Linkuri accesibilitate

În diaspora, românii stau la cozi interminabile, președintele Iohannis cere prelungirea votului


Coadă la vot în Haga- a doua parte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

Coadă la vot în Haga

Biroul Electoral Central din România nu va prelungi programul de vot după orele 21.00.

Motivul invocat de BEC, potrivit unor surse citate de agenția Mediafax, este că Legea privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru PE prevede intervalul orar de votare, iar hotărârea Biroului de a prelungi programul nu ar putea fi făcută decât prin schimbarea legislației, au explicat sursele citate.

Mai multe, aici.

În Republica Moldova, secțiile de vot pentru alegerile în Parlamentul European și pentru referendum au continuat să fie supra-aglomerate și în după amiaza zilei.

La Chișinău, sute de oameni stăteau la rând, după ora 15.00, la unele secții de votare. Potrivit datelor oficiale, până la acea oră, la cele 36 de secții de votare deschise în Republica Moldova au votat aproape 20 de mii de cetățeni români. Prezența la urne în România era de circa 28%.

Cetățenii români, cea mai mare diasporă din Uniunea Europeană (Eurostat)

Câți cetățeni europeni trăiesc în alte țări ale Uniunii Europene?

17,1 milioane iar Germania și Marea Britanie sunt țările unde s-au stabilit peste 45% din emigranți.

Cei mai mulți emigranți, în acest moment , în UE sunt cetățenii români: 14,6%. Urmează Lituania, Croația, Polonia și Bulgaria. Și tot cetățenii români constituie cel mai mare grup de emigranți europeni din Italia, cu peste 1,1 milioane. Peste 6oo de mii sunt în Spania, ceva peste 500 de mii în Germania.

Emigrația nu este însă apanajul țărilor central și este europene : numai 1,6% din cehi trăiesc în alte țări europene, spre deosebire de 6,3% dintre slovaci.

S-au înregistrat incidente la mai multe secții din Spania. La Castellón, unde sunt stabiliți mulți români, lumea s-a enervat din cauza cozii interminabile și a început să strige „Hoţii” şi „Ruşine să vă fie!”. La Barcelona, tot în Spania, există o singură secție de vot și doar trei ștampile.

La Roma, Londra, Verona, Dublin sau Offenbach sute de oameni așteaptă cu răbdare să voteze. La Londra timpul de așteptare este de 5 ore. La Dublin timpul de stat la coadă este de 3 ore.

Ministerul Afacerilor Externe, care se ocupă cu organizarea alegerilor în străinătate susține că a pregătit mai multe secții de vot decât la prezidențialele din 2014. Există 441 secţii de votare organizate în afara României şi potrivit MAE, toate ar „funcţiona normal”. Ministerul de Externe susține că ar fi vorba despre „incidente tehnice izolate”: „prezenţa la vot a cetăţenilor români este substanţială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susţinute astfel încât ca toţi cetăţenii români din străinătate să îşi exercite dreptul de vot”.

La Bruxelles, oamenii au așteptat mai bine de două ore pentru a putea vota
La Bruxelles, oamenii au așteptat mai bine de două ore pentru a putea vota

Românii stau la cozi pentru a vota și la Barcelona
Românii stau la cozi pentru a vota și la Barcelona

Coada celor care vor să voteze se întinde pe câteva sute de metri și la Londra
Coada celor care vor să voteze se întinde pe câteva sute de metri și la Londra

XS
SM
MD
LG