Linkuri accesibilitate

Încearcă administrația Trump să bagatelizeze amestecul rusesc în alegeri?


Președintele american Donald Trump și fostul procuror special Robert Mueller.

Raportul Mueller a confirmat amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, dar și faptul că membri campaniei Trump nu au colaborat cu Moscova.

Investigația lui Robert Mueller a stabilit că administrația Trump nu a conspirat cu Rusia pentru a influența alegerile din 2016. Dar faptul că Rusia a încercat să o facă e incontestabil. Cum se raportează administrația Trump la perspectiva ca istoria să se repete și în 2020?

Rusia se va amesteca în alegerile americane și în 2050 (secretarul de stat Mike Pompeo)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

Surse de la Casa Albă susțin că Donald Trump nu este dispus să recunoască amestecul Rusiei în alegeri pentru că președintele crede că asta i-ar pune la îndoială victoria și slăbi mandatul de șef al statului. Recent, ginerele președintelui și consilier prezidențial, Jared Kushner, a încercat și el să bagatelizeze amestecul rusesc echivalîndu-l cu plata a două spoturi publicitare pe Facebook. Raportul lui Mueller stabilește însă fără echivoc că Rusia a facut un efort sistematic să influențeze alegerile americane.

Întrebat în legatură cu aceste situații, secretarul de stat Mike Pompeo a dat vina pe … Obama. Întrebat dacă fostul președinte ar fi putut să facă mai mult pentru a opri amestecul Rusiei, Pompeo a spus „fară îndoială”, precizând apoi că preocuparea sa este anul electoral 2020. El a arătat că administrația încearcă să împiedice nu doar Rusia, dar și ceea ce a caracterizat drept o varietate de alte amenințări. Președintele Trump a scris și el pe Tweeter, în urmă cu o lună că lui Obama i s-ar fi spus despre amestecul Rusiei și că nu a întreprins nimic, Mike Pompeo a declarat că Rusia continuă să fie o amenințare și în 2020, dar a spus ca America nu ar trebui să se arate atât de surprinsă, pentru că „ei au amenințat alegerile noastre și în 1974 și sunt uimit de faptul că orașul ăsta se arată atât de șocat de faptul că rușii nu ne doresc binele. Găsesc că e uluitor”, continuând „Trebuie să ne imaginăm că vor proceda la fel și în 2050”.

Cele spuse de Pompeo și anume că Moscova a încercat să se amestece în alegeri sunt confirmate și de concluziile agențiilor americane de informații. Întrebat ce crede despre declarațiile avocatului lui Trump și fost primar al New Yorkului, Ruddy Giuliani, care a spus că nu e nimic rău în a prelua informații de la Rusia, Mike Pompeo a refuzat să comenteze.

XS
SM
MD
LG