Linkuri accesibilitate

Mii de persoane cu dizabilități așteaptă ani de zile pentru a primi un asistent personal


Vladimir Grigoriu așteaptă de 12 ani să-i fie angajat un asistent personal.
Vladimir Grigoriu așteaptă de 12 ani să-i fie angajat un asistent personal.

Mii de persoane cu dizabilități severe așteaptă ani de zile să le fie angajat un asistent personal. Deși anul trecut Ministerul Muncii a promis rezolvarea problemei odată cu lansarea reformei „Restart”, listele de așteptare au crescut cu peste o mie, ajungând la 4.000 în acest an.

Vladimir Grigoriu din satul Zorile, Orhei, așteaptă de 12 ani să-i fie angajat un asistent personal. Bărbatul cu grad sever de dizabilitate spune că și-ar dori ca soția să-i fie asistent personal, iar salariul i-ar ajuta să facă față cheltuielilor pentru medicamente.

„Mi-au zis că sunt printre primii în lista de așteptare. Aceste vorbe le aud de vreo cinci ani. Am mers și anul acesta, mi-au zis să mai aștept. Așteaptă să murim și să nu mai avem nevoie de asistent”, a spus Vladimir Grigoriu Europei Libere.

Asistenții personali sunt persoanele care au grijă de persoane cu dizabilități severe, de cele mai multe ori copiii sau partenerii lor și sunt angajați cu aproximativ 5.000 de lei.

„Toți sunt primii în rând, dar niciunul nu primește nimic”. Un bărbat cu grad sever de dizabilitate așteaptă de 11 ani un asistent personal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00

În 2023, Ministerul Muncii și Protecției Sociale promitea că reforma sistemului de asistență socială „Restart” va rezolva problema asistenților personali pentru persoanele cu dizabilități, iar listele de așteptare se vor reduce substanțial. La un an distanță, listele au crescut cu peste 1.000 de persoane.

În raionul Ungheni, aproape 250 de persoane așteaptă un asistent personal, în Călărași 142, iar în Nisporeni 50.

Marina Croitoru, șefa Agenției Teritoriale de Asistență Socială (ATAS) Centru-Vest, care supervizează aceste raioane, afirmă că, datorită reformei „Restart”, au fost angajați asistenți personali pentru copiii cu dizabilități severe, fără a specifica numărul exact.

„Prioritate au avut ei, sperăm că mai târziu se vor reduce listele și pentru adulți. Acum pe liste avem multe persoane care așteaptă de ani de zile angajarea unui asistent personal”, explică Marina Croitoru.

Aproape 600 de persoane sunt pe lista de așteptare la ATAS Centru-Est, care include raioanele Orhei, Șoldănești, Rezina și Telenești.

„Anul acesta au fost angajați 50, dar mai avem pe lista de așteptare încă peste 500,” a declarat pentru Europa Liberă Silvia Tocari, șefa adjunctă ATAS Centru-Est. Ea a precizat că numărul persoanelor de pe lista de așteptare nu s-a schimbat semnificativ.

Până anul trecut salariile asistenților personali erau achitate proporțional din bugetele consiliilor raionale și municipale și din Fondul de susținere a populației, iar începând cu 1 ianuarie 2024 toți asistenții personali sunt plătiți de guvern prin intermediul agențiilor teritoriale nou-create.

Pentru că în acest fond nu s-au acumulat suficienți bani, anul trecut, Agenția Națională Asistență Socială nu a putut transfera autorităților locale bani pentru finanțarea serviciului social „Asistență personală”, astfel încât peste 2.500 de asistenți personali nu-și primiseră salariile, timp de câteva luni.

În prezent, în R. Moldova activează circa 7.200 de asistenți personali, dintre care 5.000 au grijă de adulți cu dizabilități severe și 2.200 – de copii grav bolnavi.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG