Linkuri accesibilitate

În Ucraina a intrat în vigoare o lege care obligă presa tipărită să aibă ediții în limba oficială a țării


Imagine generică. Kiev, 9 noiembrie 2016, un protestatar ține în mână un banner pe care scrie: "Derusificare și deocupare"
Imagine generică. Kiev, 9 noiembrie 2016, un protestatar ține în mână un banner pe care scrie: "Derusificare și deocupare"

În Ucraina a intrat în vigoare la 16 ianuarie o lege care cere ca toată presa tipărită să fie în limba oficială a țării, ucraineana, într-o încercare de a restrânge folosirea rusei în spațiul public. Legea adoptată în 2019 nu interzice publicațiile în rusă, dar prevede că în asemenea cazuri trebuie publicată în paralel o variantă cu conținut și circulație egale, în ucraineană. Schimbarea – care vine pe fondul tensinilor dintre Ucraina și Rusia – se bazează pe o lege controversată a limbilor din 2019, adoptată la puțin timp după sfârșitul mandatului președintelui Petro Poroșenko.

Suporterii legii spun că ea va consolida identitatea națională ucraineană. Criticii spun că legea nu este deloc profitabilă pentru presa scrisă, care și așa are o piață tot mai restrânsă și îi va afecta negativ direct pe numeroșii vorbitori de rusă din Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG