Linkuri accesibilitate

Ştiri

Miniștrii de interne și de externe ai Poloniei vizitează Marea Britanie pentru discuții despre siguranța sutelor de mii de polonezi trăitori acolo

Miniștrii de interne și de externe ai Poloniei vizitează Marea Britanie pentru discuții despre siguranța sutelor de mii de polonezi trăitori acolo, după două atacuri soldate cu moartea unui polonez și rănirea altor trei. Ministrul de externe Witold Waszczykowski a spus că polonezii sunt mai puțin protejați în Marea Britanie decât alți străini. El a plecat luni spre Londra împreună cu ministrul de interne Mariusz Blaszczak, cei doi urmând să viziteze de asemenea localitatea Harlow, la 50 km nord de Londra, unde un polonez a murit săptămâna trecută, iar altul a fost rănit în bătaie de adolescenți. Alți doi polonezi au fost bătuți duminică.

Chitaristul grupului rock Queen Brian May a spus că un asteroid de pe orbita planetei Jupiter a fost numit după Freddie Mercury

Chitaristul grupului rock Queen Brian May a spus că un asteroid de pe orbita planetei Jupiter a fost numit după Freddie Mercury, regretatul solist vocal al trupei, care ar fi împlinit azi 70 de ani. May a spus că un for astronomic a desemnat asteroidul descoperit în 1991, anul morții lui Mercury, drept „Asteroidul 17473 Freddiemercury." May, care are un doctorat în astrofizică de la Colegiul Imperial din Londra, a spus că nou-botezatul asteroid este „doar un punct de lumină, dar un punct foarte deosebit”, fiind o recunoaștere a marelui talent al lui Mercury. Născut la 5 septembrie 1946, Freddie Mercury a compus și interpretat cu Queen multe melodii de mare succes, inclusiv „Bohemian Rhapsody” și „We Are The Champions”, publicând 14 albume de studio între 1973 și 1991.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că va vizita Uzbekistanul la 6 septembrie pentru a aduce un ultim omagiu președintelui Islam Karimov

Președintele rus Vladimir Putin a spus că va vizita Uzbekistanul la 6 septembrie pentru a aduce un ultim omagiu președintelui Islam Karimov, care a murit săptămâna trecută. Putin a spus că moartea lui Karimov a fost „o mare pierdere” pentru țară. Adresându-se reporterilor la summitul G20 din China, Putin a mai spus că speră ca noua conducere a țării central-asiatice să fie capabilă să păstreze stabilitatea. Karimov, fost șef comunist, a condus Uzbekistanul vreme de 27 de ani cu ajutorul unui cerc restrâns de aliați, folosind forțele de securitate pentru a înăbuși orice manifestare de disidență. Putin a mai spus că speră ca relațiile bune ale Rusiei și Uzbekistanului să continue la același nivel.

O comisie din Parlamentul European a votat luni pentru eliminarea vizelor pentru georgieni

O comisie din Parlamentul European a votat luni pentru eliminarea vizelor pentru georgieni, după ce îngrijorările legate de migrație au amânat procesul în vară. Comisia s-a pronunțat cu 44 de pentru și cinci împotrivă pentru liberalizarea vizelor, dar decizia mai trebuie aprobată la discuții dintre Parlament și țările membre în UE. Germania s-a numărat printre țările care au avut rezerve față de liberalizare, invocând numărul mare de infractori georgieni care au comite delicte pe teritoriul ei. Bruxelles-ul a spus că mica Georgie, cu 3 milioane de locuitori, a îndeplinit toate condițiile pentru liberalizarea vizelor, dar UE, pe fondul crizei migranților, a decis în prima parte a anului să frâneze orice proces de facilitare a vizelor pentru terțe țări, până la sfârșitul verii.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a promis luni că va recâștiga încrederea alegătorilor nemulțumiți de politica ei față de refugiați

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a promis luni că va recâștiga încrederea alegătorilor nemulțumiți de politica ei față de refugiați, după ce partidul ei conservator a suferit o înfrângere electorală umilitoare în fața unei formațiuni anti-imigrație. „Toți trebuie să vedem acum cum putem recâștiga încrederea, în frunte cu mine, desigur”, a spus Merkel într-o declarație făcută în marginea summit economic G20 în China. Duminică, Uniunea Creștin-Democrată a Angelei Merkel (CDU) a obținut numai 19% din voturi în alegerile pentru Parlamentul landului estic al cancelarului, Mecklenburg-Pomerania Inferioară, în vreme ce partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut aproape 21% din voturi. Scăderea popularității CDU și a cancelarului este pusă în general pe seama politicii sale considerată de mulți prea generoasă față de străini.

Omul de afaceri Veaceslav Platon s-a plâns de condițiile de detenție de la Penitenciarul nr. 13 din capitala R.Moldova

Omul de afaceri Veaceslav Platon s-a plâns de condițiile de detenție de la Penitenciarul nr. 13 din capitala R.Moldova. Într-o scrisoare citată de Jurnal.md, Platon, acuzat de implicare în devalizarea băncilor, spune că este ținut într-o celulă de la subsol unde „lipsesc în totalitate condițiile de igienă” și că timp de 48 de ore nu i s-a dat lenjerie de pat sau săpun. „Unicul lucru pe care mi l-au oferit au fost ziare ca să mă pot înveli noaptea”, se spune în scrisoare. Reținut în iulie la Kiev, Platon a fost extrădat la 29 august în Moldova, unde este acuzat de cauzarea unor prejudicii de peste 800 de milioane de lei Băncii de Economii prin escrocherie şi spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Cel puțin 24 de oameni au fost uciși, iar alți 91 au fost răniți într-un atac cu bombă la Kabul,

Cel puțin 24 de oameni au fost uciși, iar alți 91 au fost răniți într-un atac cu bombă la Kabul, a informat purtătorul de cuvânt al ministerului afgan al sănătății. Un spital de urgențe din capitala afgană a spus că a internat cel puțin 10 oameni răniți în atac. Potrivit poliției, dublul atac cu bombă a avut loc lângă poarta Biroului Administrativ Prezidențial, aflat în apropierea ministerului afgan al apărării. Atacul a fost revendicat de Talibani. Un purtător de cuvânt al ministerului apărării a spus că a doua explozie a fost provocată de un atacator sinucigaș după ce forțele de securitate se adunaseră la locul primei deflagrații.

Partidul Liberal din R.Moldova spune că ambasadorul american la Chișinău James D. Pettit a revenit asupra unor declarații controversate despre relațiile moldo-române

Partidul Liberal din R.Moldova spune că ambasadorul american la Chișinău James D. Pettit a revenit asupra unor declarații controversate despre relațiile moldo-române. Potrivit unui comunicat de presă PL, la o întâlnire cu liderul formațiunii, Mihai Ghimpu, ambasadorul Statelor Unite a spus că prin declarațiile sale că unirea cu România nu ar rezolva neapărat problemele Moldovei el nu a vrut „să atingă în nici un fel dreptul cetățenilor unioniști de a avea o viziune și o dorință de reunire”. Declarația ambasadorului, făcută luna trecută, fusese criticată de politicieni pro-români de la Chișinău și de unii politicieni români, ca președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Liberalul Mihai Ghimpu s-a înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale de la 30 octombrie cu o platformă unionistă.

Doi oameni au murit și peste 20 au fost răniți după ce o parcare supraetajată în construcție din Tel Aviv s-a prăbușit luni

Doi oameni au murit și peste 20 au fost răniți după ce o parcare supraetajată în construcție din Tel Aviv s-a prăbușit luni, a informat poliția israeliană. Victimele nu au fost identificate, dar erau probabil muncitori de pe șantier. Cauza prăbușirii parcării nu este cunoscută, iar autoritățile au deschis o anchetă. Comandantul echipelor de salvare sosite la fața locului a spus că se crede că șapte oameni sunt îngropați sub dărâmături.

Se relatează că cinci oameni au fost răniți în incendiul izbucnit la un post de televiziune din Kiev

Se relatează că cinci oameni au fost răniți în incendiul izbucnit la un post de televiziune din Kiev. Redacția TV Inter a început să ardă după ce un grup de 20 de protestatari s-au adunat în fața clădirii, incendiind pneuri pe care le-au aruncat înăuntru. Câțiva angajați au fost tratați după ce inhalaseră fumuri toxice, iar unul și-a rupt piciorul, se spune într-o declarație de presă a TV Inter. Poliția spune că potrivit unor martori în clădire ar fi fost aruncată o grenadă fumigenă. Autoritățile au spus că au arestat șase persoane. Postul de televiziune, considerat de mulți drept pro-rusesc, a continuat să transmită din studiouri mobile, din afara clădirii.

Cel puțin cinci oameni uciși, iar alți 13 răniți într-un atac cu bombă la Kabul

Cel puțin cinci oameni au fost uciși, iar alți 13 au fost răniți într-un atac cu bombă la Kabul, a informat purtătorul de cuvânt al ministerului afgan al sănătății. Un spital de urgențe din capitala afgană a spus că a internat cel puțin 10 oameni răniți în atac. Potrivit poliției, dublul atac cu bombă a avut loc lângă poarta Biroului Administrativ Prezidențial, aflat în apropierea Ministerului afgan al apărării. Atacul a fost revendicat de Talibani. Un purtător de cuvânt al ministerului apărării a spus că a doua explozie a fost provocată de un atacator sinucigaș după ce forțele de securitate se adunaseră la locul primei deflagrații.

Liderul liberal Mihai Ghimpu îl atacă pe fostul premier Iurie Leancă

Liderul liberal Mihai Ghimpu spune că fostul premier Iurie Leancă are un comportament duplicitar, vorbind în occident despre integrarea europeană a Moldovei, dar aliindu-se în Consiliul Municipal al capitalei cu forțele pro-ruse. Ghimpu a formulat acest reproș într-un comunicat de presă în care mai anunță că își retrage semnătura de pe acordul de cooperare cu partidul lui Leancă, încheiat la 29 iulie de partidele puterii. Ghimpu s-a declarat nemulțumit de faptul că în Consiliul Municipal, condus de nepotul său, primarul liberal Dorin Chirtoacă, partidul lui Leancă ar avea o „alianță tacită” cu socialiștii, comuniștii și partidul lui Renato Usatîi. „Este blamabil faptul că dl Iurie Leancă a mers la Bruxelles, București și Sofia și a vorbit despre integrare europeană, iar la Chișinău s-a aliat cu partidele pro-ruse, care sunt anti- naționale și anti-europene”, se spune în comunicatul de presă al lui Mihai Ghimpu. Iurie Leancă a respins criticile lui Mihai Ghimpu, spunând că acordul de colaborare dintre partide nu are nimic de-a face cu „hoții din primărie”.

La Judecătoria Buiucani a început examinarea pe fond a dosarului Shor

La Judecătoria Buiucani din capitală începe luni examinarea în fond a dosarului în care Ilan Shor este învinuit de spălare de bani, evaziune fiscală și escrocherie, în vreme ce mii de suporteri ai primarului din Orhei, aflat în arest la domiciliu, cer eliberarea lui printr-o petiție on-line. Potrivit site-ului Moldovanews.md, petiția fusese semnată până luni dimineață de 16.500 de cetățeni care îl cred pe Shor nevinovat. Ilan Shor a fost reținut la 22 iunie de procurorii anti-corupție. La 25 august magistrații au menținut la 25 august decizia arestului la domiciliu, are expiră la 22 septembrie. Toate şedinţele de judecată de până acum pe numele primarului au fost însoţite de proteste, la care locuitorii din Orhei şi alte raioane cereau eliberarea lui Ilan Shor.

Întîlnire Barack Obama-Vladimir Putin în marginea summit-ului G20 din China

Președintele american Barack Obama și cel rus Vladimir Putin s-au întâlnite în marginea summit-ului G20 din China. Oficiali americani au spus că detaliile întrevederii de astăzi vor fi făcute publice mai târziu. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov le-a spus jurnaliștilor că Putin și Obama au discutat despre Siria și Ucraina. Tot astăzi, au eșuat negocierile purtate de diplomați americani și ruși pentru medierea unui armistițiu în Siria.

Convorbiri între Angela Merkel și Vladimir Putin despre situația din Siria și Ucraina de est

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, a purtat convorbiri față în față cu liderul rus Vladimir Putin în marginea summit-ului G20 din China. Potrivit guvernului german, la convorbirile de aproape două ore cei doi lideri au abordat situația umanitară „catastrofală” din orașul sirian Alep asediat de forțele guvernamentale siriene sprijinite de Rusia. Purtătorul de cuvânt al cancelarei germane, Steffen Seibert, a mai spus că Merkel și Putin au vorbit „foarte concret” despre conflictul din estul Ucrainei, unde trenează implementarea înțelegerilor de pace de la Minsk. A fost prima întrevedere dintre cei doi după o pauză de câteva luni.

Candidați la alegerile prezidențiale își exprimă preocuparea față de procedurile utilizate de grupul de inițiativă al PD în culegerea semnăturilor de susține a lui Marian Lupu

Mai mulți candidați la alegerile prezidențiale din 30 octombrie s-au arătat alarmați de viteza adunării semnăturilor de sprijin de către candidatul puterii, Marian Lupu. Liderul PD a colectat 25 de mii de semnături în mai puțin de două zile, surprinzându-și contracandidații și Comisia Electorală Centrală. Candidata PAS, Maia Sandu, a acuzat PD de presiuni exercitate asupra angajaților bugetari pentru a semna în listele de subscripție. Candidatul independent Oleg Brega a spus că alegerile sunt deja „viciate” și a cerut CEC să nu înregistreze semnăturile în susținerea lui Lupu. Deputatul democrat Sergiu Sârbu a respins însă acuzațiile și a spus că PD a pregătit bine adunarea semnăturilor, cu săptămâni înainte de startul procesului, pe 2 septembrie.

Comisarul european Johannes Hahn a cerut R. Moldova să continue reformele în sectoare critice la o întîlnire cu Andrei Galbur la Bratislava

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a cerut Republicii Moldova să continue reformele în sectoare critice precum combaterea corupției, „sectorul mass-media și a cel financiar-bancar”. Han s-a întâlnit cu ministrul moldovean de externe, Andrei Galbur, în marginea unei reuniuni a miniștrilor europeni de externe, la Bratislava. Potrivit unui comunicat de presă al Chișinăului, oficialul european a salutat faptul că o mare parte din așa-numita „foaie de parcurs” a fost realizată, dar a cerut ca reformele să fie continuate pentru îndeplinirea Acordului de Asociere al Moldovei cu Uniunea Europeană și condițiilor necesare pentru un nou acord cu FMI.

Turcia susține că forțele guvernamentale și rebelii sirieni au eliminat din zona de frontieră cu Siria militanții grupării Statul Islamic

Premierul turc Binali Yildirim spune că forțele guvernamentale și rebelii sirieni sprijiniți de Turcia au respins toți extremiștii grupării Statul Islamic din zona de graniță, în urma unei operațiuni de zece zile. Yildirim a făcut declarația duminică, în timpul unei vizite în orașul sud-estic Diyarbakir. Armata turcă a spus că formațiunile rebelilor sprijiniți de Turcia din care fac parte mai ales sirieni arabi și turkmeni din Armata Siriană Liberă au preluat controlul pe un segment de 91 de kilometri de frontieră. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizație cu sediul la Londra, a spus că, după alungarea de la granița cu Turcia, Statul Islamic „a pierdut legătura cu lumea exterioară”.

Moscova și Washingtonul anunță că ar fi aproape de încheierea unui acord de încetare a focului în Siria

Atât Moscova, cât și Washingtonul spun că un acord de încetare a focului în Siria este aproape, dar pentru încheierea lui mai este nevoie de puțin timp. Președintele american Barack Obama a spus duminică în marginea summit-ului economic al G20 de la Hangzhou, în China, că Statele Unite au „divergențe grave” cu Rusia în Siria, dar există posibilități să se înregistreze progrese. Secretarul de Stat american John Kerry poartă discuții de mai multe săptămâni cu omologul său rus Serghei Lavrov în vederea unui armistițiu. Cei doi urmează să se întâlnească din nou astăzi, tot în marginea summit-ului G20.

Întîlnire Vladimir Putin-Theresa May în marginea summitului G20 de la Hangzhou

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit în premieră cu noua șefă a guvernului britanic Theresa May. Întâlnirea a avut loc în marginea summit-ului G 20 Hangzhou, în China, în vreme ce Moscova dorește să refacă relațiile cu Occidentul zdruncinate de conflictul din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliștilor că a fost o întâlnire „bună, constructivă și deschisă”. Unii critici spun că recentul vot al britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană îl ajută pe Putin, care ar vrea să divizeze țările membre. Dar Marea Britanie rămâne unul din susținătorii cei mai fermi ai sancțiunilor occidentale impuse Rusiei din cauza Ucrainei.

Partidul xenofob anti-islamist Alternativa pentru Germania a devansat Uniunea Creștin-Democrată (CDU) în alegerile locale din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară

În alegerile locale din landul german Mecklenburg-Pomerania Inferioară, considerate un test pentru Uniunea Creștin-Democrată (CDU), înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor, Partidul anti-islamist Alternativa pentru Germania (AfD), a obținut un scor record cu aproape 22% din voturile exprimate. Alternativa pentru Germania se situează astfel pe locul al doilea, în urma social-democraților (SPD), care au obținut 30% din voturi, și înaintea creștin-democraților, partidul cancelarei Angela Merkel, care a obținut numai circa 19% din voturi. La scrutin au participat peste 60% din alegătorii landului, care a făcut parte în trecut din Germania răsăriteană. Înaintea votului, toate celelalte partide au exclus posibilitatea unei alianțe de guvernare cu partidul xenofob AfD.

Alte cinci grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor de susținere a candidaților prezidențiali au fost înregistrate de CEC

Comisia Electorală Centrală a înregistrat duminică grupurile de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor de susținere a altor cinci candidaţi la alegerile prezidențiale din 30 octombrie, relatează Moldpres. Este vorba de Ana Guțu, candidat desemnat de Partidul Politic „DREAPTA” și de candidații independenți Valeriu Ghilețchi, Ion Dron, Oleg Brega și Roman Mihăieș. Grupurile de inițiativă pot fi înscrise la CEC până pe 9 septembrie, iar listele cu cel puțin 15 mii de semnături de susținere pentru un candidat, trebuie predate până pe 29 septembrie.

Comisarul european Johannes Hahn cere Moldovei să-și respecte angajamentele luate față de UE și FMI și să continue reformele

Comisarul european pentru politica de vecinătatea Johannes Hahn a cerut din nou Republicii Moldova să-și respecte atît angajamentele față de UE, luate prin Acordul de Asociere, cât și cele asumate în cadrul negocierilor care au loc cu Fondul Monetar Internațional. De rezultatul tratativelor cu FMI depinde reluarea sprijinului financiar extern pentru Moldova, inclusiv sprijinul european. În cadrul întrevederii de la Bratislava cu ministrul de externe moldovean Andrei Galbur, comisarul Hahn a salutat faptul că o mare parte din așa-numita „Foaie de parcurs” a fost realizată, dar a atras atenția că important este ca reformele să fie continuate, se arată într-un comunicat al Ministerului de externe de la Chișinău. Domeniile critice sunt acum, în opinia comisarului european, combaterea corupției, „reforma sectorului mass-media și a celui financiar-bancar”, se mai arată în comunicatul ministrului de externe. La Bratislava, în Slovacia, a avut loc reuniunea informală a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană.

Rusia și Statele Unite anunță că ar fi aproape de o soluție de compromis pentru un acord de pace în Siria

Rusia și Statele Unite declară că sunt aproape de a găsi o soluție de compromis pentru un acord de pace în Siria, dar precizează rămân de clarificat o serie de puncte serioase de divergentă. Aflat în China, la summitul G20, președintele american Barack Obama a declarat că discuțiile cu Rusia sunt cruciale în negocierea unui acord de pace pentru Siria, dar că se așteaptă ca aceste discuții să fie foarte dificile: „Ar fi prematur să spun că am ajuns la un rezultat, dar există posibilitatea de a face progrese”, a spus Obama, care participă la ultimul său summit G20 în calitate de președinte ale Statele Unite, o poziție care, desigur, îi subminează prestanța la masa negocierilor.

Tot în marginea summitului G20, vice-ministrul de externe rus Serghei Riabkov a declarat că „nu există nici un motiv să ne temem că negocierile (privind acordul de pace în Siria) vor eșua”.
De săptămâni deja, secretarul de stat american John Kerry și ministrul de externe rus Serghei Lavrov negociază modul cum ar putea coopera Statele Unite și Rusia în Siria. O înțelegere ar putea facilita intrarea convoaielor cu ajutoare umanitare în orașele asediate din Siria, cum este Alep, și ar putea opri aviația siriană să mai bombardeze pozițiile rebelilor sirieni, care sunt sprijiniți de Statele Unite în lupta cu organizația teroristă a Statului Islamic.

Maica Tereza canonizată de Papa Francisc

Maica Tereza, laureată a premiului Nobel pentru Pace și una din figurile emblematice ale secolului 20, a fost declarată sfântă duminică de către Papa Francisc, la începutul unei ceremonii de canonizare oficiate în Piața Sfântul Petru din Roma. Au participat peste 100.000 de credincioși, relatează agențiile internaționale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG