Linkuri accesibilitate

În Ucraina, se trasează noi linii ale frontului. Priviți spre sud


Forțele militare ucrainene spun că pregătesc o contraofensivă masivă împotriva Rusiei în sudul țării
Forțele militare ucrainene spun că pregătesc o contraofensivă masivă împotriva Rusiei în sudul țării

Sudul Ucrainei este „cheia” războiului. Așa a declarat Europei Libere, un general american în retragere, notând că în prezent au loc mutări strategice pe linia frontului, în războiul declanșat prin invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie.

Convoaie lungi de camioane militare, tancuri, artilerie și alte arme rusești pleacă din regiunea estică Donbas și se îndreaptă acum spre sud-vestul Ucrainei. Spre aceleași regiuni sunt transferate trupe și din direcția portului Mariupol ocupat de Rusia, la Marea Neagră.

În ultimele săptămâni, forțele ucrainene au început să lovească tot mai des obiective militare rusești, adânc în spatele frontului – depozite de muniții, puncte de comandă, poduri și legături feroviare -, folosind arme de mare precizie primite din Occident.

Analiști militari susțin că războiul din Ucraina este pe cale să intre într-o nouă fază, dacă nu a intrat deja, cele mai grele lupte fiind purtate acum pe o linie a frontului de cca 350 de kilometri, care se întinde spre sud-vest, de lângă Zaporojie și până la Herson, de-a lungul râul Nipru. Iar lupta pentru orașul Herson ar putea fi decisivă pentru evoluția războiului, susțin unii experți.

Podul Antonovskiy de peste râul Nipru, din apropierea orașului Herson, aflat sub control rusesc, a fost grav avariat de loviturile ucrainene, 21 iulie 2022
Podul Antonovskiy de peste râul Nipru, din apropierea orașului Herson, aflat sub control rusesc, a fost grav avariat de loviturile ucrainene, 21 iulie 2022

„Sudul este cheia”, a declarat Peter Zwack, un general în retragere din armata americană, fost atașat militar al Ambasadei Statelor Unite din Moscova.

Ucrainenii trebuie să-i scoată pe ruși din regiunile de sud acum, înainte ca ei să se consolideze acolo.
Peter Zwack, general în retragere, SUA

„Este mai mult decât un simplu test, din perspectiva Kievului”, a declarat generalul american pentru Radio Europa Liberă/Radio Libertatea. „Lupta din sud este una existențială. Cu siguranță că ucrainenii își modernizează forțele, aducând oameni noi, echipamente, dar ei trebuie să-i scoată pe ruși din regiunile de sud acum, înainte ca ei să se consolideze acolo, să-i împingă afară”, a spus Peter Zwack.

Oficiali ucraineni au declarat că un număr din ce în ce mai mare de localități din regiunea Herson au fost recucerite de la începutul invaziei, mai exact – 53, dintre care nouă în doar ultimele două zile.

Generalul ucrainean Oleksii Hromova declarat astăzi, citat de Reuters, că rușii ar putea lansa o ofensivă amplă în regiunea Herson, unde au adus o cantitate imensă de arme şi muniții.

Pe de altă parte, Kievul promite să declanșeze o contraofensivă majoră, utilizând arme occidentale sofisticate pentru a lovi structura logistică a forţelor rusești.

Cursuri pentru militarii ucraineni în folosirea armamentului primit din Occident
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00

După ce a eșuat, la începutul invaziei, să ia cu asalt Kievul și regiuni din nord-estul Ucrainei, armata rusă s-a regrupat, concentrându-se pe regiunea Donbas, unde a cucerit orașe importante din regiunea Luhansk, înainte de a lua o „pauză operațională”.

Cu toate acestea, în sud, timp de câteva săptămâni, forțele ucrainene au obținut câștiguri mici și progresive în regiunea Herson, care se întinde de-a lungul Niprului, făcând pozițiile rusești mai vulnerabile. Râul a fost până nu demult o barieră defensivă naturală, iar acum, potrivit experților militari, atât Ucraina, cât și Rusia se pregătesc pentru reluarea luptelor de-a lungul Niprului.

Importanța regiunilor Herson și Zaporojie

Importanța regiunilor Herson și Zaporojie se datorează, în primul rând, poziționării lor geografice. Forțele rusești au ocupat până acum întreaga coastă a Mării Azov, peninsula Crimeea și coasta Mării Negre până la gura Niprului, la vest de istmul care leagă Ucraina continentală de Crimeea. Aceasta face ca Rusia să fie periculos de aproape de a bloca întreaga coastă a Ucrainei. Accelerarea ritmului luptelor și a mișcărilor de trupe ar trăda intențiile Kremlinului, mai spun analiștii militari.

Oficiali ruși și-au anunțat intenția de a organiza referendumuri în cele două regiuni, posibil cu scopul de a le anexa, așa cum s-a întâmplat și în Crimeea, în 2014.

„Va fi un test major al capacității militare a Ucrainei”, a declarat Nick Reynolds, analist militar la Royal United Services Institute, un think tank din Londra. Până acum, Kievul „nu a reușit să contraatace cu succes în profunzime”, a spus expertul, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit lui Reynolds, o nouă contraofensivă va testa, de asemenea, cât de bine poate Ucraina să folosească armele sofisticate primite din Occident: HIMARS din Statele Unite, obuzierele Caesar de producție franceză și Panzerhaubitze de producție germană.

Noua contraofensivă

Noua contraofensivă va testa rezistența ambelor tabere. Totuși, notează experți americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), pentru prima dată, Ucraina ar fi pe punctul de a începe în mod activ să determine cursul războiului.

Există problema epuizării forțelor și a resurselor, dar și a voinței de a lupta, spune analistul Nick Reynolds, în interviul pentru Europa Liberă. „Rușii sunt mai buni decât au fost, la fel și ucrainenii. Dar noi nu cunoaștem în ce măsură au devenit mai pregătiți - așa e la război”, a declarat Europei Libere analistul militar de la Londra.

XS
SM
MD
LG