Fiul unei conducătoare a comunității Baha'i din Iran arestată luna trecută spune că nu a mai primit nicio veste de la mama sa de mai bine de cinci săptămâni și că autoritățile penitenciare au împiedicat-o pe aceasta să dea telefoane sau să se întâlnească cu membrii familiei.
Mahvash Sabet Shahriari, în vârstă de 69 de ani, a fost arestat în iulie, pe fondul unui nou val de represiune împotriva comunității Baha'i din Iran, și a primit o nouă sentință de 10 ani în urma unui proces de o oră care a avut loc la 21 noiembrie.
Frud Sabet spune într-un interviu acordat postului Radio Farda al RFERL că nu are nicio informație despre starea mamei sale de la proces. „Familia este foarte îngrijorată pentru sănătatea ei”, a spus el. „Nu știm unde este și nu știm dacă este în viață”.
Sabet Shahriari este o importantă conducătoare Baha'i. Ea a stat anterior 10 ani în închisoare sub acuzația că de acte împotriva securității naționale a Iranului, de colaborarea cu țări străine și de „corupție pe Pământ”, printre altele.
În luna iulie, agenții de securitate iranieni au efectuat raiduri la domiciliile a zeci de Baha'i din diferite părți ale țării, arestând mai mulți lideri cunoscuți ai comunității și acuzându-i pe mulți dintre ei de „spionaj pentru Israel”.
În Iran au izbucnit proteste care au durat luni întregi în urma morții, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, după ce aceasta a fost reținută pentru că ar fi purtat în mod necorespunzător eșarfa pe cap și ar fi fost bătută de membri ai faimoasei poliții a moralității.
Frud Sabet a declarat pentru Radio Farda că, deși arestarea mamei sale a avut loc înainte de protestele recente, „presupunem că supraaglomerarea închisorilor și a tribunalelor a afectat soarta mamei mele”. „Dar nu e justificat să nu putem afla nimic de la ea de atâta vreme”, a adăugat el.
De la moartea lui Amini, multe mii de persoane au fost arestate, inclusiv mulți protestatari, precum și jurnaliști, avocați, activiști, apărători ai drepturilor digitale și alții. Iranul îi acuză pe credincioșii Baha'i că au legături cu Israelul, orașul Haifa găzduind un centru spiritual al credinței Baha'i. Liderii Baha'i resping acuzațiile și spun că acestea sunt folosite ca pretext pentru a persecuta membrii.
În Iran există aproximativ 300.000 de adepți Baha'i și se estimează că în întreaga lume există 5 milioane de adepți. În Iran, unde credința lor nu este recunoscută oficial în constituție, liderii săi spun că se confruntă cu persecuții sistematice.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a calificat în mai multe rânduri credința Baha'i drept un cult și, într-o fatwa religioasă emisă în 2018, a interzis contactele, inclusiv relațiile de afaceri, cu adepții acestei credințe.
De la înființarea Republicii Islamice Iran în 1979, sute de Baha'i au fost arestați și încarcerați pentru credința lor. Cel puțin 200 au fost executați sau au fost arestați și nu s-a mai auzit niciodată de ei. Altor mii de adepți li s-a barat accesul la instituțiile de învățământ superior sau li s-au confiscat proprietățile. În același timp, cimitirele Baha'i sunt vandalizate sistematic.