Linkuri accesibilitate

Ştiri

Sute de oameni s-au adunat la aeroportul din Sibiu și au scandat „Vivat Papa”, luându-și rămas bun de la Papa Francisc

Papa Francisc își ia rămas bun de la România, condus la avion de Klaus și Carmen Iohannis.
Papa Francisc își ia rămas bun de la România, condus la avion de Klaus și Carmen Iohannis.

Sute de oameni s-au adunat duminică la aeroportul internațional din Sibiu, în Transilvania, și au scandat „Vivat Papa”, luându-și rămas bun de la Papa Francisc, la capătul vizitei lui de trei zile în România. Suveranul pontif a ținut predici și discursuri în Ardeal și Moldova, întâlnindu-se cu liderii români și ai unor țări învecinate, inclusiv R. Moldova. În ciuda vremii nefavorabile, aparițiile publice ale Papei în România au atras mari mulțimi de credincioși sau simpatizanți, din capitală până la Șumuleu-Ciuc, în secuime. În ultima zi a vizitei, duminică, la Blaj, Papa a beatificat preoți greco-catolici decedați în închisorile comuniste românești și a cerut iertare romilor pentru discriminările și nedreptățile la care au fost supuși de-a lungul istoriei, inclusiv de către catolici. „Să mergem împreună” a fost genericul celei de-a doua vizite papale în România, venită la 20 de ani după vizita istorică a Papei Ioan Paul al Doilea, din 1999. Papa a fost condus la plecarea din Sibiu, la aeroport, de unde a plecat spre Roma cu o aeronavă Tarom, de președintele României, Klaus Iohannis, cel care l-a invitat să viziteze România, și de prima doamnă a țării, Carmen Iohannis. Mulțimea adunată pe aeroportul din Sibiu a aplaudat la final cuplul prezidențial, scandând: „Iohannis”.

Oficiali italieni au cerut închiderea canalului Giudecca din Veneția pentru navele de croazieră

Nava MSC Magnifica după incident, 2 iunie 2019
Nava MSC Magnifica după incident, 2 iunie 2019

Mai mulți oficiali guvernamentali italieni au cerut închiderea canalului din Veneția Giudecca pentru navele de croazieră, după ce una din ele s-a izbit duminică de doc și a lovit o ambarcațiune turistică. Ministrul transporturilor, Danilo Toninelli, a spus că „accidentul... demonstrează că navele de croazieră nu ar mai trebuie lăsate să folosească niciodată canalul Giudecca”. Patru turiste în vârstă au fost rănite când fugeau de la locul unde nava de mare tonaj a intrat în barca turistică. Compania care administrează nava cu 13 etaje a spus că a avut o problemă mecanică.

Papa Francisc a cerut iertare romilor pentru „discriminarea” la care i-a supus Biserica Catolică de-a lungul timpului

Papa Francisc, în biserica din „Barbu Lăutaru”, cartierul romilor din Blaj.
Papa Francisc, în biserica din „Barbu Lăutaru”, cartierul romilor din Blaj.

Papa Francisc a cerut iertare romilor pentru „discriminarea” la care i-a supus Biserica Catolică de-a lungul timpului, riscând noi critici din partea ministrului de interne al Italiei, Matteo Salvini. Papa a făcut remarca în ultima etapă a călătoriei sale de trei zile în România în Ardeal, la Blaj, unde s-a întâlni cu romii săraci, predominant greco-catolici, din cartierul Barbu Lăutaru. Francisc a spus că are inima „grea” după întâlnire, din cauza „numeroaselor experiențe de discriminare, segregare și maltratare” ale comunităților rome. Reuters amintește că luna trecută, Papa a primit un grup de romi la Vatican, iar Salvini, șeful partidului italian de extremă-dreapta Lega, și-a reiterat promisiunea de închide toate taberele de romi din Italia.Papa Francisc a cerut iertare romilor pentru „discriminarea” la care i-a supus Biserica Catolică de-a lungul timpului, riscând noi critici din partea ministrului de interne al Italiei, Matteo Salvini. Papa a făcut remarca în ultima etapă a călătoriei sale de trei zile în România în Ardeal, la Blaj, unde s-a întâlni cu romii săraci, predominant greco-catolici, din cartierul Barbu Lăutaru. Francisc a spus că are inima „grea” după întâlnire, din cauza „numeroaselor experiențe de discriminare, segregare și maltratare” ale comunităților rome. Reuters amintește că luna trecută, Papa a primit un grup de romi la Vatican, iar Salvini, șeful partidului italian de extremă-dreapta Lega, și-a reiterat promisiunea de închide toate taberele de romi din Italia.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a apărat decizia de a impune tarife pe importurile din Mexic

Donald J. Trump
Donald J. Trump

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a apărat decizia de a impune tarife pe importurile din Mexic de săptămâna viitoare ca pedeapsă pentru că vecinii de la sud ai țării sale nu ar face destul ca să stăvilească imigrația ilegală. Trump a scris duminică pe Twitter: „America a ajuns la capătul răbdării”. Trump a anunțat săptămâna aceasta că va impune un tarif de 5% pe importurile mexicane de la 10 iunie ca să forțeze administrația președintelui Andres Manuel Lopez Obrador să stopeze fluxul de migranți din America Centrală care vor să intre în Statele Unite. Trump a mai spus că taxa pe importuri va crește cu 5% în fiecare lună, culminând la 25% în octombrie. Oficiali mexicani ar urma să se întâlnească săptămâna viitoare cu secretarul de stat american Mike Pompeo într-o încercare de aplanare a tensiunilor.

Activiști LGBT din Rusia au criticat cenzurarea de către distribuitor a noului film biografic despre muzicianul Elton John

Elton John, în concert la Tbilisi, 1 iulie 2018
Elton John, în concert la Tbilisi, 1 iulie 2018

Activiștii ruși pentru drepturile LGBT și personalități culturale ruse au criticat excluderea unor scene de dragoste între persoane de același sex și de folosire a drogurilor din noul film biografic despre muzicianul britanic Elton John, pentru prezentarea în cinematografele rusești. Organizația LGBT Network a spus într-o declarație pe Facebook că procedând astfel, distribuitorul rus al filmului „Rocketman” sprijină indirect homofobia. Cenzurarea filmului a fost criticată de însuși Elton John, care a deplâns în trecut asuprirea minorităților sexuale în Federația Rusă. Ministrul culturii, Vladimir Medinski, a declarat că guvernul nu a avut nici un rol în cenzurarea filmului, iar răspunderea ar aparține exclusiv distribuitorului filmului.

Papa Francisc își încheie vizita de trei zile în România cu o călătorie în orașul transilvănean Blaj

Papa Francisc, lângă o icoană care îi arată pe cei șapte episcopi martiri, la ceremonia de la Blaj
Papa Francisc, lângă o icoană care îi arată pe cei șapte episcopi martiri, la ceremonia de la Blaj

Papa Francisc își încheie duminică vizita de trei zile în România cu o călătorie în orașul transilvănean Blaj, pentru beatificarea a șapte episcopi greco-catolici decedați în închisorile comuniste. Suveranul pontif avea planificată de asemenea o întâlnire cu reprezentanții romilor greco-catolici din Blaj, dintre care mulți trăiesc în sărăcie, la periferia societății. Vizita Papei în România a fost marcată de vremea instabilă, care a impus schimbarea traseului inițial. Papa s-a adresat totuși potrivit planului unor mari mulțimi la Șumuleu, în secuime, și la Iași, vorbind despre necesitatea depășirii animozităților interetnice și interconfesionale. Papa urmează să plece înapoi la Roma duminică, cu avionul, de la Sibiu.

Premierul Pavel Filip s-a întâlnit la Iași cu șefa guvernului român, Viorica Dăncilă

Premierul Pavel Filip s-a întâlnit la Iași cu șefa guvernului român, Viorica Dăncilă, și i-a mulțumit pentru sprijinul constant acordat de București R. Moldova. Întâlnirea celor doi premieri a avut loc în marginea vizitei în capitala Moldovei românești a Papei Francisc, sâmbătă. Într-un comunicat de presă al guvernului se spune că Filip a mulțumit României inclusiv pentru grantul oferit recent pentru o sală de sport, pentru implementarea serviciului de urgență 112 în R. Moldova și pentru dotarea cu echipament performant a spitalului din Comrat. Filip și Dăncilă au mai vorbit despre importanța „importanța continuării dialogului politic dinamic și a colaborării pragmatice pentru avansarea Republicii Moldova pe calea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, în beneficiul cetățenilor săi”.

Președintele Igor Dodon a salutat „interesul partenerilor externi pentru situația din Moldova”

Igor Dodon
Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a salutat „interesul partenerilor externi pentru situația din Moldova” și a îndemnat partidele moldovene să stea de vorbă cu emisarii străini. În remarci citate de agenția rusă de știri TASS, Dodon a spus că se va întâlni luni, separat, la Chișinău, cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, cu comisarul european pentru extindere Johannes Hahn și cu oficialul de la Departamentul de Stat american Bradely Freden. „În lumina discuțiilor stârnite în presă, le-am cerut tuturor liderilor partidelor intrate în parlament să se întâlnească cu emisarii. Politicienii cu experiență ar trebui să dea dovadă de înțelepciune și să se întâlnească cu emisarii”, a mai spus Dodon. Săptămâna aceasta, vicepremierul moldovean Iurie Leancă i-a criticat pe cei dispuși să discute cu Kozak la Chișinău, sugerând că el vine să influențeze formarea unei noi coaliții de guvernare.

Autoritățile ruse spun că au încheiat operațiunile de salvare după exploziile de la uzina din Dzerjinsk

Explozie la uzina din Dzerjinsk
Explozie la uzina din Dzerjinsk

Autoritățile regionale din Dzerjinsk (Rusia) spun că au încheiat operațiunile de salvare după o serie de explozii puternice care au devastat sâmbătă o uzină de explozivi din centrul părții europene a Federației Ruse, iar investigatorii anchetează cauza accidentului. Ministrul situațiilor excepționale, Valeri Sinkov, le-a spus reporterilor la locul accidentului la 2 iunie că la operațiune au participat 700 de salvatori. Ministerul rus al sănătății a spus că 89 de oameni, dintre care 44 de angajați ai uzinei de explozivi Kristall, au avut nevoie de îngrijire medicală după explozii. Ministerul a mai spus că o femeie se află la spital în stare gravă.

Explozii la Kabul, după ce militanții Taliban au respins oferta unui armistițiu cu ocazia sărbătorilor musulmane

În Afganistan au explodat mai multe bombe după ce militanții Taliban au respins oferta unui armistițiu cu ocazia sărbătorilor musulmane. Oficiali afgani au spus că au fost trei explozii în capitala Kabul, iar una din bombe a ucis o persoană, rănind alte 17. Bomba fusese lipită sub un autobuz plin cu oficialități care se îndreptau spre Universitatea de Educație din Kabul. Printre răniți se află un jurnalist afgan și cinci membri ai forțelor de securitate. Forțele guvernamentale propuseră militanților încetarea focului cu ocazia sărbătorii Eid, care încheie luna sfântă a Ramazanului.

Forțele de securitate israeliene s-au ciocnit cu credincioși musulmani în cel mai sensibil loc sfânt din Ierusalim

Forțe de securitate israeliene în orașul vechi la Ierusalim, imagine de arhivă
Forțe de securitate israeliene în orașul vechi la Ierusalim, imagine de arhivă

Poliția israeliană spune că forțele de securitate s-au ciocnit cu credincioși musulmani în cel mai sensibil loc sfânt din Ierusalim. Purtătorul de cuvânt al poliției, Micky Rosenfeld, a spus că palestinienii au aruncat cu pietre și scaune în forțele de securitate duminică, în vreme ce israelienii sărbătoreau cucerirea orașului vechi în războiul din 1967. AP scrie că incidentul a avut loc după ce naționaliști israelieni au vizitat locul sfânt disputat de evrei și musulmani. Ziua Ierusalimului este an de an prilej de confruntări, iar anul aceasta ea vine într-una din ultimele zile ale Ramazanului. În urmă cu două zile, un palestinian a înjunghiat doi israelieni în orașul vechi, la Ierusalim, fiind apoi ucis.

Partidul Verzilor din Germania a depășit pentru prima oară în sondaje blocul Angelei Merkel

„Verzii” în Bundestag, celebrând adoptarea legii ce legalizează căsătoriile între persoanele de același sex, iunie 2017
„Verzii” în Bundestag, celebrând adoptarea legii ce legalizează căsătoriile între persoanele de același sex, iunie 2017

În Germania, Partidul Verzilor, aflat în ascensiune, a ajuns pentru prima oară în fruntea sondajelor de opinie, depășind blocul conservator de guvernământ al cancelarului Angela Merkel, informează DPA. În sondajul efectuat de institutul Forsa pentru două televiziuni germane, verzii au ajuns la 27% din opțiunile electorale, cu 9% mai mult decât în săptămâna trecută. Uniunea Creștin-Democrată a lui Merkel (CDU) și „sora” ei bavareză, Uniunea Social-Democrată, au în noul sondaj 26% din preferințe. Social-democrații (SPD), încă marcați de înfrângerea la alegerile europarlamentare, sunt cap la cap cu populiștii de dreapta din Alternativa pentru Germania (AfD). Sondajul de opinie a fost efectuat imediat după „europarlamentare”, în 27-31 mai.

SUA: atacatorul care a ucis 12 oameni într-o clădire a municipalității din Virginia Beach avea experiență militară

Individul care a ucis cu focuri de armă 12 oameni într-o clădire a municipalității din orașul american Virginia Beach este un fost angajat al serviciilor comunale din acea localitate, cu experiență militară, a informat poliția locală. Poliția a mai spus că 11 dintre cei uciși de DeWayne Craddock lucrau pentru municipalitate. A 12-a victimă a masacrului de vineri seară era un contractor extern venit să ceară un permis. Craddock, în vârstă de 40 de ani, a murit într-un schimb de focuri prelungit cu poliția. Alți patru oameni au fost răniți, inclusiv un polițist căruia vesta anti-glonț i-a salvat viața. AP scrie că Craddok era absolventul unei școli militare și făcuse parte din Garda Națională a armatei și nu avea cazier, ceea ce îl făcea eligibil să cumpere arma crimei, un pistol cu amortizor de sunet.

În România furtunile și ploile torențiale au provocat moartea a trei copii și au dat peste cap programul vizitei Papei Francisc

Imagine arhivă
Imagine arhivă

În România furtunile și ploile torențiale au provocat moartea a trei copii, inundarea a zeci de case și au dat peste cap programul vizitei istorice al Papei Francisc. Potrivit Digi TV, echipele de salvare au găsit sâmbătă trupurile neînsuflețite a trei din patru copii luați de ape cu casă cu tot la Sângeru, în județul Prahova, unde peste 100 de persoane au fost evacuate, iar 76 de locuințe și 132 de gospodării au fost afectate de viituri și inundații în urma ploilor torențiale. Tot din cauza vremii nefavorabile, Papa Francisc, aflat într-o vizită de trei zile în România, nu a mai putut folosi elicoptere pentru a vizita ținutul secuiesc și Moldova, fiind transportat cu avionul și mașina pe trasee modificate. În urma tragediei din județul Prahova, președintele român Klaus Iohannis a spus că este nevoie de strategii pentru prevenirea efectelor fenomenelor meteo extreme. Furtunile și ploile torențiale ar urma să continue în România până la 4 iunie.

Cel puțini 38 oameni au fost răniți într-o serie de explozii la o uzină din Dzerjinsk, în Rusia

Explozie la Dzerjinsk
Explozie la Dzerjinsk

Cel puțini 38 oameni au fost răniți într-o serie de explozii la o uzină de explozivi din orașul Dzerjinsk, în regiunea Nijni Novgorod a Rusiei. Potrivit ministerului rus al situațiilor excepționale, patru dintre răniți sunt în stare gravă. Primarul orașului a spus presei că majoritatea răniților au fost răniți de bucăți de sticlă din geamurile spulberate de explozii. Uzina Kristall produce bombe pentru armată și explozivi cu întrebuințare civilă. Autoritățile au decretat starea de urgență la Dzerjinsk și în satele din vecinătate și au deschis o anchetă sub bănuiala de încălcare a normelor de siguranța muncii. Agenția Interfax a relatat că la aceeași uzină s-a produs o explozie soldată cu distrugerea unei hale în urmă cu aproape două luni.

Fostul membru al naționalei de fotbal a Spaniei, Jose Antonio Reyes, a murit într-un accident rutier

Fostul membru al naționalei de fotbal a Spaniei, Jose Antonio Reyes, a murit într-un accident rutier, a informat fostul său club, F.C. Sevilla. În vârstă de 35 de ani, Reyes a fost selecționat la națională de 21 de ori și a jucat în Premier League la Arsenal Londra între 2004 și 2007. În ultima vreme a jucat la echipa din Segunda Division Extremadura. „Iubitul star al Sevillei a murit într-o coliziune. Odihnească-se în pace!”, a scris pe Twitter clubul Sevilla. Reyes a debut ca senior la Sevilla în 2000, după care s-a mutat în 2004 la Arsenal. A fost împrumutat un an lui Real Madrid, iar patru ani rivalilor locali ai „baletului alb”, Atletico Madrid. A revenit la Sevilla pentru patru ani în 2012 și a petrecut apoi un sezon la Espanyol.

Căpitanul navei de croazieră implicată în naufragiul de pe Dunăre, la Budapesta, a compărut în fața unui tribunal

Poliția căutând supraviețuitori ai naufragiului, Budapesta, 30 mai 2019
Poliția căutând supraviețuitori ai naufragiului, Budapesta, 30 mai 2019

Căpitanul navei de croazieră implicată în scufundarea unei ambarcațiuni de agrement pe Dunăre, la Budapesta, soldată cu moartea unor turiști sud-coreeni, a compărut sâmbătă în fața unui tribunal, în vreme ce operațiunile de recuperare a epavei erau îngreunate de nivelul înalt al apelor fluviului. Autoritățile ungare spun că spre mijlocul săptămânii viitoare apa ar putea scădea cu doi metri, facilitând accesarea epavei. Se crede că au murit 28 de oameni, aproape toți din Coreea de Sud. Căpitanul ucrainean al navei de pasageri al companiei elvețiene Viking Cruises, care s-a izbit de ambarcațiunea cu turiști miercuri seară în preajma Podului Margareta (Margit Hid), neagă că ar fi încălcat vreo lege de navigație sau că ar fi comis vreun delict. Nu este limpede ce a provocat accidentul în care nava de pasageri lungă de 135 de metri a lovit ambarcațiunea mai mică, care s-a scufundat în câteva secunde.

Papa Francisc i-a îndemnat pe maghiari și români să depășească animozitățile trecutului

Papa Francisc sosește la Șumuleu Ciuc, pentru slujba de la sanctuarul marian
Papa Francisc sosește la Șumuleu Ciuc, pentru slujba de la sanctuarul marian

Într-o predică rostită în ținutul secuiesc, la un loc de pelerinaj catolic, Papa Francisc i-a îndemnat pe maghiari și români să depășească animozitățile trecutului. „Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă", a spus Papa la Șumuleu Ciuc (Csíksomlyó), în fața a 80.000 de oameni adunați să-l asculte în ciuda vremii reci și ploioase. Vremea a făcut necesară schimbarea agendei suveranului pontif. În loc să zboare cu avionul de la București la Bacău, iar apoi cu elicopterul în secuime, Papa a trebuit să zboare cu avionul la Târgu Mureș, iar de acolo cu mașina, timp de trei ore, până la destinație.

Coaliția „Vocea Romilor” a organizat un flashmob la Chișinău, cerând condiții mai bune pentru școlarii de etnie romă

Imagine arhivă, la școala din Otaci
Imagine arhivă, la școala din Otaci

Coaliția „Vocea Romilor” a organizat sâmbătă în centrul Chișinăului un flashmob la care a cerut condiții mai bune pentru școlarii de etnie romă. Marin Alla, secretarul Coaliției „Vocea Romilor”, este citat de site-ul televiziunii TV8 cu declarația că programul prelungit în școli pentru copiii de etnie romă nu se desfășoară cum ar trebui. Participanții la manifestație au cerut de asemenea părinților romi să-și dea copiii la școală. Organizatorii s-au plâns de asemenea că în ultima vreme multe școli din R. Moldova se confruntă cu fenomenul discriminării față de copiii romi.

La Chișinău a avut loc o manifestație pentru îmbunătățirea calității apei din școli și grădinițe

La Chișinău a avut loc sâmbătă o manifestație pentru îmbunătățirea calității apei din școli și grădinițe, în cadrul căreia a fost înmânată o petiție guvernului. Potrivit IPN, președinta uneia din asociațiile care au organizat demonstrația, Alla Revenco, a spus că există o „incidență foarte mare a probelor de apă neconformă, fapt care poate duce la boli serioase pentru copii”. Revenco a mai spus că problema s-ar putea soluționa fie prin asigurarea aprovizionării cu apă de calitate a instituțiilor de învățământ, fie prin aprovizionarea lor temporară cu apă îmbuteliată, urmată de instalarea de apeducte noi și a unor cișmele cu apă potabilă în școli.

Dmitri Medvedev: „Mesajele emise la Kiev în ultima vreme au fost foarte contradictorii”

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, spune că Moscova încă nu a văzut pași concreți spre reluarea dialogului cu Rusia din partea noului președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, dar a adăugat că „e nevoie de răbdare”. „Nu am văzut nimic nou până acum, dar nu vreau să mă grăbesc să trag concluzii”, a spus Medvedev, într-un interviu la televiziunea Rossia 1, citat de agențiile de presă rusești. „Mesajele emise la Kiev în ultima vreme au fost foarte contradictorii și nu am văzut până acum acțiuni concrete. Haideți să avem răbdare”, a mai spus premierul rus.

Muzicianul Elton John a criticat decizia rusă de cenzurare filmului biografic Rocketman, inspirat de viața lui

Elton John și David Furnish la premiera filmului Rocketman, la Londra
Elton John și David Furnish la premiera filmului Rocketman, la Londra

Muzicianul Elton John a criticat decizia rusă de cenzurare a unor scene de dragoste între personaje de același sex la premiera din Rusia a filmului biografic Rocketman, inspirat de viața lui. „Respingem în cei mai fermi termeni posibili decizia de a face pe plac autorităților și de a cenzura filmul Rocketman pentru piața rusă”, a spus muzicianul în vârstă de 72 și producătorul filmului, Rocket Picture, într-o declarație de presă la 31 mai. În declarație se deplânge faptul că unele țări „încă pot fi atât de intolerante față de dragostea dintre doi oameni”. Elton John a criticat și în trecut legislația rusească împotriva „propagandei homosexuale”, adoptată în 2013, pe care distribuitorul rus al noului film a invocat-o în decizia de cenzurare a unor scene homo-erotice.

PSRM a luat notă de propunerea PDM privind constituirea unei alianțe de guvernare și o va discuta săptămâna viitoare

Partidul Socialiștilor spune într-un comunicat de presă că a luat notă de propunerea democraților privind constituirea unei alianțe de guvernare și o va discuta săptămâna viitoare, la o ședință a conducerii sale, Potrivit presei, întrunirea Consiliului Republican al PSRM va avea loc la 4 iunie. Vineri, adresând invitația socialiștilor, PD a spus că ar fi de acord cu unele din condițiile de colaborare puse de aceștia, inclusiv ca șefia Parlamentului să fie încredințată unui deputat PSRM. În același anunț, democrații au acuzat de intransigență blocul ACUM, punând pe seama lui impasul politic prelungit de după alegerile de la 24 februarie.

Ambasada SUA la Chișinău a confirmat vizita unui oficial de la Departamentul de Stat, în cadrul unui turneu în regiune programat „dinainte”

Ambasada Statelor Unite la Chișinău a confirmat că săptămâna viitoare va vizita R. Moldova Bradley Freden, directorul Oficiului pentru Afaceri Est-Europene al Departamentului de Stat al Statelor Unite, în cadrul unui turneu în regiune programat „dinainte”. Freden va discuta cu colegii de la ambasadă, dar și cu oficiali guvernamentali moldoveni, se spune în comunicatul ambasadei americane, care amintește că ambasadorul Dereck J. Hogan a spus repetat că formarea unui nou guvern moldovean este decizia poporului moldovean. Precizarea vine după ce presa de la Chișinău a sugerat că vizitele a trei oficiali străini săptămâna viitoare, inclusiv doi de la Bruxelles și Moscova, ar semnala nerăbdarea partenerilor externi față de absența unui nou guvern moldovean la peste trei luni de alegeri.

Igor Dodon: „Consider că R. Moldova, ca stat, nu va supraviețui fără o interacțiune strînsă cu Rusia”

Igor Dodon la Universitatea din Bașkortostan
Igor Dodon la Universitatea din Bașkortostan

„Consider că Republica Moldova, ca stat, nu va supraviețui fără o interacțiune strînsă cu Rusia”, a spus președintele moldovean Igor Dodon cu ocazia unei noi vizite în Federația Rusă. Într-o postare pe Facebook la încheierea vizitei în Republica Bașkortostan, vineri, Dodon a spus că relațiile economice moldo-ruse sunt la nivel înalt, dar a notat că exporturile moldovenești către F. Rusă sunt scăzute, într-o aluzie transparentă la diferitele restricții impuse de Moscova importurilor de produse agricole moldovenești după ce Chișinăul a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG