Linkuri accesibilitate

Încotro merge Partidul Democrat în epoca post-Plahotniuc?


Poza: arhivă
Poza: arhivă

Fruntaşii partidelor Democrat şi al Socialiştilor au negat azi că ar fi discutat la întrevederea de luni seara cu președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu oficializarea unei coaliţii guvernamentale. Participarea la acea întrevedere a conducerii PD, în noua sa garnitură în care nu se mai regăsesc nume sonore ca Andrian Candu, Sergiu Sîrbu şi Vladimir Cebotari, pare însă să scindeze formațiunea, care negociază în paralel cu Blocul ACUM votarea unei declarații privind ireversibilitatea parcursului european al R. Moldova.

Încotro merge Partidul Democrat în epoca post-Plahotniuc?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct

Democraţii au difuzat un comunicat în care infirmă speculaţiile referitoare la negocierea unei eventuale coaliţii PD-PSRM. „Partidul Democrat nu poartă actualmente discuţii pentru crearea unor alianţe. Asemenea decizii se iau doar în cadrul Consiliului Politic Naţional al formaţiunii... Reacţiile virulente apărute public nu au nicio motivaţie”, se spune în comunicatul partidului.


Reacţia vine la scurt timp după ce Andrian Candu, exclus din funcţia de vicepreşedinte, după regruparea de forţe anunţată sâmbătă de PD, atenţiona conducerea partidului că nu are mandat de a negocia crearea majorităţilor, formarea unei coaliţii sau participarea la guvernare. Candu a făcut această precizare, comentând întrevederea de luni seara a conducerii democraţilor şi socialiştilor cu președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu, întrevedere la care Candu nu a participat. „Cred că întâlniri trebuie să fie nu cu colegii socialişti, deoarece nu este niciun fel de majoritate parlamentară sau dacă sunt întâlniri cu socialiştii trebuie să fie întâlniri şi cu cei din Blocul ACUM”, a mai spus Candu.

PD s-ar afla în pragul scindării...

El insistă totodată că democraţii trebuie să susțină moțiunea simplă înaintată de blocul ACUM împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, deşi formaţiunea nu a luat încă o decizie publică. Mai mulţi observatori politici sugerează că PD s-ar afla în pragul scindării şi că în interiorul formaţiunii ar exista în acest moment cel puţin două grupări. Prima, şi cea majoritară, ar fi condusă de liderul formaţiunii Pavel Filip care ar lua în calcul o eventuală coalizare cu socialiştii pentru a reveni la guvernare. Cea de-a doua grupare minoritară în frunte cu Andrian Candu ar insista însă pe pro-europenitatea formaţiunii şi ar respinge orice apropiere de socialiştii pro-ruşi.


Analistul politic Ion Tăbîrţă de la Institutul Viitorul spune că e prematură concluzia că PD s-ar afla în prag de scindare întrucât nu e limpede cât de vocală este tabăra aparent marginalizată din cadrul formaţiunii:

„Petru a vorbi despre scindare trebuie să vedem cât de numeros este grupul adunat în jurul domnului Candu. Este vorba despre un grup mult mai mare şi încearcă să fie un contra-pol al actualei conduceri a PD sau pur şi simplu este vorba de un număr de membri, în special Sîrbu şi Cebotari, care au rămas fideli fostului lider de partid Plahotniuc şi care pur şi simplu nu sunt de acord de noua abordare a PD, o abordare oportunistă care coabitează cu guvernarea PSRM şi de la această coabitare trag toate aceste foloase pe care le aduce aflarea la putere sau lângă putere.”

Dodon întreprinde ultimele eforturi pentru a transforma PD în satelitul său...
Al.Slusari


Mai mulţi deputaţi ai PPDA şi PAS au declarat că socialiștii şi democraţii încearcă doar să oficializeze o coaliţie deja existentă între ei din momentul când au demis prin vot comun executivul condus de Maia Sandu şi au învestit Guvernul Chicu. Liderul fracţiunii PPDA Alexandru Slusari a comentat bunăoară că „Dodon întreprinde ultimele eforturi pentru a transforma Partidul Democrat în satelitul său, amenințând cu alegerile anticipate și dosare penale împotriva mai multor fruntaşi PD”.

Socialiştii au negat azi la o conferinţă de presă aceste acuzaţii, infirmând că ar fi discutat cu democraţii crearea unei eventuale coaliţii, dar nu au exclus categoric o eventuală colaborare cu PD pe diverse platforme.

Deputaţii PSRM au propus adoptarea în Parlament a unei declarații privind politica echilibrată a țării. E o declaraţie alternativă celei privind ireversibilitatea parcursului european al R. Moldova pe care blocul ACUM urma să o elaboreze cu PD săptămâna aceasta, dar negocierile par să se fi împotmolit, formaţiunile acuzându-se reciproc că ar tergiversa definitivarea documentului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG