Linkuri accesibilitate

Încheierea privatizării Tutun CTC și începutul campaniei


Retrospectiva săptămânii politice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct

„Între vendeta politică şi populism”, astfel caracterizează politologul Dionis Cenuşă atmosfera în care s-au lansat oficial în campania electorală favoriții cursei, potrivit sondajelor.

Dionis Cenușă
Dionis Cenușă

„Caracterizez campania în acest fel deoarece atât blocul electoral ACUM, cât şi PSRM şi PDM au lansat mesaje care, pe de o parte, cheamă la o răzbunare politică - ne referim la mesajele agresive ale socialiştilor - , la o schimbare radicală a politicii în favoarea dreptăţii şi a justiţiei, dacă e să analizăm discursul celor de la ACUM. Spre deosebire de aceştia, PDM continuă să facă populismul electoral început în 2018. Deci vorbim despre o antagonizare a poziţiilor celor trei forţe, despre o agresivitate a PSRM, un mesaj foarte victorios al blocului ACUM şi un mesaj destul de optimist al democraţilor, optimism care vine din siguranţa accesului la resursele administrative ale statului.”

Neoficial campania electorală a început demult, observă jurnalistul Vitalie Călugăreanu, corespondentul de la Chișinău al postului de radio Deutsche Welle. O confirmă şi briefingul de marţi al Partidului Democrat de guvernământ la care au curs noi beneficii electorale.

Vitalie Călugăreanu
Vitalie Călugăreanu

„Toate aceste beneficii sunt condiționate. „Vreţi ajutoare de 600 de lei de Paști, vreţi indemnizații majorate, vreţi 10 euro pentru copii până la 18 ani, atunci trebuie să înghițiți promisiunile noastre şi să ne votaţi” – cam asta a spus la briefing liderul PD. Se mizează pe faptul că oamenii nu-şi vor pune întrebarea „dar ce are de fapt această guvernare care apune cu ajutoarele sociale pe care le va decide viitorul guvern, şi cel mai important, de ce acest guvern mărinimos nu a venit cu aceste ajutoare până acum din 2016 când a fost investit noaptea pe furiş.”

Tot pe furiş, ba chiar pe neştiute şi subit, a fost vândută Tutun-CTC...

Tot pe furiş, ba chiar pe neştiute şi subit, spune Vitalie Călugăreanu, a fost vândută una din cele mai mari companii de stat din Republica Moldova Tutun-CTC.

„S-a făcut printr-o procedură total opacă despre care societatea a aflat, din păcate, post-factum. Deci după ce au vândut AIR Moldova, pe final de mandat au mai înghițit o companie uriaşă din proprietatea statului.”

După ani de încercări eşuate, Guvernul a vândut compania Tutun-CTC la un preţ modest de sub 10 milioane de dolari. Despre tranzacţie s-a aflat săptămâna aceasta, chiar dacă ea fusese încheiată la începutul lunii.

XS
SM
MD
LG