Un proiect de declaraţie care cere justiţiei moldovene să revizuiască „dosarele politice” pornite în perioada „regimului oligarhic” provoacă neînţelegeri între democraţi şi socialişti în Parlament. Neînţelegeri care, în cel mai bun caz, amână cu o săptămână examinarea documentului, iar în cel mai rău - o blochează definitiv.
Proiectul declaraţiei cere încetarea persecuţiilor politice din perioada regimului oligarhic, fără a pomeni Partidul Democrat şi fără a numi vreun nume concret de victimă.
Pentru democraţi, totuşi, aliaţi tacit cu socialiştii în urmă cu aproape trei luni pentru instalarea guvernului, un sprijin socialist pentru acest document ar însemna dacă nu o „trădare”, cel puţin un gest neamical, „o şmecherie”, lucru pe care l-a lăsat astăzi de înţeles în plenul parlamentului un deputat democrat, Dumitru Diacov:
„Nu ştiu de ce în ultimul timp încep să pierd simţul umorului ascultându-vă pe voi aici, în parlament,” a spus el.
„Voi ne prindeţi pe coridoare şi ne trageţi prin cabinete să discutăm, să găsim înţelegere – şi unii, şi alţii, depinde la ce etaj eşti. Da pe ascuns apar tot felul de declaraţii pe care când le citeşti, vezi şmecheria voastră clasică. Nu încercaţi să şmecheriţi”, a mai spus Diacov.
Nu se ştie de ce şi-au pus socialiştii semnăturile pe proiectul de declaraţie, dar tot unul dintre ei, Vlad Batrâncea, vicespeaker socialist, cel care la sfârşit de ianuarie a călătorit la Strasbourg la o adunare a APCE ce încurajase, la fel printr-o declaraţie, Republica Moldova să trimită un astfel de semnal justiţiei, astăzi a propus amânarea cu o săptămână a dezbaterii:
„În calitate de coautor, solicit amânarea examinării subiectului pentru perioada următoare, pentru că proiectul declaraţiei urmează a fi redactat şi definitivat de către grupul de autori.”
În opinia iniţiatorilor declaraţiei – deputaţii grupurilor parlamentare PAS şi PPDA – pare mai probabil ca documentul să nu fie votat. Sau, dacă va fi totuşi, socialiştii vor insista pe o variantă mai moderată.
În proiect se cere stoparea dosarelor politice şi reabilitarea publică a victimelor...
Cea de acum, cu titlul „Declaraţie privind dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic”, propune constatarea faptului că, în perioada de „stat capturat”, în Republica Moldova au fost pornite mai multe dosare politice, multe dintre ele nefiind oprite nici până în prezent, prin urmare în proiect se cere stoparea lor şi reabilitarea publică a victimelor.
Proiectul mai condamnă acţiunile instituţiilor de drept, care „au speriat, au lipsit de libertate şi au torturat” persoane incomode pentru regim. Parlamentul se angajează, în acelaşi document, să execute toate recomandările rapoartelor internaţionale legate de deţinuţii politici şi dosarele fabricate de regimul oligarhic. Şi cere justiţiei să revizuiască procesele pomenite în acele rapoarte.
La fel, declaraţia obligă instituţiile de profil să informeze parlamentul despre dosarele revizuite, iar persoanele implicate în fabricarea lor, în interceptări ilegale şi intimidări pe motive politice să fie trase la răspundere.
Singura formaţiune politică din parlament care s-a opus deschis adoptării unui astfel de document, a fost partidul Şor, care, prin vocea deputatului Denis Ulanov, a sugerat că persecuţiile politice trebuie oprite, însă prin reformarea justiţiei, nu prin ceea ce deputatul a numit „declaraţii demagogice”.