Linkuri accesibilitate

În estul Siberiei au fost înregistrate valori termice record pentru regiunea arctică


Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a confirmat că, în estul Siberiei au fost înregistrate valori termice record pentru regiunea arctică.

În timpul unui val de căldură prelungit de anul trecut, care a cauzat incendii în pădurile și tundra din nordul Rusiei, aici s-au înregistrat + 38 de grade Celsius (100,4 grade Fahrenheit), a spus agenția ONU la 14 decembrie, într-un nou avertisment privind intensitatea încălzirii globale.

Valorile termice record au fost înregistrate pe 20 iunie 2020, în orașul Verkhoiansk, care este situat la 115 kilometri nord de Cercul Arctic, în partea de nord a Republicii Sakha (Iakutia). Aici, s-au făcut măsurări încă din 1885. „Atingerea acestui nou record arctic este doar una dintr-o serie de observații” despre fenomenele meteo extreme raportate agenției ONU, a spus Secretarul general al OMM, Petteri Taalas într-un comunicat, adăugând că anul trecut a fost înregistrat și un record de temperatură de 18,3 grade Celsius în Antarctica. Temperaturile medii în Siberia arctică au ajuns cu până la 10 grade Celsius peste normal „pentru o mare parte a verii anului trecut”, au „catalizat incendii devastatoare, cauzat reducerea masivă a ghețarilor și au avut o contribuție majoră la faptul că 2020 a fost unul dintre cei mai fiind unul dintre primii trei cei mai călduroși ani”, se mai spune în comunicatul OMM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG