt liberi​. În aprilie se anunțase că cei 10 au fost condamnați la închisoare, între timp s-a aflat că opt nu au mai fost întemnițați, din lipsă de probe. În 2012, Malala, atunci în vârstă de 14 ani, a fost împușcată în cap pentru că insista ca fată, să meargă la școală. A supraviețuit și a devenit o militantă pentru dreptul fetelor la școlarizare, activitate pentru care în 2014 a primit premiul Nobel pentru Pace.

Angela Merkel a reafirmat că este imposibil ca Rusia să fie acceptată din nou în G7

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a reafirmat că este imposibil ca Rusia să fie acceptată din nou în Grupul principalelor 7 forțe economice ale lumii, atâta timp când nu renunță la pensinsula Crimeea, anexată abuziv de la Ucraina în martie 2014. Într-un interviu pentru agenția DPA, Merkel a precizat că țările din G7 împărtățesc, pe lângă forță economică, aceleași principii democratice, cum ar fi domnia legii și respectul față de legislația internațională. Cum însă o serie de conflicte internaționale nu post fi rezolvate fără Rusia, a continuat Angela Merkel, căile de comunicare cu Moscova rămân deschise. Germania găzduiește anul acesta summitul G7, pe 7-8 iunie.

Premierul român Victor Ponta a refuzat să dea curs cererii președintelui Klaus Iohannis de a demisiona

Comisia juridică a Camerei Deputaților de la București a dezbătut scrioarea procurorului general privin durmărirea penală a premierului Victor Ponta, și a decis ca luni să anunțe când va întocmi raportul referitor la cererea primită din partea procurorului general, relatează Agerpres. ​Premierul român Victor Ponta a refuzat să dea curs cererii președintelui Klaus Iohannis de a demisiona, argumentând că numai Parlamentul îl poate demite. Iohannis ceruse demisia premierului după ce Direcția Națională Anticorupție anunțase că Victor Ponta este pus sub urmărire penală. În opinia președintelui „este o situatie imposibila pentru Romaânia ca premierul sa fie învinuit de fapte penale" iar o criza politica ar fi cel mai rău lucru pentru România in acest moment. âDNA a anunțat vineri că social-democratul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, este acuzat de conflict de interese ca premier. Tot vinneri, procurorul șef al DNA a cerut Camerei Deputaților avizul pentru urmărirea penală a lui Ponta pentru conflict de interese. DNA susține că Ponta a greșit când l-a numit ministru de trei ori începând din 2012 pe Dan Șova, pentru că ar fi primit de la acesta 250.000 de lei și dreptul de folosință gratuită a unui automobil în anii 2007-2008, când Ponta era avocat și conlucra cu o firmă a lui Șova.

Reforma administrativ-teritorială nu este printre prioritățile de moment ale guvernului Gaburici

Reforma administrativ-teritorială nu este printre prioritățile de moment ale guvernului Gaburici, deși premierul admite că această reformă „este foarte importantă”. Vorbind vineri la o dezbatere organizată de Academia de Științe a Moldovei, premierul Chiril Gaburici a aprecizat că problema va „fi prezentă în agenda de lucru a Guvernului” și analizată cu grijă pentru că „nu ne putem permite luarea deciziilor pripite.”

Sondaj de opinie: Zinaida Greceanîi și Dorin Chirtoacă în al doilea tur al alegerilor pentru primăria Chișinăului

Candidata Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi (26,4%) şi cel al Partidului Liberal Dorin Chirtoacă (24,3%) au cele mai mari șanse de a se confrunta în al doilea tur al alegerilor pentru primăria Chișinăului, arată ultimul sondaj de opinie dat vineri publicității de Asociaţia Sociologic şi Demografilor din Moldova. Sondajul a fost realizat între 20-30 mai, pe un eşantion de 1042 locuitori ai Chişinăului. Marja de eroare ± 2,8%. Tot la Chișinău, în lupta pentru consiliul municipal, Partidul Socialiștilor conduce cu 28,6% din preferințe, urmat de Partidul Liberal al actualului primar Dorin Chirtoacă cu 18,4% și blocul Iurie Leancă - 9,8%.

30% dintre moldoveni susțin aderarea țării lor la NATO, 34% se opun

Aproape 30% din cetățenii Republicii Moldova ar suține aderarea țării la NATO dar peste 34 % s-ar opune dacă dumincă ar avea loc un referendum pe această temă. Acestea sunt datele sondajului prezentat vineri de Asociația Sociologilor și Demografilor. 17,5% din cetățeni au răspuns că nu știu cum ar vota, în timp ce aproape 15% au răspuns că nu ar participa la vot. Un sondaj realizat în toamna anului 2014 de către National Democratic Institute, releva că 31% din cetățenii moldoveni se declarau favorabili aderării la NATO. Tot 31% răspundeau că nu-și doresc ca țara noastră să devină parte a Alianței, informează portalul „Independent.md”.

Consiliul de Observatori de la Teleradio-Moldova va verifica datele din CV-ul noului președinte al companiei

Consiliul de Observatori de la Teleradio-Moldova va verifica datele din CV-ul noului președinte al companiei Olga Bordeianu, aleasă joi, 4 iunie, informază TRM. Decizia a fost luată după ce un membru al Consiliului de Observatori, Petru Grozavu a cerut vineri 5 iunie revocarea numirii lui Bordeianu, pe motiv că ar exista suspiciuni cu privire la corectitudinea datelor trecute în CV. Totodată se speculează că proiectul de intenție prezentat de Bordeianu, ar fi fost copiat dintr-o altă sursă. Ludmila Vasilache, preşedinta Consiliului de Observatori a precizat că fiecare candidat prezintă și o declarație pe cont propriu. „Noi nu putem altfel să verificăm”, a spus Vasilache. Dacă speculațiile se vor confirma, decizia prin care Olga Bordeianu a fost numiră preşedintă la Teleradio Moldova va fi anulată şi va fi anunţat un nou concurs.

Radio Moldova rămâne pentru moment fără director

Radio Moldova rămâne pentru moment fără director, după ce nici unul din cei patru candidați nu au obținut vineri 5 iunie votul necear a cinci membri ai Consiliului de Observatori. Potrivit Unimedia, cele mai multe voturi (4) au fost obținute de actualul director-adjunct Veaceslav Gheorghișenco, în timp ce directorul în exercițiu Alexandru Dorogan a obținut un singur vot. Din această cauză, Consiliul de Observatori va organiza un nou concurs pentru ocuparea funcției de director.

Președintele României Klaus Iohannis i-a cerut premierului Victor Ponta​ să-și dea demisia

Președintele României Klaus Iohannis i-a cerut premierului Victor Ponta​ să-și dea demisia, după ce acesta a fost acuzat de corupție. Iohannis a formulat cererea la o întâlnire avută la Palatul Cotroceni din București cu Ponta, care a fost audiat astăzi la Direcția Națională Anticorupție din București. Ponta a sus apoi că numai Parlamentul îl poate demite. DNA a anunțat că social-democratul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, este acuzat de conflict de interese ca premier.

Tot astăzi, Procurorul șef al DNA a cerut Camerei Deputaților avizul pentru urmărirea penală a lui Ponta pentru conflict de interese. DNA susține că Ponta a greșit când l-a numit ministru de trei ori începând din 2012 pe Dan Șova, pentru că ar fi primit de la acesta 250.000 de lei și dreptul de folosință gratuită a unui automobil în anii 2007-2008, când Ponta era avocat și conlucra cu o firmă a lui Șova.

Între timp s-a anunțat, tot vineri, că lideri ai opoziției de centru-dreapta au depus la Parlament moțiune pentru demiterea lui Victor Ponta, pentru că ar fi încercat să blocheze dreptul de vot la alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut.

Procurorul șef al DNA a cerut Camerei Deputaților avizul pentru urmărirea penală a premierului român Victor Ponta

Premierul român Victor Ponta a fost audiat astăzi la Direcția Națională Anticorupție din București, unde i s-a comunicat că are statut de suspect într-un dosar de corupție. Potrivit Mediafax, DNA a anunțat că social-democratul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. Tot astăzi Procurorul șef al DNA a cerut Camerei Deputaților avizul pentru urmărirea penală a lui Ponta pentru conflict de interese. DNA susține că Ponta a greșit când l-a numit ministru de trei ori începând din 2012 pe Dan Șova, pentru că ar fi primit de la acesta 250.000 de lei și dreptul de folosință gratuită a unui automobil în anii 2007-2008, când Ponta era avocat și conlucra cu o firmă a lui Șova. Între timp s-a anunțat tot vineri că lideri ai opoziției de centru-dreapta au depus la Parlament moțiune pentru demiterea lui Victor Ponta, pentru că ar fi încercat să blocheze dreptul de vot la alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut.

Hackeri chinezi bănuiți că ar fi „spart” rețele de computere ale instituțiilor guvernamentale americane

Hackerii din China sunt bănuiți că ar fi „spart” rețele de computere ale instituțiilor guvernamentale americane, furând datele personale ale cel puțin 4 milioane de angajați federali. Anunțul a fost făcut joi de Departamentul pentru Securitatea Internă de la Washington, care a spus că sunt afectați atât angajați actuali, cât și foști angajați. „FBI a lansat o anchetă”, a mai spus Departamentul. Ministerul de Externe al Chinei a negat acuzația că hackerii și-ar avea baza în China, calificând asemenea învinuiri drept „iresponsabile”.

Premierul român Victor Ponta este suspect într-un dosar de corupție

Premierul român Victor Ponta a fost audiat astăzi la Direcția Națională Anticorupție din București, unde i s-a comunicat că are statut de suspect într-un dosar de corupție. Potrivit Mediafax, DNA a anunțat că Victor Ponta mai este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG