Linkuri accesibilitate

Îngrijorat de Trump, Muntenegru se alătură centrului NATO de Ciber-Apărare


Doi militari într-o încăpere unde sunt ţinute mai multe servere

În ultimii trei ani, numărul atacurilor cibernetice asupra instituțiilor din Muntenegru a crescut vertiginos, fiind vizate în special agențiile de stat și mass-media

Muntenegru urmează să se alăture centrului NATO de Ciber-Apărare, cu sediul în Estonia, până în 2019, pentru a-și întări abilitățile de protecție cibernetică după ce a suferit o serie de atacuri în 2016 și 2017.

Îngrijorat de Trump, Muntenegru se alătură centrului NATO de Ciber-Apărare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct

Guvernul de la Podgorica a aprobat cererea de aderare a Ministerului Apărării și semnarea celor două memorandumuri privind stabilirea unor operațiuni și relații funcționale cu Centrul pentru apărarea cibernetică din NATO, cu sediul la Tallinn.

Documentele de aderare vor fi semnate în această vară, iar Muntenegru urmează să se alăture grupului de apărare cibernetică în 2019. Muntenegru va avea statutul de „țară sponsorizantă”.

Muntenegru are nevoie de certitudini solide în cadrul NATO, după recentele declarații ale președintelui SUA Donald Trump. În urma întâlnirii sala recente cu Vladimir Putin la Helsinki, Trump a lansat noi atacuri împotriva funcționării NATO, întrebându-se, într-un interviu acordat Fox News, dacă ar merita ca fiul său să meargă să moară pentru Muntenegru.

Trump a mai spus, împotriva oricărei evidențe, că „muntenegrenii agresivi” ar putea să ne tragă pe toți în al Treilea Război Mondial. În felul acesta, Trump a părut că pune în cauză chiar articolul 5 al cărții fondatoare a NATO, cel care asigură apărarea colectivă și reciprocă a membrilor.

Implicarea în centrul de apărare cibernetică va permite Muntenegrului să-și construiască și să-și dezvolte capacitățile naționale în domeniul securității cibernetice, pe fondul rapoartelor că hackerii ruși au atacat mai multe agenții guvernamentale și publicații media online.

În documentele de aderare, guvernul a declarat că acum că țara s-a alăturat NATO, în iunie 2017, „atacurile asupra spațiului cibernetic al Muntenegrului ar putea fi mai complexe și ar avea consecințe mai mari”.

„În ultimii ani, mai ales înainte de a deveni membru al NATO, Muntenegru a fost ținta unui număr de atacuri cibernetice, motiv pentru care a trebuit să-și dezvolte propriile capacități în apărarea cibernetică”, a spus guvernul.

Muntenegru e una din puținele țări din NATO care se apropie de ținta fixată de 2% din PIB pentru apărare...

Misiunea Centrului de 18 membri este de a îmbunătăți capacitatea, cooperarea și schimbul de informații între națiunile membre și partenerii NATO în domeniul apărării cibernetice, prin educație, cercetare și dezvoltare, analize și consultări.

Centrul NATO organizează, de asemenea, un exercițiu anual, Locked Shields, care le permite națiunilor membre să practice pararea amenințărilor cibernetice în timp real.

Recent, România a declarat, de asemenea, că va adera la centrul din Tallinn. Bulgaria, Norvegia, Portugalia, Australia și Elveția sunt în proces de aderare. Acestea două din urmă, Australia și Elveția, o fac deși nu sunt membre în NATO.

În ultimii trei ani, numărul atacurilor cibernetice asupra instituțiilor din Muntenegru a crescut vertiginos, fiind vizate în special agențiile de stat și mass-media.

Cele mai multe atacuri au avut loc în urma unei eșuate încercări de lovitură de stat, sprijinită de Rusia în ziua alegerilor, în octombrie 2016. Podgorica a acuzat Rusia că s-ar afla în spatele acelui complot, pentru a împiedica Muntenegru să intre în NATO. Moscova a respins acuzațiile.

Grupul rus de spionaj cibernetic Fancy Bear, legat de structurile militare rusești de spionaj din GRU, e bănuit a se afla în spatele numeroaselor atacuri împotriva instituțiilor muntenegrene care au avut loc în 2017.

Muntenegru e una din puținele țări din NATO care se apropie de ținta fixată de 2% din PIB pentru apărare.

XS
SM
MD
LG