Linkuri accesibilitate

Privatizarea Air Moldova: mai multe întrebări decât răspunsuri


Noii acționari ai Air Moldova într-o primă conferință de presă, 8 septembrie 2018
Noii acționari ai Air Moldova într-o primă conferință de presă, 8 septembrie 2018

Centrul Expert-Grup constata, într-o notă analitică, că operatorul naţional intenționat a fost gestionat ineficient, cu scopul aducerii acestuia în prag de faliment pentru a fi privatizat la preț simbolic.

Fosta compania de stat Air Moldova, de curând vândută în urma unui concurs criticat de experți și de opoziție, a ținut o primă conferință de presă. Cel mai important anunţ care a fost făcut e că compania Civil Aviation Group, care a câştigat concursul de privatizare şi care are un capital social de doar 500 de mii de lei, va stinge în 3-4 luni datoriile de 1,2 miliarde de lei acumulate de Air Moldova. Ce-i drept investitorii nu au spus din ce resurse vor stinge aceste datorii, iar unii experţi pun la îndoială că acest lucru în general e posibil.

Anunţul că datoriile de 1,2 miliarde de lei acumulate în ultimii ani de Air Moldova vor fi stinse în maxim patru luni de către compania ce a privatizat operatorul naţional a fost făcut de acţionarul minoritar al acesteia, de directorul general al companiei româneşti Blue Air, Marius Puiu.

„Datoriile vor fi achitate în cel mai scurt timp- în aproximativ trei-patru luni conform caietului de sarcini achiziționat înaintea privatizării.”

Blue Air nu a participat cu bani la privatizarea Air Moldova şi deţine un pachet de 49 la sută din acţiunile Civil Aviation Group SRL ce a câştigat privatizarea. Cu referire la aceste detalii contestatarii tranzacţiei au admis că operatorul românesc s-ar fi regăsit printre investitori doar pentru a legitima o tranzacţie ce ridică mari suspiciuni. Se pare că tocmai pentru a respinge aceste critici conducerea Blue Air a venit Chişinău chiar la bordul unei aeronave a companiei întâmpinată cu fast pe Aeroport.

Prin această tranzacţie s-a reuşit şi pe calea aerului să se facă „Unirea cu fraţii noştri moldoveni” ...
Marius Puiu

Deşi nu deţine pachetul majoritar de acţiuni, conducerea companiei Blue Air a prezentat tranzacţia ca fiind în favoarea acesteia. Directorul comercial al Blue Air, Tudor Constantinescu, a spus că începând de azi Chişinău devine a zecea bază a companiei Blue Air. Iar directorul general al companiei Marius Puiu a adăugat că prin această tranzacţie s-a reuşit şi pe calea aerului să se facă „Unirea cu fraţii noştri moldoveni” şi că principalele trei priorităţi ar fi creşterea flotei şi rutelor Air Moldova, precum şi crearea unui produs la standarde înalte şi la preţuri accesibile.

Întrebat de ce Blue Air a preluat doar 49 la sută din acţiunile companiei ce a privatizat Air Moldova şi dacă aceasta îi permite să aibă control asupra afacerii, Marius Puiu a răspuns evaziv:

„Procentajul de 49 la sută vine din înţelegerea în amănunţime a spaţiului moldovean şi anume noi nu dorim să schimbăm numele companiei, nici identitatea ei, ceea ce înseamnă pentru noi că factorii de decizie sunt cei care deţin 51 la sută împreună cu noi pentru deciziile foarte importante.”

Cei doi investitori moldoveni, Serghei Melnik şi Andrei Ianovici, care deţin la un loc pachetul majoritar de 51 la sută din acțiunile companiei câștigătoare Civil Aviation Group nu au fost prezenţi azi, deşi ei sunt cei care au participat cu bani la privatizare, achitând la buget 50 de milioane de lei.

Administratorul companiei Civil Aviation Group, Pomers Dzintars, a evitat să explice lipsa celor doi investitori moldoveni. Or tocmai participarea lor la tranzacţie a stârnit cele mai multe suspiciuni din partea experţilor care nu au exclus eventuale legături ale celor doi principali beneficiari ai privatizării cu compania Avia-Invest ce a concesionat Aeroportul Internaţional Chișinău, companie afiliată lui Ilan Shor şi căreia Air Moldova îi datorează cea mai mare parte din datoria de 1,2 miliarde de lei.

Pomers Dzintars s-a arătat şi el convins că aceste datorii vor fi stinse în scurt timp, fără a oferi detalii cum se va reuşi acest lucru din moment ce compania pe care o administrează are un capital social de doar 500 de mii de lei.

Expertul Oleg Tofilat
Expertul Oleg Tofilat

Expertul Oleg Tofilat, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi tot el ex-directorul pe economie şi dezvoltare al companiei Air Moldova, pune la îndoială că există obligaţiuni ferme în contractul de privatizare referitoare la stingerea datoriilor, motiv din care, crede el, atât conducerea Blue Air cât şi administratorul companiei ce a câştigat privatizarea au evitat să explice cum anume vor fi acoperite aceste datorii.

„Dacă investitorii ar fi spus că săptămâna asta vom acorda un împrumut de XXX euro către Air Moldova din partea fondatorilor sau dacă ar fi explicat prin ce instrumente se va proceda la restructurarea şi achitarea datoriilor istorice ar fi clar că se lucrează la stingerea. Răspunsurile lor au fost extrem de vagi. Dacă eram creditor al Air Moldova, nu as fi entuziasmat”, ne-a spus Oleg Tofilat.

Per total, e trist, ieftin, neprofesionist...

După părerea sa, Blue Air a părut să confirme că deciziile nu îi apartin şi că principalii beneficiari ai privatizări sunt ceilalţi doi investitori moldoveni. „Per total, e trist, ieftin, neprofesionist. Dacă nu făceau nimic - aveam mai puține temeri de șansele lor de a supraviețui. Care a fost sensul în a aduce un B737 Blue Air la Chișinău - nu am înțeles”, ne-a mai afirmat, între altele, Oleg Tofilat.

Săptămâna trecută opoziţia parlamentară a încercat, dar fără succes, să convoace audieri în plenul legislativului pe marginea controversatei privatizări a Air Moldova. Centrul Expert-Grup constata, într-o notă analitică, că operatorul naţional intenționat a fost gestionat ineficient, cu scopul aducerii acestuia în prag de faliment pentru a fi privatizat la preț simbolic. Iar fostul ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţă, nu a exclus că privatizarea companiei de stat Air Moldova ar fi un element al procesului de legalizare a mijloacelor financiare fraudate din sistemul bancar, prin amnistierea capitalurilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG