Linkuri accesibilitate

Ştiri

Italia: scade ușor numărul de internați la terapie intensivă

Pentru prima dată de la izbucnirea epidemiei de coronavirus, în Italia a scăzut numărul de internări la terapie intensivă.

Numărul de bolnavi Covid-19 aflați la terapie intensivă în spitalele italiene a revenit sub pragul de 4.000 (3.994 față de 4.068 cu o zi în urmă).

„Este o veste importantă deoarece acest lucru permite spitalelor noastre să respire. Este pentru prima oară când această cifră este în scădere de când gestionăm această urgență", a explicat șeful protecției civile Angelo Borrelli, citat de AFP.

Polița de asigurare medicală este obligatorie pentru toți cetățenii R.Moldova (premierul Ion Chicu)

Premierul Ion Chicu a reamintit că de astăzi, sâmbătă 4 aprilie, a intrat în vigoare decizia prin care s-au făcut unele schimbări la modul cum poate fi procurată polița obligatorie de asigurare de sănătate. La o conferință de presă, Ion Chicu a ținut să precizeze că de pe 31 martie, toți cetățenii R.Moldova sunt obligați să aibă polița obligatorie de sănătate. Iar cei care vin din străinătate au trei zile să-și procure polița, după ce au semnat o declarație pe cont propriu la intrarea în țară.

Mai mult, Chicu a ținut să sublinieze că obligativitatea cumpărării poliție nu este legată de pandemia de coronaviurs sau de instaurarea stării de urgență.

Cei care nu au polița de sănătate, nu vor putea beneficia de ajutorul de șomaj majortat la peste 2.700 de lei, pe durata stării de urgență.

Mai mult, vor fi obligați să plătească toate serviciile medicale la prețul pieței. Excepție: dacă sunt tratați de Covid-19, acest tratament va fi gratuit, chiar și fără poliță de asigurare medicală.

Covid-19: R.Moldova înregistrează un număr record de noi cazuri confirmate într-o singură zi

Chișinău: parcul expozițional Moldexpo, unde este amenajat un centru de triere pentru bolnavii de Covid-19, 3 aprilie 2020
Chișinău: parcul expozițional Moldexpo, unde este amenajat un centru de triere pentru bolnavii de Covid-19, 3 aprilie 2020

În R.Moldova s-a înregistrat sâmbătă, 4 aprilie, un număr record de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus, și anume 161, a informat premierul Ion Chicu la o conferință de presă.

În total sunt 752 de cazuri confirmate și 12 decese, trei înregistrate sâmbătă: unul la Tiraspol și două la Chișinău.

După Chișinău (264 de cazuri confirmate), orașele cele mai afectate sunt Ștefan Vodă și Soroca, localități aflate deja în carantină, unde sâmbătă s-au înregistrat 42 de noi cazuri la Soroca și 30 la Ștefan Vodă.

Premierul Chicu a calificat drept „îngrijorătoare” evoluția situației din aceste orașe, remarcând faptul că printre ce contaminați se numără și 20 de angajați din sistemul sanitar, sau peste 55% din toate cadrele sanitare contaminate în țară.

Polonia vrea să-și sprijine economia cu un program de 22 de miliarde de euro

Varșovia, o pictură murală pe care se poate citi „Nu toți eroii poartă mantii”, 1 aprilie 2020
Varșovia, o pictură murală pe care se poate citi „Nu toți eroii poartă mantii”, 1 aprilie 2020

Polonia are un plan de sprijin de 22 de miliarde de euro pentru economia sa lovită de consecințele pandemiei de coronavirus, Portugalia unul de 13 miliarde iar Grecia de 2 miliarde. Și toate trei au fost aprobate și de Comisia Europeană, care altfel se opune subvențiilor și sprijinului acordat direct de stat companiilor naționale pentru că distorsionează piața și condițiile de concurență.

Sunt sume relativ mici față de cele peste 500 de miliarde pe care Germania este pregătită să le investească în măsuri sociale și ajutor direct pentru companii și întreprinzători.

Ministrul de externe Țulea le cere moldovenilor din diaspora să „stea în siguranță”. Sărbătorile de Paște nu se vor putea desfășura normal

Chișinău: Centrul expozițional Moldexpo, unde este amenajat un centru de triere pentru bolnavii de Covid-19, în timpul epidemiei de coronavirus, 3 aprilie 2020
Chișinău: Centrul expozițional Moldexpo, unde este amenajat un centru de triere pentru bolnavii de Covid-19, în timpul epidemiei de coronavirus, 3 aprilie 2020

Ministrul de externe Oleg Țulea s-a ferit să le ceară moldovenilor din diaspora să nu se întoarcă acasă de Pași dar într-un interviu cu Europa Liberă, sâmbătă, 4 aprilie, a declarat că mesajul său este „stați în siguranță” unde vă aflați. El a explicat că guvernul va veni, mai târziu, cu un mesaj legat de Sărbătorile de Paște dar că își închipui că acestea nu se vor putea desfășura normal, cu slujbe la biserici și adunări la cimitire, din cauza pandemiei de coronavirus.

În România, președintele Klaus Iohannis le-a cerut deja românilor din diaspora să nu se întoarcă acasă de Paști, din motive de siguranță medicală. În Germania, cancelara Angela Merkel i-a îndemnat pe germani să stea în casă de Paști. „Vor mai fi Paști și la anul, și peste încă un an” a spus Merkel.

Franța, Germania, Italia și Spania cer sprijin UE pentru sectorul de transport

Tren de mare viteză (TGV) din Franța, transformat în tren medical pentru evacuarea spre alte spitale a bolnavilor de Covid-19
Tren de mare viteză (TGV) din Franța, transformat în tren medical pentru evacuarea spre alte spitale a bolnavilor de Covid-19

Franţa, Germania, Italia şi Spania au solicitat Comisiei Europene să garanteze buna funcţionare a sistemului de transport şi să pregătească sprijin masiv pentru acest sector, care a fost foarte afectat de epidemia de coronavirus, a informat vineri secretarul de stat francez pentru transport Jean-Baptiste Djebbari.

Se cere „asigurarea continuităţii transportului de mărfuri către şi în UE", o continuitate considerată „esenţială pentru asigurarea livrării de mărfuri, în special a produselor alimentare şi medicale".

Cele patru state europene cer control sanitar nediscriminatoriu la frontieră, ajustarea timpului de condus al şoferilor fără ca aceştia să fie puşi în pericol, „protecţie sanitară adecvată" pentru şoferi şi înfiinţarea unui grup operativ responsabil cu monitorizarea situaţiei.

update

România: Guvernul a instituit carantină totală în orașul Țăndărei

Marcel Vela, ministrul român de Interne
Marcel Vela, ministrul român de Interne

Ministrul român de Interne, Marcel Vela, a anunțat că sâmbătă a fost adoptată Ordonanța militară 7 prin care orașul Țăndărei este pus în carantină totală. Carantina va fi impusă de forțele Ministerului de Interne alături de cele ale Ministerului Apărării Naționale. Nu vor mai putea intra și ieși decât mașinile de marfă, cele ale furnizorilor de utilități și cele ale autorităților publice centrale și locale.

Ministrul Vela spune că peste 60% din cazurile de COVID-19 din județul Ialomița provin din orașul Țăndărei. De asemenea și șapte din cei opt morți din județ. Țăndărei este al patrulea oraș ca mărime din județul Ialomița cu o populație totală de circa 14 mii de locuitori.

Ministrul Vela a mai anunțat și că, în conformitate cu aceeași ordonanță, sunt suspendate toate zborurile efectuate spre și dinspre Austria, Belgia, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran, pentru 14 zile, începând cu 5 aprilie ora 23:00, ora României.

Ministrul a mai spus în schimb că vor fi posibile plecări de curse charter cu personal muncitor către anumite țări cu care se va conveni în acest sens în prealabil.

Germania este una din primele țari din Uniunea Europeană care a anunțat deja că va primi câte 40 de mii de muncitori sezonieri în agricultură în aprilie și mai.

Moment de reculegere în China pentru victimele pandemiei de coronavirus

Beijing, 4 aprilie 2020
Beijing, 4 aprilie 2020

În China, sâmbătă dimineață, s-a ținut un moment de reculegere în toată țara, în memoria victimelor pandemiei de coronavirus. Potrivit datelor oficiale, 3.326 de persoane au decedat.

Această reculegere naţională îi include şi pe cei 14 chinezi, în principal membri ai personalului medical, pe care guvernul i-a declarat joi „martiri" ai epidemiei.

Printre aceştia se află şi medicul Li Wenliang, în vârstă de 34 de ani, care a murit din cauza COVID-19 în Wuhan, locul unde a izbucnit pandemia de coronavirus. El este cel care şi-a alertat colegii în legătură cu răspândirea unui virus asemănător cu SARS dar care inițial a fost aspru reprimat de autorități pentru răspândirea de „zvonuri alarmiste”.

update

Germania relaxează condițiile pentru intrarea muncitorilor agricoli sezioneri

Germania a decis săptămâna aceasta că relaxează condițiile pentru intrarea în țară a muncitorilor străini care vin sezonier pentru a lucra în agricultură, după ce, pe 25 martie anunțase restricții pentru a evita răspândirea coronavirusului. Anual, în Germania vin circa 300.000 de lucrători sezonieri pentru muncile agricole. Majoritatea sunt din Polonia, România și Bulgaria.

Președintele Asociației Fermierilor Germani, Joachim Rukwied, a salutat decizia autorităților de la Berlin, fără de care sectorul agricol german risca să aibă mari probleme. „Companiile noastre vor respecta cu strictețe recomandările Institutului Robert Koch, pentru a menține riscul de infecție cât mai mic posibil. Acest regulament ne ajută să rămânem în formă pentru muncă”, a spus Ruwied.

În aprilie și mai vor putea intra în Germania câte 40.000 de lucrători sezonieri, dar aceștia vor fi selectați în funcție de munca pe care o depun și de standarde de igienă demonstrabile. Sezonierii vor putea intra și pleca din Germania numai cu avionul.

Până la impunerea restricțiilor, adică pe 25 martie, au intrat în Germania 20.000 de lucrători din statele membre UE pentru o ședere de cinci luni, adică de 115 zile de lucru sezonier, informează Ministerul Federal al Agriculturii.

Despre situația din România, mai multe AICI.

Într-un interviu cu Europa Liberă, comisarul european pentru vecinătate, Oliver Varhelyi declara vineri, că pentru moment, la nivelul Uniunii Europene nu există o strategie pentru a facilita revenirea la muncă în țările UE a angajaților sezonieri din țările Parteneriatului Estic dar se caută soluții la nivel bilateral. „Prioritatea acum este lupta cu pandemia de coronavirus” a spus comisarul european în interviul cu Europa Liberă, „trebuie să ținem sub control răspândirea noului virus”.

Galați, primul județ din România care introduce obligativitatea măștilor de protecție

Masca „design” a magazinului „Pia Bolte Style" din Munchen, Germania. Măștile normale sau chiar șalurile sunt cel puțin la de eficiente! 3 martie 2020.
Masca „design” a magazinului „Pia Bolte Style" din Munchen, Germania. Măștile normale sau chiar șalurile sunt cel puțin la de eficiente! 3 martie 2020.

În România, județul Galați este primul ca impune de luni, 6 aprilie, obligație de a purta măști sau orice alt mijloc de protejare a nasului si gurii în spațiile publice. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă luat decizia vineri seară și se aplică în spații publice precum magazine, pieţe, instituţii publice, şantiere, informează Agerpres.

Covid-19: Air Moldova și FlyOne vor organiza zborurile charter de repatriere a moldovenilor

Aeroportul Chișinău
Aeroportul Chișinău

Cu începere de luni, 6 aprilie, companiile Air Moldova și FlyOne vor organiza 14 curse charter pentru repatrierea cetățenilor moldoveni blocați în diverse țări europene ca urmare a pandemiei de coronavirus, care a determinat majoritatea țărilor să închidă granițele și să anuleze cursele aeriene internaționale.

Lista și programul curselor a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale și afișată pe pagina Autorității Aeronautice Civile.

Moldovenii care vor să se repatrieze trebuie să se înscrie pe listele Ministerului de Externe, prin ambasadele și consulate ș din țările în care se află. Aceste liste au fost deschise pe 29 martie.

Totodată, autoritățile de la Chișinău i-au avertizat pe moldovenii din străinătate să se nu lase escrocați de firme care ar putea oferi zboruri spre R.Moldova care însă nu sunt autorizate de Comisia pentru Situații Excepționale.

România: Ministerul Apărării trimite medici la Spitalul de Urgență din Suceava închis pentru carantină

Zece medici militari, de diferite specialităţi (anestezie, boli infecţioase, pneumologie, medicină internă, cardiologie, radiologie, chirurgie generală, ortopedie traumatologică, gastroenterologie şi medicină de urgenţă), precum şi 10 subofiţeri sanitari din cadrul Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca au plecat sâmbătă 4 aprilie spre municipiul Suceava pentru o perioada de două săptămâni, aceştia urmând să asigure continuitatea în unitatea medicală suceveană. Armata a preluat conducerea Spitalului Județean Suceava ca urmare a seriei de probleme cauzate de managementul defectuos care a dus la un focar de infecție cu coronavirus. Nu mai puțin de 318 cadre medicale de la unitatea sanitară sunt infectate cu coronavirus, conform bilanțului INSP de vineri. iar ministerul a efectuat o evaluare a activității spitalului. Ministerul Apărării Naționale a anunțat că au fost luate toate măsurile pentru asigurarea materialelor sanitare şi a medicamentelor necesare pentru o funcţionare la parametri optimi a facilităţii medicale din municipiul Suceava.

Oleg Țulea: autoritățile ar putea sprijini direct repatrierea a peste 7.500 de moldoveni

Ministrul de externe Oleg Țulea 19 martie 2020
Ministrul de externe Oleg Țulea 19 martie 2020

Ministrul de externe Oleg Țulea a declarat sâmbătă Europei Libere că până în acest moment, peste 4.600 de cetățeni moldoveni au fost repatriați iar în viitorul apropiat, autoritățile ar mai putea ajuta la repatrierea a încă 7.700. Este vorba de repatrieri făcute cu sprijinul direct al autorităților, nu de totalul moldovenilor din străinătate care se întorc în țară.

Ministerul de externe, a mai precizat Țulea, a stabili un program pentru 14 zboruri carter în următoarele două săptămâni prin care încearcă să ajungă, geografic, la câți mai mulți moldoveni din diasporă după ce în trecut s-a observat o concentrare a acestor zboruri de la Paris sau Moscova.

Lista zborurilor charter, aici.

Totodată, guvernul a stabilit că pentru aceste zboruri speciale au prioritate: minorii, studenții, mamele cu copii si persoanele fără mijloace de trai. Ministrul a recunoscut că există o diferență între numărul de cereri de repatriere și prioritățile autorităților moldovene.

Cât privește cumpărarea polițe obligatorii de asigurare de sănătate, ministrul de externe a confirmat că acum, toți cetățenii moldoveni sau străinii cu drept de ședere vor fi obligați, la revenirea în R. Moldova, să semneze o declarație pe proprie răspundere că vor cumpăra polița în decurs de trei zile.

update

Chișinăul rămâne epicentrul epidemiei de coronavirus

Chișinău: Un camion al Armatei Naționale aduce militari pentru a amenaja centrul de triere pentru bolnavii de Covid-19 la la Centrul expozițional Moldexpo, 3 aprilie 2020
Chișinău: Un camion al Armatei Naționale aduce militari pentru a amenaja centrul de triere pentru bolnavii de Covid-19 la la Centrul expozițional Moldexpo, 3 aprilie 2020

Chișinăul rămâne epicentrul epidemiei de coronavirus din R.Moldova cu 232 de cazuri confirmate, a informat sâmbătă, 4 aprilie, ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Ștefan Vodă (83 cazuri) și Soroca (70 cazuri) sunt următoarele două orașe cele mai afectate.

Ministra sănătății a mai aratăta că în acest moment, majoritatea covârșitoare a cazurilor de contaminare, 502 sunt locale față de 89 de „import”.

Pe de altă parte, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) este de părere că până la finele lunii mai, Republica Moldova ar putea să aibă în jur de 31 de mii de cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus. „Dacă respectăm măsurile stricte de izolare și de testare, atunci rata de contagiozitate poate scădea la 1,5, fiind un scenariu pozitiv și diminuând astfel morbiditatea de zece ori. Asta ar putea duce la scăderea poverii asupra sistemului de sănătate”, a declarat medicul epidemiolog din cadrul ANSP Alexei Ceban, citat de Agora.md.

R.Moldova: încă patru spitale intră în lupta cu pandemia de coronavirus

Chișinău: un camion al Armatei Naționale aduce militari pentru a amenaja centrul de triere pentru bolnavii de Covid-19 la la Centrul expozițional Moldexpo, 3 aprilie 2020.
Chișinău: un camion al Armatei Naționale aduce militari pentru a amenaja centrul de triere pentru bolnavii de Covid-19 la la Centrul expozițional Moldexpo, 3 aprilie 2020.

De sâmbătă, 4 aprilie, încă patru spitale vor primi și trata pacienți cu Covid-19. Vorbind după ședința Centrului Unic de Comandă în gestionarea crizei pandemice de COVID 19, vineri, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a precizat că este vorba de trei spitale raionale din Hâncești, Criuleni și Anenii Noi, ca și de Spitalul Cancelariei de Stat din municipiul Chișinău. Ministra a mai spus că se pregătește încă o „platformă” precum cea de la Moldexpo, anume Centrul de reabilitare „Constructorul”, care va fi și el cu profil COVID-19. Aceasta urmează să fie activat în zilele următoare, a spus ministra.

Sâmbătă dimineață, în R.Moldova erau peste 590 de cazuri confirmat de contaminare cu noul coronavirus, nouă decese și 192 de cazuri suspecte.

Alte trei spitale raionale și unul din Chișinău vor trata bolnavi de COVID-19

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că începând de sâmbătă, 4 aprilie, vor fi activate încă patru spitale din țară în lupta cu COVID-19. Vorbind după ședința Centrului Unic de Comandă în gestionarea crizei pandemice de COVID 19, vineri, Dumbrăveanu a precizat, potrivit Realitatea.md, că este vorba de trei spitale raionale din Hâncești, Criuleni și Anenii Noi, ca și de Spitalul Cancelariei de Stat din municipiul Chișinău. Ministra a mai spus că se pregătește încă o „platformă” precum cea de la Moldexpo, anume Centrul de reabilitare „Constructorul”, care va fi și el cu profil COVID-19. Aceasta urmează să fie activat în zilele următoare, a spus ministra.

Premierul Ion Chicu îndeamnă bugetarii să lucreze, pe cât posibil, de la distanță

Premierul Ion Chicu a spus că săptămâna viitoare, când vor reveni la lucru după vacanță, angajații bugetari vor fi încurajați să lucreze, pe cât posibil, de la distanță, inclusiv ca să nu aglomereze birourile de muncă și transportul public. „De luni, sistemul bugetar revine la serviciu, dar (...) cu maxim posibil lucru la distanță, cu cât mai puțină prezență a angajaților sectorului bugetar în oficii”, a declarat Ion Chicu. El a spus că trimiterea „bugetarilor” în vacanță a avut un efect bun asupra evoluției epidemiei. Tot de luni, 6 aprilie, reîncep cursurile online elevii moldoveni, care au avut și ei vacanță.

FMI: recesiunea provocată de COVID-19 este „mult mai rea” decât cea din 2008

Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva

Directoarea executivă a FMI, Kristalina Georgieva, spune că recesiunea provocată de COVID-19 este „mult mai rea” decât recesiunea globală din 2008. Potrivit AP, Georgieva a spus la Geneva vineri că situația creată de pandemie este „o criză fără precedent”. „Niciodată în istoria FMI nu am avut o situație în care economia mondială să se oprească în loc”, a spus ea. „Ne aflăm acum într-o recesiune, ea este mai gravă decât criza globală financiară, și este o criză care ne obligă să ne unim”. Georgieva a spus că numărul țărilor care au făcut demersuri ca să primească finanțare de urgență de la FMI a ajuns la 90. Ea a chemat țările să pună pe primul loc cheltuielile medicale și să se asigure că doctorii, surorile medicale și lucrătorii medicali își primesc salariile.

Guterres: părțile beligerante din 11 țări au salutat ideea unui armistițiu global în timpul pandemiei, dar unele conflicte s-au intensificat

Antonio Guterres
Antonio Guterres

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a spus vineri că părțile beligerante din 11 țări au răspuns pozitiv chemării sale la un armistițiu global pentru combaterea coronavirusului, dar unele conflicte s-au intensificat. Printre țările din care a primit reacții pozitive la apel, Guterres a enumerat Camerun, Republica Central Africană, Columbia, Libia, Myanmar, Filipine, Sudanul de Sud, Siria, Ucraina și Yemen. Într-o videoconferință, vineri, Antonio Guterres a adăugat însă că există „o mare diferență între vorbe și fapte”. El a observat că în Afganistan, Yemen și Libia, ostilitățile s-au întețit în ultimele zile. DPA notează că apelul lui Antonio Guterres, făcut în urmă cu 10 zile, a fost îmbrățișat de 70 de state, organizații ale societății civile și lideri de religii, inclusiv Papa.

Încă 86 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova, numărul total ajungând la 591

Viorica Dumbrăveanu
Viorica Dumbrăveanu

Încă 86 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova, vineri, numărul total ajungând la 591, a anunțat ministra sănătății Viorica Dumbrăveanu. Printre cazurile noi se numără 17 lucrători medicali, inclusiv șapte din spitalul raional din Ștefan Vodă. Spitalul a fost pus azi dimineață în carantină din cauza numărului mare de infecții printre cadrele medicale, sistându-se, între altele, primirea de noi pacienți. Este o nouă creștere record în decurs de o zi a cazurilor confirmate de infectare, dar autoritățile precizează că se poate datora majorării numărului de probe procesate. Tot astăzi, a fost confirmat decesul unei doctorițe, de 65 de ani, de la Soroca, infectată cu noul coronavirus. Ministra sănătății a spus că a mai decedat și „o persoană în vârstă de 67 de ani”, care era internată la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău și se afla în stare gravă, numărul total al deceselor cauzate de COVID-19 în R. Moldova ajungând la opt.

R.Moldova: au fost confirmate 86 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus

Încă 86 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova vineri, numărul total ajungând la 591, a anunțat ministra sănătății Viorica Dumbrăveanu. Printre cazurile noi se numără 17 lucrători medicali, inclusiv șapte din spitalul raional din Ștefan Vodă. Spitalul a fost pus azi dimineață în carantină din cauza numărului mare de infecții printre cadrele medicale, sistându-se, între altele, primirea de noi pacienți. Este o nouă creștere record în decurs de o zi a cazurilor confirmate de infectare, dar autoritățile precizează că se poate datora majorării numărului de probe procesate. Tot astăzi, a fost confirmat decesul unei doctorițe de la Soroca infectată cu noul coronavirus, numărul total al deceselor în R. Moldova cauzate de COVID-19 ajungând la șapte.

La Soroca a murit vineri de coronavirus o doctoriță de 65 de ani

La Soroca a murit vineri de coronavirus o doctoriță de 65 de ani. Ludmila Caraion s-a numărat printre primii colaboratori testați pozitiv ai Substației Medicale Urgente din Soroca. Ea a muncit în sănătate toată viața, ultimii 10 ani la Soroca, iar soțul ei este angajat la Salvare. Acesta este al doilea deces cunoscut de COVID-19 din rândul lucrătorilor medicali în R. Moldova. Luna trecută a murit o doctoriță de 79 de ani din Chișinău.

Un grup de europarlamentari avertizează că Rusia ar vrea să profite de pandemie pentru ridicarea sancțiunilor

Sala Parlamentului european din Strasbourg
Sala Parlamentului european din Strasbourg

Un grup de europarlamentari au avertizat liderii altor instituții ale UE că Rusia vrea să profite de pandemia de coronavirus ca să obțină ridicarea sancțiunilor economice impuse Moscovei din cauza anexării Crimeii și sprijinirii separatiștilor din estul Ucrainei. În scrisoarea celor 19 europarlamentari, văzută de Europa Liberă, se spune că Rusia face „campanii de PR” trimițând ajutoare medicale de calitate joasă Italiei și răstălmăcește declarații făcute de oficialii ONU, în speranța de a influența poziția statelor din UE în privința sancțiunilor. Parlamentarii notează că „Rusia tot nu poate fi crezută” și că sancțiunile europene nu afectează sistemul de sănătate din Rusia, ci alte sectoare, cum ar fi cel militar, sau al producției de petrol. Europarlamentarii mai spun printre altele că UE ar trebui să facă presiuni asupra Rusiei ca să permită autorităților din Ucraina, Moldova sau Georgia să combată epidemia și în regiunile separatiste, pro-ruse, ale acelor țări.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson rămâne în izolare, cu simptome „blânde” de coronavirus

Premierul britanic Boris Johnson a spus vineri că va rămâne în izolare, având încă simptome „blânde” de coronavirus, la șapte zile după ce a fost testat pozitiv. „Deși mă simt bine și mi-am dus la capăt cele șapte zile de izolare, din păcate mai am un simptom, unul minor – încă am temperatură”, a spus Johnson într-un mesaj video postat vineri pe Twitter. Premierul a făcut apel către britanici să stea acasă dacă nu trebuie să iasă neapărat, înaintea unui sfârșit de săptămâna care promite vreme frumoasă în insulele britanice. „Vă rog, vă rog să respectați recomandările”, a spus Johnson, adăugând că țara sa a făcut „un mare sacrificiu”, reușind să „încetinească” răspândirea virusului.

La Chișinău au loc ultimele pregătiri pentru punerea în funcțiune a Centrului COVID-19

Autoritățile de la Chișinău spun au loc ultimele pregătiri pentru punerea în funcțiune a Centrului COVID-19 la Moldexpo, în capitală. Potrivit conducătorului Centrului, Oleg Crudu, citat de IPN, pentru vineri era programat trainingul epidemiologic al lucrătorilor medicali. Centrul va avea câteva sute de paturi, și va asigura trierea pacienților confirmați sau suspectați de infectare. Opoziția politică a criticat decizia autorităților de a amplasa Centrul de triere tocmai la Moldexpo. Președintele grupului „Pro Moldova”, Adrian Candu, a scris pe Facebook, citat de Radio Chișinău, că Arena Chișinău, amplasată în afara orașului, ar fi un spațiu mai potrivit, cu spații separate, băi, cabine de duș, lifturi, bucătării și mai ales cu un sistem de ventilare performant.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG