Linkuri accesibilitate

La ora summitului european de la Sibiu


Astăzi la Sibiu
Astăzi la Sibiu

O discuție cu corespondentul pe probleme europene al Europei Libere.

La Sibiu începe astazi summitul informal al Uniunii Europene, organzat de România, care detine presedinția prin rotatie a Uniunii pina la 1 iulie. L-am întrebat pe Dan Alexe, corespondentul nostru pe probleme europene care va fi cel mai important subiect al acestui summit?

Dan Alexe
Dan Alexe

Dan Alexe: „Aici toți liderii – cei 27, de altfel, pentru că Theresa May a ales să nu vină – sunt în încurcătură, pentru că summitul era din start presupus a avea loc fără ea, toată lumea mizând, atunci când el a fost programat să aibă loc la Sibiu, pe un Brexit la timp, la sfârșitul lunii martie, când era programat. Deci, era vorba să fie deja 27 și să arate o fațadă de unitate europeană, de eventual mers spre o tot mai mare coeziune, eventual un federalism european și o unitate de nezdruncinat în fața unor evenimente cum trebuia să fie Brexitul.

Acum, faptul că Brexitul nu a avut loc și nimeni nu știe în acest moment ce se va întâmpla dacă va avea loc, fiind amânată decizia până la sfârșitul lunii octombrie, și nimeni nu știe dacă nu cumva va avea loc un nou referendum în Marea Britanie, tot acest summit și declarațiile lui finale au fost oarecum dezbrăcate de toate volutele politice și chiar eroice, care trebuiau inițial să arate o Uniune Europeană.

Așa încât, din păcate pentru întregul dispozitiv pus în aplicare de România pentru a arăta importanța acestui

De Ziua Europei va avea loc un fel de show de unitate, însă lipsit de orice substanță concretă...

summit, el este, de fapt, cel mai neimportant din istoria Uniunii Europene, pentru că deja definiția lui este un summit informal, ceea ce înseamnă că nu se va lua nicio decizie cu valoare juridică, dar în același timp confuzia totală lăsată de acest Brexit, care nu a avut loc și nu se știe dacă va avea loc, a dus la un text final care a scăpat între mâinile presei, un text final golit de orice substanță, plin de fraze cu volute eroice și morale, dar fără nicio substanță, așa încât mâine, joi, 9 Mai, de Ziua Europei va avea loc un fel de show de unitate, însă lipsit de orice substanță concretă.”

Europa Liberă: Va fi vorba măcar despre problemele care apar în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, campanie care se află în desfășurare, campanie în care, iată, a intrat și Marea Britanie?

Dan Alexe: „Va fi vorba pe margini, nu în documentul final. Sigur, o persoană cum este președintele Franței, Emmanuel Macron, care este foarte pus pe un show de fermitate în privința federalismului european și a unor decizii cât se poate de solide și concrete, el va insista, cel puțin în conferința de presă finală sau ce se va întâmpla pe margini, să dea o notă mai concretă Uniunii, dar, între timp, după ce a fost programat acest summit la Sibiu, au avut loc derivele antidemocratice din ce în ce mai pronunțate în Ungaria, în Polonia, în Italia cu tot acel discurs și retorică anti-migrație, chiar antieuropeană, așa încât se va ajunge la un fel de echilibristică retorică pentru a satisface, pe de o parte, așteptările populației care vrea să audă ceva despre imigrație, dar să se satisfacă în același timp dorința liderilor de a nu se semna nimic concret.

Pe marginea summitului circulă deja câteva hârtii ale unor țări membre, care nu vor figura în documentul final, o hârtie olandeză din partea Guvernului lui Mark Rutte, care dorește o atitudine mai fermă vizavi de țările est-europene care încalcă anumite reguli ale conviețuirii comune și se propune în acea hârtie olandeză să se ia măsuri mai severe împotriva celor care refuză solidaritatea, cu un ochi aici evident spre Polonia și Ungaria, care refuză să ia refugiați. Astea nu vor figura însă în documentul final, lucru e știut deja și, în același timp, opt țări – toate occidentale – vor prezenta o hârtie, un document comun despre un fel de uniune a pieței energetice în Europa, lucru care iarăși va displăcea profund în Europa de Est, pentru că va impune reguli tot mai stricte în legătură cu emisiile de carbon, cu decarbonizarea industriei până în anul 2050, dar acestea – încă o dată – nu vor figura în documentul final, vor fi acolo doar pentru a arăta publicului că se face totuși ceva și că nu este un summit în van, degeaba.”

Europa Liberă: Despre domnia legii, despre justiție, despre problemele cu care e confruntată România se va spune ceva? Crezi că va fi discutată și această problemă în marginea summitului sau în conferințele de presă?

Dan Alexe: „Nu, în niciun fel, în niciun fel! Este o politețe diplomatică pe care n-o va încălca nimeni, să discute despre România acasă la România în condițiile în care documentul final nu doar că nu conține nimic despre asta, dar spre surpriza, să zicem a publicului larg, documentul final nu conține nici măcar cuvântul Brexit, adică convenția tacită de a nu deranja pe nimeni a mers atât de departe, încât Theresa May, șefa Guvernului britanic a ales să nu vină, iar în același timp ceilalți 27 au ales să nu pună cuvântul Brexit în documentul final, deși e flagrant că e tema cea mai importantă a zilei alături de imigrație și criza economică. Așa încât nu, nu se va face un asemenea afront adus României decât, poate, cine știe ce ieșire necontrolată a vreunui șef de stat, dar nu ne așteptăm la așa ceva într-o conferință de presă unilaterală în marginea summitului.”

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG