Linkuri accesibilitate

„În Republica Moldova niciun medic nu are influență asupra președintelui...”( Ian Toma/SĂNĂTATE INFO)


  • Chiar dacă Chișinăul nu a avut parte de iarnă în acest an, scrie AGORA, Primăria a cheltuit peste un milion și jumătate de lei pentru deszăpezire. Cel puțin, potrivit unui document oficial de la Primăria Chișinău, semnat de șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Lilian Copaci. Documentul a fost expediat redacției Agora de o sursă anonimă, care ulterior a fost publicat și de consilierul municipal Ion Cebanu, cel care a solicitat informația.
  • ANTICORUPȚIE dezvăluie că, în plină criză pandemică, Primăria satului Brânza din raionul Cahul, unde au fost înregistrate zeci de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, a achiziționat recent un automobil de serviciu pentru edilul localității, în sumă de 340 de mii de lei, echivalentul a circa 17 mii de euro. Contractul de achiziție a fost semnat la data de 26 martie cu SA Integral Auto, o întreprindere din Cahul, singurul agent economic participant la licitație.
  • COTIDIANUL constată că R.Moldova a efectuat cele mai puține teste la coronavirus din țările din zonă, potrivit unor date ce provin de la Organizația Mondială a Sănătății. La exact o lună de la înregistrarea primului caz de coronavirus în Republica Moldova, autoritățile au raportat efectuarea a peste cinci mii de teste, dintre care peste o mie au fost pozitive. Până și Belarus, țară fără prea multe restricții introduse până în prezent, a efectuat 46 de mii de teste, iar dintre ele 1.066 au fost pozitive, notează portalul.
  • COTIDIANUL scoate în evidență contradicții în declarațiile premierului Ion Chicu și a ministrei Sănătății Viorica Dumbrăveanu, care „se încurcă în cifre” cu privire la numărul probelor prelevate pentru detectarea COVID-19. Astfel, sâmbătă, pe 4 aprilie, prim-ministrul Ion Chicu anunța că în acea zi fusese prelevate 681 de probe. Iar câteva zile mai târziu, atât premierul, cât și ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, au declarat că marți, pe 7 aprilie, au fost prelevate cele mai multe probe de la începutul acestei epidemii, iar numărul acestora este de 510.
  • NOI.MD (noi.md, 200408) întreabă „Ce e de făcut cu muncitorii migranţi?”, care revin în R.Moldova după declanșarea pandemiei de coronavirus. Autoarea articolului, Xenia Florea, consideră că aceste persoane ar fi nu doar potențiali purtători ai coronavirusului, dar și viitori șomeri. „E puțin probabil că ei se vor întoarce în viitorul apropiat în țările unde anterior aveau de lucru: Europa nu-și va deschide degrabă hotarele”, insistă autoarea articolului. Excepție ar face cei ocupați cu „munca necalificată, cum ar fi culesul căpșunelor sau al altor culturi, să zicem, ori lucrările primitive pe șantierele de construcție”, mai scrie autoarea.
  • SĂNĂTATE INFO a discutat cu Ian Toma, cercetător moldovean la Universitatea George Washigton, unde s-a specializat în biochimie și medicină moleculară și care remarcă faptul că în R.Moldova se vede foarte clar că niciun medic nu are influență asupra șefului statului. Specialistul este de părere că, în situația pandemiei de COVID-19, era mai bine ca un epidemiolog să vorbească și nu doar pentru a prezinta doar cifre și statistici. Ar fi putut vorbi exact pe limba oamenilor și astfel populația din Moldova ar fi înțeles că nimeni nu stă cu mâinile în sân, consideră el. Pe când în R.Moldova, „nici comisia aceea nu are influență asupra președintelui. E o țară semi-autocrată în care decizia îi aparține celui care va avea mai multă putere de convingere. Acest lucru poate duce la rezultate proaste”, avertizează Ian Toma.
  • Deputata Platformei DA, Arina Spătaru a anunțat, la TV8 că un angajat al Parlamentului a contractat virusul COVID-19. Politiciana afirmă că despre acest lucru s-ar fi știut încă de săptămâna trecută, atunci când deputații din PSRM și PDM nu s-au prezentat la ședința Parlamentului. „Ne-ați avut de proști”, s-a adresat Arina Spătaru deputatului PDM Ion Leucă, alt participant al emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Chiar dacă deputatul Leucă a afirmat că nu cunoaște nimic, informația a fost ulterior confirmată oficial, într-un comunicat de presă al Legislativului.
  • ZIARUL DE GARDĂ semnalează cazul unui bloc de tip cămin din centrul Chișinăului, două dintre cele trei uși de intrare ale căruia au fost sudate, iar a treia este păzită de poliție, după ce imobilul a pus pe 7 aprilie în carantină, pentru 14 zile. Se întâmplă după ce două persoane au fost infectate cu virusul COVID-19. Drept urmare, un membru al fiecărei familii poate ieși pentru 30 de minute în zi, pentru a procura medicamente și alimente. ZdG a reușit să discute cu două locatare ale blocului, care au comunicat că persoanele infectate sunt un lucrător medical și soția sa, casnică. Locatari consideră că măsurile luate de autorități sunt „exagerate”. „Ce facem în caz de cutremur, incendiu? Să ne aruncăm de la etaje?”, au întrebat ei.
  • ZIARUL NAȚIONAL scrie despre „Planul secret prin care Dodon ar vrea să obțină cel de-al doilea mandat de președinte”. În acest fel publicația interpretează afirmațiile liderului PCRM Vladimir Voronin, fost președinte al R.Moldova, care este convins că propunerea lui Dumitru Diacov de a demara discuțiile privind alegerea Președintelui Republicii de către Parlament nu este deloc întâmplătoare și ar fi fost coordonată cu Igor Dodon și socialiștii. Liderul comunist spune că alianța PSRM – PD mai are nevoie de cel puțin două voturi în Parlament pentru a vota șeful statului, dar asta nu ar fi o mare problemă. „S-au adunat tip-tip în Parlament, s-au înțeles, grupuri, s-au plătit bani, s-au cumpărat cei care nu sunt de acord...”, a spus Voronin, într-o emisiune la N4.
XS
SM
MD
LG