Retrospectiva săptămânii cu fostul ministru de externe Nicu Popescu și fostul ministru al apărării Vitalie Marinuță.
Ideea privind recunoașterea internațională a neutralității Republicii Moldova, enunțată de președintele Igor Dodon de la tribuna APCE, poate avea consecințe grave atât pentru suveranitatea țării, cât și pentru relațiile cu Uniunea Europeană, atenționează fostul ministru de externe Nicu Popescu. Un alt fost ministru al apărării, Vitalie Marinuță, e de părere că neutralitatea nu oferă avantaje statelor din spațiul ex-sovietic:
„Să pornim de la cazul Ucrainei, care și-a asigurat din toate părțile neutralitatea, în anii ‘90 a cedat arma atomică Rusiei, având garanțiile inclusiv ale Rusiei, care știm ce a făcut cu regiunile Donețk și Luhansk. Și eu consider că pentru Republica Moldova trebuie să ne apreciem ce dorim, încotro o luăm – la Est sau la Vest – și nu cred în neutralitatea unei țări așa de mici ca Republica Moldova, care se află unde se află ea.”
Europa Liberă: De ce?
Vitalie Marinuță: „În primul rând, neutralitatea trebuie să poți să ți-o aperi. Garanțiile cuiva nu sunt îndeajuns pentru ca să-ți menții această neutralitate. Noi nu avem capacitatea pe niciun domeniu – nici uman, nici financiar, nici militar, nici informațional – ca să ne apărăm această neutralitate. Noi trebuie să luăm o decizie. Dacă noi vrem să fim cu Rusia, atunci clasa politică să ridice mâna în sus și să spună: noi vrem să fim cu Rusia, noi mergem în pas cadențat spre socialism, comunism, spre „verhovnîi praviteli” (conducătorul suprem), așa cum a fost pe vremea lui Cinghiz Han ș.a.m.d. sau noi totuși ne alipim la o comunitate de state care se dezvoltă pe tărâmul democratic, la un sistem de apărare militară pe care îl au ei. Trebuie să fim gata să ne apărăm valorile în care credem. Doresc ca Republica Moldova să fie nu doar geografic parte a Europei, dar și să fie parte a Uniunii Europene, parte a acestei lumi civilizate și nu ne rămâne decât să muncim pentru aceasta, dar inclusiv faptul că Dodon și o parte a clasei politice sar dintr-o luntre, dintr-o barcă în alta și nu se pot aprecia, și mai vor și neutralitate, aceasta nu face bine deloc Republicii Moldova. Eu știu că sunt păreri destul de multe în societatea noastră că doar dacă vom fi neutri, rușii ne vor lăsa în pace. Nu, oameni buni, nu, ursul nu lasă pe nimeni în pace dacă ai ieșit în calea lui, dar plaiul nostru moldovenesc este în calea aceasta, nicăieri nu va fugi și dacă nu vom lupta noi pentru o viață bună, atunci nimeni nu va veni pur și simplu să ne-o dea nouă.”
Un alt subiect dezbătut pe larg în spațiul public e cel despre procurorii care au gestionat în ultimele luni mai multe dosare de rezonanță, care ar fi somați să plece din sistem. Fostul ministru al justiției, Stanislav Pavlovschi, sugerează că acești procurori ar trebui să răspundă pentru faptele lor:
„Propunerea ca acești oameni să părăsească sistemul asta este minimum la ce ei s-ar putea aștepta, deoarece erau anumite situații când deja tărăgănarea dosarelor de rezonanță a devenit pur și simplu insuportabilă. Toată societatea fierbe, toată lumea cere dreptate și, din păcate, procurorii care au gestionat de-a lungul anilor aceste dosare așa și nu ne-au oferit un răspuns plauzibil. Clar că cineva va trebui să răspundă pentru neglijența asta în serviciu. Să probezi neglijența este un lucru foarte anevoios, foarte dificil, care până la urmă ajunge la instanța de judecată, care anulează ordonanțele de eliberare din funcție, așa că măcar câtuși de puțin de curățat sistemul de cei care l-au discreditat, dar în mod normal persoanele care au comis abateri disciplinare nu trebuie să fie lăsate să plece așa: „Duceți-vă, oameni buni, luați licența de avocat, activați mai departe ca avocați”. Pentru că anume așa oameni care au discreditat sistemul de drept din Republica Moldova, primind licența de avocat, ei pe urmă și implantează corupția în organele de drept din Republica Moldova. Deci, eu cred că așa oameni pur și simplu nu trebuie să aibă posibilitatea să activeze mai departe.”