Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Carențele statului de drept îi fac pe investitori să ocolească Moldova


​​​​​​​R. Moldova trebuie să fie predictibilă pentru investițiile străine, afirmă Mariana Rufa directoarea Asociației Businessului European.

Faptul că investitorii nu se grăbesc să-și plaseze capitalul în economia moldoveană nu se datorează neapărat războiului din preajmă sau „vânturilor geopolitice”, ci carențelor statului de drept, spune Mariana Rufa, directoarea Asociației Businessului European (EBA), într-un nou episod al podcastului Europei Libere „În esență...”

Mariana Rufa a menționat că justiția defectuoasă și corupția descurajează procesele investiționale. Puțini investitori, care activează de mai mulți ani în Moldova, și-au extins activitatea și asta din cauza corupției, problemelor din justiție și a instanțelor care emit hotărâri părtinitoare.

Directoarea EBA spune în podcastul Europei Libere că R. Moldova continuă să fie o țară cu riscuri, inclusiv și pe motiv că „pata crimei financiare și a spălării banilor” încă nu s-a șters din memoria investitorilor.

Odată cu începerea războiului, mai multe afaceri au migrat.

„Aleg să se extindă în România, de exemplu, nu doar din cauza că piața este mai mare, dar pentru că în R. Moldova încă nu s-au întreprins suficiente măsuri pentru a debloca anumite bariere la exporturi, [...] însă motivul major este instabilitatea”, a spus Mariana Rufa.

Adio, piața CSI?

În alt context, directoarea EBA a spus în podcast că piața europeană a devenit mult mai deschisă pentru agenții economici, însă Moldova mai are de făcut „teme de acasă.”

„Noi trebuie să înțelegem că avem anumite probleme pe interior, teme de acasă nefăcute, lucruri care nu s-au realizat din diferite motive. După ce le vom face, Bruxelles-ul va fi și mai deschis să ne ajute”, a afirmat Mariana Rufa.

În actualele condiții, în opinia șefei Asociației Businessului European de la Chișinău, exportatorii moldovenii vor evita piețele CSI și se vor reorienta și mai mult către comunitatea europeană.

„Ne aflăm într-un context politic foarte sensibil și nu cred că în următoarea perioadă putem vorbi de piețele CSI”, a declarat Mariana Rufa, menționând că agenții economici din Moldova trebuie să se adapteze la „noile parteneriate.”

Din cauza războiului din Ucraina, s-a reconfigurat în totalitate lanțul logistic al importurilor, a spus directoarea EBA. Agenții economici renunță la importurile din est și optează pentru cele din vest, chiar dacă asta implică costuri mai mari.

Businessul vede lucrurile „fără ochelari roz”

Despre recenta remaniere guvernamentală [Guvernul Gavrilița vs Guvernul Recean] Mariana Rufa spune că mediul de afaceri observă că există, în continuare, determinare pentru reforme, doar că businessul crede în acțiuni concrete și nu în declarații.

„Businessul [din Moldova] crede în rezultate, crede în acțiuni concrete, businessul nu crede în declarații, ci în rezultate care generează o schimbare în mai bine”, a declarat directoarea EBA.

Mariana Rufa mai spune că businessul vede „lucrurile așa cum sunt, fără ochelari roz.”

„Pentru business contează ca acele reforme declarate și incluse în planul de activitate al Guvernului să fie implementate”, a punctat șefa EBA, susținând că prioritară e reforma justiției, care trebuie implementată rapid.

Mulți își lansează afaceri cum „a zis cumătrul”

În cadrul episodului podcastului „În esență...”, Mariana Rufa a deplâns nivelul scăzut al culturii și educației antreprenoriale în R. Moldova, spunând că mulți oameni de afaceri nu depun eforturi pentru a schimba lucrurile în acest sens.

„Din păcate, foarte mulți agenți [economici] din RM nu au spirit antreprenorial și nu au carte de manager. Nu au și nu vor să aibă studii și nu vor să investească în asta. Nu vorbesc despre toți. [...] Destul de mulți oameni care se lansează în afaceri merg pe intuiția proprie, merg pe ce a zis cumătrul, merg pe un exemplu: „am văzut la cutare, vreau fix așa”, a spus Mariana Rufa.

Directoarea EBA a mai afirmat că printre cele mai mari provocări, atunci când se inițiază noi afaceri, se numără accesul scăzut la o finanțare sustenabilă și împrumuturile bancare cu rate ale dobânzilor mari.

O altă provocare a mediului de afaceri este deficitul de cadre, fenomen care are loc pe fundalul unui proces pronunțat al depopulării R. Moldova.

„În sectorul agrar e greu să găsești oameni care să muncească în câmp. La fel de problematic este să găsești un manager bun, un contabil bun, un jurist bun... chiar dacă producem la greu aceste specialități”, a remarcat Mariana Rufa, directoarea Asociației Businessului European, în cadrul podcastului „În esență...”

***

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG