Ştiri
Usatîi nu va sprijini niciun candidat în turul doi
Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a anunțat că nu o va susține în turul doi nici pe președinta Maia Sandu, sprijinită de PAS și nici pe fostul procuror general, candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo.
Într-o conferință de presă susținută online la 28 octombrie, Usatîi a mulțumit cetățenilor care și-au dat votul pentru candidatura sa. Politicianul a spus că nu va mai îndemna niciodată la susținerea vreunuia dintre candidați și că decizia a fost luată după consultări cu colegii de partid și cetățeni din întreaga țară.
„Nu voi vota niciun candidat, dar în același timp vreau să menționez faptul că eu nu am dreptul să decid ce să facă cetățenii noștri, și cei care m-au votat pe mine și cei care au votat alte partide politice”, a spus Usatîi, care s-a clasat pe locul al treilea în urma primului tur al prezidențialelor din 20 octombrie.
- Te-ar putea interesa și: Cum a votat R. Moldova la prezidențiale – hartă
În același timp, candidata independentă, Natalia Morari, candidatul Partidului „Viitorul Moldovei”, fostul prim-ministru Vasile Tarlev și candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, ex-premierul Ion Chicu, și-au îndemnat susținătorii să voteze contra Maiei Sandu sau pentru fostul procuror general, candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo.
Și candidata independentă, fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah și-a îndemnat susținătorii să iasă masiv la vot și să voteze „împotriva Maiei Sandu”.
Candidatul independent Tudor Ulianovschi nu și-a expus încă poziția privind susținerea unui din cei doi candidați ajunși în finala prezidențialelor.
Turul doi al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 3 noiembrie. În cursa electorală au rămas președinta Maia Sandu, sprijinită de Partidul Acțiune și Solidaritate, care a obținut 42,49% din sufragii și candidatul susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, care a obținut 25,95% din voturi.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Serviciile speciale rusești au elaborat schema de transfer a banilor lui Șor în R. Moldova - procuror general
Procurorul general Ion Munteanu a spus că schema de transfer a banilor prin intermediul băncii rusești Promsviazbank în R. Moldova a fost creată de serviciile rusești și pusă în aplicare de gruparea criminală Șor încă din primăvară.
Șeful procuraturii generale a spus în conferința de presă din 28 octombrie că schema este parte a „războiului hibrid” și este aplicată de organizația criminală Șor din primăvara acestui an. Anterior, banii veneau în numerar prin mai multe metode: transfer direct din Federația Rusă, contrabandă, tranzacții cu criptomonede sau finanțarea directă a persoanelor fizice și juridice.
Destinatarii transferurilor sunt membrii organizațiilor teritoriale a unor partide politice, care la rândul lor remunerau alegătorii pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, anunțat cu o zi înainte, dar și pentru participarea la mitinguri și alte acțiuni de protest.
Munteanu a precizat că activiștii formațiunilor politice primesc doar jumătate din sumă, iar restul banilor merg la președinții organizațiilor teritoriale.
Procurorii mai spun că în total au fost deschise în jur de 140 de mii de conturi la banca rusească Promsviazbank, bancă din Federația Rusă, aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina. Anterior, Poliția a spus că doar în luna septembrie, în R. Moldova au ajuns 15 milioane de dolari, iar în octombrie – 24 milioane.
Procurorul general a admis că suma care a ajuns în țară din aprilie curent este de fapt una mult mai mare, dar nu a oferit o estimare.
- Te-ar putea interesa și: Aproape 40 milioane de dolari ar fi cheltuit Șor în două luni pentru a corupe alegătorii moldoveni – Poliția
Procurorul general a spus că, în ultima perioadă, Inspectoratul Național de Investigații a desfășurat peste 800 de percheziții și pus în executare circa 380 de măsuri speciale de investigații, în urma cărora au fost reținute aproape 30 de persoane.
Organele de drept au ridicat și sechestrat echivalentul în lei a circa 50 de milioane și au atribuit statut de învinuit în privința a mai bine de 35 de persoane.
Potrivit lui Munteanu, una din „tacticile” membrilor organizației criminale Șor este copleșirea organului de urmărire penală și constatare cu volumul de cazuri documentate. Astfel, toate acțiunile procurorilor și poliției ajung să fie contestate în instanța de judecată, de multe ori absurd, susține procurorul general, cu scopul de a tărăgăna investigațiile.
Șeful procuraturii generale a mai spus că mai multe dosare penale inițiate pe numele unor foști membri ai partidului Șor, dar și în privința bașcanei Evghenia Guțul sau deputaților neafiliați Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi sunt tergiversate în instanța de judecată, cerând jurnaliștilor să întrebe magistrații care este motivul duratei lungi de examinare a cauzelor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Consiliul de Securitate ONU, în sesiune de urgență pe tema conflictului iraniano-israelian
Consiliul de Securitate al ONU a convenit să organizeze o sesiune de urgență la cererea Teheranului, în urma atacului cu rachete al Israelului împotriva Iranului în primele ore ale dimineții de 26 octombrie.
Misiunea elvețiană la ONU, care deține președinția rotativă a Consiliului, a declarat că reuniunea va avea loc pe 28 octombrie, la cererea Teheranului și cu sprijinul Rusiei, Chinei și al Algeriei.
Anterior, la 27 octombrie, Teheranul a cerut Consiliului să convoace sesiunea extraordinară pentru a condamna Israelul în urma atacurilor aeriene, care au avut loc ca represalii la atacurile cu rachete iraniene de la începutul acestei luni.
Amir Saeid Iravani, emisarul iranian la ONU, a susținut într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate că „acțiunile ilegale și agresive” ale Israelului au reprezentat o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Iranului și o „încălcare flagrantă a dreptului internațional și a Cartei ONU”.
Iravani și alți lideri de la Teheran au insistat că apărarea iraniană a interceptat majoritatea proiectilelor trase de Israel, dar au declarat, de asemenea, că patru soldați iranieni au fost uciși în atacuri.
Danny Danon, ambasadorul Israelului la ONU, a criticat remarcile Iranului, numindu-le „ridicole”.
„Așa cum am declarat în repetate rânduri, avem dreptul și datoria de a ne apăra și vom folosi toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja cetățenii Israelului”, a mai spus Danon.
Israelul a lovit Iranul în primele ore ale dimineții de 26 octombrie, în ceea ce a numit un atac „precis”, ca represalii pentru atacurile iraniene anterioare asupra Israelului. Israelul a declarat că a lovit doar obiective militare și nu zone nucleare sau de producție de petrol.
- Te-ar putea interesa și: Israelul lovește ținte militare în Iran
La 26 octombrie, președintele american Joe Biden a reiterat că Israelul are dreptul de a se apăra - Washingtonul a fost informat din timp de Israel cu privire la această acțiune - dar și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că atacurile reciproce dintre cei doi dușmani înverșunați ar putea conduce la un război mai amplu în Orientul Mijlociu.
Consiliul de Securitate este format din cinci membri permanenți, fiecare cu drept de veto - inclusiv Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului, ceea ce face aproape imposibilă o condamnare a acțiunilor Israelului.
Alături de ceilalți membri permanenți, Rusia, China, Marea Britanie și Franța, alte 10 țări fac parte din Consiliu, prin rotație.
Atacul din 26 octombrie a făcut parte din acțiunile recente ale Israelului împotriva grupurilor aliate Iranului - în principal Hamas, în Gaza, și Hezbollah, în Liban.
Hamas, desemnată drept organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană, a declanșat războiul actual când luptătorii săi au pătruns în Israel la 7 octombrie 2023 și au ucis aproximativ 1 200 de persoane, luând cu ei aproximativ 250 de ostatici înapoi, în Fâșia Gaza.
Represaliile israeliene au devastat Gaza și au ucis peste 40 000 de persoane, potrivit autorităților palestiniene din teritoriul controlat de Hamas.
Dinspre nord, Hezbollah a lansat mii de rachete și drone în Israel, afirmând că va continua acțiunea până când luptele din Gaza vor fi oprite.
Hezbollah este desemnată drept organizație teroristă de către Statele Unite, în timp ce UE are pe lista neagră doar aripa sa armată, nu și partidul său politic, care are locuri în parlamentul libanez.
Cea mai mare parte a conducerii Hezbollah a fost anihilată de loviturile aeriene ale Israelului de la sfârșitul lunii septembrie.
Știre scrisă pe baza unor relatări AFP și Reuters.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Medicul suspectat că vota în locul bătrânilor de la un azil din Comrat, reținut de Poliție
Medicul care ar fi admis încălcarea secretului votului și ar fi votat în locul vârstnicilor de la un azil de bătrâni din Comrat a fost reținut de Poliție. Acesta este suspectat și de faptul că ar fi primit bani de la organizația criminală Șor pentru aceste acțiuni.
Inspectoratul General al Poliției spune în comunicatul din 28 octombrie că, în cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliul lucrătorului medical, au fost ridicate mai multe probe, printre care și transferurile obținute de acesta prin sistemul PSB - Promsviazbank, din partea organizației criminale Șor pentru a admite încălcări în procesul electoral utilizând funcția administrativă.
Potrivit oamenilor legii, persoana reținută are în proprietate mai multe bunuri imobile, asupra cărora urmează să se decidă aplicarea sechestrului, pentru a stabili proveniența acestora. Dacă va fi găsit vinovat, medicul riscă până la 5 ani de închisoare.
Cazul a fost sesizat de observatorii Asociației Promo-LEX la 20 octombrie. Aceștia au spus că au fost vizați 25 de vârstnici, iar membrii biroului electoral „nu au intervenit și și-au asumat dreptul de vot în locul altei persoane”.
- Te-ar putea interesa și: Noi rețineri și procese verbale pornite pentru corupere electorală
În același timp, Poliția anunță că în acest weekend a întocmit 224 de procese verbale pe cazurile de vânzare a voturilor, 143 dintre acestea fiind deja transmise Centrului Național Anticorupție, care a aplicat pe parcursul săptămânii trecute amenzi de peste un milion de lei.
Potrivit legislației, persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de plata amenzilor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Georgia. Președinta pro-occidentală nu recunoaște rezultatele alegerilor parlamentare și cheamă la proteste
Președinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabișvili, a declarat că nu va recunoaște rezultatele alegerilor parlamentare din 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian.
Salome Zurabișvili, care nu a prezentat dovezi în acest sens, spune că țara a fost victima unei „operațiuni speciale ruse”.
„Fiind singura instituție independentă rămasă în acest stat, vreau să spun că nu recunosc aceste alegeri. Nu pot fi recunoscute. Ar fi la fel cu recunoașterea intrării Rusiei aici – subordonarea Georgiei față de Rusia”, a spus ea.
„Nu am venit în Georgia pentru [dominarea Rusiei]. Strămoșii noștri nu au trăit pentru asta. Nu vom tolera asta. Georgiei nu îi poate fi luat viitorul european”, a adăugat ea.
Salome Zurabișvili a făcut apel la proteste de stradă începând cu 28 octombrie, la ora 19:00.
Președinta Georgiei a mai numit alegerile de sâmbătă o „operațiune specială a Rusiei – una dintre noile forme de război hibrid purtate asupra poporului nostru, asupra țării noastre”.
Partidul Visul Georgian a sărbătorit victoria după rezultatele preliminarii, dar opoziția pro-occidentală și observatorii electorali acuză că „au avut loc încălcări critice” ale procesului electoral, inclusiv intimidarea alegătorilor prin violența fizică.
- Te-ar putea interesa și: Rezultate alegeri Georgia. Partidul apropiat de Rusia a câștigat, potrivit rezultatelor preliminare
Observatorii occidentali au cerut, de asemenea, o anchetă asupra presupuselor nereguli.
După numărarea buletinelor 99,6% din secții de votare, Comisia Electorală Centrală (CEC) a Georgiei a declarat că Visul Georgian a obținut 54,8% din voturi.
Anterior, exit-pollurile comandate de opoziție au indicat cifre mult mai mici pentru Visul Georgian, condus de miliardarul Bidzina Ivanișvili.
Aproape toate partidele de opoziție au refuzat să accepte rezultatele raportate de autoritățile electorale.
Votul a fost văzut ca un test crucial al aspirațiilor democratice ale țării candidate la UE și unul despre care Bruxelles-ul spusese că ar putea determina șansele Georgiei de a adera la bloc.
Statele Unite și UE au cerut, separat, anchete cuprinzătoare asupra abuzurilor din timpul votului.
Între timp, premierul ungar Viktor Orban – un aliat al conducerii Visul Georgian – urmează să viziteze Tbilisi în perioada 28-29 octombrie, au declarat oficialii pe 27 octombrie.
Orban, care a fost primul lider străin care a felicitat Visul Georgian după alegerile parlamentare – înainte ca primele rezultate oficiale să fie anunțate – urmează să țină o conferință de presă cu prim-ministrul georgian Irakli Kobahidze.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Accident aviatic la Vadul lui Vodă: Pilot decedat în urma prăbușirii unui avion de mici dimensiuni
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit pe teritoriul bazei de odihnă „Speranța” din orașul Vadul lui Vodă, provocând un incendiu.
Actualizare 15:13
Pilotul care și-a pierdut viața în urma catastrofei aviatice de la Vadul lui Vodă este Alexander Koss, președintele Consiliului de Administrație al Südzucker Moldova. Informația a fost confirmată de fostul premier Pavel Filip, actual membru al Comitetului de Conducere al Südzucker Moldova.
”Sunt profund întristat de plecarea din viață a lui Alexander Koss. A fost un om deosebit, un prieten și un exemplu de devotament pentru cei dragi. A fost un om care a pus pasiune în tot ce a făcut, atât în afaceri, cât și în viața de familie, și a inspirat prin felul său de a fi. Compasiune şi condoleanțe pentru familie, rude şi prieteni în aceste momente dificile. Dumnezeu să-l ierte”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.
Știrea inițială
Pilotul, care se afla singur la bordul aeronavei și a cărui identitate nu a fost stabilită, a fost găsit carbonizat, a anunțat Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova.
Incidentul s-a produs astăzi, 27 octombrie 2024, în jurul orei 09:51, în zona Vadul lui Vodă. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 10:00. La fața locului au fost trimise patru echipe de salvatori și pompieri. Ajunși la fața locului, aceștia au constatat că flăcările cuprinseseră în totalitate aeronava prăbușită pe acoperișul unei clădiri cu un etaj. În timpul intervenției, pompierii au descoperit în interiorul avionului cadavrul unei persoane.
Pompierii au lichidat complet focul la ora 10:25, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.
Aeronava prăbușită era de tip Socata TB20, înregistrată în Germania cu numărul de înregistrare DE-MRT. Organele de resort urmează să stabilească cauza și circumstanțele accidentului aviatic.
Rezultate alegeri Georgia. Partidul apropiat de Rusia a câștigat, potrivit rezultatelor preliminare
Georgienii au început să meargă sâmbătă, 26 octombrie, la secțiile de votare pentru a alege un nou parlament într-un vot considerat crucial pentru direcția viitoare a țării din Caucaz.
Actualizare 22:30
Partidul pro-rus Visul Georgian a obținut 53% din voturi, conform rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare din Georgia. Patru partide de opoziție au trecut pragul de 5% și și-au asigurat locuri în parlament.
Coaliția pentru Schimbare, Unitate pentru a Salva Georgia, Georgia Puternică și Pentru Georgia au obținut, împreună, 39% din voturi.
Prezența la vot a fost de aproape 59%, a anunțat Comisia Electorală Centrală, fiind cea mai mare din 2012, când Visul Georgian a ajuns la putere.
Actualizare, ora 21:00
Partidul Visul Georgian, aflat la guvernare, a obținut 53% din voturi la alegerile parlamentare, după numărarea a 70% din secțiile de votare, a anunțat comisia electorală centrală, potrivit Reuters.
Prezența finală la vot a fost de 58,94%, conform comisiei.
Opoziția a declarat, de asemenea, că a câștigat alegerile.
Actualizare, ora 19:30
Urnele s-au închis în Georgia la alegerile parlamentare, considerate cruciale pentru viitorul orientării țării din Caucaz – fie către Uniunea Europeană, fie către Rusia.
Știre inițială
Georgienii au început să meargă sâmbătă, 26 octombrie, la secțiile de votare pentru a alege un nou parlament într-un vot considerat crucial pentru direcția viitoare a țării din Caucaz.
Rezultatul alegerilor din Georgia va arăta dacă țara se va îndrepta înspre Uniunea Europeană sau înspre Rusia.
Georgienii au de ales între partidul de guvernământ Visul Georgian, aflat la putere din 2012, și o opoziție divizată care susține direcția occidentală a țării.
Visul Georgian a descris alegerile ca pe o alegere de pace sau război, spunând că dacă opoziția ar câștiga, acest lucru ar duce Georgia în război împotriva Rusiei.
Opoziția susține că votul este o alegere între Occident și Rusia și între democrație și autoritarism – un mesaj susținut de oficialii din Statele Unite și Europa, care au criticat Visul Georgian pentru regresele democratice din ultimii ani.
Natia Yoseliani, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Electorale Centrale, a declarat sâmbătă dimineață că, după „defecțiuni tehnice minore”, procesul electoral se desfășoară „într-un mediu liniștit” în toate cele 3.111 secții de votare.
Partidele sau coalițiile trebuie să atingă un prag de 5% pentru a ajunge în parlament.
Acest lucru a motivat partidele de opoziție din Georgia să formeze coaliții, cu șanse rezonabile de a depăși pragul, arată estimările de dinaintea votului.
Partidul Visul Georgian a fost fondat de fostul prim-ministru miliardar Bidzina Ivanishvili, cel mai bogat om din Georgia, și este considerat preferatul Kremlinului.
Sondajele de opinie arată că georgienii susțin pe scară largă aderarea la Uniunea Europeană și NATO, dar își doresc, de asemenea, să evite un conflict cu Rusia și sunt profund conservatori în probleme precum drepturile LGBT.
Printre proiectele de lege controversate adoptate de Visul Georgian se numără o lege care cere organizațiilor ce primesc 20% sau mai mult din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”.
Opozanții au numit-o „legea Rusiei”, descriind-o ca fiind autoritară și inspirată de legi similare folosite pentru a înăbuși disidența în Rusia.
Adoptarea legislației, la începutul acestui an, a provocat proteste masive și a determinat Statele Unite să impună sancțiuni mai multor georgieni și să amenințe că vor pune capăt ajutorului pentru Tbilisi.
Uniunea Europeană a transmis, de asemenea, că ar putea lua în considerare anularea temporară a regimului său fără vize cu Georgia dacă alegerile „nu sunt libere și corecte”.
O altă legislație controversată promovată de Visul Georgian a restrâns drepturile homosexualilor.
Patru partide de opoziție au șanse să treacă pragul de 5%. În campanie, au atacat la unison partidul de guvernământ, evitând să se critice reciproc. Scopul lor comun este de a pune capăt celor 12 ani de guvernare a Partidului Visul Georgian și de a relua cererea momentan blocată a Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.
Partidele pro-occidentale au convenit ca, în cazul unei victorii a opoziției, președintele Salome Zurabishvili să formeze un guvern tehnocrat care să restabilească bunele relații cu Occidentul și să abroge cele mai autoritare legi adoptate de Visul Georgian înaintea campaniei.
Zurabishvili, al cărui rol este în mare parte formal, nu a fost de acord cu multe dintre legile promovate de Visul Georgian.
În premieră, Georgia folosește un nou sistem electronic de numărare a voturilor, cu o copie de rezervă pe hârtie.
Articol preluat de la Europa Liberă România.
Israelul lovește ținte militare în Iran
În dimineața zilei de 26 octombrie, Israelul a lansat o serie de lovituri aeriene asupra unor ținte militare din Iran. Potrivit armatei israeliene, acestea au fost un răspuns la atacurile Iranului și ale aliaților săi asupra Israelului, desfășurate de mai bine de un an.
„Am efectuat lovituri precise împotriva unor ținte militare din Iran și am prevenit amenințările imediate la adresa statului Israel”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, la încheierea atacului, câteva ore mai târziu.
Avioanele israeliene au atacat centre de producție de rachete folosite de Iran împotriva Israelului, precum și sisteme de rachete sol-aer și alte ținte aeriene folosite pentru a contracara atacurile israeliene.
Hagari a avertizat că, dacă Iranul va riposta, Israelul va reacționa din nou. Agenția iraniană privată Tasnim, citând o sursă, informează că Iranul este pregătit să răspundă agresiunii israeliene, precum și oricărei alte agresiuni.
Agenția iraniană de apărare aeriană a confirmat că Israelul a lovit ținte militare în provinciile Teheran, Khuzestan și Ilam. Explozii s-au auzit și în regiunile Isfahan, Razavi Khorasan și Kurdistan, potrivit postărilor de pe rețelele de socializare.
Forțele armate iraniene au raportat moartea a doi membri ai armatei iraniene în urma unui atac israelian.
Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran a declarat că niciuna dintre facilitățile sale nu a fost avariată. Agenția Tasnim raportează despre funcționarea normală a rafinăriei de petrol din Teheran.
Potrivit agenției de stat siriene SANA, Siria a fost și ea atacată. Sistemele de apărare aeriană au interceptat și doborât mai multe rachete deasupra regiunilor de sud și centrală ale Siriei. Consecințele atacului sunt în curs de clarificare, a transmis agenția independentă Al-Monitor, citând un comunicat sirian. Israelul nu a raportat niciun atac asupra Siriei, dar de ani de zile vizează ținte legate de Iran în această țară.
Conform publicației The Wall Street Journal, Israelul a notificat Statele Unite cu privire la atacurile aeriene cu puțin timp înainte ca acestea să înceapă. SUA solicită Iranului să nu răspundă atacului israelian. „Dacă Iranul decide să riposteze, vom fi pregătiți, și vor exista consecințe pentru Iran. Cu toate acestea, nu dorim să ajungem acolo”, a declarat un oficial american, citat de WSJ. „Acesta ar trebui să fie sfârșitul confruntării directe dintre Israel și Iran”, a adăugat el.
Vezi și: SUA investighează o scurgere de informații despre planurile Israelului pentru un atac asupra Iranului
Surse Axios susțin că Israelul a informat Iranul prin intermediul unor terțe țări cu o zi înainte de atac, avertizând că orice ripostă va duce la un atac și mai puternic, în special dacă civilii vor fi răniți.
Sky News Arabia relatează că Rusia, cu câteva ore înainte de atacul israelian, a oferit Iranului informații despre atacurile iminente. Surse au clarificat că Moscova încerca astfel să reducă escaladarea.
Un mesaj publicat pe site-ul Pentagonului arată că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat despre atacul asupra țintelor din Iran cu omologul său israelian, Yoav Galant. Austin a subliniat angajamentul SUA față de securitatea Israelului și dreptul său la autoapărare. Forțele militare americane din Orientul Mijlociu sunt în alertă maximă, se precizează în comunicat.
Atacurile aeriene israeliene au fost efectuate ca răspuns la un atac masiv iranian de la 1 octombrie, care, la rândul său, a venit ca reacție la uciderea de către Israel a unor membri de rang înalt din grupările Hamas și Hezbollah, desemnate ca organizații teroriste de Statele Unite și Israel.
Te-ar putea interesa și: Blinken spune că „acum este momentul” să se pună capăt războiului din Gaza
O escaladare a conflictului ar putea duce la un război de amploare între cele două state, avertizează experții. În timpul discuțiilor preliminare despre răspunsul israelian, s-a raportat că SUA au cerut Israelului să nu lovească instalațiile nucleare și de producție de petrol iraniene.
Ucraina: șapte morți și peste 20 de răniți în urma bombardamentelor rusești
În regiunea Herson, trei persoane au fost ucise și șapte rănite, inclusiv un copil. Alte patru persoane au murit, iar 20 au fost rănite în regiunea Dnipropetrovsk în urma bombardamentelor rusești din ultimele ore.
„Soldații ruși au vizat un oficiu poștal și cartiere rezidențiale din așezările regiunii; în mod special, o clădire mare și 17 case particulare au fost avariate. De asemenea, ocupanții au deteriorat clădiri economice și autovehicule”, a declarat șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, în dimineața zilei de 26 octombrie.
Conform datelor sale, Herson și alte 16 așezări din regiune au fost supuse bombardamentelor și loviturilor aeriene.
Totodată, în noaptea de 26 octombrie, armata rusă a lansat rachete spre Nipru, omorând patru persoane și rănind alte 20, inclusiv patru copii, conform șefului Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Igor Klimenko.
Acesta a precizat că printre cei decedați se numără soția și fiica unui polițist. Au fost distruse o casă cu două etaje și un garaj, iar alte 13 clădiri înalte, două case particulare și treizeci de autovehicule au fost avariate. Șeful administrației militare Dnipropetrovsk, Serghei Lîsak, a adăugat că echipele municipale au îndepărtat deja 80 de tone de resturi.
În plus, armata rusă a atacat Nikopol și Manganeț folosind artileria și dronele. „Infrastructura este grav afectată”, a scris șeful administrației locale.
Armata rusă atacă în mod regulat regiunile ucrainene utilizând diverse tipuri de arme și rachete.
Te-ar putea interesa și: Ucraina susține că Rusia desfășoară trupe nord-coreene în regiunea Kursk
Conducerea Rusiei neagă faptul că armata rusă, în cadrul acestui conflict de amploare, ar fi executat lovituri deliberate asupra infrastructurii civile a orașelor și satelor Ucrainei, omorând civili și distrugând spitale, școli, grădinițe, rețele de alimentare cu energie și apă.
Autoritățile ucrainene și organizațiile internaționale califică aceste lovituri drept crime de război comise de Federația Rusă și susțin că sunt intenționate.
CEC: Referendumul din 20 octombrie este valabil
Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat valabil referendumul republican constituțional în cadrul ședinței de vineri, 25 octombrie. După totalizarea votării la referendum, CEC a constatat o prezență la urnele de vot de 50,72%.
Potrivit CEC, 1.532.264 de alegători au primit buletine de vot pentru referendumul din 20 octombrie, dintre care 1.531.392 de alegători au participat la votare.
Din numărul total de 1.488.874 de voturi valabil exprimate, pentru opțiunea „DA” au votat 749.719 de persoane, iar pentru opțiunea „NU” – 739.155 de persoane.
Membrii CEC au aprobat și raportul CEC privind rezultatele organizării și desfășurării referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024 și urmează să-l depună la Curtea Constituțională, pentru validare, care are la dispoziție 10 zile pentru a-l examina.
Vezi și: Când va putea fi dispusă renumărarea voturilor la referendum, cerută de comuniști
Anterior, Partidul Comuniștilor a solicitat într-un comunicat de presă renumărarea voturilor exprimate la secțiile de votare din străinătate, însă o astfel de decizie poate fi luată doar de CC, după examinarea raportului despre scrutin elaborat de CEC.
Chiar dacă au rămas buletine neutilizate, PSRM vrea cinci secții de vot în Rusia, în turul doi al prezidențialelor
Partidul Socialiștilor, care în turul doi al alegerilor prezidențiale îl susține pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, insistă asupra deschiderii a cinci secții de votare în Rusia, pentru scrutinul programat pe 3 noiembrie curent.
Într-un comunicat de presă publicat pe pagina formațiunii vineri, 25 octombrie, socialiștii aduc drept argumente declarațiile directorului de program al asociației Promo-LEX, Nicolae Panfil, care a criticat reducerea numărului secțiilor de vot deschise în Rusia, de la cinci la două.
Socialiștii spun că deschiderea a cinci secții de votare în Rusia „va fi o manifestare a unui respect minim față de reprezentanții uneia dintre cele mai mari diaspore moldovenești din străinătate”.
La scrutinele din 20 octombrie, în Rusia au fost deschise două secții de vot, după ce Ministerul Afacerilor Externe nu a reușit să identifice personal și edificii pentru constituirea altor trei în Sankt Petersburg, Iaroslavl și Surgut, totodată invocând motive de securitate în baza unui aviz a Serviciului de Informații și Securitate.
Autoritățile de la Chișinău au avertizat cu câteva zile înainte de scrutinul din 20 octombrie că „potrivit informațiilor din spațiul public” ar fi existat tentative de organizare a transportului ilegal de alegători la cele două secții de vot pentru a fi create „aglomerări artificiale”.
Solicitarea socialiștilor a fost făcută în contextul în care, potrivit ministrului afacerilor Externe, Mihai Popșoi, cele 10.000 de buletine de vot transmise în secțiile de votare din Rusia nu au fost epuizate, chiar și după prelungirea cu două ore a programului de activitate a secțiilor de votare.
Peste 240 de mii de moldoveni din diaspora au participat la alegerile prezidențiale și referendum. Peste 8.200 de moldoveni au votat la Moscova, iar cele mai multe voturi - 4.619 - le-a primit candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, fiind urmat de Renato Usatîi cu 1.032 de voturi și Irina Vlah - 883 de voturi. Președinta Maia Sandu a primit peste 460 de voturi.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Promo-LEX acuză încălcarea secretului votului la Casa de bătrâni din Comrat. Poliția a deschis o anchetă
Asociația Promo-LEX spune că procesul de vot a fost viciat, pe 20 octombrie, la Casa de bătrâni din Comrat. Membrii biroului electoral din localitate, care s-au deplasat cu urna mobilă la azil, au fost acuzați că nu au intervenit pentru a asigura exercițiul electoral într-un mod secret și liber exprimat.
Într-o secvență video publicată pe pagina asociației se poate vedea un lucrător îmbrăcat în halat medical care aplică ștampila pe un buletin de vot de la referendum, fără a avea un răspuns expres de la unul din vârstnici, dacă este pentru sau contra modificării Constituției și adăugarea capitolului privind integrarea R. Moldova în UE.
Observatorii Promo-LEX spun că au fost vizați 25 de vârstnici, iar membrii biroului electoral „nu au intervenit și și-au asumat dreptul de vot în locul altei persoane”.
„Ștampila „VOTAT” era aplicată de persoana care îi „asista”, fără manifestarea opțiunii exacte de vot a alegătorului”, se arată într-un comunicat de presă al asociației.
Solicitată de Europa Liberă, directoarea Casei de bătrâni din Comrat a spus că în procesul de vot, vârstnicii, în special cei cu necesități speciale, au fost asistați de către un lucrător medical.
„Noi niciodată nu vorbim despre politică. Ei sunt vârstnici independenți. E treaba lor pentru cine votează și ce cred. Lucrătorul medical doar a asistat bătrânii”, a spus Galina Casîn.
- Te-ar putea interesa și: Voturi surprinzătoare la referendumul și prezidențialele din 20 octombrie
Misiunea de observare spune că a semnalat acest incident pe 20 octombrie, în ziua primului tur al prezidențialelor și referendumului, în comunicatul difuzat la ora 22.00, pe acest caz fiind sesizați Comisia Electorală Centrală (CEC) și Inspectoratul General al Poliției (IGP).
Vineri, 25 octombrie, la câteva ore după ce Promo-LEX a acuzat vicierea votului la Casa de bătrâni din Comrat, Poliția a anunțat că a pornit o cauză penală în baza sesizării depuse de asociație.
Asistentul medical care apare în imaginile observatorilor asociației este bănuit de „falsificarea rezultatelor votării” și riscă amendă de până la 57.500 de lei sau închisoare de până la cinci ani.
La Casa de bătrâni din Comrat sunt 33 de vârstnici. Dacă Promo-LEX spune că a fost încălcat dreptul la vot secret și liber pentru 25 de bătrâni, directoarea azilului a declarat că 21 au votat pe loc, iar restul s-au deplasat la secțiile de votare.
La scrutinele din 20 octombrie, la secțiile de votare deschise în autonomia găgăuză s-au prezentat 62.929 de alegători. Circa 95% dintre aceștia au votat opțiunea „Nu” la referendum. Dintre candidații care au participat în primul tur al prezidențialelor, pe prima poziție s-a clasat candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, urmat de ex-procuroarea care a candidat independent, Victoria Furtună, și fosta bașcană Irina Vlah.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Sondaj de opinie: Peste 80% din ucraineni susțin aderarea la UE și NATO
Peste 80% din ucraineni ar vota în favoarea aderării Ucrainei la UE și NATO dacă un astfel de referendum va fi organizat în timpul apropiat, potrivit unui sondaj de opinie al Centrului sociologic Razumkov de la Kiev.
Cercetarea a fost realizată în perioada 20-26 septembrie, iar rezultatele acesteia au fost prezentate joi într-o conferință de presă la agenția Interfax-Ucraina.
Potrivit rezultatelor sondajului, 81% din ucraineni sunt gata să participe la un eventual referendum privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, iar 88% dintre aceștia ar vota în favoarea aderării, în timp ce 8% s-ar opune.
Dacă un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO ar avea loc în curând, 82% dintre respondenți ar participa - 86% dintre aceștia votând în favoarea aderării și 10% opunându-se acesteia.
Cei mai mulți susținători ai aderării la UE sunt în vestul țării (96%), urmați de cei de la centru (90%), din regiunile estice (81%) și cele din sud (69%).
Pentru aderarea la NATO ar vota 95% din respondenții din vestul țării, 88,5% - de la centru, 78% - din regiunile estice și 64% din zonele sudice.
Centrul Razumkov constată o creștere a procentului celor care ar vota în favoarea aderării la UE și NATO. Un sondaj realizat în noiembrie-decembrie 2021 a arătat că aderarea la UE era susținută de 78% din respondenți, iar 18% ar fi votat împotrivă. Tot în acea perioadă, pentru aderarea la NATO ar fi votat 70%, iar împotrivă – 24,5%.
- Te-ar putea interesa și: Voturi surprinzătoare la referendumul și prezidențialele din 20 octombrie
Studiul a fost realizat în cadrul programului de implicare comunitară „Join Us!”, finanțat de USAID. În cadrul sondajului au fost chestionați „față în față” 2016 respondenți din toate regiunile ucrainene controlate de guvern.
Un alt sondaj realizat de Centrul Razumkov în perioada 19-25 ianuarie 2024, arată că 84% dintre ucrainenii intervievați au susținut aderarea la Uniunea Europeană.
În noiembrie anul trecut, un alt sondaj al aceluiași centru arăta că 60,5% dintre ucraineni credeau că Ucraina ar putea adera la UE în mai puțin de zece ani.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Chicu cere anularea rezultatelor prezidențialelor. S-a adresat în instanță
Fostul premier Ion Chicu, care a candidat la prezidențiale din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), a depus o cerere la Curtea de Apel Chișinău prin care cere anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 20 octombrie.
În cadrul unei conferințe de presă organizate vineri, 25 octombrie, la sediul partidului, avându-i în spate pe membrii departamentului juridic al formațiunii, Ion Chicu a acuzat Comisia Electorală Centrală (CEC) că nu a reușit să asigure desfășurarea unor alegeri „libere și corecte”, iar rezultatul scrutinului, potrivit lui, este viciat.
Ion Chicu spune că în hotărârea CEC, prin care alegerile au fost constatate valabile, „nu se menționează în niciun mod despre examinarea și soluționarea contestațiilor înaintate de concurenții electorali”, inclusiv ale partidului pe care-l conduce.
Politicianul spune că astfel a fost încălcat Codul Electoral, care prevede că: „contestațiile depuse în ziua alegerilor se examinează în aceeași zi, cu excepțiile stabilite de prezentul capitol, iar cele depuse după încheierea votării se examinează concomitent cu procedura de centralizare și confirmare a rezultatelor alegerilor, inclusiv de validare a mandatelor candidaților aleși.”
CEC nu a răspuns la apelul Europei Libere, pentru a veni cu o reacție în legătură cu acuzațiile aduse de liderul PDCM.
- Te-ar putea interesa și: Voturi surprinzătoare la referendumul și prezidențialele din 20 octombrie
În cadrul turului întâi al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, Ion Chicu a obținut 31.797 de voturi sau 2.06% din numărul total al alegătorilor.
Prin hotărârea din 23 octombrie, CEC a declarat scrutinele din 20 octombrie valabile, în condițiile în care la urne s-au prezentat peste o treime din alegători.
Turul doi al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 3 noiembrie. În cursa electorală au rămas președinta Maia Sandu, sprijinită de Partidul Acțiune și Solidaritate, care a obținut 42,49% din sufragii și candidatul susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, care a obținut 25,95% din voturi.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Noi rețineri și procese verbale pornite pentru corupere electorală
Un tânăr de 26 de ani, despre care poliția spune că este liderul grupării criminale „ȘOR” din Ungheni, a fost plasat în arest, fiind suspectat că a mituit alegători pentru a vota în favoarea unui candidat la prezidențialele din 20 octombrie și pentru a se pronunța „Nu” la referendum.
Reținerea a avut loc după ce joi, 24 octombrie, o femeie din localitatea Florițoaia Nouă a depus un denunț la Inspectoratul de Poliție din Ungheni, spunând că a primit 1.500 de lei din partea bărbatului, fiind determinată să voteze în modul descris sus la scrutinele din 20 octombrie.
În urma descinderilor efectuate la domiciliul tânărului, au fost depistați bani, despre care oamenii legii spun că sunt destinați coruperii alegătorilor, copii ale unor buletine de identitate, liste cu membri de partid și simpatizanți, pliante informative cu lozinci împotriva referendumului, cartele SIM, telefoane mobile, laptopuri și o tabletă care, potrivit polițiștilor, conține informații relevante anchetei.
Din imaginile publicate de poliție, se poate vedea că au fost identificate multiple bancnote de 100 și 200 de lei, cecuri care depășesc suma de opt mii de lei, ziare electorale care-l promovau pe Ilan Șor și alte rechizite de birotică cu inscripția blocului politic „Victorie”, a cărui înregistrare în cursa electorală pentru scrutinele din 20 octombrie, a fost respinsă de CEC și justiție.
- Te-ar putea interesa: Poliția a aflat identitatea celor care au primit bani de la Șor, iar CNA a aplicat amenzi de un milion de lei
Autoritățile spun că au fost depistate și liste cu observatori delegați atât în interiorul, cât și în adiacentul secțiilor de votare, care urmau să fie remunerați pentru influențarea opțiunii alegătorilor.
Potrivit poliției, a fost pornită o cauză penală pentru corupere electorală pasivă (acceptarea unor sume de bani în schimbul votului), iar dacă vinovăția suspectului va fi demonstrată, acesta riscă amendă de până la 55.000 lei sau închisoare de până la cinci ani.
La demersul procurorilor din Ungheni, tânărul a fost plasat în arest pentru 30 de zile, prin decizia instanței de judecată.
Tot vineri, 25 octombrie, Poliția a spus că alte 295 de persoane sunt documentate, fiind bănuite că au primit bani destinați influențării votului. Procesele verbale a 163 dintre acestea au fost transmise Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru examinare.
Aceste procese verbale se adaugă la alte 350, pe care CNA a anunțat la 23 octombrie că le are în examinare. Cetățenii bănuiți că au primit bani pentru coruperea votului riscă amenzi de până la 37.500 de lei. CNA a anunțat că a aplicat deja sancțiuni de aproximativ un milion de lei. Cei care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutiți de plata amenzilor, potrivit polițiștilor.
În același timp, vineri, 25 octombrie, ofițerii CNA au efectuat percheziții în localități din Orhei, Rezina și Nisporeni la persoane bănuite „în coruperea alegătorilor”.
Acțiunile au loc la două zile distanță de la precedentele descinderi efectuate de polițiști în alte 19 raioane din țară, unde au fost găsite plicuri cu bani destinate coruperii alegătorilor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Șeful ONU îi spune lui Putin că invazia Ucrainei încalcă dreptul internațional
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a spus președintelui rus, Vladimir Putin, la 24 octombrie, că invazia Rusiei în Ucraina a încălcat Carta ONU și dreptul internațional, potrivit unei declarații a ONU care a urmat întâlnirii lor la summitul BRICS din Kazan, Rusia.
În declarație se precizează că Guterres și-a reiterat poziția cu privire la invazia rusă în timpul întâlnirii, care a fost prima din aprilie 2022.
Șeful ONU, a cărui vizită în Rusia a avut loc în timp ce forțele ruse își continuă atacurile asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, a fost fotografiat dând mâna cu Putin înainte de întâlnirea lor.
Într-un discurs ținut mai devreme în fața delegaților la summit și a lui Putin, Guterres a făcut apel la o „pace justă” în Ucraina.
„Avem nevoie de pace în Ucraina. O pace justă, în conformitate cu Carta ONU, dreptul internațional și rezoluția Adunării Generale [a ONU]", a declarat Guterres, a cărui prezență la summit a atras o reacție furioasă din partea Kievului.
„Secretarul General al ONU a declinat invitația Ucrainei la primul Summit pentru Pace Globală din Elveția”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe pe X la 22 octombrie. „El a acceptat însă invitația la Kazan a criminalului de război Putin. Aceasta este o alegere greșită care nu promovează cauza păcii. Ea nu face decât să afecteze reputația ONU”.
- Te-ar putea interesa și: Secretarul general al ONU participă la summitul BRICS din Rusia
Opozanta rusă Iulia Navalnaia l-a criticat, de asemenea, pe Guterres pentru întâlnirea cu Putin, catalogându-l pe șeful de la Kremlin drept un „criminal”.
„Este al treilea an de război, iar secretarul general al ONU dă mâna cu un criminal”, a declarat Navalnaia pe X, postând o fotografie a lui Putin care îl salută pe Guterres.
Ea l-a învinuit pe Putin pentru moartea soțului ei, Aleksei Navalnîi, politician de opoziție și critic fățiș al Kremlinului, într-o închisoare rusă în februarie.
La summitul de trei zile din orașul Kazan au participat reprezentanți ai celorlalte țări BRICS - Brazilia, India, China și Africa de Sud. Liderii sau reprezentanții a 36 de țări, inclusiv Iran și Turcia, au participat, de asemenea, la reuniune.
Rusia a prezentat reuniunea drept o demonstrație de forță în rândul principalelor țări în curs de dezvoltare din lume, care sunt încă dispuse să se întâlnească cu Putin, în pofida sancțiunilor occidentale masive și a eforturilor de izolare a Moscovei ca răspuns la războiul său din Ucraina.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Reprezentanții opoziției din Venezuela au primit Premiul Saharov pentru drepturile omului al UE
Premiul Saharov, cea mai înaltă distincţie a Uniunii Europene pentru drepturile omului, a fost decernat joi Mariei Corina Machado şi lui Edmundo Gonzalez Urrutia, lider şi, respectiv, candidat al opoziţiei venezuelene la alegerile prezidenţiale din iulie.
Aceştia au fost recompensaţi pentru că „reprezintă poporul venezuelean care luptă pentru restabilirea libertăţii şi democraţiei”, transmite AFP.
Câştigătorii au fost anunţaţi de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, după o reuniune a liderilor grupurilor politice.
Venezuela a organizat alegeri prezidenţiale în iulie, iar opoziţia a publicat numărătoarea voturilor care, potrivit acesteia, arăta că Edmundo Gonzalez Urrutia a obţinut de fapt o victorie răsunătoare. Comisia electorală naţională l-a declarat însă câştigător pe preşedintele în exerciţiu Nicolas Maduro, iar Gonzalez, în prezent este căutat de autorităţile venezuelene, a fugit în Spania.
„Edmundo şi Maria au continuat să lupte pentru un transfer liber, corect şi paşnic al puterii şi au apărat fără teamă valorile preţuite de milioane de venezueleni şi de acest Parlament: justiţia, democraţia şi statul de drept”, a declarat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Maria Corina Machado, în vârstă de 57 de ani, a jucat un rol cheie în alegerile prezidențiale din Venezuela din iulie.
- Te-ar putea interesa și: Super-anul electoral 2024. Triumful extremelor? O nouă ordine mondială? Ce au adus alegerile din prima jumătate a anului
Premiul Saharov a fost creat în 1988 şi este acordat persoanelor şi organizaţiilor care apără drepturile omului şi democraţia.
Machado și Gonzalez Urrutia au fost numiți pentru premiu de către Partidul Popular European de centru-dreapta, cea mai mare grupare politică din Parlamentul UE.
Ceilalți doi finaliști au fost activistul azer Gubad Ibadoghlu – susținut de Verzi – și organizațiile israeliene și palestiniene care lucrează împreună pentru pace, propuse de grupul Socialiștilor și Democraților.
Metsola a adus un omagiu finaliștilor, spunând că „toți apără cu curaj drepturile omului și libertatea de gândire în fața unor provocări inimaginabile”.
Ea a spus că starea de sănătate a lui Ibadoghlu - aflat în arest la domiciliu - „se deteriorează în prezent semnificativ” și a cerut „autorităților azere să renunțe la toate acuzațiile împotriva doctorului Ibadoghlu și să-i ridice interdicția de călătorie”.
Parlamentarii de extremă dreapta l-au nominalizat pe miliardarul american Elon Musk drept campion al „libertății de exprimare”, dar alegerea lor nu a fost acceptată.
Numit după fizicianul și disidentul politic sovietic Andrei Saharov, printre laureații anteriori ai premiului se numără Nelson Mandela din Africa de Sud și fostul lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi.
Articol preluat de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Când va putea fi dispusă renumărarea voturilor la referendum, cerută de comuniști
Partidul Comuniștilor a cerut renumărarea voturilor exprimate la secțiile de votare din străinătate. O astfel de decizie poate fi dispusă doar de Curtea Constituțională (CC), după examinarea raportului despre scrutin elaborat de Comisia Electorală Centrală (CEC).
CEC mai are câteva zile (până duminică, 27 octombrie) pentru a pregăti raportul despre desfășurarea referendumului din 20 octombrie și a-l depune la CC, pentru validare. La rândul său, Curtea va avea 10 zile pentru a examina raportul și a decide, inclusiv, dacă este necesară sau nu renumărarea voturilor, a explicat Europei Libere purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sîrbu.
Comuniștii, care au făcut agitație pentru votul „Nu” la referendumul despre aderare la Uniunea Europeană, spun că au depistat o serie de încălcări la secțiile din diaspora care ar indica „o posibilă operațiune de fraudare masivă”.
În particular, comuniștii moldoveni sunt nemulțumiți că în incinta unor secții de votare din țările membre ale Uniunii Europene erau afișate steagurile... Uniunii Europene. PCRM consideră că asta ar fi „agitație electorală” pentru votul „Da” la referendumul moldovean.
La referendumul o majoritate fragilă (50,38%) a spus „Da” modificării Constituției în vederea aderării R. Moldova la UE, diferența față de opțiunea „Nu” fiind de doar 11.400 de voturi. În cele 231 de secții de votare deschise în străinătate, la referendum au votat aproape 240.000 de moldoveni. Marea majoritate (76,96%) au spus „Da”, în timp ce aproape un sfert (23.04%) au votat „Nu”.
- Te-ar putea interesa și: Referendumul a trecut. Ce urmează?
Potrivit legislației moldovenești, un scrutin poate fi declarat „validat” doar de către Curtea Constituțională. În cazul referendumului, autoritatea electorală întocmește un raport despre desfășurarea scrutinului, unde menționează inclusiv toate încălcările depistate și contestațiile depuse de participanți.
Pentru a face raportul, CEC are la dispoziții 5 zile calendaristice din ziua în care primesc toate documentele de la Consiliile Electorale de Circumscripție. În cazul referendumului constituțional despre aderarea la UE, documentația a fost recepționată pe 22 octombrie, a precizat Rodica Sîrbu.
Totodată, validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale va avea loc abia după finalizarea celui de al doilea tur de scrutin.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Copiii refugiați din Ucraina vor învăța în limba maternă, la Bălți
Copiii refugiați din Ucraina și cei de origine ucraineană care locuiesc la Bălți vor studia în limba ucraineană la Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din municipiu.
Potrivit reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării (MEC), vor fi clase atât cu predare în limba ucraineană, dar cu studierea obligatorie a limbii române.
Șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice de la Ministerul Educației, Ivan Duminică, a spus că incluziunea refugiaților ucraineni în sistemul educațional din R. Moldova este o prioritate a ministerului.
La începutul anului școlar, clase cu predare în limba ucraineană au fost deschise și la gimnaziul „Taras Şevcenko” din Chișinău, unde învață peste 200 de copii refugiați ucraineni. Profesorii sunt refugiați, iar manualele au fost aduse din Ucraina.
- Te-ar putea interesa și: Refugiați din Ucraina vor învăța în limba lor maternă la Chișinău: „Suntem recunoscători că Moldova ne primește copiii”
Totodată, 280 de copii refugiați ucraineni beneficiază de cursuri gratuite de studiere a limbii române. Programul este finanțat și organizat de Centrul de Caritate pentru Refugiați, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, împreună cu primăria Chișinău.
Lecțiile se desfășoară în cinci instituții de învățământ din municipiul Chișinău, unde învață și copii refugiați. Orele au loc de două ori pe săptămână, câte 90 de minute, în două grupe de câte 20 de copii.
Potrivit informațiilor oferite anterior Europei Libere de către Inspectoratul General pentru Migrație, în R. Moldova s-ar afla circa 116.000 de ucraineni, iar 45.000 dintre aceștia sunt copii. Doar circa 2300 frecventează școlile și grădinițele din Moldova.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Înscrierile în sistemul de compensații pentru energie vor fi deschise de la începutul lui noiembrie
Începând cu luna noiembrie, cetățenii se vor putea înregistra pentru primirea compensațiilor la energie în sezonul rece 2024-2025. Înregistrările se vor face pe platforma guvernului, iar compensațiile vor fi distribuite în funcție de nivelul veniturilor și componența familiei.
Cetățenii se vor putea înregistra pe parcursul lunii noiembrie, iar cei fără acces la internet vor primi sprijinul asistenților sociali. Înscrierile se pot face inclusiv în lunile decembrie și ianuarie. În ultimele două sezoane reci, au fost înregistrate peste 700.000 de cereri.
„Ca și în ultimele două ierni, Guvernul va fi alături de cetățeni. Toți cei care doresc să beneficieze de compensații vor trebui să se înscrie în sistemul de compensații. Acesta va fi lansat la începutul lunii noiembrie, după care, în funcție de nivelul de venituri și membrii familiei, aceștia vor beneficia de o compensație ”, a spus jurnaliștilor Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, după ședința de Guvern din 23 octombrie.
Ministrul nu a putut spune care va fi bugetul în acest an pentru acordarea facturilor, precizând că nu se discută doar bugetul pentru compensații, ci întreg bugetul pentru anul 2025. Numărul beneficiarilor va fi publicat în luna decembrie, după procesarea datelor.
Programul „Ajutor la contor”, a fost creat în 2022 pentru a ajuta consumatorii casnici să facă față facturilor, în contextul tarifelor care au crescut din cauza crizei energetice.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Aproape 40 milioane de dolari ar fi cheltuit Șor în două luni pentru a corupe alegătorii moldoveni – Poliția
Polițiștii au documentat circa un milion de transferuri bănești care au ajuns, în ultimele 2 luni, în conturile a mii de moldoveni prin intermediul băncii PSB din Rusia. Poliția spune că banii, circa 39 milioane de dolari, erau destinați coruperii alegătorilor în favoarea grupării criminale Șor.
Șeful poliției moldovene, Viorel Cernăuțeanu, a spus presei pe 24 octombrie că polițiștii și procurorii au stabilit că procesul coruperii alegătorilor moldoveni a început cel puțin din luna aprilie. Ancheta relevă că doar în septembrie prin Promsviazbank, bancă din Federația Rusă, aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina, în R. Moldova au ajuns 15 milioane de dolari, iar în octombrie – 24 milioane.
Potrivit lui, aceste sume au ajuns în conturile a 138.000 de moldoveni, identificați de autorități. Dar Cernăuțeanu susține că numărul real al celor mituiți de Șor este „chiar mai mare decât cel anunțat de șefa statului” pentru că transferurile la un singur cont erau destinate, de regulă, pentru mai multe persoane.
La aflarea rezultatelor parțiale ale alegerilor prezidențiale și referendumului din 20 octombrie, președinta Maia Sandu a spus că R. Moldova s-a confruntat cu „un atac fără precedent asupra democrației”, iar „grupări criminale împreună cu forțe străine” au încercat să „cumpere 300.000 de voturi”.
Cernăuțeanu a atenționat că, odată ce acceptă mita electorală, cetățeanul „este atras în organizația criminală Șor”. De aceea, el a îndemnat moldovenii implicați în schema lui Șor să „raționalizeze riscurile” și să colaboreze cu Poliția.
Șeful Poliției spune că până acum au fost documentate în jur de 500 de persoane. Acestea au primit amenzi de până la 37.500 de lei pentru „corupere electorală pasivă”.
În prezent, polițiștii și procurorii continuă investigațiile. Pe 23 octombrie, polițiștii au organizat o nouă serie de percheziții în 19 raioane din țară, găsind plicuri cu bani destinate coruperii alegătorilor, susține Cernăuțeanu.
El a precizat că, în R. Moldova, continuă fenomenul coruperii alegătorilor prin două metode: cea prin intermediul transferurilor prin banca PSB și cea „simplă”, realizată prin curieri care remunerează fizic persoanele care-și vând votul.
Potrivit lui Cernăuțeanu, Poliția ar fi aflat că ieri, 23 octombrie, „într-un raion din nordul R. Moldova au început să remunereze fizic” pentru votul din 20 octombrie, inclusiv pentru a „tatona terenul pentru cel de-al doilea tur” al prezidențialelor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Guvernul acordă facilități de import pentru mărfurile destinate construcției liniei electrice Bălți-Suceava
Guvernul R. Moldova a acordat facilități la importurile de mărfuri și lucrări pentru construcția liniei electrice Bălți-Suceava, proiect strategic prin care autoritățile moldovene vor să asigure securitatea energetică R. Moldova.
Potrivit regulamentului aprobat de cabinetul de miniștri la ședința din 23 octombrie, la importurile de mărfuri și lucrări destinate proiectului nu se vor achita taxele vamale, accizele și nici taxa pe valoare adăugată (TVA).
Prin acordarea facilităților, autoritățile urmăresc să reducă costul de implementare a proiectului de interconectare energetică cu România cu peste 6 milioane de euro.
Implementarea proiectului are un buget total de 77 milioane de euro, dintre care 30,8 milioane euro reprezintă un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar restul sunt finanțări din partea Băncii Europene de Investiții și a Uniunii Europene.
Construcția liniei electrice aeriene de interconexiune de 400 kV Bălți-Suceava este considerată un proiect strategic, care face parte din Planul național de dezvoltare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2026, dar autoritățile planifică să finalizeze construcția la sfârșitul anului 2027.
- Vezi și: Lucrările la linia electrică care va conecta R. Moldova cu România au fost lansate, dar n-au început
Pe lângă noua linie electrică aeriană Bălți-Suceava, va fi construită o stație electrică cu o capacitate de 400 kV la Bălți. O parte din bani va fi folosită pentru reabilitarea unor segmente ale rețelelor electrice de transport de pe teritoriul R. Moldova. De exemplu, vor fi înlocuite transformatoarele din stațiile electrice.
În construcție este și o altă linie electrică aeriană pentru interconectarea energetică dintre România și R. Moldova, Vulcănești-Chișinău, care va ocoli regiunea transnistreană. Autoritățile au promis că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul lui 2025, dar construcțiile întârzie.
Deși proiectul a demarat în 2017, iar autoritățile anunțau că primii piloni ai liniei vor fi instalați în primăvara anului 2023, deocamdată, a fost construită și testată doar fundația.
Vezi și reportajul despre construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău în Găgăuzia realizat în iulie 2024.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Stoianoglo, despre studiile și activitățile fiicelor sale în Europa: Un drept pe care orice tânăr din R. Moldova îl are
Candidatul PSRM la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a numit drept „atacuri injuste”, criticile la adresa membrilor familiei sale, care trăiesc în UE. Fostul procuror general, care a boicotat referendumul, a mai afirmat că acestea ar reflecta „disperarea susținătorilor actualei guvernări”.
Într-o reacție publicată pe rețele la 23 octombrie, Stoianoglo a spus că fiicele sale au studiat și muncesc în Europa pentru că „este un drept pe care orice tânăr din R. Moldova îl are”. Mai multe articole jurnalistice au relevat că cele două fiice ale lui Stoianoglo au studiat și și-au desfășurat activitatea în Europa încă din 2014.
Contracandidatul Maiei Sandu în al doilea tur de scrutin, care se va disputa la 3 noiembrie, a criticat ceea ce a numit lipsă de acțiune a instituțiilor „care ar trebui să combată astfel de abuzuri”, despre care spune că este un „semn că toleranța față de josnicii e acceptabilă atâta timp cât nu ating cercul celor protejați de actuala putere”.
„Cred cu tărie că diferențele de opinie nu trebuie să justifice atacuri personale sau să submineze valorile fundamentale ale respectului și demnității umane”, a scris Stoianoglo.
Presa a scris anterior că, deși a boicotat referendumul, ex-procurorul general are cetățenia română din anul 2019. Stoianoglo a spus că a obținut cetățenia română „într-un context apolitic”.
Potrivit lui, obținerea unei cetățenii de către moldoveni este o „necesitate” pentru a obține beneficii sociale și economice, dar a spus că ar renunța la a doua cetățenie dacă legislația va prevedea acest lucru.
Datele publice de pe rețeaua Linkedin arată că cea mai mică fiică a fostului procuror general, Corina Stoianoglo, a studiat în Țările de Jos la Universitatea din Maastricht, iar din 2024 lucrează la Banca Centrală Europeană, unde a fost angajată pentru poziția de „Supervision Analyst”. Aceasta apare în fotografii alături de Christine Lagarde președinta instituției.
Fiica cea mai mare, Cristina Stoianoglo, a făcut un masterat la Universitatea din Viena de Economie și Afaceri, iar în prezent, aceasta lucrează în calitate de consultant fiscal în filiala unei companii internaționale, cu sediul în Elveția.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Duma de Stat a ratificat tratatul de parteneriat cuprinzător al Rusiei cu Coreea de Nord
Duma de Stat a ratificat joi Tratatul privind parteneriatul strategic cuprinzător dintre Rusia și Coreea de Nord. Unul din articolele sale prevede asistență militară reciprocă.
Tratatul a fost semnat în iunie, în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Phenian. Liderul de la Kremlin a transmis documentul spre ratificare Parlamentului la 14 octombrie.
Înțelegerea cuprinde 23 de articole și prevede o cooperare sporită în domeniul științei și tehnologiei, inclusiv al energiei spațiale și nucleare, al comerțului, economiei și investițiilor. Acordul este valabil pe o perioadă nedeterminată. Coreea de Nord este una din cele mai sărace țări din lume și se află sub sancțiunile ONU de zeci de ani din cauza programelor sale nucleare și de rachete. Una dintre clauzele tratatului prevede, de asemenea, ca părțile să se ajute reciproc pentru a eluda sancțiunile internaționale.
Al patrulea articol al acordului prevede ca părțile să își acorde reciproc asistență militară „prin toate mijloacele aflate la dispoziția lor” în cazul în care una dintre părți este atacată de unul sau mai multe state.
- Te-ar putea interesa și: Soldați nord-coreeni se antrenează la Vladivostok și ar putea lupta pe frontul ucrainean. Prezența lor în Rusia, confirmată de Washington
RPDC este una dintre puținele țări din lume care sprijină în mod deschis Moscova în războiul său cu Ucraina. Phenianul a recunoscut anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene și, potrivit numeroaselor rapoarte, furnizează muniție armatei ruse.
Miercuri, The Wall Street Journal, citând o sursă anonimă, a scris că documentul semnat de Putin și Kim ar conține o clauză secretă care autorizează trimiterea de trupe nord-coreene în războiul cu Ucraina. Existența clauzei secrete nu a fost confirmată de alte surse, iar ziarul nu a scris cum ar putea fi formulat un astfel de acord.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Plată unică de 3.000 de lei pentru familiile cu copii cu dizabilități severe
Peste 5.500 de copii cu dizabilități severe vor beneficia de o plată unică în valoare de 3.000 de lei. Este vorba de un pachet de suport, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, pentru familiile cu copii cu dizabilități severe.
Plata va fi disponibilă la oficiile poștale din toată țara, pe parcursul lunii noiembrie.
Pentru a beneficia de ea, părintele sau reprezentantul legal al copilului, care primește alocația socială stabilită și achitată de CNAS, va prezenta buletinul de identitate la oficiul poștal. Pe lângă aceasta, toate familiile beneficiare vor primi notificări din partea Guvernului, prin care vor fi informați despre metoda de colectare a plății și unde se pot adresa.
- Te-ar putea interesa și: Mii de persoane cu dizabilități așteaptă ani de zile pentru a primi un asistent personal
Autoritățile au precizat că, pentru a primi plățile, părinții cu copii cu dizabilități severe nu vor trebui să meargă la Casa Națională pentru Asigurări Sociale și nici să depună careva documente justificative.
Și în luna decembrie 2023, familiile cu copii cu dizabilități severe, de asemenea, au beneficiat de o plată unică din partea Guvernului R. Moldova și a partenerilor de dezvoltare.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te